Het ideale smeermiddel voor het fietsen op onverharde ondergrond

dinsdag 10 januari 2023 om 19:29
Het ideale smeermiddel voor het fietsen op onverharde ondergrond

Voor de fietser die graag buiten de gebaande paden fietst, is de keuze voor het juiste smeermiddel nog belangrijker. De ketting krijgt bij het fietsen op onverharde ondergrond meer te verduren. Modder, stof en andere invloeden van buitenaf zullen de ketting op de proef stellen.

Waar moet het smeermiddel voor fietsen op onverharde ondergrond aan voldoen?

Het is belangrijk dat de ketting soepel loopt en ondanks de invloeden van buitenaf schoon blijft. Daarnaast kan het smeermiddel beschermen tegen roest, maar het type ketting heeft daar ook invloed op. Roest vindt vaak aan de buitenkant van de ketting plaats en dat zou je tegen kunnen gaan door de buitenkant van de ketting te smeren, maar dat is niet aan te raden. Het extra smeren trekt immers ook vuil aan. Dan kun je beter een ketting met goede anti-roest coating te kopen.

Smeermiddelen die indikken

Het smeren van de ketting doe je in de ketting. Er zijn smeermiddelen die indikken. Deze smeermiddelen zijn vloeibaar wanneer je het smeermiddel aanbrengt, zodat het smeermiddel goed in de holle ruimtes van de ketting kruipt. Eenmaal in de holle ruimte van de ketting dikt het smeermiddel in.

Het voordeel van een smeermiddel dat indikt, is dat het smeermiddel goed naar binnen vloeit en daarna goed op zijn plek blijft zitten. Dit is ideaal voor de fietser die graag onverhard fietst. Je wil niet dat het smeermiddel bij elke pedaaltrap naar buiten en weer naar binnen vloeit. Doordat het smeermiddel niet buiten de schakels geduwd wordt, vermengt het smeermiddel zich niet met vuil en stof en blijft je ketting schoon en soepel lopen. Dit voorkomt de slijtage van je aandrijflijn aanzienlijk. CyclOn Wet Lube is een smeermiddel wat indikt en dus ideaal voor de fietser die graag op onverharde ondergrond fietst.

Onverhard fietsen met Wax Lube

Wax Lube is momenteel een erg populair smeermiddel. Wax Lube is een smeermiddel op parafine basis. Hierdoor plakt het smeermiddel niet. Dit is een groot voordeel bij het fietsen op onverharde ondergrond. Fietsen in de winter is echter vaak onder natte omstandigheden. Onder natte omstandigheden geven veel fietsers de voorkeur aan een smeermiddel op oliebasis, aangezien een smeermiddel op oliebasis onder natte omstandigheden langer zijn smerende eigenschappen blijft behouden. CyclOn heeft een klein beetje olie toegevoegd aan de Wax Lube. Hierdoor is de Wax Lube van CyclOn veel beter waterbestendig en geeft het een langere smering.

Voor meer info over CyclOn en haar producten: https://www.cyclonbikecare.com/nl

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Materiaalzone