Adam Yates klopt Remco Evenepoel op Jebel Hafeet, Belg wel eindwinnaar UAE Tour

zondag 26 februari 2023 om 13:14
Adam Yates klopt Remco Evenepoel op Jebel Hafeet, Belg wel eindwinnaar UAE Tour

foto: Cor Vos

Adam Yates heeft de laatste etappe van de UAE Tour op zijn naam geschreven. De aankomst op de lastige slotklim Jebel Hafeet zorgde voor een mooi slotstuk, waarin Yates duidelijk de beste was. Remco Evenepoel kwamen als tweede over de streep en verzekerde zich op die manier van eindwinst. Geoffrey Bouchard werd knap derde op Jebel Hafeet.

Evenepoel begon aan de laatste dag in de UAE Tour met een voorsprong van negen seconden in het algemeen klassement. Luke Plapp van INEOS Grenadiers was de renner die hem op de hielen zat, maar ook Pello Bilbao zat niet ver. De Spanjaard volgde op dertien seconden. De laatste rit in de UAE Tour was 153 kilometer lang en finishte op Jebel Hafeet, een lastige klim.

Mooie vlucht
Vijf renners reden in de openingsfase weg. Sam Welsford (Team DSM), Michel Hessmann (Jumbo-Visma), Jaakko Hänninen (AG2R Citroën), Maurice Ballerstedt (Alpecin-Deceuninck) en Ignatas Konovalovas (Groupama-FDJ) waren de vroege vluchters van dienst. De sterke kopgroep kreeg aanvankelijk maar drie minuten cadeau van het peloton, maar die voorsprong werd uiteindelijk toch nog aanzienlijk groter. Met ruim zes minuten voorsprong doken ze de laatste 100 kilometer in.

Welsford leidt de kopgroep – foto: Cor Vos

UAE Emirates en Soudal Quick-Step gaan voor ritzege
De vluchters werkten zeer goed samen op de laatste dag in de UAE Tour. Hun grote voorsprong bleef dan ook lang overeind. Op 35 kilometer van de streep, op 25 kilometer van de voet van Jebel Hafeet, hadden ze nog vier minuten en 30 seconden voorsprong. In het peloton werd het werk gedeeld door Soudal Quick-Step, Movistar, UAE Emirates en Bahrain Victorious.

Drie minuten. Dat was de voorsprong van de koplopers aan de voet van Jebel Hafeet (10,7 km aan 6,8%). Konovalovas en Hessmann bleken al snel de sterkste twee in de kopgroep en gooiden de andere drie overboord. UAE Emirates en Soudal Quick-Step gaven in de achtergrond vol gas, waardoor ze snel dichterbij kwamen.

Yates valt aan, Evenepoel volgt makkelijk
Door het loeiharde tempo in het peloton waren de vluchters compleet kansloos. Dat waren ze zeker toen Adam Yates op zes kilometer van de top aanviel. Leider Evenepoel en Sepp Kuss waren de enige twee die konden volgen. Luke Plapp en Pello Bilbao, de nummers twee en drie in het klassement, moesten lossen.

Terwijl vooraan Kuss moest afhaken, moest ook Plapp zijn Spaanse concurrent Bilbao laten wegrijden. Evenepoel en Yates werkten even goed samen, maar Yates voelde zich duidelijk heel goed. De renner van UAE Emirates demarreerde dan ook voor de tweede keer op drie kilometer van de streep. Yates sloeg meteen een mooi gat op Evenepoel, die zijn eigen tempo reed.

Yates was de sterkste klimmer zondag – foto: Cor Vos

Eindwinst voor Evenepoel niet in gevaar
Yates reed een tiental seconden weg van Evenepoel. De jonge Belg sloop dichterbij, maar het gat dichten, lukte niet. Zodoende won Yates voor het eerst in het tenue van UAE Emirates. Evenepoel kwam enkele seconden later binnen en verzekerde zich van eindwinst in de UAE Tour. Geoffrey Bouchard kwam als derde over de streep.

Kuss reed als vierde over de finish, Bilbao en Plapp als vijfde en zesde. De Australiër Plapp bleef daardoor op nummer twee staan in het eindklassement. Bilbao kwam drie seconden tekort en moet Yates voor zich dulden in dat klassement. Wout Poels werd in de laatste rit nog zevende, waardoor hij naar plaats zes in het algemeen klassement stijgt.

Dit artikel delen:

63 Reacties

de adelaar 26 februari 2023 om 13:27

Mooie Demarrage van Yates. Die moet zijn rol samen met Majka als laatste man voor Pogi even testen. Pakt hier een mooie rit in rechtstreeks duel met Evenepoel. Die hier een mooie overwinning pakt in een verder megasaai Rondje gesponsord door oliedollars. nu hebben ze allemaal een panne koekje

9
Mystieke_Monnik 26 februari 2023 om 14:13

Verslikte me in mijn koffie door die laatste zin. :’)

0
Arie den Blanken 26 februari 2023 om 14:49

De zanf koers in Oostmalle vind ik heel wat interessanter dit soort (overbodige) trainingskoersjes in de woestijn.

-2
thenewGOAT 26 februari 2023 om 15:22

Ja Arie, zo’n zanf koersen hebben wel iets, al weet niemand wat precies.

0
tramontana 26 februari 2023 om 13:28

Evenepoel wint de ronde met een minuut voorsprong, de kop is er af. Nog enkele percentjes erbij tegen de Giro, ziet er al goed uit.

6
wielerlover 26 februari 2023 om 13:31

Kijk ik ben wel nog fan van Remco, maar het was gewoon heel duidelijk dat Yates vandaag beter was. Niet veel nee, maar wel beter. Mooie attitude van Evenepoel om te blijven gaan, dat zag ik nog het liefst en het verschil bleef zo klein.

Wat mij betreft is dit voor hem ook een mooie stap richting de Giro, hij heeft nog geen hoogtestages gedaan en staat nog wat zwaarder dan in de Vuelta. Remco is een (heel) goede renner die extra aandacht moet besteden aan klimmen als hij mee wil doen met de absolute top, in tegenstelling tot Vingegaard en Pogacar die hier meer pure aanleg voor hebben.

Btw Yates die net niet genoeg door bleef duwen om zo met een seconde de 2e plek te missen is toch ook weer typisch Yates

4
Gunther Leonhardt 26 februari 2023 om 13:45

De Ronde van Catalonië wordt interessant. Evenepoel, Roglic en Adam Yates met sterke ploegmaten in een rondje met veel beklimmingen.

4
Marik 26 februari 2023 om 13:17

Mooie overwinning van Yates. Remco is (nog) niet van het niveau van Jonas en Pogacar.

3
Albeijing Feeniks 26 februari 2023 om 13:25

Dan noem je ook wel twee namen zeg… die twee komen van een andere planeet. Te mooi om waar te zijn is dat vaak ook. Maar het zal wel aan de voedingscoaches liggen dat bepaalde ploegen zo dominant zijn.

-2
Steven_E 26 februari 2023 om 13:26

Als pure klimmer haalt ie hun niveau niet, maar als renner in’t algemeen is Remco natuurlijk wel beter dan Vingegaard.

-1
SoloSlim 26 februari 2023 om 14:20

En er is ook nog het feit dat Pogi en Vingegaard hun eerste piek nu hebben.. Bij Evenepoel zou die er pas mogen zijn tegen de Giro. Dus wachten tot ze op volle sterkte tegen elkaar strijden is de boodschap, en dan zien of de stelling klopt.

1
Mooie Sjors 26 februari 2023 om 14:26

Jonas is de beste
Hup Jonas

-1
Groetjesaandevoetjes 26 februari 2023 om 14:40

Volgens mij moet je als je top in de Giro wilt zijn al een kleine piek hebben gehad rond Februari/Maart, dus daar is deze ronde perfect voor.

0
Mystieke_Monnik 26 februari 2023 om 15:59

Een World Tour ronde pakken met een minuut voorsprong dankzij een fantastisch attente en snoeiharde waaierrit en een soort eenmansploegentijdrit? Ik denk dat hij wel in orde is.

2
makkelijk 26 februari 2023 om 17:00

Tegen Roglic is het echt niet genoeg hoor in een ronde als de Giro. Zo’n momentje als nu tegen Yates kost je dan meteen het klassement. Het is natuurlijk een bijzondere renner maar hij lijkt maar niet over die zwakte bij >10% heen te komen.

-1
11 na 11 26 februari 2023 om 20:45

Remco 10s sneller dan Pogi's beste tijd en dus ook sneller dan Jonas in 2021. Thanks for playing.
https://www.strava.com/segments/682675?filter=overall

2
Baroudeur Baroudeur 26 februari 2023 om 21:34

Dat zijn inderdaad merkwaardige cijfers. Pogacar deed er vorig jaar zelfs een halve minuut langer over. Yates heeft in ieder geval vandaag echt wel gas gegeven.

0
Federico Bahamontes 26 februari 2023 om 13:20

Bijzonder dat zo'n Bouchard hier 3e wordt voor allemaal renners die op papier beter zijn.

Kuss best sterk zo vroeg in het seizoen, en zowaar ook eens tactisch goed gereden door zichzelf niet compleet op te blazen in een poging Yates/Evenepoel te blijven volgen. Gloag stelt wel flink teleur, die had ik ook wel in de buurt van de top-10 verwacht. Maar goed, hij is nog jong.

Best grappig ook dat de eerste Remco-fans ook al zijn gearriveerd om Yates omlaag te praten. Je kan ook gewoon blij zijn dat hij dit rondje heeft gewonnen en Yates vandaag ietsje sterker was..

3
nasibal 26 februari 2023 om 13:24

Definieer 'beter'. Ja op een hele hoop vlakken alsmede 'in het algemeen' zou ik enkele renners achter hem als beter categoriseren, maar ik denk dat je Bouchard op dit soort aankomsten in dit soort rondjes wel onderschat nu :)

Er rijden in het peloton een aantal renners rond die op een losse dag, wanneer ze zich er toe zetten, ontzettend goed een berg op kunnen rijden. Ze kunnen dit alleen niet omzetten in AK's of consistente prestaties door het seizoen heen, omdat ze andere kwaliteiten en constantheid missen. Bouchard is er daar één van denk ik.

4
Maillot à Pois 26 februari 2023 om 14:04

Bouchard is gewoon heel onregelmatig. Hij heeft al enkele keren zo’n uitschieter gehad waarbij hij ontzettend sterk voor de dag komt, om daarna weer enkele maanden onopvallend mee te rijden. Dus echt bijzonder vind ik het niet meer.

0
Mooie Sjors 26 februari 2023 om 13:18

Weer een rondje gewonnen van Janneke en Mieke. :)

2
plattenband 26 februari 2023 om 13:46

So what! Het staat toch maar alweer op z’n palmares!

Had jij op je 23ste al 10 ronden/rondjes gewonnen?

-11
zietemgaan 26 februari 2023 om 13:49

Sjors bedoelt het ironisch denk ik, niet?

10
Krist The Vanma 26 februari 2023 om 14:00

Sjors steekt vooral heel erg tegen.

-1
sus 26 februari 2023 om 14:04

Yep 11de overwinning al in rittenkoers

0
Gelei 26 februari 2023 om 13:26

Remco solide, maar duidelijk nog niet zo soepel als vorige zomer. In ieder geval een stap gezet tov San Juan.
Krijgt hier een tikje van Yates, maar die tikjes werken meestal goed bij Evenepoel.

2
thenewGOAT 26 februari 2023 om 14:44

Precies. Als je er zonder hoogtestage en met nog 3kg “overgewicht” al vlotjes jongens als Bilbao en Kuss afrijdt, en slechts 10 sec toegeeft op Yates, dan zit je meer dan op schema voor de Giro. Degenen die hier een zwakte in zien nemen gewoon hun eigen wensen voor lief.

-3
djerkson 26 februari 2023 om 13:57

Voor de Giro moet zijn ploeg wel nog een stuk beter worden. Bergop zijn ze gewoon overvleugeld door UAE, in de Giro zal Jumbo ook sterk zijn. Naar de tour in 2024 toe moet er echt wel klimkracht bijkomen, al zijn Vansevenant en Van Wilder zeker al ok.

2
Dr op en dr over 27 februari 2023 om 03:36

Het commentaar van Chris Horner zal mij nooit vervelen. :)

https://www.youtube.com/watch?v=_BaEEpYehrQ

2
Romerike 27 februari 2023 om 08:54

Ik kijk die analyses ook graag, hij heeft er een leuke kijk op.

0
Silent Hill 26 februari 2023 om 14:16

Yates wint de rit, Rev wint het AK. De verhouding die alles zegt.

1
plattenband 26 februari 2023 om 13:50

En wéér zijn er hier die denken dat Rev het hele seizoen op topniveau zal rijden!

Iedereen weet dat ie opbouwende is en dan is een rondje à la UAE gewoon mooi meegenomen. Deze rit was trouwens de perfecte waardemeter om te zien waar ie staat. Zonder zoiets ga je nog steeds met vraagtekens naar huis.

En hij wordt er niet afgereden. Slechts 10 secondjes achter iemand die heel waarschijnlijk al meer piekte naar dit moment om z’n bazen te plezieren. Niet slecht voor iemand die naar eigen zeggen aan +- 90% zit.

Ziet er goed uit voor de komende weken!

0
11 na 11 26 februari 2023 om 19:49

Evenepoel kan geen twee keer pieken voor de Giro, daarvoor is de tijd te kort. Renners die de Tour of de Vuelta rijden, kunnen dat wel. Die kunnen nu dus al toewerken naar deze periode, nadien rust inbouwen, om dan terug op te bouwen naar de Tour.

Dus Evenepoel moet gestaag pieken naar de periode van Luik tot de 3de week van de Giro. Yates ging wel al op hoogtestage, Evenepoel nog niet.

1
11 na 11 26 februari 2023 om 13:30

Evenepoel wil nog even richting Luik, dus die wil niet te snel op Giro gewicht staan. Ik weet ook niet of Evenepoel al op hoogte is geweest dit jaar, ik dacht van niet.

-1
Steven_E 26 februari 2023 om 13:44

In totaal 3 weken in San Juan dacht ik, dat is ook vrij hoog

0
thenewGOAT 26 februari 2023 om 14:50

@Steven. San Juan ging 1 rit tot op 2600 meter, de rest van de ritten gingen door op een hoogte van amper 3 tot 400 meter. Ok hij was er 2 weken vooraf, maar zijn hotel lag ook in San Juan dus in de buurt van die grote hoogtes is hij amper of nooit geweest. Als dit al een hoogtestage was, dan was het er hoogstens 1 van “den Aldi”. Het serieuze hoogtewerk begint volgende week met 2 weken Teide. Normaal zou dat al duidelijk moeten worden in Catalonië. Voor de Giro staat er dan ook nog 2 weken in het hotel van Kolobnev op het menu. Plus in stage in Livigno

1
11 na 11 26 februari 2023 om 19:51

Geen idee welke idioten hier minnetjes staan te geven. Renaat Schotte en Evenepoel zelf bevestigden daarnet op Sportweekend dat hij nog geen hoogtestage had gedaan (itt Yates) en hij nog wat kilo's kwijt moet.

-2
EricV 26 februari 2023 om 17:08

Tis te hopen voor rev dat roglic niet 100 is voor de giro anders wordt t een afgang

-1
user26942 26 februari 2023 om 18:04

Remco wilde ten eerste zijn eigen leiderstrui behouden en Tim de groene trui gunnen. Had hij gewonnen dan had hij ook de groene trui. Enkel de groten kunnen zich zoiets permitteren.

-1
Mooie Sjors 26 februari 2023 om 14:08

Eefje met zijn 38ste profzege. Nog eventjes en de grote MVDP komt in zicht!

-5
Mystery Rider 26 februari 2023 om 16:09

Zit daarmee wel in een mooi groepje:
– Van Avermatet – 41
– Jakobsen, MvdP, Matthews, Alaphilippe – staan allemaal op 40
– Wout – 39
– Remco – 38

Pogacar staat er al een stukje boven met 51!

https://www.procyclingstats.com/statistics/start/active-riders-victory-ranking

Toffe statistiek van de overwinningen van de actieve renners, het verbaasd me steeds opnieuw wat een klasback Roglic is – die staat als enige niet-sprinter in de top-10 met 65 overwinningen!

-1
tramontana 26 februari 2023 om 19:53

…nog even delen door het aantal profjaren en dan staan Pog en wereldkampioen Remco op eenzame hoogte…

1
TheBigShow 27 februari 2023 om 03:53

Of even delen door het aantal gereden wedstrijden en Matje staat op 1

1
Albeijing Feeniks 26 februari 2023 om 13:28

Yates heeft geprofiteerd door de hele tijd in het wiel te zitten om dan zijn signature alles of niets poging te doen. En ja, zo win je een rit, maar geen klassement. Dan moet je onder andere ook in waaiers kunnen rijden.

-6
Steven_E 26 februari 2023 om 13:30

En ze hadden er speciaal voor hem de tijdrit al uitgehaald…

1
Chippen 26 februari 2023 om 13:30

yates rammelde het groepje uit elkaar en bleef toen gewoon op kop rijden, tot evenepoel overnam

2
de adelaar 26 februari 2023 om 13:31

[email protected] Dat is ook koers , dat heet bordje leeg eten. En gezien de rituitslag gelukt!

-1
Steven_E 26 februari 2023 om 13:18

Hoezo Yates duidelijk de beste? Sterk team wel, maar erna kilometers geprofiteerd van Evenepoel. Om dan 10sec te pakken met een demarrage vanuit het wiel & vanaf dan geen meter meer uit te lopen …

-10
zietemgaan 26 februari 2023 om 13:20

Precies, en Remco is eindwinnaar met 1 minuut voorsprong

1
Marik 26 februari 2023 om 13:20

Vind je het lastig om jouw held te zien plooien?

7
Stablinsky 26 februari 2023 om 13:22

Plooien? Als je meter per meter dichterbij sluipt is dat dan plooien?

Plooien is de andere renner meter per meter zien wegrijden. Yates sloeg het gat en zag dat gat teruglopen richting meet.

-3
wimvl 26 februari 2023 om 13:23

Hij is helemaal niet geplooid. Verliest geen seconde meer na de demarrage van Yates. Eindklassement binnen zonder problemen terwijl hij nog moet opbouwen naar top niveau.

1
Steven_E 26 februari 2023 om 13:25

@hoe Marik? Lijkt me een objectieve vaststelling, of vond jij Yates wel overduidelijk de beste vandaag?

0
Marik 26 februari 2023 om 13:26

Ik zit jullie gewoon een beetje te voeren. En de usual suspects happen altijd :D

7
Handige Harry 26 februari 2023 om 13:32

Die blinde fanboy adoratie is echt sneu.

0
sus 26 februari 2023 om 13:37

Remco wilde de groene puntenttui van merlier niet afsnoepen

6
Anton van Valouwe 26 februari 2023 om 13:45

Ik ben in deze volkomen neutraal, maar de motor voor Yates had niet veel dichter kunnen komen…!

-2
Gunther Leonhardt 26 februari 2023 om 13:47

Yates was de beste. Hij was de enige die nog een versnelling in zich had. Over de hele week gezien was Evenepoel de beste. Eerlijk verdeeld.

1
tramontana 26 februari 2023 om 14:01

…passen, plooien en breken. In die volgorde. Vandaag was het even passen bij Remco (de wereldkampioen). Je mag dan gerust toegeven dat Yates vandaag iets beter was. De ganse week bekeken was Remco de betere. De beste heeft dus gewonnen en nog maar eens zijn palmares aangedikt. Hij hoeft niet elk jaar een grote ronde te winnen, mee voor de spanning zorgen is ook mooi. Uiteindelijk haalt ie wel overwinningen binnen, een rond(j)e, of een monument, of een wereldkampioenschap op de weg of in de TT.

4
Albeijing Feeniks 26 februari 2023 om 13:20

Zelfs op een lange klim kan Yates amper wegrijden van REv! En Remco kan tenminste meer dan enkel klimmen.

-10
katerkop 26 februari 2023 om 14:30

Heb je posters van Evenepoel boven je bed hangen?

1
thenewGOAT 26 februari 2023 om 14:54

Geen idee of hij dat heeft. Een klare kijk op “koers” heeft hij dan wel, wat van sommigen hier niet gezegd kan worden.

0
Sjonge Jonge 26 februari 2023 om 16:11

Zal wel meer dan een goed voedingsprogramma zijn?

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone