Cyclon Instant Polish Wax: Een schone fiets is het halve werk

Cyclon Instant Polish Wax: Een schone fiets is het halve werk

Foto's: Marcel Koch

Door Sander Kolsloot
zaterdag 17 april 2021 om 21:00

Als fanatiek fietser  vind ik het zelf altijd belangrijk dat materiaal goed op orde is. Niet alleen moet het materiaal goed functioneren, het helpt heel erg als je het materiaal ook goed kan schoonhouden en als er geen krassen/scheuren/deuken/puntjes op zitten. In het fietsonderhoud zijn steeds meer partijen actief. Het Nederlandse Cyclon timmert al jaren goed aan de weg met onderhoudsproducten. Van ketting, tot carbon, van schoonmaken, tot smeren, tot beschermen.

Het bedrijf bestaat al meer dan 30 jaar en de familie Boers (Paul heeft in 2012 de leiding overgenomen van vader Leen) zwaait er vanaf het begin de scepter. De kenmerkende rode logokleur herken je van verre. In mijn fietsavonturen heb ik al vaker de producten van Cyclon gebruikt en ik moet zeggen dat met name de Bionet Chain Cleaner altijd zeer goed van pas is gekomen.

Sinds kort heeft Cyclon ook iets nieuws in het assortiment: de Instant Polish Wax. Je kunt je altijd afvragen of zoiets daadwerkelijk zin heeft. Nou, dat heb ik getest en aan het eind van het artikel weet je het antwoord op deze vraag. Of in ieder geval mijn mening.

Extra aandacht voor het stalen ros

Als ik de deur opendoe voor de pakketbezorger denk ik nog nietsvermoedend dat ik een emmer met poetsproducten in mijn handen krijg. Niets is minder waar. Vanuit Schaijk, de standplaats van Cyclon, zijn twee busjes met Instant Polish Wax mijn kant opgekomen. Inclusief een Cyclon washandschoen in de kenmerkende kleur rood.

Mijn kinderen denken gelijk dat ik de auto door de eigen wasstraat ga halen. Maar nee, dit spul is voor ‘het stalen ros’ en niet voor ‘de heilige koe’. Over de verpakking en de buitenkant valt weinig te zeggen. Het is een spuitbus. De etikettering is wel in de herkenbare Cyclon stijl. Op het etiket staat in het kort de gebruiksaanwijzing. Die spreekt voor zich. Vlak inspuiten, verdelen met een doek (lees de washandschoen) en dan goed uitwrijven. Kind kan de was doen.

Ik heb voor de vorm mijn fiets eerst maar eens schoongemaakt. Die was nogal vies na de laatste ritjes in half nat/half koud weer. Dan blijft de troep er zo lekker aanplakken en hoewel ik hoge verwachtingen heb van deze instant polish wax heb ik niet de verwachting dat dit product dat probleem gelijk gaat oplossen.

Na de grote schoonmaak trek ik de rode handschoen aan en spuit mijn frame in met de wax. De wax is makkelijk uit te wrijven over het frame. De was is tevens geschikt voor matte verflagen, die blijven mat.

De fiets had nog wat sporen van een vorige smeerbeurt, die ik er met het schoonmaken niet helemaal vanaf kreeg. Deze wax doet wonderen, want die plekken verdwijnen als sneeuw voor de zon. Een bijwerking die ik nog niet had verwacht. Een mooie meevaller!

Het klusje voor de hele fiets is binnen enkele minuten gepiept. Dus als je toch aan het schoonmaken bent na een ritje, dan kan dit er nog wel bij. Het zou irritant zijn als je nog uren moet poetsen, wrijven en blazen om dit goedje te laten werken. Niet dus.

Maar dan. De echte test. Want een fiets inwrijven na een wasbeurt is geen echte test. Wat doet het met de fiets als ie buiten is geweest. Stoot ie ook echt vuil af? Of lijkt dat maar zo? Ik ga erop uit. In een korte periode rijd ik een aantal ritjes in de buitenlucht in variërende omstandigheden.

Proef op de som

Allereerst de rit in droge omstandigheden, met een droog wegdek. De conclusie is simpel. De fiets kan zo weer aan de haak. Niets aan het handje. Enkel bij de voorvork is wat stof te vinden, maar met één veeg van een droge doek is het weg. Dat is wel opvallend, want normaal moet je daar wel even de slang op los laten. Wat dat betreft zit er echt een beschermend laagje op het frame, waardoor vuil daadwerkelijk wordt afgestoten.

Als ik later de weg op ga en het ligt wat nat. Zeker met de lagere temperaturen van het najaar, vallende bladeren en de winterse omstandigheden is dat garantie voor een vuile fiets. Nu kan ik de proef op de som nemen.

Na een nattige rit is het wat langer boenen dan bij een droge rit. Logisch ook. Het vuil komt ook nu er wel makkelijk af, maar het is even lastig om in te schatten of dit significant meer vuil is/was dan voorheen en of het er dan sneller makkelijker afgaat.

Voor nu kan ik zeggen dat de fiets snel en mooie schoon wordt en dat ik de boel niet gelijk opnieuw hoef in te spuiten. Na wat afwisselende ritten blijft het idee hetzelfde. Snel afspuiten, makkelijk schoon en na enkele wasbeurten hebben we de spraybus opnieuw ter hand genomen. Prima resultaat, niets op af te dingen.

Conclusie

We hebben het product gebruikt in verschillende – zowel droge als natte – omstandigheden. Of het nu gaat om een droog of nat wegdek, deze Instant Polish Wax van Cyclon doet zeer zijn goed werk. Hij reinigt en beschermt, maar het is logisch dat ie geen ‘crash protection’ levert. Dat hebben we ook niet getest. Het is zeer makkelijk in gebruik, goed aan te brengen en goed in te wrijven.

Het is nog even onduidelijk na hoeveel fiets/wasbeurten je de spray weer zou moeten gebruiken.  Volgens mij is dat vooral een kwestie van gevoel is. Ik heb na drie keer fietsen/schoonmaken de spray weer gebruikt en je doet wel een paar keer met zo’n bus van 500ml.

Maar wat kost het? Niet onbelangrijk Voor €9,95 ben je al in het bezit van een 250ml spuitbus en voor €15,95 kun je twee keer zo lang genieten van de bescherming van Cyclon. Dat zijn concurrerende prijzen in vergelijking met de competitie. En wat natuurlijk tof is: het is een Nederlands familiebedrijf. Dat heeft bij mij altijd een streepje voor.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.