Rudy Project Defender: 365 dagen bewapend tegen wisselende omstandigheden
Foto's: Henri Santing
vrijdag 30 augustus 2019 om 14:31

Rudy Project Defender: 365 dagen bewapend tegen wisselende omstandigheden

Hoewel je ook zonder op pad kan, vertrekt een beetje serieuze fietser niet zonder een goede zonnebril van huis. Zeker in de zomer wanneer insecten alom aanwezig zijn en de zon vol spel heeft, is het prettig om je ogen wat te ontzien. De afgelopen weken reden wij met de Rudy Project Defender, een bril die prima bewapend bleek tegen wisselende omstandigheden.

Rudy Project

Rudy Project kent zijn oorsprong in Italië. Het familiebedrijf uit Treviso draait al sinds 1985 mee in de wielerwereld. Aanvankelijk richtte het zich op de productie van (ski)helmen, maar het heeft al geruime tijd ook fietsbrillen in zijn assortiment. Binnen het profpeloton worden de brillen vandaag de dag onder meer gedragen door de renners van Bahrain Merida en Lotto Soudal.

Naast de Defender die in deze test aan bod komt, heeft Rudy Project meerdere modellen in het assortiment. De Tralyx is het topmodel dat door menig wielerprof gedragen wordt. De iets goedkopere Rydon staat bekend als een all-rounder en de Sintryx is een uitvoering met een full-frame montuur.

Rustgevende lenzen

Direct na het uitpakken valt op dat de lens van de bril doorzichtig is. De Defender beschikt over een zogeheten fotochromische lens. Dat wil zeggen dat de lens reageert op UV-stralen en automatisch de kleur aanpast wanneer de omstandigheden veranderen.

Wat mij betreft een groot voordeel. Op voorhand hoef je immers niet na te denken welke lenzen op die dag het meest geschikt zijn. Onderweg switchen is helemaal verleden tijd. In de praktijk werkt dit principe erg rustgevend. De lens past zich namelijk aan elk weertype aan. Zowel met bewolkt weer, als met volle zon blijft de hoeveelheid licht die in je ogen komt nagenoeg gelijk en blijft het zicht haarscherp. Doordat deze aanpassing heel geleidelijk gaat, heb je eigenlijk niet het idee dat je een zonnebril op hebt. Zo hoort het wat mij betreft te zijn.

Naast functioneel, verwacht je van een goede fietsbril ook dat deze comfortabel is. Tijdens een fietstocht wil je niet afgeleid worden door een bril die steeds afzakt. De Defender voelt vanaf de eerste kennismaking vertrouwd aan. Dankzij verschillende oplossingen is hij bovendien helemaal naar wens aan te passen. De pootjes van de oren knikken aan de uiteinden standaard naar beneden, waardoor ze niet in de weg zitten bij de helm. De flexibele uiteindes zijn zelfs zonder te breken in een hoek van negentig graden de draaien. Antislip-materiaal zorgt ervoor dat de bril op zijn plek blijft. Zoals je wel vaker ziet, is ook het neusstuk te verstellen. Hoewel het bij mij regelmatig even duurt voordat een fietsbril staat zoals ik wil, had ik dat bij deze snel geregeld.

Rudy Sports Defender

De Defender sluit nauw aan op het hoofd, zodat de wind voldoende afgeschermd wordt. Om ervoor te zorgen dat de lenzen niet beslaan, zitten aan de rand veertien gaten die voor ventilatie moeten zorgen. Rudy Project noemt dit het Power Flow-systeem. Helemaal feilloos is dit niet. Wanneer je stilstaat na een flinke inspanning kan het nog steeds voorkomen. Tijdens het fietsen bewees dit systeem echter absoluut zijn nut en had ik er geen last van.

Ook aan de veiligheid is gedacht. Gelukkig ben ik de afgelopen weken niet gevallen. Mocht je toch onverhoopt een keer richting de grond gaan, dan heeft Rudy Project geprobeerd om de risico’s te beperken. In het ontwerp zijn scherpe hoeken en randen vermeden, wat eventuele verwondingen moet voorkomen.

De ImpactX-lens is uit één stuk gemaakt en bovendien erg buigzaam. Of hij zoals de fabrikant claimt ook daadwerkelijk onbreekbaar is, heb ik maar niet uitgeprobeerd. Een ander voordeel is dat het oppervlakte goed schoon blijft. Waar bij andere brillen het wel eens voorkomt dat er om de haverklap vingerafdrukken op staan, had ik daar bij deze bril minder last van.

Montuur

De bril is wat aan de grote kant en weegt 35 gram. Niet de lichtste in de markt, maar om eerlijk te zijn ook niet storend. De bovenkant zit vrij hoog boven de wenkbrauwen. Optisch misschien iets minder mooi, maar praktisch gezien betekent het dat je in ieder geval niet tegen de bovenkant van het frame aan zit te kijken. Ter verhoging van het comfort, kunnen aan de onderkant van de lens zogenaamde bumpertjes aangebracht worden die ook weer heel makkelijk te vervangen zijn voor een uitvoering in een andere kleur. Rudy Project biedt ze in acht verschillende kleuren aan.

Voor dragers van een bril is het mogelijk om lenzen met sterkte te gebruiken. De standaard ImpactX-lens kan vervangen worden door de Impact RX-lenzen die dezelfde eigenschappen hebben. Het vervangen van de glazen is een fluitje van een cent, al zorgt de fotochromische lens ervoor dat je in de praktijk zelden hoeft te wisselen.

Zoals je op de foto’s kunt zien, hebben wij de sobere matzwarte uitvoering getest. Een degelijke bril die bij veel verschillende outfits te combineren is. Rudy Sport biedt verschillende modellen aan, zodat er voor iedere kledingcombinatie een matchende uitvoering te vinden is.

Conclusie

Na enkele weken met deze Rudy Sports Defender rond te hebben gereden, kan ik niet anders dan concluderen dat het een erg fijne bril is. Zowel in fel zonlicht als in de schaduw blijft het zicht uitstekend, wat het een bril voor ieder seizoen maakt.

Met een consumentenprijs van €225,- plaatst de bril zich in het topsegment. Wanneer dit binnen je budget valt en je op zoek bent naar een betrouwbare bril, is de Defender een prima keuze. De bril is aan te schaffen bij een groot aantal dealers die Rudy Project verkopen en online shops als Futurumshop.

Verantwoording:
Wij hebben van Rudy Project een bril gekregen om te testen en mogen deze ook houden. Het artikel is geschreven door een van onze redacteuren. Er is geen bedrag betaald voor plaatsing van dit artikel.

RIDE Magazine
9 Reacties
31 augustus 2019 07:23
Het is heel makkelijk: als je bereid bent dit soort bedragen te betalen voor een bril, dan neem je een 100% of een Oakley.
    2 september 2019 16:56
    Wat een flauwekul. Oakley is een topMERK, maar vooral van buiten de koers. 100% heeft leuke ambassadeurs, maar zijn die brillen beter???

    Rudy Project is ook een topmerk.

    De prijs, maar dat is persoonlijk, vind ik vrij (bizar) hoog. Ik heb een Northwave bril met verschillende glazen voor elk weertype. Voldoet voor mij.

    Voor brillenfans, ga vooral passen. De pasvorm is erg persoonlijk, ook de kleur moet kloppen bij wat je fijn vindt.

    Zelf zou ik ze niet snel online bestellen, vooral om die reden.
31 augustus 2019 10:23
edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten
3 september 2019 21:20
Ik vraag me echt af of er objectieve redenen zijn om zoveel geld aan een bril uit te geven - en dan is het nog niet eens het topmodel. De glazen zijn (neem ik aan) van gewoon polycarbonaat en daarmee net zo krasgevoelig als de brillen van de Lidl die nog geen 10% van dit geval kosten en ook alleen beslaan als je stilstaat. Okee, dan moet je zelf de glazen wisselen...
    10 september 2019 17:14
    ....... gewoon polycarbonaat??
    Ik ben zelf een groot Adidas fan en een fietsmaatje een Decathlon/Lidl fan.
    Ik heb eens een zondag met zijn bril gefietst en hij met de mijne, en jij zal het wel niet geloven, maar zelfs hij moest toch wel toegeven dat die Adidas.
    - beter zat
    - fijnere lens heeft
    maar vooral
    - bij even stoppen en de lenzen beslaan (wat bij goedkopere sneller gebeurd dan duurdere merken vanwege een coating), en ik met mijn Adidas weer ga fietsen zijn de lenzen binnen een paar honderd meter weer vrij van vocht door de luchtcirculering van frame en coating van lens, dat was bij die Lidl variant dus niet het geval en moest een shirtje (mtb=zand=krassen) aan te pas komen. Juist in dit soort details zit het verschil.

    Maar eej die maat van mij heeft elke 3 maanden een kapotte bril, en ik eens in de 3 jaar. Dus laat ieder lekker in z'n eigen waarde. Als iemand in een broek van B-twin of Bioracer wil rijden en een ander per sé een Assos prima toch.
5 september 2019 17:03
Als je een dure bril koopt met meekleurende glazen, dan wil je toch eigenlijk ook een bril waar ze sterkte in kunnen slijpen? Wat is anders het voordeel dat je hem de hele dag kan ophouden?
12 oktober 2019 00:28
Elk jaar koop ik 3 sportbrillen van 8 euro elk op een Grieks eiland. Niks mis mee. Voldoen buitengewoon goed. Niks ellende. Ieder het zijne .
19 mei 2020 23:38
De bril is steeds meer een eyecatcher. Je maakt je outfit ermee af. De flitsende, fanatieke wielrenner begrijpt dit, de kleurloze stoemper met beenhaar niet.
    22 mei 2020 21:58
    Het meest heb ik me ooit eens vermaakt toen ik mee maakte dat zo'n flitsende , fanatieke zich wielrenner vindende er door een kleurloze stoemper met beenhaar en op een fiets die zeker niet duurder was dan zo'n bril werd afgereden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.