De KOO Spectro: de alleskunner onder de fietsbrillen

De KOO Spectro: de alleskunner onder de fietsbrillen

foto's: Joris Knapen

maandag 4 april 2022 om 14:54

Of het nou is om de ogen te beschermen, tegen felle zon of om wind uit de ogen te houden; een goede fietsbril is een belangrijk onderdeel van de uitrusting van een wielrenner. WielerFlits testte de Spectro van KOO: een bijzonder degelijke en bovenal rotsvaste bril.

Het Italiaanse KOO, onderdeel van KASK, is nog jong en redelijk onbekend op de markt van sportbrillen, maar timmert hard aan de weg. Het in Bergamo gevestigde merk produceert brillen voor de fiets-, hardloop- en wintersport en is onder andere brillenleverancier van Trek-Segafredo en EOLO-Kometa. Voor de wielrenner heeft KOO vier modellen in de aanbieding. Naast de Spectro zijn dat de lichtgewicht Supernova, de wat kleinere Open Cube en de op off-road georiënteerde Demos.

De Spectro wordt geleverd in een brillenzakje. Alhoewel deze erg mooi en van hoge kwaliteit is, had ik voor de prijs van €179,- eigenlijk een doosje of koker verwacht. In de basis wordt het het montuur geleverd met één soort lens, al kan je verschillende type lenzen (na)bestellen. Wij testen de black/red combinatie: een zwart montuur met een rode lens.

Een strak montuurtje
Wat opvalt als we de bril voor het eerst uit de verpakking halen, is hoe clean het eruitziet. Het montuur ziet er strak uit en vormt een mooie combinatie met deze kleur lens. Ook als we hem opzetten is de eerste indruk gelijk goed. De bril sluit goed aan op de neus en de pootjes zitten niet oncomfortabel strak.

Dat is gelijk het grootste pluspunt aan deze bril; hij is ongelooflijk stevig. Enerzijds in de zin dat hij een stootje kan hebben, maar bovenal omdat hij nergens heen gaat als hij op je hoofd zit. Dat komt door verschillende dingen. Ten eerste zijn de pootjes van het montuur aan de binnenkant voorzien van een stukje stug rubber. Hierdoor hoeven de pootjes niet ongelooflijk strak op de slaap te zitten, terwijl de bril wel goed blijft zitten. Bijkomend voordeel is dat de bril goed blijft zitten als je ‘m even afzet en in de ventilatiegaten van je helm steekt.

Wat hieraan bijdraagt zijn de bijzonder fijne neusvleugeltjes. Allereerst zijn deze net zoals de pootjes van een aangenaam, maar stug soort rubber gemaakt. Hiernaast zijn de neusvleugeltjes verstelbaar, waardoor je ze wat dichter bij elkaar kan zetten, of juist wat verder uit elkaar. Dit zorgt ervoor dat de bril ook stevig op de neus rust, maar niet te strak of juist te los.

Wat ik ook doe, de bril blijft stevig zitten. Waar in het verleden weleens een fietsbril van mijn neus is gewaaid tijdens een storm, was dat bij de KOO Spectro niet het geval. De wind lijkt af en toe vat te krijgen op de grote lens, maar het montuur blijft stevig op mijn neus zitten. Het is vooral bijzonder fijn dat dit niet ten koste gaat van comfort, want de bril zit erg fijn.

Veelzijdige lens
Beslaan doet de bril amper, mede door vier ventilatiegaten aan de boven- en onderkant. Ook als ik in temperaturen rond het nulpunt even stilsta voor een stoplicht, blijft de wereld voor me redelijk zichtbaar. Een paar hoekjes van het glas beslaan, maar erg hinderlijk is het niet.

De lens is overduidelijk een alleskunner. De lens valt onder filtercategorie 2; dat wil zeggen dat de lens voor een gemiddeld lichtniveau is gemaakt. Op dagen dat de zon niet al te fel schijnt, of er lichte bewolking hangt, komt de bril het best tot zijn recht. Hierdoor is de lens in de herfst en zelfs winter goed bruikbaar. Waar sommige lenzen soms minder presteren in erg donkere omstandigheden doet deze het ook meer dan prima op regenachtige dagen in het bos. Handig, want tijdens een winterse mountainbike-rit is een tak in je oog het laatste wat je wil.

Alhoewel hij op papier dus niet is gemaakt voor felle zon, lijkt dit geen enkel probleem te zijn. De winterzon verteert-ie prima, maar ook als ik de bril een paar dagen in de felle Turkse zon uitprobeer, doet hij het uitstekend. Nee, hij houdt niet de felste zonnestralen tegen, maar ik heb geen seconde last van te veel licht.

Zelfs tijdens wintersport presteert de bril naar behoren. Waar de zon soms gevaarlijk fel kan reflecteren op het sneeuwdek, beschermt hij mijn ogen meer dan prima. Wat hieraan bij lijkt te dragen, is een speciale anti-reflectieve coating die KOO aanbrengt op de lenzen. Hierdoor wordt weerspiegeling van licht aan zowel de voor- als achterzijde van de bril voorkomen.

Wat in warme omstandigheden daarentegen wel een enkele keer een probleem vormt, is dat de bovenzijde van het montuur redelijk dicht op mijn hoofd zit, waardoor zweetdruppels de lens oplopen en het zicht vervuilen. Tegelijkertijd is dat een wat persoonlijk probleem, want andere wielrenners die ik de bril even laat proberen hebben er geen of amper last van.

Na een paar maanden testen kan ik met zekerheid zeggen dat de KOO Spectro een bovengemiddeld fijne fietsbril is. Door de veelzijdige lens presteert de bril in nagenoeg alle omstandigheden naar behoren. Het montuur onderscheidt zich vooral door de strakke, maar comfortabele pasvorm waardoor je vaak niet eens doorhebt dat je een bril draagt. Tel daarbovenop de mooie looks van het montuur en je hebt een bril die je tijdens vele fietsritten goed van dienst zal zijn.


Verantwoording:
Dit artikel is in samenwerking met KOO Eyewear tot stand gekomen, maar het onderwerp geschreven door een redacteur van WielerFlits. Er is geen bedrag betaald voor de publicatie van dit artikel.

Dit artikel delen:

1 Reactie

Romāns Vainšteins 13 april 2022 om 17:14

Kan ie ook met een lijstje naar de buurtsuper en de correcte boodschappen thuis afleveren?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Materiaalzone