Victor Campenaerts gestart in Omloop met innovatieve Classified schakelsysteem

Victor Campenaerts gestart in Omloop met innovatieve Classified schakelsysteem

foto: Loetie Photography

zaterdag 25 februari 2023 om 13:49
Materiaalzone

Grote kans dat we zaterdag een veelbelovende technische innovatie gaan zien in het profpeloton. Victor Campenaerts werkte zijn verkenning van Omloop het Nieuwsblad af met het Powershift schakelsysteem van Classified en een enkel kettingblad.

Een noviteit is het Classified Powershift-systeem al niet meer, maar zoals vaker met grote technische veranderingen het geval is, heeft de Belgische innovatie nog geen voet aan de grond gekregen in het profpeloton. Daar lijkt dus verandering in te komen, want het heeft er alle schijn van dat Victor Campenaerts zaterdag gaat rijden met de naafversnelling van Classified.

Alhoewel Lotto Dstny in gesprek met WielerFlits niet kan bevestigen dat Campenaerts in de koers ook gebruik gaat maken van Classified Powershift, is het aannemelijk dat de ex-werelduurrecordhouder zaterdag met dezelfde fiets start als waar hij in de parcoursverkenning van de Omloop gebruik van maakte.

Zou dat daadwerkelijk zo zijn, dan rijdt Campenaerts dus ook met een enkel voorblad. Niet zomaar één, want het voorblad waarmee hij op training is gespot, is bijzonder groot: het betreft een kettingblad met maar liefst 62 of 63 tandjes. Geen alledaags onderdeel, en de absentie van enige logo’s of bestickering doet vermoeden dat het een custom-made product is.

Classified Powershift is een systeem wat de voorderailleur overbodig maakt. Powershift is een speciale naaf die in het achterwiel gemonteerd kan worden met een tweetal versnellingen. Hierdoor kan gebruik gemaakt worden van slechts één voorblad voor de aandrijflijn, wat een aerodynamisch voordeel oplevert en de kans op kettingproblemen vermindert. Bijkomend voordeel is dat het schakelsysteem van Classified goed presteert onder hoge druk en er dus makkelijk geschakeld kan worden onder hoge vermogens, wat bij een ‘reguliere’ voorderailleur tot schakelproblemen kan leiden.

Archiefbeeld van het Classified Powershift schakelsysteem – foto: Joris Knapen

Update 25/02: Campenaerts gestart met schakelsysteem

Inmiddels is er bevestiging vanuit Vlaanderen. Campenaerts is effectief gestart met het Classified Powershift schakelsysteem in de Omloop Het Nieuwsblad.

Campenaerts en co op het startpodium – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

16 Reacties

LB117 23 februari 2023 om 14:46

Ben benieuwd wat VocSnor op de baan kan leggen zaterdag!

Romāns Vainšteins 23 februari 2023 om 14:49

Het is eerder opvallend wanneer Campenaerts met niets opvallends rondrijdt. Bij bijna iedereen is het stom maar bij VOCSNOR vet.

Cochise 23 februari 2023 om 15:30

Gek hoe lang het duurt eer zo’n (op papier) nuttige innovatie z’n weg vindt naar de profwedstrijden.
Niet toevallig Campenaerts die het in wedstrijd gaat proberen, benieuwd of hij er voordeel van heeft, dat zal dan vooral in de betrouwbaarheid zitten en het feit dat hij een 62 kan monteren zonder de vrees dat hij z’n ketting daar niet op geschakeld krijgt vanop z’n 44 wat normaal wel het geval zou zijn. Gewicht en duurzaamheid (minder slijtage ketting en kronen) zal minder van belang zijn in Vlaamse wedstrijden.

de nieuweMerckx 23 februari 2023 om 17:10

Het is geen innovatie, het bestaat al honderd jaar….

Har77 23 februari 2023 om 17:47

Shimano en Sram doen er niet aan mee, dus de volumemerken gaan dit nooit als OEM onderdeel toepassen.
Ondanks geld dat in ambassadeurs gepompt wordt blijft dit een niche.

KnightBiker 23 februari 2023 om 19:32

@Har77 – denk het ook, maar mogelijk wel een succesvolle niche: boetiek bikes, exclusieve gravel Bikes (van die dure titanium fietsen enzo), E-Bikes

Cochise 23 februari 2023 om 20:06

De grote merken deden eerst ook niet allemaal mee aan klikpedalen, schakelen aan het stuur, vermogensmeters, schijfremmen en elektronisch schakelen. Meestal omdat de renners zelf er nog weigerachtig tegenover stonden.

En kijk nu…

Har77 27 februari 2023 om 08:05

@cochise: appels met peren. Classified is een systeem van een externe partij. Shimano heeft jaren geleden al aangegeven dat ze de groepen niet gaan aanpassen om geschikt te maken voor dit systeem. Dat moet nu gebeuren met een ‘handige harry’ oplossing in de linkershifter van de di2.
Shimano houdt vast aan de voorderrie. Sram is inmiddels ook weer terug na het kleine debacle met 1x weggroepen.
Vergeet daarnaast niet dat je een proprietary steekas (met de ontvanger) en naaf nodig hebt, waarbij de eerste natuurlijk de klappen opvangt bij de eerste de beste crash.
Qua engineering mooi systeem, maar gaat een niche blijven.

Limal 23 februari 2023 om 15:43

En dan maar schietgebedjes afsteken dat je niet achteraan lek rijdt en moet wachten tot de volgwagen met het juiste vervangwiel passeert?

Al Phila 23 februari 2023 om 17:43

Dan kan je gewoon niet lichter schakelen, lijkt me. Wie niet gokt, die niet wint…..

Jammer voor alle recreanten dat er al weer een nieuw systeem op de markt verschijnt, met te weinig intercompabiliteit.

Limal 23 februari 2023 om 18:07

Wordt wel leuk dan om Campenaerts op zijn 62 de Muur te zien opstoempen :-)

Gelei 23 februari 2023 om 18:56

@Limal,

Dat maakt hij dan wel weer goed in de afdaling naar de Bosberg. Zero sum game.

KnightBiker 23 februari 2023 om 19:27

@Al Phila compatibility is natuurlijk leuk, maar de consument heeft alle keuze en wordt niet verplicht. Ik zie het probleem niet zo, innovatie moet aangemoedigd worden.
(Persoonlijk heb ik dit liever dan Di2)

KnightBiker 23 februari 2023 om 19:21

Eigenlijk nog een truuk speciaal om dit wel met een voorderaileur te combineren: wordt het bereik ineens 4 keer zo groot en kan je met een polder verzet de Muur van Hoei op…
Of je creëert virtueel zo’n groot verzet als waar Campenaerts nu al mee rijdt, rijd je nog makkelijker weg in de afdaling.

Blackcanyon 2 maart 2023 om 02:18

En inmiddels weten we dat Victor 62e is geworden. Daarmee wel de eerste renner die met een driewieler over de finish kwam, want dat mag je toch wel zeggen met zo’n voorblad.
Weliswaar kun je er geen statistiek op loslaten, maar dit resultaat is niet bemoedigend maar om te janken of t moet zijn dat we er uit kunnen halen dat het aantal tanden de plaats in de uitslag bepaald. Dan zou ik met een EenVandaag voorblad gaan rijden.

Romāns Vainšteins 2 maart 2023 om 08:02

Meer relevant:

Hij zat wel in de eigenlijk gewonnen kopgroep met deze putdeksel, en dat op een vrij lastig en getruct parcours en ondergrond. Hij werkt dus wel.

Maar ook:

Bij plotse versnellingen moest ie steeds een klein gaatje laten en weer dichtrijden. In hoeverre dat hemzelf is versus zijn apparatuur? ….

Uiteindelijk denk ik dat dit hem niet worden gaat en al helemaal niet onder recreanten/de grote markt. Zie je ze al voorbijkomen met zo’n ding. Neuh.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Materiaalzone