S-Works Ares schoenen: Weapon of choice van Julian Alaphilippe en Sam Bennett

S-Works Ares schoenen: Weapon of choice van Julian Alaphilippe en Sam Bennett

S-Works Ares - foto's: Joris Knapen

Door Martin van den Bosch
donderdag 4 februari 2021 om 09:45

Een nieuw wielerseizoen betekent traditioneel de introductie van tal van nieuwe gadgets en accessoires. Specialized maakte in januari na een periode van geruchten en sneak-peaks op social media de komst van de nieuwe S-Works Ares wereldkundig. Deze nieuwe wielerschoen is dit jaar ‘weapon of choice’ van snelle mannen als Julian Alaphilippe en Sam Bennett. We kregen van Specialized een paar thuisgestuurd voor een eerste kennismaking met deze nieuwe topschoen.

Efficiënter en krachtiger

De introductie van de S-Works Ares betekent een nieuwe toevoeging aan de Specialized-familie. Naast het allround S-Works 7-model, de vederlichte S-Works Exos voor klimmers en de S-Works Vent met extra ventilatie tijdens warm weer, is daar nu dus de S-Works Ares.

De Ares (vernoemd naar de Griekse god van de oorlog) is een model waarvan Specialized belooft dat het ‘de meest efficiënte en krachtige performance schoen is die ooit gemaakt is’. De schoen is ontwikkeld samen met enkele renners van de door Specialized gesponsorde ploegen, waaronder topsprinter Sam Bennett.

Eind 2020 ontvingen we een paar om te testen, onder de strikte voorwaarde dat we deze tijdens onze ritten in de buitenlucht enkel met overschoenen zouden dragen. Aangezien Koning Winter zich in de Lage Landen steeds meer begon te roeren, namen we deze suggestie graag ter harte.

Sluiting springt in het oog

Bij het uitpakken valt mijn oog direct op het sluitingssysteem. De schoenen zijn voorzien van BOA Li2 draaisluitingen. Het bekende draai-systeem, dat gebruikmaakt van een draaiwiel en een draadje, stelt je in staat om minimale aanpassingen te doen en is inmiddels redelijk standaard op high-end fietsschoenen. Het is echter vooral het ontwerp en de indeling van de ‘flappen’ die mijn aandacht trekken.

De twee BOA-sluitingen zijn iets anders gepositioneerd dan op de S-Works 7. Zo zit de bovenste flap iets hoger. Het idee hierachter is dat door de manier waarop de kabeltjes en lusjes verdeeld zijn, de druk over je voet optimaal wordt verdeeld en rotatie van de voet in de schoen wordt voorkomen.

Bij het aantrekken plaats je jouw voet in een elastische sok. Iets wat bij loopschoenen gebruikelijk is, maar bij wielerschoenen minder vaak voorkomt. Het is een klein beetje wringen, maar wanneer je ze eenmaal aan hebt, voelt de schoen strak maar tegelijkertijd comfortabel aan. Alsof de schoen voor jou op maat gemaakt is.

Sterk door Dyneema

Voor het materiaal in de sok maakt Specialized gebruik van zowel een luchtige mesh als Dyneema, de buitengewoon stevige stof die we onder meer kennen als bescherming in sommige wielerbroeken. Aan de hiel zit aan de binnenkant van de schoen een comfortabele maar stevige versterking, die zorgt voor steun en voorkomt dat je hiel gaat slippen. Aan de buitenkant zit op deze plek aan de hielkap een kunststof rand die vervorming moet voorkomen.

De bovenkant van de schoen is gemaakt van kunstleer. In de laagjes ertussen zit Dyneema verwerkt, wat voor extra stevigheid zorgt. Ventilatiegaatjes zorgen voor een optimale ventilatie. Aan de voorkant zit een stootrand voor extra bescherming.

Wanneer we de onderkant van de schoen bekijken, zien we dat de zool – zoals je van een schoen in deze categorie mag verwachten – gemaakt is carbon. Het heeft een zogeheten ‘stijfheidsindex’ van 15, waarmee deze even stijf is als bijvoorbeeld de S-Works 7. Dankzij een nieuw systeem is het contactoppervlak met de voet 20% groter, wat voor 1% extra snelheid moet zorgen. We hebben het zelf niet getest, maar Specialized onderbouwt dit met een scan die laat zien hoe de druk bij het gebruik van de nieuwe schoen over de voet verdeeld wordt.

Body Geometry

Een ander aspect waarmee de schoenen van Specialized zich willen onderscheiden, is wat zij de Body Geometry-technologie noemen. Body Geometry is een ergonomisch ontworpen en wetenschappelijk getest concept dat gebruikt wordt om de schoenen te ontwikkelen. Het zorgt ervoor dat je heup, knie en voet tijdens het fietsen een rechte lijn vormen, met als gevolg een efficiëntere trapbeweging, betere doorbloeding en het verkleinen van de kans op blessures.

Het komt onder meer tot uiting in de buitenzool, die 1,5 millimeter naar buiten kantelt en daardoor de voorkant van de voet stabiliseert. In de binnenzool wordt gebruikgemaakt van een Metatarsal Button, die gevoelige zenuwen en slagaders in de voet beschermt en daardoor het bij veel fietsers bekende gevoel van brandende voeten of slapende tenen voorkomt.

Conclusie

Ontwerpers van high-end wielerproducten moeten constant een compromis vinden in de klassieke tegenstelling tussen performance en comfort. Nadat ik de afgelopen weken de S-Works Ares (undercover) heb kunnen ervaren tijdens mijn ritjes door de polders, kan ik niet anders dan concluderen dan dat deze schoen op beide punten uitstekend scoort.

De schoen biedt van het middenstuk naar achteren veel steun, terwijl ik aan de tenen nog voldoende ruimte over heb. De schoen zit strak rond de wreef, zonder dat het knellend aanvoelt. Bij een volle krachtsinspanning – zoals een sprint – blijven de schoenen strak aanvoelen. Op het gebied van performance heb ik het gevoel dat mijn pedaalslagen ook daadwerkelijk krachtiger overkomen. Het ‘omhelzen’ van de voet door het sokje zorgt bovendien voor een comfortabel gevoel.

De S-Works Ares-schoenen zijn verkrijgbaar in vier verschillende kleurcombinaties: volledig zwart, helemaal wit, zwart met rood en de zwart/witte uitvoering die die je op de foto’s bij dit artikel ziet. Ze zijn verkrijgbaar vanaf maat 36 tot en met maat 49. De weegschaal gaf bij mijn maat 45 280 gram per schoen aan.

Dat je hier met een high-end wielerschoen te maken hebt, zie je ook terug in het prijskaartje. Voor een bedrag van € 419,90 wisselt een set van eigenaar, waarmee Specialized zich aan de bovenkant van de markt positioneert. De S-Works Ares is hiermee niet voor iedereen weggelegd, maar voor dit bedrag beschik je over hetzelfde materiaal als de absolute wereldtop. Voor veeleisende gebruikers is deze schoen daarom zeker het overwegen waard.

Meer informatie over de S-Works Ares lees je op de site van Specialized

Verantwoording:
Specialized is mediapartner van WielerFlits en ondersteunt op deze manier ons platform. Het artikel is geschreven door een redacteur van WielerFlits.

Dit artikel delen:

Populair

Materiaalzone