Ere Genus Stuurlint : verzorgd tot in de kleinste details

Ere Genus Stuurlint : verzorgd tot in de kleinste details

Foto's: Marcel Koch

Door Daan van den Berg
donderdag 4 juni 2020 om 13:00

Een stuurlint vervangen is misschien wel de makkelijkste manier om de uitstraling van je fiets te veranderen. Wissel je een vieze witte in voor een brandschone, dan ziet deze er weer als nieuw uit. Wanneer je kiest voor een nieuwe kleur, dan lijkt het bijna alsof je een andere fiets hebt. Voor Materiaalzone gingen we op pad met de Ere Genus Bar Tape en kwamen we erachter dat een nieuw stuurlint meerdere voordelen te bieden heeft.

Het aanbod aan stuurlinten is divers. Je hebt ze in vrijwel alle kleuren en in heel veel verschillende materialen. Maar een belangrijke (ongeschreven) regels is dat je stuurlint dezelfde kleur als je zadel moet hebben. Althans, dat heb ik altijd gedacht en mij netjes aan gehouden. Zwart zadel, zwart stuurlint. Wit zadel, wit stuurlint. Dit stuurlint van Ere maakt het mogelijk om je aan deze ongeschreven regel te houden en tegelijkertijd toch een kleurtje in je stuurlint te hebben.

Aandacht voor details

Al bij de eerste blik merk je dat er veel aandacht geschonken is aan details. Het stuurlint kwam in een mooie ronde koker van karton. Je ziet direct dat je een exclusief product in handen hebt. De kleur die we opgestuurd kregen is Obscurus/Black, oftewel een zwart stuurlint met rode accenten. Dat staat best goed op een overwegend zwarte fiets.

Wat ook direct de aandacht trekt, zijn de bar end plugs (oftewel de stuurdoppen). Deze worden meegeleverd in een stijlvolle zwarte aluminium uitvoering. De keuze voor aluminium in plaats van plastic is alvast wat betreft duurzaamheid en uitstraling een pluspunt. De doppen (die ook los worden aangeboden) vormen zich naar de binnenkant van het stuur, waardoor ze stevig vast blijven zitten. Ook aan de buitenkant komt het aandacht voor details terug. De doppen hebben de vorm van het Ere logo. Op de rand staat in hele kleine letters de merknaam en het land van oorsprong gegraveerd.

Ere Research

Ere is opgericht door Piet van der Velde, een Nederlandse oud-mountainbiker die na verschillende functies in de productontwikkeling, bij grote bekende merken als Specialized en Selle Italia, in 2017 voor zichzelf begon. Het bedrijf – met haar hoofdkantoor in Nederland – maakt tegenwoordig niet alleen banden, maar ook stuurlint, wielsets en zadels.

De naam Ere komt van de woorden uit het Latijn:
Tenere – Grip hebben
Sedere – Zitten
Libere – Vrij zijn
Vincere – Winnen
Vedere – Zien

De associatie van deze woorden met het fietsen is overduidelijk. Het merk timmert hard aan de weg. Met steeds innovatieve nieuwe producten proberen ze wielrenners het beste product te kunnen leveren. Dat doen ze bijvoorbeeld ook als sponsor NXTG Racing, de vrouwenploeg van Natascha en Servais Knaven. Dat past ook helemaal in de strategie om jonge renners te ondersteunen. Ere is naar eigen zeggen een merk voor de toekomst.

Breed

De Genus Bar Tape is robuust. Dat merk je meteen als je het stuurlint erom legt. Met een breedte van 35 millimeter is het ook meteen een stukje breder dan de gemiddelde linten. Met een lengte van 2 meter heb je meer dan genoeg om een stuur volledig te bedekken. Zelf vind ik het fijn om een stuurlint helemaal tot de stuurpen te rollen. In het profpeloton zijn er wat renners die dat doen en ik kan niet ontkennen dat het heel prettig rijd.

Bij het monteren van het stuurlint merk je dat de plakstrook bestaat uit een laagje gel. Het plakt niet echt, maar het zorgt er vooral voor dat het stuurlint op zijn plaats blijft zitten. Dat is even wennen bij het monteren, maar tijdens het rijden merk je dat het allemaal perfect op z’n plek blijft zitten. En daar gaat het uiteindelijk om. Daarnaast is het grootste voordeel van een dergelijk laagje gel, dat er bij het verwijderen geen vieze plakresten achterblijven.

Dat verwijderen doen we voorlopig niet. Het stuurlint bevalt namelijk wel. Doordat het iets dikker is dan gebruikelijk voelt het meteen goed aan. Je hebt, ook zonder handschoenen, goede grip en kan bovendien nog eens goed in je stuur knijpen. De demping die de dikte veroorzaakt is dan weer fijn als je lang over klinkers gaat rijden.

Makkelijk schoon te maken

De buitenkant van het stuurlint is van microfiber. Dit zorgt ervoor dat je het gevoel van leer hebt, maar dan zonder de onderhoud die daarbij komt kijken. Een spons met wat sop is voldoende om dit stuurlint weer piekfijn in orde te maken. De gaatjes die erin zitten schijnen te zorgen voor een goede ventilatie, al merk je dat op de fiets niet direct. Wat je wel merkt, is dat het er toch wel fraai uit ziet, doordat er onder de bovenste laag een rode laag zit. Die komt door die gaatjes mooi naar voren, wat de uitstraling zeker ten goede komt.

Conclusie

Door het mooie weer deze lente, hebben we het Ere Genus stuurlint de afgelopen weken uitgebreid kunnen testen. Ere is een merk dat zich focust op de details en dat heeft voor dit stuurlint geleid tot een heel fijn product.

Met name de dikte zorgt ervoor dat je constant een gevoel van grip hebt. Het stuurlint is zacht, maar niet zo zacht dat het niet meer robuust aanvoelt. Ook in warm weer en met bezwete handen merk je dat het stuur constant goed in je handen zit.

In combinatie met de uitstraling doet dit stuurlint waar het voor gemaakt is. De prijs voor een Ere Genus Bar Tape is 40 euro, wat vergelijkbaar is met andere stuurlinten uit het topsegment. Na enkele weken testen kunnen we concluderen dat dit stuurlint zich zeker in dat segment mag profileren.

Naast deze Genus Bar Tape biedt Ere nog twee andere soorten stuurlinten: de Explorator en de Omnia. Meer info daarover is de vinden op de site van Ere Research.

Verantwoording:
Wij hebben van Ere Research het verzoek ontvangen om een exemplaar te testen. Het stuurlint mochten wij houden. Er is geen bedrag betaald voor plaatsing van dit artikel.

Dit artikel delen:

5 Reacties

Rieks van Rooijen 6 juni 2020 om 14:42

Dat is zeker een heel mooi stuurlint. Ik zou de bovenkant wel in de andere draairichting monteren.

Mechanieker 28 juni 2020 om 10:59

Idd…

vanSpringel 7 juni 2020 om 14:39

@Rieks van Rooijen
Stuurlint van bijna honderd gulden en dan inderdaad het plakbandje verkeerd om leggen :-)

aardappeljager 11 juni 2020 om 08:26

Net twee weken geleden stuurlint vervangen. Deze hou ik in mijn achterhoofd voor de volgende keer.
Heb zwarte fiets met rode spaaknippels, dus dit zou mooi kunnen zijn als extra rood accent. Vraag me wel af of het echt rood is. Komt een beetje roze over, maar dat kan aan het scherm liggen

DeHof 27 juli 2020 om 16:47

Ik vind een stuurlint dat aan de zijkant/onderkant een andere kleur heeft altijd zo hoerig. Dan hoeft het maar iets om te krullen en het ziet er gelijk niet meer uit.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.