Speedsuits sneller ondanks aangepaste regelgeving
foto: Sirotti
zaterdag 20 oktober 2018 om 12:00

Speedsuits sneller ondanks aangepaste regelgeving

In een sport waarin honderdsten van een seconde bepalend zijn voor, wordt ook op het gebied van uitrusting de grens opgezocht. Zo reed Sky in 2017 de openingsrit van de Tour de France in een veelbesproken vortex-pak om aerodynamisch voordeel te pakken. De UCI scherpte daarop de regels aan, maar intussen rollen er alweer snellere pakken onder de naaimachines vandaan.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 
Internationale wielerunie UCI herschreef voor het nieuwe seizoen alvast de derde sectie van het hoofdstuk ‘Uitrusting’. Daarin staat voortaan dat ‘kledingstukken de gestalte van de renner niet mogen wijzigen en elk niet-essentieel element, waarvan het doel niet uitsluitend kleden of beschermen is, verboden is’.

‘Aanpassingen van de ruwheid van het oppervlak zijn toegestaan, maar mogen alleen het resultaat zijn van het naaien, weven of assembleren van de stof. Veranderingen in de ruwheid van het oppervlak moeten worden beperkt tot een profielverschil van maximaal één millimeter’, stelt de nieuwe regelgeving voorts, die hier te lezen is.

Kleding in de ban
Door de nieuwe regelgeving is het gebruik van Castelli’s snelpak Body Paint 4.0 dat werd gebruikt door Sky, maar ook Endura’s Drag2Zero (gebruikt door Movistar) niet langer toegestaan, meldt Cyclingnews. De speedsuits van Bioracer zijn vooralsnog wel toegestaan, maar zouden onder een vergrootglas liggen.

En dus moeten de kledingfabrikanten weer terug naar de tekentafel. Bij Castelli zijn ze alvast optimistisch. Zo zei Steve Smith van het Italiaanse bedrijf: “We hebben gewerkt aan een aantal nieuwe snelpakken die volledig voldoen aan de nieuwe voorschriften en ze zijn zelfs sneller dan het 4.0-pak. Dus we zijn eigenlijk best tevreden.”

 
2 Reacties
20 oktober 2018
Wat een formidabele PR stunt zijn die veelbesproken bolletjes/streepjes-pakken geworden voor de desbetreffende fabrikanten...
4 november 2018
Het echte drama is dat dit hier wordt geplaatst zonder onderbouwing. Er is geen enkele onafhankelijke test geweest van deze claim. Dezelfde fabrikanten zetten de strips wel op hun triathlon skinsuit. Om dat loze (en zeer waarschijnlijk niet kloppende) marketing geklets hier te herhalen alsof het de waarheid is... -1

Geef een reactie