De leukste gratis fietsevenementen in het hooggebergte in 2023
foto: Freddy Planinschek
Ties Wijntjes maandag 16 januari 2023 om 10:15

De leukste gratis fietsevenementen in het hooggebergte in 2023

Fietsen in de bergen is prachtig. Zeker als je woonachtig bent in het vlakke Nederland, kan een Alpencol beklimmen een ware traktatie zijn. Maar, niet enkel wielrenners houden van het hooggebergte; ook automobilisten en motorrijders weten de mooiste beklimmingen te vinden. Als je dat wil ontwijken, zijn er jaarlijks verschillende evenementen die een bezoek waard zijn. WielerFlits zet een aantal evenementen in het hooggebergte waar je gratis aan deel kan nemen op een rij.

Sellaronda Bike Day
De Sellaronda is een mythische route. Wat mij betreft fietst iedere wielrenner die minstens één keer in zijn leven. Wielrenners zijn helaas niet de enige die de schoonheid van deze route door het hart van de Dolomieten hebben ontdekt, want ook automobilisten, motorrijders en vele anderen weten deze streek te vinden. Zodoende kan het behoorlijk druk zijn op de vier beklimmingen rondom het Sellamassief.

De Passo Gardena met in de achtergrond het Sellamassief – foto: Freddy Planinschek

Maar, tweemaal per jaar zijn de iconische wegen over de Passo Campolongo, Passo Pordoi, Passo Sella en Passo Gardena een dag lang gesloten voor gemotoriseerd verkeer, tijdens de Sellaronda Bike Day. Komend jaar is dat op zaterdag 10 juni en zaterdag 16 september. Mijn tip? Kies voor de najaarseditie; dan zijn de kleuren van de natuur er nóg mooier dan normaal en rijd je gegarandeerd een rit die je altijd bij zal blijven.

Meer informatie vind je hier.

Oisans Col series
Dat een volledige route wordt afgesloten en je gratis over die wegen kan rijden, is een unicum. Maar door de Alpen verspreid worden tientallen beklimmingen jaarlijks één of meerdere dagen afgesloten voor verkeer. Een regio waar je meerdere fenomenale beklimmingen vindt die soms erg druk zijn, is de Oisans.

De 21 haarspeldbochten van de Alpe d’Huez zijn prachtig, maar het is er vaak erg druk. Niet op 8 augustus! – foto: Tourisme Alpe d’Huez by Baptiste Diet

Grote namen als de Alpe d’Huez en de Col de la Croix de Fer, maar ook minder bekende beklimmingen als de Col du Solude of de Col d’Ornon liggen allemaal in de omgeving rondom bergdorp Le Bourg d’Oisans. Vrijwel iedere beklimming in die streek wordt jaarlijks in de zomer een dag afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, waardoor wielrenners er even de baas zijn. 

Dit zijn de data van de Oisans Col Series in 2023
Dinsdag 4 juli – Col de la Croix de Fer en Col du Glandon
Dinsdag 11 juli – Col du Solude
Dinsdag 18 juli – Villard Reculas
Dinsdag 25 juli – Montée des 2 Alpes
Dinsdag 1 augustus – Col du Sabot
Dinsdag 8 augustus – Alpe d’Huez
Dinsdag 15 augustus – Col d’Ornon
Dinsdag 22 augustus – Oz en Oisans
Dinsdag 29 augustus – Col de Sarenne

Cycl’n Trip – Pyreneeën
Ook in de Pyreneeën kan je terecht als je op gesloten wegen bekende beklimmingen wil aandoen. Al pakken ze het in Zuid-Frankrijk een stuk anders aan dan in de Alpen. Gedurende vijf dagen wordt van 9 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s middags meerdere beklimmingen tegelijkertijd afgesloten.

foto: Cor Vos

Dat betekent dus dat je ervoor kan kiezen om één verkeersvrije beklimming te rijden, of het vijf dagen op rij te doen. Voor de echte fanatiekelingen is het zelfs mogelijk meerdere beklimmingen op één dag te doen, al zal je dan flink moeten doorrijden.

Dit zijn de data van de Cycl’n Trip Pyrenees
Maandag 15 juli – Port de Balès, Col de Peyresourde, Peragudes Altiport en Col de Val-Louron-Azet
Dinsdag 16 juli – Col du Portet en Col d’Aspin
Woensdag 17 juli – Col du Tourmalet en Luz Ardiden
Donderdag 18 juli – Col de Couraduque en Hautacam
Vrijdag 19 juli – Col du Soulor, Col d’Aubisque en Col de Spandelles

Alpes Vaudoises Strava Challenge
Dit betreft in feite niet één evenement, maar een challenge die langere periode loopt. Van 1 juli tot 30 september kan je via een Stravaclub je tijden registreren op een aantal beklimmingen in het Zwitserse Kanton Vaud. Overigens doet het er niet toe hoe snel je boven komt, zolang je maar een tijd registreert.

De Col de la Croix vanuit Les Diablerets – foto: Alain Rumpf

Voor iedere beklimming die je voltooit, maak je kans op verschillende prijzen, die aan het einde van de challenge worden verloot. Door de top van meerdere beklimmingen te halen, maak je dus ook vaker kans op prijzen. Los van de prijzen is het hoe dan ook een leuke uitdaging om jezelf eens goed te testen op één van de beklimmingen.

Deze beklimmingen vallen onder de challenge:
Col de la Croix vanuit Villars
Col de la Croix vanuit Les Diablerets
Les Chaux vanuit Barbouleuse (Gryon)
Les Ecovets vanuit Ollon
Les-Plans-sur-Bex vanuit Bex
Col du Pillon-Lac Retaud vanuit Diablerets

Naast de Challenge worden in Zwitserland ook verschillende bekende beklimmingen gedurende de zomer een dag afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, onder de noemer Climb The Giants. Wanneer dat in 2023 gaat zijn, moet nog bekendgemaakt worden.

Stelvio Bike Day
De koningin aller Alpenpassen, zo wordt de Stelvio ook wel genoemd. Niet onterecht, want de beklimming is – ongeacht de zijde die je beklimt – lang, constant pittig en bijzonder hoog. Vooral de zijde vanuit Prato allo Stelvio is met zijn ruim 1800 hoogtemeters en 48 haarspeldbochten een fenomenale klim. Mede vanwege die haarspeldbochten is de klim ook erg populair onder motorrijders en automobilisten.

foto: Cor Vos

Maar, op zaterdag 2 september is de klim voor één dag het domein van wielrenners omdat de weg die dag van 8 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s middags is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De sluiting geldt overigens pas vanaf Trafoi, dus de eerste kilometers kun je wel nog verkeer tegenkomen.

Na één beklimming nog energie over? Dan kun je hem nog eens dunnetjes overdoen, want ook de beklimming vanuit Bormio en het Zwitserse Santa Maria (officieel hebben we het dan over de Umbrailpass) zijn overdag gesloten voor auto’s en motoren. Hier vind je meer informatie over de Stelvio Bike Day.


Hebben we een evenement over het hoofd gezien? Laat het weten in de reacties.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.