De Garmin Edge 1040 Solar: de meest geavanceerde fietsnavigatie beschikbaar

De Garmin Edge 1040 Solar: de meest geavanceerde fietsnavigatie beschikbaar

foto's: Marcel Koch

maandag 1 augustus 2022 om 09:00

Al jaren is Garmin toonaangevend in de navigatie-industrie en met de Garmin Edge serie produceren ze al jaren een populaire lijn fietsnavigaties. Met de introductie van de Edge 1040 Solar voegen ze daar een fietscomputer aan toe met indrukwekkend nauwkeurige navigatie en eindeloos arsenaal aan extra functies.

De Garmin Edge 1040 Solar is in wezen een update van de Edge 1030. De fietscomputer is voorzien van een 3,5 inch touchscreen, met aan de zij- en onderkant nog drie fysieke knoppen. Een eerste opvallende verandering is dat Garmin voor de Edge 1040 is overgestapt op een USB-C laadpoort.

Genoeg over de basics, op naar de échte updates. De nieuwste generatie fietscomputer van Garmin is voorzien van een aantal functies die ze eerder al introduceerde in hun lijn sporthorloges. De grootste technische vooruitgangen zijn de toevoeging van een ingebouwde zonnecel die het apparaat oplaadt middels zonne-energie en verbeterde GPS-functionaliteit door zogenaamde Multi-band GNSS. Daar blijft het niet bij, want de gereedschapskist van de Edge 1040 is flink uitgebreid met een aantal interessante tools om de gebruiker meer inzicht in zijn prestatie te geven.

Voor het starten van een route krijg je een overzicht van de rit die je te wachten staat

Laten we beginnen met de belangrijkste functionaliteit van een fietsnavigatie. Precies: navigeren. Met de introductie van Multi-band GNSS is Garmin erin geslaagd hun al behoorlijk nauwkeurige GPS nog beter te maken. Hoe de nieuwe GPS-techniek werkt, legt René Dijk, hoofd marketing & productmanagement bij Garmin uit. “Er zijn verschillende soorten satellieten beschikbaar zoals het GPS-netwerk, Galileo of Glonass. We maakten al gebruik van die verschillende netwerken, maar met Multi-band GNSS ontvangt je fietscomputer ook nog eens verschillende frequenties waarop een satelliet uitzendt. Daardoor vergroot dus in feite het aantal signalen, waardoor het toestel beter ruis eruit kan filteren en enkel de goede signalen kan gebruiken voor locatie-bepaling”, legt hij uit.

Praktisch gezien betekent het dat de Edge 1040 vrijwel altijd een goede verbinding heeft, de vooruitgang merk je vooral in stedelijke gebieden en onder een dik bladerdek is. Gekke dwalingen op de kaart of slecht ontvangst in een dik bos zijn dus verleden tijd. In 36 ritten, goed voor ruim 100 uur, is de GPS slechts één keer de weg kwijt, wat slechts kortstondig duurt.

De verbeterde GPS functioneert mede zo goed doordat de Edge 1040 ook is voorzien van een snellere processor. Hierdoor stuur je ongekend snel routes vanaf je telefoon naar de fietscomputer en laadt deze vervolgens ook erg rap als je de route wil starten. Tevens krijg je bij een navigatiefout in no time een alternatieve route voorgesteld krijgt. De nieuwe route wordt bepaald aan de hand van door Garmin zelf verzamelde populariteitsdata, waardoor de routesuggesties vaak meer dan prima zijn.

Verbeterde batterijduur
De meest opvallende vooruitgang zit in de verbeterde batterijduur. Dat komt doordat de batterij zelf beter is, maar natuurlijk ook doordat de Edge 1040 Solar zichzelf oplaadt middels zonne-energie.

Onder en boven het scherm zijn kleine zonnepaneeltjes zichtbaar

Dat gebeurt op twee manieren. Allereest bevinden zich boven en onder het scherm van de Edge 1040 Solar twee kleine zonnepaneeltjes. Het scherm zelf is voorzien van Power Glass. René Dijk legt uit: “Simpel gezegd is dat een soort zonnepaneel waar we een aantal chemische processen op hebben losgelaten, waardoor het display weer transparant wordt. Onder de microscoop zijn de solar-cellen nog zichtbaar, voor het blote oog niet. Hierdoor kan je het scherm gewoon nog zien, maar kan het apparaat dus ook via het display extra profiteren van de zonnekracht.”

De stukjes zonnepaneel onder en boven het scherm hebben een fotovoltaïsch niveau van 100%, wat betekent dat 100% van de zonne-energie die het opvangt ook daadwerkelijk wordt omgezet in bruikbare energie. Voor het Power Glass dat over het scherm ligt, is dit 15%. De verhouding tussen de energie opgewerkt door de twee stukjes zonnepaneel en het Power Glass is ± 80-20. Tijdens je rit kan je op een speciaal scherm zien wat de zonne-intensiteit is en hoeveel minuten je al hebt ‘gewonnen’ met het opladen middels zonne-energie. Achteraf kan je hier nog een samenvatting van zien op het apparaat, of in Garmin Connect.

De Edge 1040 heeft – bij intensief gebruik – een batterijduur van 35 uur, nog zonder de toevoeging van zonne-energie. Zet je de batterijbespaarmodus aan én werkt de zon mee, dan kan je de batterijduur tot 100 uur verlengen. Sterker nog, als je het apparaat in de zon laat liggen na je ritje kan ‘ie zichzelf op papier weer opladen. De lange batterijduur is in de praktijk merkbaar: in meer dan 100 uur gebruik hoeven we de Edge 1040 Solar slechts twee keer op te laden.

Verschillende nieuwe functies
Denk niet dat het met die twee nieuwe upgrades gedaan is, want de Edge 1040 Solar is van talloze nieuwe functies voorzien. Eén die gelijk opvalt is het nieuwe startscherm. Naast dat deze een stevige make-over heeft gekregen, kan je nu ook zelf instellen wat je allemaal op het startscherm wil zien. Dit kan je niet alleen vanaf het apparaat, maar ook vanuit de Garmin Connect applicatie op je telefoon instellen.

Het vernieuwde startscherm

Een simpele maar heel handige toevoeging aan het startscherm, is dat een route die je naar het apparaat uploadt, gelijk op het scherm verschijnt. Zo hoef je dus niet door tientallen routes te scrollen om de rit van vandaag te vinden, maar staat deze gelijk voor je klaar.

Op de Edge 1040 Solar kan je ook weer verschillende activiteitsprofielen aanmaken, zodat je voor ieder soort fietsrit een gepersonaliseerd scherm hebt. Dat is niks nieuws, maar je kan die profielen nu – net als het startscherm – ook vanaf je telefoon instellen, in plaats van alleen op het apparaat zelf.

Een opvallende toevoeging is die van de rider stamina, ofwel een inschatting van je energievoorraad. Deze functie vertelt je real time hoe lang je een inspanning nog vol kan houden of dat je wellicht bijna gaat instorten. Je fietscomputer toont dus hoe veel kilometer of tijd je je huidige inspanning nog door kan zetten. Dit berekent het aan de hand van je herstel van eerdere trainingen en je hartslag en vermogen. Alhoewel het in het begin op giswerk lijkt – de Garmin moet bij wijze van spreken leren hoe fit je bent – wordt het op termijn een behoorlijk accurate inschatting. Wellicht klopt het niet op de meter of procent, maar de inschatting ligt vaak dicht bij mijn gevoel.

De rider stamina-functie vertelt je hoe veel energie er nog in de tank zit

Optimaal trainen
Daarnaast is er een pak aan nieuwe functionaliteiten toegevoegd die gebruikers moeten helpen effectief te trainen en het maximale uit hun prestatie te halen. Bestaande functies als trainingsstatus, herstel, trainingseffect, hoogte/warmte-acclimatisering en schattingen van je VO2max en drempelvermogen vind je ook weer op de Edge 1040, maar er is meer. Koppel een vermogensmeter aan het apparaat en je krijgt op verschillende manieren feedback over je presteren en trainen.

Zo biedt Garmin met een soort inspanningsprofiel inzicht in het type renner wat je bent. Door je vermogenswaardes te analyseren, kan de Edge 1040 bepalen of je een sprinter, klimmer, juist meer een puncheur bent of toch een allrounder. Met simpele grafieken kan je op een toegankelijke wijze zien wat voor coureur je bent. Dit geeft je niet alleen inzicht in het soort inspanning wat je goed verteert, maar vooral ook welke je wellicht moet verbeteren.

Daarvoor pakt Garmin de koe gelijk bij de hoorns: je krijgt namelijk dagelijks een training aangeraden waarmee ze denken dat je je fitheid kan verbeteren. Maar, het kan nog véél specifieker. Zo kan je middels het beantwoorden van een handjevol vragen in Garmin Connect een trainingsschema optuigen, waarna je Garmin je dagelijks vertelt wat voor training je te wachten staat. Moet je intervallen of lange blokken doen? Staat er een duurritje op het programma? Of moet je misschien juist even uitrusten? Garmin schrijft het klip en klaar voor. Het vervangt natuurlijk niet een coach die ervoor heeft gestudeerd, maar voor de wielrenner die tóch eens wat gerichter wil trainen zonder gelijk een dure trainer in te schakelen is het een hele fijne toevoeging.

Als je een bepaald parcours – bijvoorbeeld een klim of tijdrit – op een specifieke intensiteit wil afhelpen, kan de nieuwe Edge 1040 ook helpen. Als je de route vooraf uploadt in Garmin Connect, kan je in de app een zogenaamde power guide laten berekenen. De route wordt in losse stukken opgesplitst – veelal afhankelijk van het stijgingspercentage – waar je vervolgens per stuk een vermogensdoel voor krijgt. Vooraf kan je met een makkelijke tool in Garmin Connect zelf de intensiteit bepalen, van super rustig tot voluit, waarna de Garmin tijdens je rit constant aangeeft wat voor vermogen je moet leveren. Ideaal als je een inspanning lastig in te schatten vindt of als je het maximale uit een tijdrit of klim wil halen bijvoorbeeld.

Naast het goede functioneren, heeft de Garmin Edge 1040 ook een gelikt ontwerp

Na een uitvoerige test van de Garmin Edge 1040 Solar is de conclusie simpel: dit is met afstand de beste fietsnavigatie die er op dit moment te verkrijgen is. De snelheid van het apparaat, de grote batterijduur, de precisie van de GPS en de talrijkheid aan extra functionaliteiten maken het een bijzonder indrukwekkend staaltje techniek. Zelfs na verloop van tijd blijft de fietscomputer verbazen in zijn betrouwbaarheid en brede scala aan functies.

Dat zie je ook terug in de prijs, want met €749,99,- is de Garmin Edge 1040 Solar zeker niet goedkoop. De variant zonder zonne-oplaadfunctie is verkrijgbaar voor €599,99. Echter, voor de fanatieke fietser die het uiterste vraagt van zijn fietscomputer of de wereldreiziger die dagen off the grid wil, is het dat geld zeer zeker waard.

De Garmin Edge 1040 wordt geleverd met stuurbevestiging, een Out Front Mount, een bevestigingskabeltje en een USB-oplaadsnoer. Bestel je de Edge 1040 Solar, dan krijg je er ook nog een mountainbike mount en een zwarte siliconen beschermhoes bij.

Verantwoording:
Garmin is partner van WielerFlits en ondersteunt op deze manier ons platform. Dit artikel is in samenwerking met Garmin tot stand gekomen en is geschreven door een redacteur van WielerFlits

Dit artikel delen:

3 Reacties

jooprioolpijp 4 augustus 2022 om 20:49

Dit kan ik uit beroepsdeformatie toch niet over z'n kant laten gaan:
"…een fotovoltaïsch niveau van 100%, wat betekent dat 100% van de zonne-energie die het opvangt ook daadwerkelijk wordt omgezet in bruikbare energie…"
Dat kan helaas geen enkele zonnecel, en is ook fysisch onmogelijk. Ik gok dat die stukjes gewone zonnecel silicium zijn (dat spul wat ook op daken ligt), en dus zo'n 20% efficiency hebben (20% van de zonne-energie die het opvangt ook daadwerkelijk wordt omgezet in bruikbare energie), en dat power glas daar weer 15% van heeft, dus 3% van de opgevangen zonne-energie wordt omgezet in elektrische energie.

Als gefrustreerde Garmin-gebruiker is het goed te lezen dat ze het dus wel kunnen, een fatsoenlijke fiets-GPS bouwen. Tot slot nog een vraag: een veel voorkomend Garmin-euvel is dat je weliswaar alles precies zo kunt instellen als je zou willen, maar dat je je een ongeluk zoekt in een labyrintische menustructuur, en dat alle opties standaard verkeerd staan. Is dat ook opgelost?

Alfred Issendorf 4 augustus 2022 om 21:08

Helaas Joop, ook dat is nog niet opgelost. Je zult het voorlopig moeten doen met (en vertrouwen op) jouw collega’s die iets verderop weer een putdeksel oplichten en schreeuwen: “Deze kant op, Joop!”

HV 17 augustus 2022 om 15:54

Ik was bijna enthousiast totdat ik zag hoe enorm dit ding is.

Wat een gevaarte. Misschien leuk voor Henk en Ingrid bij het bikepacken maar als je jezelf wielrenner noemt, ga je niet snel kiezen voor deze plaat op je stuur.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Materiaalzone