Opvallend schakelsysteem, nieuwe schoenen en fietsen van de profs: dit viel op tijdens Velofollies
foto: Kike Molares/Twotone Amsterdam
Ties Wijntjes
zaterdag 20 januari 2024 om 16:55

Opvallend schakelsysteem, nieuwe schoenen en fietsen van de profs: dit viel op tijdens Velofollies

Materiaalzone Dit weekend vind in het Belgische Kortrijk Velofollies plaats, de grootste wielerbeurs van de BeNeLux. Drie dagen lang etaleren tal van wielermerken de mooiste fietsen, onderdelen en accessoires. WielerFlits dook de beursvloer op, in de jacht naar materiaalnieuwtjes.

Daar viel vooral op dat productintroducties eigenlijk weer wat achterbleven. Waar een beurs als Eurobike bol staat van de noviteiten, is het op Velofollies harder zoeken naar nieuws. Toch waren er wel degelijk enkele nieuwtjes te vermelden.

Pilot Scram met Pinion Smart.Shift
Het Nederlandse Pilot heeft voor het eerst een racefiets ontwikkeld die voorzien is van Pinion’s Smart.Shift. Lange tijd was dit schakelsysteem niet beschikbaar voor racefietsen vanwege het type schakelaar welke niet op een krom stuur te monteren was. Pinion heeft nu in samenwerking met Pilot een variant van het schakelsysteem ontwikkeld die elektronisch schakelt en op kromme sturen te monteren is.

foto: Ties Wijntjes/WielerFlits

Voorlopig is Pilot het enige merk dat gebruik maakt van de aandrijflijn met een riemband op een racefiets, maar op termijn zullen er ongetwijfeld meer merken gaan volgen nu er een rem- en schakelgreep is die op racefietsen te monteren is. Het voordeel van het Smart.Shift schakelsysteem zit in de riemaandrijving, die makkelijk te onderhouden is en een bijzonder lange levensduur kent.

Van Nicholas Astraeus
Nog een fabrikant van titaniumfietsen die een nieuw model heeft gepresenteerd, is Van Nicholas. De Astraeus is het nieuwe, hoogwaardige model van het Nederlandse fietsenmerk wat met zijn relatief lage gewicht (8,6kg bij de getoonde afmontage) en hoge stijfheid als een echte racer gepositioneerd wordt. De op Velofollies getoonde fiets is nog een prototype, dus de officiële lancering laat nog even op zich wachten.

Nieuwe schoenen bij Quoc
Officieel zijn de schoenen nog niet gelanceerd, maar op Velofollies toonde Quoc een drietal nieuwe schoenen voor het wegwielrennen. Close-up foto’s mochten we nog niet maken, maar de schoenen stonden wel al uitgestald op de beurs. To be continued dus…

foto: Ties Wijntjes/WielerFlits

Ere Research kondigt nieuwe sponsordeals aan
Bij Ere Research waren een tweetal nieuwtjes te sponsoren: de Nederlandse onderdelenfabrikant gaat een tweetal Belgische ploegen sponsoren. Intermarché-Wanty werkt komend seizoen hun tijdritten af op de wielen van Ere, terwijl Bingoal WB gebruik gaat maken van de stuurlinten van Ere.

Lazer Z1
Enkele weken geleden zagen we Wout van Aert in de cross met een nieuwe helm van Lazer rondrijden. Dat was van korte duur, want sinds het nieuwe jaar heeft Visma | Lease a Bike in de vorm van Giro een nieuwe helmensponsor. Ondertussen heeft Lazer die helm wel officieel gepresenteerd: het is een vernieuwde versie van de lichtgewicht Z1. Op Velofollies zagen we de nieuwe helm voor het eerst van dichtbij en viel vooral het lage gewicht (van 220 gram, bij maat M) op.

Van Rysel RCR
Helemaal nieuw is de fiets niet, maar op Velofollies hebben we voor het eerst de nieuwe Van Rysel RCR van dichtbij kunnen bekijken. Naast de wegfiets waar Decathlon AG2R La Mondiale komend jaar op koerst, was ook de Van Rysel tijdritfiets te zien. Binnenkort kan je op WielerFlits een uitgebreide review van de Van Rysel RCR wegfiets lezen.

foto: Ties Wijntjes/WielerFlits

Wilier Filante voor Groupama-FDJ
Nog een nieuwe WorldTour-fiets was er in de vorm van de Wilier Filante waar Groupama-FDJ komend jaar op koerst. Afgelopen seizoenen reed de Franse ploeg op fietsen van Lapierre, maar dit seizoen rijden ze dus op fietsen van Italiaanse makelij. Dat betreft de Wilier Filante, die voor de ploeg een wit laklaagje met blauwe en rode accenten heeft gekregen.

foto: Ties Wijntjes/WielerFlits

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.