Review: de Classic Bibshort van Sportful, veel broek voor weinig geld

Review: de Classic Bibshort van Sportful, veel broek voor weinig geld

foto's: Joris Knapen

vrijdag 5 mei 2023 om 08:15
Materiaalzone

Een betaalbare bibshort van hoge kwaliteit, dat was de duidelijke maar toch best lastige doelstelling van Sportful bij de ontwikkeling van hun Classic Bibshort. WielerFlits onderwierp de fietsbroek aan een test en kwam tot een even duidelijke conclusie: die doelstelling is ruimschoots bereikt.

Weinig dingen zijn zo essentieel in het wapengerei van een wielrenner als een goede fietsbroek. Tuurlijk, een fiets en een helm zijn onmisbaar, maar een degelijke fietsbroek maakt het plezier op de fiets significant groter. Een pijntje hier en daar is geen ramp, maar ongemak aan het zitvlak is allesbehalve leuk.

Tegelijkertijd lijkt er tegenwoordig sprake te zijn van een wildgroei aan dure bibshorts. Niet fijn voor je portemonnee, zeker niet als je meerdere fietsbroeken in je kast wil hebben hangen om meermaals per week een schone outfit aan te kunnen trekken.

Daarom besloot Sportful specifiek een fietsbroek te ontwikkelen die van degelijke kwaliteit is, zonder exorbitant veel geld te kosten: de classic bibshort. Voor 100 euro heb je hiermee een broek die je op al je ritjes goed moet vergezellen, zo stelt Sportful. Veel broek, voor betrekkelijk weinig geld dus.

De Classic Bibshort is ontworpen volgens de ontwikkelmethode die Sportful voor ieder kledingstuk hanteert. Dat wil zeggen dat de verschillende samples van de broek op het Italiaanse hoofdkwartier handmatig werden genaaid, tot er een definitief afgewerkt product lag.

De Classic fietsbroek bestaat uit een type lycra die voor hoge compressie moet zorgen. De broek heeft een constructie met zo min mogelijk naden, zodat de kans op irritatieplekken op de huid wordt beperkt.

De lasergesneden pijpen zijn erg netjes afgewerkt

Daar zijn geen grippers of beenuiteinden aan toegevoegd, wat een ongemakkelijk gevoel op de huid moet voorkomen. Er zijn dus bij de beenuiteinden geen omgestikte stof met een extra rubberen band, zoals bij veel fietsbroeken het geval is. In plaats daarvan heeft Sportful ervoor gekozen om de stof helemaal door te laten lopen en met een laser af te snijden, waardoor er volgens Sportful een feilloze overgang van de stof naar het been is.

Om er wel voor te zorgen dat de broekspijpen op hun plaats blijven zitten, zijn er aan de binnenkant fijne puntjes siliconen aangebracht die op de huid blijven kleven. Ook moet het lycra door enige compressie te bieden ervoor zorgen dat de broek op zijn plaats blijft zitten en niet gaat schuiven.

De zeem sluit goed aan op het zitvlak

De zeem bestaat uit twee verschillende lagen schuim. De onderste schuimlaag – die in contact staat met het zadel – heeft een hogere dichtheid, wat moet zorgen dat de zeem goed zijn structuur behoudt. Dit zorgt ook voor vormbehoud – en dus dempend vermogen – op de lange termijn.

De bovenste schuimlaag heeft een lagere dichtheid, wat meer dempend vermogen en daarmee een meer comfortabele zitpositie moet verzorgen. Er is tevens een Classic bibshort met een vrouwen-specifieke zeem, die is aangepast op de vrouwelijke anatomie.

Oerdegelijk
De bibshort ziet er heel simpel uit. Hij is zwart, heeft een paar stikseltjes en vrij elegante bretels. Op het gezicht is de bibshort dus precies wat Sportful ook zegt: geen poespas, maar gewoon een degelijke broek.

De broek sluit erg goed aan

Dat blijkt ook het geval te zijn als ik de broek voor het eerst probeer. Gelijk valt op dat de broek goed aansluit op de huid, redelijk goed blijft zitten en een stevige zeem heeft. De bretels houden het geheel goed op zijn plaats, zonder dat ze in mijn schouders snijden.

Tijdens het fietsen doet de zeem zijn werk meer dan goed. De padding is op zichzelf comfortabel, maar dat komt vooral goed tot zijn recht omdat de broek goed op het zitvlak aansluit. Hierdoor biedt de zeem op de juiste plekken demping en is er ook amper sprake van schuren van de zeem tegen de huid.

De broek blijft ook goed op zijn plek zitten, ondanks de subtiele grippers op de broekspijpen. De siliconen puntjes die aan de binnenkant zijn verwerkt voel je amper, maar zorgen er wel voor dat de broek niet constant opkruipt of verschuift. In het begin is er nog wel sprake van enige beweging, maar na een paar minuten fietsen heeft de broek vaak zijn positie ‘gevonden’ en blijft het hierin zitten.

De siliconen stipjes die in de pijpen zijn verwerkt houden de broek goed op zijn plaats

Alhoewel ik de broek nog niet tientallen keren heb aangehad, behoud hij na enkele wasbeurten zijn kwaliteit; het lycra rekt amper uit en blijft mooi strak om de benen zitten, terwijl ook de zeem zijn vorm goed behouden heeft na iets meer dan een handjevol wasbeurten.

De conclusie over Sportful’s Classic Bibshort is daarmee eigenlijk heel simpel. Het is namelijk precies wat Sportful belooft: een oerdegelijke fietsbroek voor een vriendelijke prijs. Met zijn 100 euro is hij nog altijd niet écht goedkoop, maar is hij de investering dubbel en dwars waard voor een ieder die met enige regelmaat op de fiets zit.

Dit artikel delen:

4 Reacties

storm-biker 4 mei 2023 om 21:54

€100 voor een korte fietsbroek weinig geld?? Kom op zeg, dat is gewoon duur. Niet Assos duur, maar wel duur.

Barry Batsbak 5 mei 2023 om 10:04

Ik bestel mijn Sportfull broeken meestal op bikeinn.com , scheelt meer dan een slok op een borrel. Super fijne broeken, terecht positieve review.

EricV 6 mei 2023 om 07:19

Wordt hier geld aan verdient?

Marik 6 mei 2023 om 08:23

Volgens mij niet. Wel aan verdiend.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.