Aberasturi schenkt Euskadi-Murias eerste seizoenszege in Vuelta Aragon

Door , vrijdag 11 mei 2018 om 16:23
Aberasturi schenkt Euskadi-Murias eerste seizoenszege in Vuelta Aragon

foto: Sirotti

De openingsetappe van de Vuelta Aragon is een prooi geworden voor Jon Aberasturi. De Spanjaard van Euskadi Basque Country-Murias Taldea vloerde op de Alto del Castillo Movistar-sprinter Carlos Barbero, terwijl Garikoitz Bravo het feestje voor de Baskische formatie compleet maakte door als derde te finishen. Aberasturi mag uiteraard ook de eerste leiderstrui aantrekken.

In 2005 won Rubén Plaza de 42e editie van de Vuelta Aragon. De Spanjaard was vervolgens dertien jaar lang de laatste eindwinnaar van de Spaanse rittenkoers, die door financiële problemen van de kalender verdween. Dit jaar maakte de organisatie echter bekend weer terug te keren met een driedaags evenement door de gelijknamige regio. Met Movistar als enige WorldTour-formatie, vertrok een door ProContinentale en continentale formaties gedomineerd peloton vandaag voor de openingsetappe.

Oude bekende Mancebo geeft etappe kleur 
Vanuit startplaats Teruel ging het langzaam bergop naar de eerste beklimming van de dag: de Puerto San Just (7,6 km aan 2,1%). Al snel formeerde zich een kopgroep van vier renners, met daarbij een oude bekende. Francisco Mancebo – inmiddels 42(!) jaar oud – besloot om aan de boom te schudden. De inmiddels voor het nietige Inteja rijdende Spanjaard kreeg het gezelschap van Alex Cano, Gotzon Martin en Jorge Cubero. Het peloton – aangevoerd door Movistar – reed al gauw drie minuten in het krijt.

De bergpunten op de Puerto San Just bleken een prooi voor Mancebo, terwijl Cano de volle buit wist te pakken bij de tussensprint in Utrillas. Na een niet in het routeboek opgenomen helling, werd de duik naar beneden ingezet naar finishplaats Caspe. De vier koplopers reden zonder morren door, waardoor ze onder boog van de laatste twintig kilometer nog een voorsprong hadden van één minuut. Tien kilometer later werden de dappere avonturiers echter ingerekend door het peloton, dat en groupe reed naar de slotklim van de dag: de Alto del Castillo.

Aberasturi verslaat Barbero op Alto del Castillo, Van Winden vierde
Op deze 2,2 kilometer lange klim – met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,4% – mochten de puncheurs het uitmaken voor de winst. Uiteindelijk bleek sprinter Jon Aberasturi de meest vinnige van allemaal, voor Barbero en Bravo. De 29-jarige Spanjaard schonk zijn werkgever Euskadi Basque Country-Murias Taldea hiermee de eerste zege van het seizoen. Voor Aberasturi – die al goed op dreef was in de Tour de Yorkshire – is het zijn elfde profoverwinning. Opvallend genoeg is het pas zijn tweede zege op Europese bodem.

In het spoor van Aberasturi, Barbero en Bravo eindigde landgenoot Dennis van Winden knap als vierde.

Dit artikel delen:

2 Reacties

Wielerfan999 11 mei 2018 om 16:37

Is goed op dreef dit seizoen en ik ben benieuwd hoe hij het gaat doen in de Vuelta, indien hij wordt opgenomen in het team.

Verweggistan 11 mei 2018 om 19:01

Ze werden al zo vaak 2e en 3e (zelfs 2e en 3e in dezelfde etappe) dus het is ze zeker gegund. En Aberasturi laat zien ook buiten Azie te kunnen winnen.
Goede uitslag van Van Winden ook.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair