Specialized Therminal winterkleding: Praktisch en stijlvol

Specialized Therminal winterkleding: Praktisch en stijlvol

foto's: Joris Knapen

Door Daan van den Berg
vrijdag 14 december 2018 om 15:00

Vrijdag 21 december is de kortste dag van het jaar en de zomer is dan nog héél ver weg. Afgelopen jaar daalde de temperatuur immers ook in maart nog onder het vriespunt. Renners die de komende weken in de buitenlucht hun kilometers maken, moeten kunnen vertrouwen op goede winterkleding. Specialized staat bekend om de flitsende fietsen, maar hoe zit het met de kleding?

Persoonlijk fiets ik ook deze periode van het jaar het liefst buiten, al is het dan vooraf goed afwegen over wat je precies aantrekt. Als het om winterkleding gaat, heeft iedereen zijn eigen voorkeur en smaak. Zelf heb ik vaak zo veel mogelijk laagjes aan. Iemand heeft mij ooit verteld dat meer lagen aantrekken beter is – en dat is erin blijven zitten.

Toch zijn al die lagen niet altijd even handig. Je hebt het snel warm, maar door het vele zweten koel je ook sneller weer af. Waar ik vroeger nog wel eens een ondershirt, een paar armstukken, twee shirts met korte mouwen, een dun shirt met lange mouwen en een bodywarmer aanhad, probeer ik het nu te doen met een dikker shirt met lange mouwen, dat zó over mijn ondershirt heen gaat. Ook met de keuze voor een broek is dat het geval. Geen korte broek met zeem, beenstukken en een lange broek zonder zeem over elkaar heen, maar gewoon een dikkere lange broek met zeem.

Therminal SL Team Expert LS Jersey
Nu ik minder lagen aanheb, is het belangrijk om een goed shirt met lange mouwen te hebben. Van Specialized kregen we een Therminal SL Team Expert LS-shirt om te testen – een rood-zwart shirt met lange mouwen en gemaakt van een vrij dikke stof. Het is verkrijgbaar voor 99,90 euro en dat is in vergelijking met andere merken een goede prijs voor een dik wintershirt. Aan de binnenkant voelt het erg zacht aan. De naden zijn flatlock, wat betekent dat je ze niet voelt. De kraag is niet te hoog waardoor je nog prima een colletje kan gebruiken. Aan de onderkant zit een antislipband waardoor het shirt niet naar boven kruipt als je wat dieper zit.

Wat meteen opvalt als je het shirt aanhebt, is dat de voorkant een stukje dikker is dan de mouwen. Dit zorgt ervoor dat het gedeelte bij je bovenlichaam winddicht is, waardoor je het niet snel koud gaat krijgen. Wel zorgt dit ervoor dat als je op de fiets stapt, je armen nog wel even moeten wennen aan de temperatuur. Dat is na een tijdje weer weg aangezien deze vrij snel opwarmen. Een ondershirt met lange mouwen kan dit euvel verhelpen. De uiteinden van de mouwen van het Therminal SL Team Expert LS-shirt hebben een smal elastisch gedeelte. Dit is even wennen, maar zorgt ervoor dat je makkelijk handschoenen kan aandoen. Daarnaast ziet het er zonder handschoenen ook nog erg goed uit.

Genoeg ruimte in de zakken
Een onderschat onderdeel van een shirt zijn toch vaak de zakjes. Het lijkt er vaak op dat hoe duurder het shirt is geprijsd, des te minder er over de zakjes wordt nagedacht. Zo zijn er fabrikanten die er twee in plaats van drie maken. Of de zakjes zo hoog doen dat je schouder uit de kom gaat als je je reepje wil pakken. Dat is hier niet het geval. Het elastiek loopt scheef af, waardoor je er makkelijk bij kan. Desondanks kan er genoeg in. Zo kon ik er tijdens mijn tochtjes een telefoon, een binnenbandje, een pompje, een inbussetje en een portemonnee in kwijt. Verdeeld over de drie zakjes is dat geen probleem. Ook over de veiligheid is goed nagedacht. De achterzakjes hebben een reflecterende strook aan de zijkant, waardoor je extra opvalt.

Het middelste zakje kent nog een extra handigheidje: een waterdicht gedeelte waar precies een telefoon in past. Door middel van een gaatje kan je zelfs het draadje van je koptelefoon er doorheen halen. Via een gaatje in het grotere zakje kom je dan op de rug terecht. Via een aantal lusjes aan de binnenkant van het shirt kom je bij je nek uit en kan je daar je oordopjes in doen. Het werkt, maar of ik het ook ga gebruiken weet ik niet. Zelf bedien ik mijn telefoon het liefst met mijn fietscomputer of smartwatch. Wanneer je die optie niet hebt, kan dit een goed alternatief bieden.

Het ziet ernaar uit dat het vanaf juli verboden wordt om je telefoon in de hand te hebben op de fiets. Minister Van Nieuwenhuizen heeft daarvoor een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Als je al fietsend geen telefoon meer mag gebruiken, dan is zo’n zakje met bijbehorende lusjes ideaal.

Racing rood
Het Therminal SL Team Expert LS-shirt is een mooi shirt dat direct opvalt. Het zwart dat overloopt in het rood is bovendien erg praktisch. De mouwen en onderkant zijn zwart waardoor het shirt niet meteen onbruikbaar is als je een dag door de modder gaat rijden. De combinatie van het rode en het zwarte ziet er ook nog een snel uit en de logo’s van Specialized Racing maken het shirt optisch nog sneller. Die logo’s zorgen er wel voor dat je deze kleding eigenlijk met name op een Specialized-fiets kan dragen. Al is dat een kwestie van smaak. Ik moet toegeven dat ik dit kledingsetje ook wel eens aanheb op een fiets van een ander merk.

Therminal SL Team Expert Cycling Bib Tight
Ook de bijbehorende Therminal SL Team Expert-broek heeft een stijlvol rood-zwart Specialized-design. Deze kost 119,95 euro en behoort daarmee tot de middenklasse. Het is een zwarte broek met een rode zijkant, waar ook een Specialized-logo staat. De bretels zijn goed afgewerkt. Deze zijn aan de voorkant wat dikker en aan de achterkant juist iets dunner om een bezwete rug te voorkomen.

Bij de ontwikkeling van winterbroeken is de zeem niet altijd het eerste waar naar gekeken wordt. Bij Specialized hebben ze er niet zomaar een zeem in gedaan. De Road Performance Space Carbonium-zeem is vrij dik en groot genoeg om het hele zadel te bedekken. De zeem zit goed en ook na de nodige uurtjes fietsen kan je nog prima zonder pijntjes op je zadel blijven zitten.

Bij een winterbroek hebben de fabrikanten verschillende opties voor de voorkant. Zo zijn er merken die een rits gebruiken of de broek zelf heel hoog maken. Bij deze broek zit het er tussenin. De broek is hoog genoeg om de onderkant van je buik warm te houden, maar laag genoeg om bij een sanitaire stop genoeg ruimte te hebben.

De broek heeft geen lussen aan de onderkant van de pijpen. Wel zit er een antisliprand en een sterk elastiek om de pijpen op hun plaats te houden. De pijpen zijn strak genoeg waardoor ze goed blijven zitten.

Conclusie
Een goed setje voor een goede prijs; dat is de conclusie die ik na enkele weken testen kan trekken. Het shirt en de broek zijn van uitstekende kwaliteit en doen waarvoor ze gemaakt zijn: je warm houden bij koude temperaturen. Daarnaast is het winddichte gedeelte van het shirt ideaal als je na een bezweet ritje even hebt stilgestaan. Dit zorgt ervoor dat de wind minder snel je huid bereikt en je daardoor kou vat. Ook de broek is warm genoeg voor de winter en de goede zeem zorgt ervoor dat je ook nog eens goed op je zadel zit.

Verantwoording:
Specialized is mediapartner van WielerFlits. Dit artikel is in samenwerking met Specialized tot stand gekomen, maar is geschreven door een redacteur van WielerFlits. De kleding mochten we na afloop van de test houden.

Dit artikel delen:

1 Reactie

Fast Freddy 15 december 2018 om 11:00

Rare naam

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.