Addy Engels: “De marges zijn groter dan ik had durven hopen”

maandag 20 mei 2019 om 15:02
Addy Engels: “De marges zijn groter dan ik had durven hopen”

foto: Cor Vos (archief)

Jumbo-Visma-ploegleider Addy Engels kijkt met een goed gevoel terug op de eerste Giro-week met kopman Primož Roglič. De Sloveen staat na twee tijdritzeges meer dan een minuut voor op zijn concurrenten voor de eindzege. “De marges zijn groter dan ik had durven hopen”, zegt Engels op de rustdag tegen Sporza.


Engels weet niet wat die marges betekenen voor de komende week, waarin voor het eerst geklommen gaat worden. “Gisteren was een topdag, vooral omdat gevaarlijke concurrenten als Yates en López meer tijd verliezen dan wenselijk is voor hen. Van de topfavorieten staan we er het beste voor. We moeten nog twee weken en we hebben nog geen berg gezien”, is Engels realistisch.

Ondersteuning Roglič
“Als Primož deze benen houdt, dan heb ik heel veel vertrouwen. De jongens die hem moeten ondersteunen, dat zijn jonge jongens. Tolhoek en Kuss vooral als klimmers, Bouwman als klimmer of iemand die een berg kan overleven. Dat zijn jongens uit de talentengroep die allemaal moeten laten zien dat ze het kunnen op dit niveau. Vooral in de ondersteunende rol.” Engels weet dat Tolhoek en Kuss zich vorig jaar al bewezen hebben in respectievelijk de Tour en de Vuelta. “Ze hebben het zeker in zich, maar ervaring is ook belangrijk.”

Yates en López
Met Vincenzo Nibali en Bauke Mollema binnen twee minuten en Yates en López op meer dan drie en een halve minuut, wil de ploegleider nog geen vlag uithangen. “Je mag tot nu toe nog geen concurrent wegstrepen, ook al staan ze wat verder weg. Dat nodigt uit om wat roekelozer te gaan aanvallen”, doelt hij op Yates en López. “Dat zijn wel de twee die als ploeg zeker in de bergen sterk zijn. Het zou zomaar voor rare situaties kunnen zorgen, die je anders niet verwacht had. Die gaan wat meer op de verrassing moeten spelen. We moeten goed gefocust zijn en klaar zijn voor elke move die er komt.”

Voor de Giro werd de vraag al gesteld of Roglič zijn topvorm nog moet bereiken. “Het is moeilijk te zeggen. Als alles klopt volgens plan, moeten zijn beste dagen nog komen. Maar wat hij tot nu toe heeft laten zien, kan je niet zeggen dat hij op negentig procent rond rijdt. Ik denk niet dat hij nog moet groeien, maar als hij dit niveau vasthoudt, zou dat heel mooi zijn”, besluit Engels.

Dit artikel delen:

31 Reacties

Simon1 20 mei 2019 om 15:28

Ja helaas, lekker saai zo.

montventoux 20 mei 2019 om 18:25

Een ploeg die weken achtereen tempo dicteert op basis van maanden vooraf gecalculeerde wattages voor een renner die naar z'n stuur kijkt en per definitie wint. Dat is pas saai. 80 polls in een live chat zijn saai. Het leven is saai, het leven van een livetickertikker is saai. Leve saai!

De Giro is nog lang niet voorbij. Zaai!

Simon1 21 mei 2019 om 00:03

Yates die door Tom achter na wordt gezeten op een Italiaanse versie van de ronde van Vlaanderen is extreem enerverend.

Jopie 20 mei 2019 om 15:36

Ontzettend benieuwd wat Tolhoek en Kuss kunnen in het hooggebergte. Zijn nog genoeg verraderlijke ritten waar het vroeg oorlog gaat zijn.

Tripodboom 20 mei 2019 om 15:57

De hele Giro is tot nu toe dodelijk saai en er komen nog twee van die saaie ritten. Je hoeft alleen de laatste 10 km maar te kijken. Komt de sport niet ten goede, zo trek je niet veel ( nieuwe ) kijkers.

Wieltjes plakker 20 mei 2019 om 16:02

Rogliz is momenteel erg indrukwekkend, de algehele frontline van Visma is erg goed.
Vorig jaar om deze tijd niets gewonnen en nu zelf de sprint mijn winnen met een lege voor-tube, het kan ook allemaal.
Gewoon ongelooflijk goed. Hier had Tom T met Sunweb ook geen antwoord op..

ghostwriter 20 mei 2019 om 16:14

Vorig jaar om deze tijd niets gewonnen? Volgens mij ben je met het jaar daarvoor in de war.

Wieltjes plakker 20 mei 2019 om 18:59

twee maal Dylan en 1 x Roglic in de Tour the france &, Battagin 1x GIRO

YogiBear 20 mei 2019 om 22:06

Vorig jaar om deze tijd; 16 overwinningen van 5 verschillende renners.

KnightBiker 20 mei 2019 om 16:09

Als Gesink op het toppen van zijn kunnen erbij zou zijn om te knechten dan was het kat in het bakkie… nu komt er erg veel op de schouders van Tolhoek en Kuss.

Als Movistar, Astana en Michelton Scott en in mindere mate Sky vroeg hun tweede en 3e mannen op pad sturen dan kan het nog gek gaan lopen.. Chavez in een vroege ontsnapping een half uur laten pakken kan bijvoorbeeld ook einde Giro klassement betekennen.

kelderfan 20 mei 2019 om 16:29

Het antwoord is misschien wel of Tolhoek of Kuss meesturen bij zo’n aanval.

KnightBiker 20 mei 2019 om 17:02

@kelderfan – ja, of Tja… ik betwijfel of je dat kan doen met dergelijke renners.

Ik denk dat de enige realistische tactiek is: Kuss en Tolhoek om beurten tot en met de 1 naar laatste col tempo laten rijden en Roglic het altijd zelf laten uitzoeken op de laatste col, Roglic kan dan het beste iedere laatste col oprijden als ware het een tijdrit.

kelderfan 20 mei 2019 om 17:35

Roglic hoeft ’t in mijn ogen niet alleen te doen in de finale. Tolhoek zal nu de laatste man zijn, die bij zijn kopman moet blijven. Kuss en Bouwman kunnen om beurten het voortraject doen.

Romāns Vainšteins 20 mei 2019 om 20:53

Ze gaan Knightbikers tactiek met gekruisde vingers toepassen en de andere ploegen zullen pogen dat te voorkomen. De renners eventueel die vooruit gestuurd gaan worden zijn sowieso niet Tolhoek en Kuss.

BanDoge 20 mei 2019 om 16:21

Het valt wel op…
Sinds dag 1 dat Tom het jammergenoeg niet kon waarmaken Is de stemming onder de reageerders erg diep gezakt en kraken ze Primôz af.

Ik heb groot respect voor Primôz, ondertussen rijdt hij wel voor enigste Nederlandse profploeg en daar mag je best trots op zijn.

Go Roglic!!!

kelderfan 20 mei 2019 om 16:25

Die indruk heb ik ook. Wat zou de reactie zijn als Tom Dumoulin niet was uitgevallen.

Romāns Vainšteins 20 mei 2019 om 20:57

Mij valt eerder het omgekeerde op. De voormalige godenzoon Dumoulin wordt bij tegenslag behoorlijk in de steek gelaten door zijn aanhangen Roglic heeft meer vriendjes dan Vrienten en Brood in hun hoogtijdagen.

En dat is stom want ze zijn allebei (Roglic meer als coureur, Dumoulin als persoon) tof.

rayford 20 mei 2019 om 16:32

De meeste mensen die hier een bericht plaatsen hebben heel veel te klagen over rogliz en tjv hou toch op mensen als het allemaal zo saai is kijk dan niet ga lekker dan een serie kijken op Netflix rogliz is in mijn ogen een supertalent die niet zo lang fiets en fiets nu al bijna iedereen naar huis. Go rogliz en go tjv.

Simon1 20 mei 2019 om 17:03

Ja om eerlijk te zijn is dat geen slecht idee.

Romāns Vainšteins 20 mei 2019 om 16:38

Het is alleen al een reuzeinteressante giro om te zien hoe voor Roglic 10 dagen werkelijk alles vlekkeloos verloopt en hoe hij dan zijn voorsprong gaat verdedigen met een horde sluwe wolven in de rug. Gezien zijn ploeg kunnen het zomaar lange dagen met een kleine groep favorieten zwierend door de bergen worden.

HSV 20 mei 2019 om 17:40

+1

hartstikkebedankt 20 mei 2019 om 16:38

Roglic doet het voorlopig erg goed maar we moeten niet denken dat de Giro al ge(st)reden is. Voor de meeste klassementsrenners is de Giro nog niet begonnen en we gaan nog zeker spektakel zien, hoewel ik het wel eens ben dat de Giro wat gezapig begonnen is.

Het kan overal mis gaan (zie Dumoulin), 2 van de 3 tijdritten zijn achter de rug (toch bij uitstek de mogelijkheid voor Roglic om tijd te pakken) en we krijgen nog bergritten waarbij 5 minuten verliezen op een slechte dag tot de mogelijkheden behoort (voor iedereen).

jwbriede 20 mei 2019 om 17:06

Niemand durfde tot nu toe in in de eerste week in een slotfase uit te pakken om een kleine winst te pakken, bang om teveel kracht te verliezen. En dan wel vanaf berg nummer één aanvallen om verliezen goed te maken? Ik denk het niet want ook de toppers vrezen steeds weer wat er nog komen gaat. En in het moderne wielrennen verdedigen ploegen ook hun 3e of 6e plaats in het AK dus TJV hoeft echt niet alles alleen op te knappen. En dan moeten sommige springveren ook nog extra winst pakken met het oog op de laatste tijdrit.. Ik laat me graag verrassen want dan krijgen we nog veel spektakel maar ik verwacht een heel sterke controlerende Roglic die uiteindelijk wint. En ik hoop op Bauke en Sam met een voor NL toch nog positieve Giro (even afgezien van TJV dan).

KnightBiker 20 mei 2019 om 17:07

Als er iemand uit de 2e lijn moet winnen deze Giro, dan hoop ik dat Pozzovivo in de herfst van zijn carriere een half uur pakt op iedereen uit een vroege vlucht.

VerstandOpNul 20 mei 2019 om 18:10

Ik hoop dat Roglic voldoende koersinzicht heeft, want van Addy Engels moet je het niet hebben.. Dit is de ploegleider die al 2x winst in een grote ronde verprutst heeft..

Groentje 20 mei 2019 om 18:38

Die moet je even uitleggen. Welke rondes en hoe werden ze verprutst?

thorsen 20 mei 2019 om 18:46

Er is nog geen berg beklommen maar de Giro is al bepaald volgens sommigen…

Ik denk dat het vanaf donderdag 10 geweldige wielerdagen gaan worden!

Covadonga 20 mei 2019 om 19:25

+1

Wielerfan1987 20 mei 2019 om 19:28

Het voordeel is dat het toch 9 op de 10 keer niet komt tot een samenwerkingsverband tussen de concurrenten.

Als het puntje bij paaltje zover komt zal Nibali net zo hard achter Yates aan rijden om zijn plaatsje veilig te stellen als dat Roglic zou moeten doen.
Roglic heeft ten opzichte van enkele gevaarlijke figuren een behoorlijke voorsprong, en eerlijk gezegd denk ik dat die met de volgende/laatste tijdrit verder zal groeien of terug zal groeien mochten de heren tijd terug gepakt hebben.

Ik heb alleen maar vrees voor die hand vol ritten met meerdere zware cols waar de kracht van de ploeg op de proef gesteld zal worden, niet zozeer de kracht van Roglic.

Die komende ritten zoals donderdag en vrijdag verwacht ik dat de ploeg en Roglic sowieso niet in gevaar zullen komen, eerder nog dat hij meer afstand zal kunnen nemen.

Jungle Man 20 mei 2019 om 20:16

Roglic rijdt tot heden buitenaards sterk. Maar gelukkig Moet de giro nog ‘echt’ beginnen.

west 20 mei 2019 om 22:24

De personen die “saai” en “eindstand bekend” lopen te roeptoeteren hebben niet gekeken. Die hebben de uitslagen van de twee tijdritten bij elkaar opgeteld en daar uit gescorebordjournalistiekt dat het wel saai moet zijn geweest.
En daarbovenop hebben ze dan blijkbaar ook nog eens geen historisch besef. Zonde…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.