Fietsen vanuit Arabba: een ideale uitvalsbasis in de Dolomieten

Fietsen vanuit Arabba: een ideale uitvalsbasis in de Dolomieten

foto: Freddy Planninschek

donderdag 3 februari 2022 om 08:45

In het hart van de Dolomieten vind je Arabba. Gelegen aan de voet van de Passo Pordoi en de Passo Campolongo, passeer je het bergdorpje tijdens het fietsen van de Sellaronda. Meer dan dat, is het echter ook een fantastische bestemming voor een mooie fietsreis in het hooggebergte.

Het rustige dorp is gelegen in de luwte van de Dolomieten, in de Valle di Fodom. Deze vallei ontleent zijn naam uit het Ladinisch, een Latijns dialect wat enkel in de Dolomieten nog wordt gesproken. Gelegen op 1600 meter, kan het hier ook in de zomer behoorlijk koud zijn, zeker ’s nachts. De liefhebber van het hooggebergte kan hier echter zijn hart ophalen, want de omgeving waar het dorp zich in bevindt is bijzonder fraai. Waar je ook om je heen kijkt zie je alpenweides, wilde Dolomietenpieken en hoog opgetrokken bergwanden.

Het Sellamassief – foto: Freddy Planninschek

Voor menig wielrenner is het vooral het dorp waar de beklimming naar de Passo Pordoi en Passo Campolongo samenkomen, maar vanuit dit typische bergplaatsje is veel meer mogelijk dan enkel die twee beklimmingen omhoog fietsen. Mede om die reden is het niet alleen in de zomer een toeristische trekpleister, maar is het ook een populair wintersportoord.

Prachtige beklimmingen
Maar, wij zijn er natuurlijk om te fietsen, en dat kan meer dan goed. Vooral de ligging van Arabba maakt het een hele fijne bestemming. Waar bergdorpen vaak redelijk geïsoleerd zijn en je er moeilijk verschillende routes kan fietsen, is dat in het geval van Arabba zeker niet zo. Het dorpje ligt dus aan de route van de Sellaronda, maar er zijn tal van andere beklimmingen binnen handbereik.

Zo tref je na een kleine tien kilometer dalen de weg naar de Passo Falzarego en Passo Valparola. Deze twee beklimmingen, die een paar honderd meter van elkaar verwijderd liggen, zijn vanuit Arabba niet ongelooflijk zwaar, maar tonen je wel in alle pracht het berglandschap van de Dolomieten. Onderweg naar de top passeer je het Castello di Andraz. Dit kasteel lag aan een drukke handelsroute en was onderdeel van een groter netwerk aan handelsposten. De lokale bestuurders hielden hiermee controle over al het verkeer en zo ook de handel tussen het zuidelijke Agordino en het Tirolese Pustertal.

De beklimming van de Passo Falzarego –  foto: Freddy Planninschek

Voor de rasklimmer die op zoek is naar een ferme uitdaging, zijn de Passo Giau of Passo Fedaia twee klinkende namen. Beide beklimmingen zijn bekend vanwege verschillende verschijningen in de Giro d’Italia. Dat is overigens niet het enige wat ze delen, want door een combinatie van lengte, hellingsgraad en grote hoogte zijn ze allebei behoorlijk zwaar.

Wie een echte monstertocht wil maken, kan naar de ongekend mooie Tre Cime di Lavaredo. Via de Passo Falzarego rijd je naar Cortina d’Ampezzo. Vanaf dit skioord brengt de Passo Tre Croci je naar Mizurina, waar de beklimming naar de Tre Cime begint. Een flinke dag, maar over drie machtige beklimmingen die de inspanning stuk voor stuk waard zijn. Je kan vanuit het dorp in ieder geval meerdere kanten op, waardoor de kans klein is dat je er tijdens je vakantie meermaals hetzelfde rondje fietst.

Verblijf
Alhoewel de regio vooral op toerisme drijft, is het in Arabba niet overdreven druk. Wel is er hierdoor ruim aanbod wat betreft verblijf. Zo zijn er vele appartementencomplexen, hotels, en B&B’s. Er is tevens een camperplaats, maar het ontbreekt helaas aan een camping.

Op de top van de Tre Cime di Lavaredo tref je een gravelpad en indrukwekkende vergezichten – foto: Freddy Planninschek

Van origine is het vooral een skioord, maar tegenwoordig zijn ze ook goed ingesteld op fietsers. Zo kan je in het dorp ook fietsen (racefietsen, mountainbikes of e-mountainbikes) huren en hebben veel hotels een gesloten fietsenstalling. Als kers op de taart zijn er zelfs enkele hotels met een spa, waar je de benen na een lange dag fietsen lekker los kan laten masseren.

Zoals in heel Italië tref je tevens verschillende restaurants en bars aan in het centrum, waar je voor een schappelijke prijs een prima pizza of pasta voorgeschoteld krijgt. Bij een enkel café schallen na de Sellaronda bike day zelfs urenlang schlagers uit de speakers, die doen denken aan een Oostenrijkse Après Ski. Voor verveling hoef je na een dag fietsen in ieder geval niet bang te zijn.

De Marmolada-berg en -gletsjer – foto: Francesco Vaona

Ook als je een rustdag hebt gepland tijdens je fietsvakantie, is er genoeg te doen. Zo kan je met een gondel naar Porta Vescovo, gelegen op 2.518 meter hoogte, vanwaar je prachtig uitzicht hebt op zowel de Marmolada-berg als -gletsjer die ferm boven de top van de Passo Fedaia prijken. Een flinke reis voor een kopje koffie, maar relaxed is het zeker.

Arabba is natuurlijk niet het enige bergdorpje in de Dolomieten, maar wel een waar je gegarandeerd een mooie fietsvakantie kan plannen. De grote hoogte zal voor de gemiddelde polderfietser even wennen zijn, maar verder weet je zeker dat je er een heerlijk verblijf tegemoet gaat. Met tal van bekende beklimmingen binnen handbereik en het indrukwekkende Dolomietendecors om je heen, kan de vakantiefietser hier zijn hart ophalen.

Verantwoording:
Arabba heeft WielerFlits uitgenodigd om naar de Dolomieten te reizen. Een redacteur van onze site verbleef in Arabba en schreef aan de hand van zijn ervaringen dit verslag.

Dit artikel delen:

2 Reacties

Atapumafanclub 2 februari 2022 om 09:01

Mooi, vast van plan om eens die kant op te gaan.

Jandepandaman 4 februari 2022 om 09:51

Kom er jaarlijks voor wintersport en er al meermaals geweest om te fietsen. Prachtig gebied en misschien wel het ultieme gebied voor sporten :)

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Materiaalzone