Aaron Gate blijft Roger Kluge voor in omnium Wereldbeker Brisbane

zaterdag 14 december 2019 om 12:25
Aaron Gate blijft Roger Kluge voor in omnium Wereldbeker Brisbane

foto: Cor Vos

Aaron Gate heeft het omnium gewonnen tijdens de Wereldbeker baanwielrennen in Brisbane. De Nieuw-Zeelander, wereldkampioen op deze discipline in 2013, behaalde 134 punten en bleef daar Roger Kluge ruimschoots mee voor. Eiya Hashimoto uit Japan werd derde.

Op het omnium ontbrak Campbell Stewart op de startlijst. De Nieuw-Zeelander won in Hongkong en Cambridge, maar was ditmaal aangemeld als reserve. Aaron Gate was op papier echter een goede vervanger: hij is de wereldkampioen van 2013 en was onlangs in de Wereldbeker van Glasgow nog de nummer vier. Met thuisfavoriet Cameron Meyer en bijvoorbeeld ook Roger Kluge stonden er echter enkele sterke concurrenten aan het vertrek.

Eiya Hashimoto deelde het eerste tikje uit door de scratch te winnen. Kluge probeerde het peloton te verrassen met een late uitval, maar aan de finishlijn werd de Duitser door de Japanner en Gate voorbijgestoken. In de temporace ging Gate dan Hashimato vooraf in de uitslag en daarmee ging de Nieuw-Zeelander mee aan de leiding. Daarna stond de altijd tactische afvalkoers op het menu.

Valpartijen
Die wedstrijd werd tot tweemaal toe geneutraliseerd door een valpartij. Al na de tweede afvalling ging Yauheni Karaliok onderuit en even later smakte ook Hashimoto tegen het houtwerk, toen hij het achterwiel van Kluge aantikte. Beide renners konden evenwel hun weg vervolgen. Meyer en Claudio Imhof schopten het tot de eindsprint, waarin de Zwitser nipt de snellere was van de twee.

Hashimoto begon als leider aan de afsluitende puntenkoers met een voorsprong van zes punten op Gate. Kluge volgde op de derde plaats. Gate vloog de wedstrijd aan door meteen punten te pakken in de eerste twee tussensprints. Daardoor pakte hij de leiding in de tussenstand. Even heroverde Hashimoto de leiding, maar halfkoers ging Gate weer aan kop.

Gate en ook Kluge dubbelden vervolgens het peloton, waardoor zij twintig punten extra kregen. Hashimoto zakte daardoor naar plaats drie, terwijl Gate en Kluge de bovenste plaatsten bezetten. In de slotfase deed Cameron Meyer nog een gooi naar het podium met een late aanval, maar hij zou nooit de aansluiting met het peloton maken. Gate bleef uit de problemen en pakte de zege.

Wereldbeker Brisbane 2019
Omnium – mannen
1. flag-nz Aaron Gate
2. flag-de Roger Kluge
3. flag-jp Eiya Hashimoto

Andere uitslagen

Georgia Baker en Annette Edmondson bezorgden gastland Australië soeverein de overwinning in de koppelkoers. De wedstrijd over 120 ronden moest halverwege even stilgelegd worden toen de Japanse Kie Furuyama onderuit ging, maar na een medische check kon de koers worden hervat. Australië dubbelde het peloton net als Frankrijk, de Verenigde Staten en Hongkong, maar won de koers op punten. De Franse vrouwen werden tweede, het Amerikaanse koppel derde.

Wereldbeker Brisbane 2019
Madison – vrouwen
1. flag-au Australië
2. flag-fr Frankrijk
3. flag-us Verenigde Staten


De Keirin voor mannen leverde met Kevin Santiago Quintero een Colombiaanse winnaar op. De finale werd ontsierd door een lelijke val van Denis Dmitriev en Kwesi Browne, die op volle snelheid tegen het hout smakten. Uiteindelijk sprintten vier mannen om de winst. Quintero was nipt sneller dan Matthew Glaetzer. De Australiër werd onlangs behandeld aan schildklierkanker, maar hervatte de competitie vorig weekend al met een knappe derde plaats. Tomáš Bábek werd derde.

Wereldbeker Brisbane 2019
Keirin – mannen
1. flag-co Kevin Santiago Quintero
2. flag-au Matthew Glaetzer
3. flag-cz Tomáš Bábek


Op de individuele sprint voor vrouwen verlengde Wai Sze Lee haar ongeslagen reeks. Ten koste van Europees kampioene Anastasiia Voinova drong de wereldkampioene door tot de finale, waar ze het opnam tegen de thuisfavoriet Stephanie Morton. De Australische dolf over twee heats het onderspit tegen de Hongkongse, die daarmee een nieuwe overwinning opstreek. Ook in Minsk, Glasgow en Hongkong was ze al de beste deze Wereldbeker. Voinova pakte het brons.

Wereldbeker Brisbane 2019
Sprint – vrouwen
1. flag-hk Wai Sze Lee
2. flag-au Stephanie Morton
3. flag-ru Anastasiia Voinova

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone