Close the Gap Insider – Eenvoudig maar briljant
woensdag 20 februari 2019 om 21:20

Close the Gap Insider – Eenvoudig maar briljant

Mening renner herkent ongetwijfeld het probleem. Smal fietspad, twee naast elkaar rijdende fietsers voor je en geen mogelijkheid om er langs te gaan. Op een stadsfiets los je dat op met je fietsbel. Sterker nog, een bel is in Nederland verplicht op de fiets. Maar een fietsbel op een racefiets, dat kan toch niet? Het Nederlandse Close the Gap (voorheen Hide My Bell), heeft daar een oplossing voor gevonden.

Het moet toch gaaf zijn om iets vernieuwends te doen in de fietsindustrie. Je ziet dat gat in de markt en gooit al je passie er tegenaan om je droom na te jagen. Dit deed Mathijs Wagenaar een aantal jaar terug met een navigatiehouder en een bel. Voor de goede orde; van deze twee losse accessoires maakte Mathijs één product. Zijn bedrijf Close the Gap heeft verschillende modellen in het assortiment geschikt voor bijna elke fietscomputer. Voor de review ontvingen wij het nieuwste model uit de familie. De ‘Insider’.

Simpele montage

Deze variant uit het Hide my Bell-assortiment is speciaal bedoeld voor offroad rijden. Ik rijd graag op mijn mountainbike en test momenteel naar hartenlust een gravelfiets. Prima timing om eens aan de slag te gaan.

Het doosje komt met alles wat je nodig hebt voor de montage. Ik denk in eerste instantie dat er te veel ruimte is bij mijn mountainbikestuur om hem stevig vast te maken. Dan rolt daar het rubber stripje uit de verpakking. Opgelost, de Insider zit als een huis. De houder kent dezelfde montage als de houder die je nu al gebruikt voor je fietsnavigatie.

Na bevestiging zit de navigatie bovenop mijn stuurpen. De bel is terug te vinden aan de linkerkant. In het doosje zitten er allerlei houders voor de verschillende merken navigatie. Op het moment van schrijven worden Garmin, Wahoo, Sigma, Mio, Lezyne, Bryton en Polar ondersteund.

Blinkt uit in eenvoud

Ik ben bekend met de eerste versie van Hide my Bell en daar rijd ik al enige tijd mee op de racefiets. Inmiddels ben ik een tevreden gebruiker van deze eenvoudige maar briljante oplossing. Het is echt zoiets waarvan je denkt: “Waarom kom ik hier zelf niet op?”. Datzelfde geldt voor de nieuwste telg. Je klikt je navigatie vast en je gaat veilig uitgerust op pad. De bel is stijlvol weggewerkt, waardoor je er uit esthetisch oogpunt prima mee voor de dag kan komen.

De bel bevindt zich aan de linkerkant van je stuurpen. Ik ben rechtshandig en het lukt mij eenvoudig om andere fietsers vroegtijdig op mijn komst te attenderen. Ik gebruik de Insider op het MTB parcours en tijdens mijn ritten door het bos. Simpel maar doeltreffend.

Hij blinkt én klinkt uit in eenvoud. Het geluid van de bel is perfect. Luid en duidelijk horen de weggebruikers mij aankomen. Tijdens ritten hoor je de bel niet. Geen gerammel of getikt. Net als een reguliere houder is deze oplossing muisstil.

Bellen met de profs

In wedstrijdverband hebben renners niets aan een bel. Motoren en auto’s voor de koers houden immers de weg vrij zodat de coureurs daar niet over na hoeven te denken. Iedereen weet dat er een grote groep profs op twee wielen door de straten jaagt. Tijdens trainingen is dat andere koek. Dan dienen zij zich aan de verkeersregels te houden en dan komt een bel goed van pas. Close the Gap heeft zijn weg ondertussen ook naar de profs gevonden. Het mooiste affiche is wel Chris Froome. Hij is meerdere malen gespot met een blauwe navigatiehouder met daaronder een bel. Ook Ramon Sinkeldam en Toon Aerts zijn fan van deze oplossing tijdens hun trainingsrondjes.

Sinds enige tijd heeft Close the Gap een partnership gesloten met wielerteam Roompot – Charles. De Nederlands/Belgische equipe heeft als pijler veiligheid in het verkeer. Dit houdt voor de mannen van Michael Boogerd en Erik Breukink in, dat elke navigatiehouder die op de fiets gemonteerd is zo’n vernuftig belletje heeft. De dames van ParkHotel Valkenburg zijn ook voorzien van deze slimme houders. Close the Gap timmert lekker aan het fietspad zullen we maar zeggen.

Conclusie

Close The Gap is erin geslaagd om in de doorgaans traditionele wielerwereld met een innovatieve toevoeging te komen. Naast de Insider hebben ze meer producten in het assortiment. Er zijn verschillende varianten van de Hide My Bell te vinden in de webshop. Zo is er een kleine variant voor de slanke navigatie en de reguliere houder voor een normaal formaat GPS. Het hele assortiment is gericht op vernieuwing en innovatie met als doel om hun producten beter te maken.

De Insider voldoet geheel aan bovenstaande criteria. Voor mij de perfecte houder voor een pittige gravelronde door de bossen of een slingerend MTB parcours. De bel met navigatiehouder is te koop in de webshop van Close the Gap. De door mij geteste Insider wisselt voor 36,95 van eigenaar. Of ik hier enthousiast van word? Jazeker! Ik kan hem van harte aanbevelen.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
9 Reacties
21 februari 2019 06:43
Aha, een nieuwe 'review' met alleen maar lovende woorden. Jammer en op den duur ongeloofwaardig.
Ik vind dit een overgewaardeerd en overpriced stukje kunststof, waarvan je kunt vinden dat de bel zich op ongeveer de maximale afstand en moeilijkst bereikbare positie van je hand bevindt.
Ik doe het zelf met een K-Edge en een Belll van Spurcycle. Ook relatief duur overigens, maar wel produkten met meer uitstraling dan een stukje fragiel aanvoelend stukje kunststof en bovendien een bel die echt gezien mag worden.
  25 februari 2019 14:49
  Hi trickstuff,

  Dank voor je feedback. Ik gebruik zijn voorganger al lange tijd. Nooit het gevoel van fragiel of kwetsbaar gehad. De nieuwe Insider is speciaal voor de MTB, beetje off road rijden. Werkt gewoon als een trein.

  Geloof me, als ik ergens niet tevreden over ben dan schrijf ik dit op. We willen juist kritisch zijn en geloofwaardig overkomen. Of de prijs (te) hoog is weet ik zo niet. Ik vind het te rechtvaardigen. Koop maar eens een losse bel en mount voor je GPS. Wat was jij kwijt voor je combinatie?

  Groet,

  Bastiaan
23 februari 2019 21:06
Ik heb de versie voor de racefiets. Inderdaad duur voor een stukje plastic, maar het idee vind ik zeker zijn geld waard. Daarom al twee jaar een tevreden gebruiker.
25 februari 2019 17:08
Ik kijk graag naar wielrennen. Maar als ik op een fietspad rijd (met stadsfiets of bakfiets), en er komt een toerfietser of een groep toerfietsers op een racefiets voorbij, verwacht ik dat iemand gewoon kan bellen, als ie er langs wil. Ook op een racefiets is dat gewoon verplicht, als je op de openbare weg rijdt. Met het vaak gebruikte, boze geschreeuw of zelfs met een duw (ja, werkelijk, iemand op een bakfiets met kleine kinderen erin, krijgt met enige regelmaat een duw van een toerfietser) er voorbij proberen te komen, is dan weer niet de bedoeling. Als je perse zonder bel wil fietsen, moet je naar een wielerbaan gaan of prof worden.
25 februari 2019 18:06
Ik vind een fietsbel één van de meest achterlijke uitvindingen die bestaat. Het principe 'bellen' werkt in het huidige verkeer vaker niet dan wel. Eventjes afremmen, vriendelijk vragen of je er langs mag en vervolgens bedanken voor de geboden ruimte. Dat werkt het beste.
  27 februari 2019 11:10
  Meestal wordt er inderdaad eerst achterom gekeken wat er precies de bel geluiden maakt.. Daarna overleg wie er voor en wie er achter gaat fietsen... Dan ben je al op het achterwiel en moet je remmen ipv door kunnen rijden
27 februari 2019 11:08
Ik zou ook graag van de originele versie (hidemybell).. Een alu versie zien. En mis wat gaatjes in de bel zodat water/troep eruit kan lopen.
Met deze, op z'n zij geplaatste bel is dat laatste punt iig al minder een issue denk ik..
27 februari 2019 15:26
Ik gebruik de racefietsversie ook al jaren. De eerste generatie deed het redelijk goed, totdat het lipje afbrak. Daarna een nieuwe gekocht en ik was blij verrast hoeveel er verbeterd was aan het ontwerp in een paar jaar tijd.

Wat mij betreft een prima innovatie, nu nog hopen dat er een versie komt die ook automatisch de oortjes van mijn voorganger uitschakelt zodat de bel ook gehoord wordt


Helaas geen ervaring met de mtb versie, daarvoor gebruik ik een knog ring
7 februari 2020 00:29
Sinterklaas heeft er eentje aan mijn vrouw gegeven, na twee keer bellen breekt die hamer af . . . . .

Om te reageren moet je ingelogd zijn.