CloseTheGap roept 13 september uit tot Dag van de Fietsbel
woensdag 13 september 2023 om 16:30

CloseTheGap roept 13 september uit tot Dag van de Fietsbel

Materiaalzone Het Nederlandse CloseTheGap heeft 13 september uitgeroepen tot de Dag van de Fietsbel. Zo wil het bedrijf meer wielrenners en andere weggebruikers bewust maken van het belang van een fietsbel in het verkeer. De fietsbel is namelijk alleen wettelijk verplicht, maar ook van belang voor verkeersveiligheid.

Door een bel te gebruiken kan je medeweggebruikers waarschuwen als er gevaarlijke situaties ontstaan of als je bijvoorbeeld in wil halen, zodat je voor- of tegenganger tijdig kan anticiperen. Ook de coureurs van Jumbo-Visma maken in training gebruik van een fietsbel, waaronder Robert Gesink. “Wanneer de fietspaden in Nederland druk zijn is het echt wel een uitkomst. Roepen dat je wilt inhalen wordt al snel als agressief bestempeld, en begrijpelijk. Met een bel op mijn fiets waarschuw ik ook wanneer er wel de ruimte is om in te halen, maar waar een wandelaar je bijvoorbeeld niet heeft gezien en dus niet verwacht. Hiermee voorkom je een schrikreactie en ergernis”, aldus de Condor van Varsseveld.

CloseTheGap, initiator van de Dag van de Fietsbel, is een Nederlands bedrijf dat onder andere de HideMyBell ontwikkeld; een fietsbel die onder de navigatiehouder is verstopt. De naadloze integratie zorgt ervoor dat ook wielrenners geen excuus meer hebben om een bel op hun stuur te monteren.

RIDE Magazine
3 Reacties
13 september 2023 19:00
Mijn ervaring is dat het gebruik van een bel juist schrikreacties oplevert. Hele hordes gaan dan al slingerend omkijken waar dat geluid toch in vredesnaam vandaan komt.
    15 september 2023 17:02
    Als je tijdig, dus niet als je al vlak achter iemand rijdt, en rustig belt schrikken ze niet. Maar stellen ze dat op prijs als je dan tijdens het passeren even bedankt zegt, wordt het beeld van de “ wielrenners” ook wat positiever.
    16 september 2023 22:27
    Juist, je dient je wel aan de bel etiquette te houden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.