City Cycling Nantes en de Estuaire Bike Trail

dinsdag 12 juli 2022 om 14:00
City Cycling Nantes en de Estuaire Bike Trail

foto: LVAN, Philippe Piron

We publiceerden al eerder over de 500km lange ontdekkingstocht van Nantes naar de Mont Saint-Michel. Maar je hebt niet altijd de mogelijkheid om hele trajecten af te leggen en daarom hebben we enkel interessante trajecten apart verkend! Ga je mee op ontdekkingstocht door Nantes?

De originele fietsroute leidt over delen van de bewegwijzerde fietsroutes La Loire à Vélo, La Voie 2 Bretagne, La Vélodyssée en La VéloMaritime. Het volledige traject verbindt de steden Nantes, Saint-Nazaire, La Baule, Rennes en Saint-Malo met elkaar als een parelsnoer, met als kroonjuweel de Mont Saint-Michel.

Wil je de volledige fietsroute ‘Traversée moderne d’un vieux pays à vélo’ rijden? Dan is deze Nederlandstalige gids zeker handig, net als de website van Voyage-en-Bretagne.com.

Grand Eléphant. Les Machines de l’île. Nantes © Jean-Dominique Billaud / LVAN

City Cycling Nantes
Met een honderdtal kunstwerken in de openbare ruimte is Nantes een van de meest kunstminnende steden van Frankrijk. De Machines de l’Île en het Château des ducs de Bretagne moet je zeker bezoeken. Maar eigenlijk is de hele binnenstad een openluchtmuseum vol historische gebouwen en de meest uiteenlopende – en vaak grappige – kunstwerken.

De aantallen kunstwerken zijn niet mis, en te voet duurt het wel even tot je alles gezien hebt van de binnenstad tot het Île de Nantes. Veel bezoekers kiezen er dan ook voor om per fiets te groene lijn te volgen die kriskras door de stad loopt, een kunstzinnige city cycling tour door Nantes.

Meer informatie over de Nantes Art Trail en de Estuaire route.

foto: LVAN, Chama Chereau

Estuaire Bike Trail
De Estuaire Bike Trail loopt min of meer in een rechte lijn van Nantes naar Saint-Brevin-les-Pins. Hij begint in het oosten van Nantes en volgt de noordelijke oever van de Loire. Net na de industriezone van Nantes in het Westen wordt de route weer groener en duurt het niet lang tot La Maison dans la Loire opduikt uit het water. Op het informatiebord lezen we meer over deze vorm van imaginary realism’ in de Loire bij Coueron.

Iets verder aan de rand van Coueron passeren we de Velodrome Marcel de la Provôté uit 1928. Vroeger reden hier wielergrootheden om de prijzen zoals Louison Bobet (drievoudig winnaar Tour de France), Florian Rousseau (Olympisch kampioen op de baan), Laurent Gané (tweevoudig Olympisch kampioen op de baan en zevenvoudig wereldkampioen) en vele anderen. In 2012 werd de velodroom gerenoveerd en tot op de dag van vandaag de dag wordt er nog steeds gekoerst.

Het vernieuwde Velodroom – foto: L. van Loo

Niet veel later steken we met de veerpont de Loire over (BAC). Op de zuidoever aangekomen in Le Pellerin is het niet ver tot het volgende kunstwerk: Misconceivable.

Aan het Canal de la Martinière ligt het volgende kunstobject: een vervormde zeilboot die zoals het lijkt naar de rivier wordt getrokken – en niet kan weerstaan aan de roep van de rivier. Hebben objecten dan toch wensen en gevoelens? De kunstenaar denkt van wel!

De route volgt het kanaal in westelijke richting Paimboeuf en verder tot het strand van Saint-Brevin-les-Pins. Hier bij de Batterie de Mindin ligt op het strand de Serpent d’Océan.

foto: LVAN, Franck Tomps

Vaakst bezocht op Google Streetview
De Serpent d’Océan in Saint-Brevin-les-Pins werd afgelopen jaar na de Eiffeltoren het vaakst bezocht via Google Street View. Dat is best bijzonder voor een kunstwerk dat regelmatig onder water verdwijnt. Het kunstwerk beeldt een 130m lange skelet van een slang uit die uit de zee kruipt.

De zichtbaarheid van het kunstwerk wordt bepaald door de waterstand. Let dan ook zeker op het getij, want bij hoogwater is enkel de kop en een stukje van de ruggengraat te zien.

foto: Tourisme St-Nazaire, Arnaud Dréan

Pont de Saint-Nazaire
De indrukwekkende Pont de Saint-Nazaire is de laatste bezienswaardigheid voordat we aankomen in Saint-Nazaire. Opgelet! De brug van 3,3 km lang kan niet fietsend overgestoken worden. Er rijden tussen eind juni en begin september gratis bussen (Navette) om je met de fiets naar de overkant te brengen. Meer informatie vind je op de website van Inforoutes Loire Atlantique. Enkele impressies van Nantes centrum en de Estuaire Bike Trail:

TIP: Met de “Pass Nantes” profiteer je van allerlei voordelen! Meer informatie vind je op de officiele website van Tourisme Nantes Métropole. De toeristische gids van Nantes download je hier. Overnachten kan bijvoorbeeld in Hotel ibis Styles Nantes Centre Place Royale, centraal gelegen in de stad dichtbij Parking Commerce.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Materiaalzone