Dit waren de populairste beklimmingen in 2022

Dit waren de populairste beklimmingen in 2022
zaterdag 31 december 2022 om 13:30

Niet de Posbank, Amerongse Berg of Keutenberg was de populairste beklimming in Nederland dit jaar. Afgaande op data van MyCols is de Bemelerberg dit jaar de meest bereden beklimming in Nederland.

Alhoewel de klim wellicht niet de bekendheid van de Cauberg of Keutenberg geniet, is het ook geen complete verrassing dat de slotklim van de Amstel Gold Race de ranglijst van meest bereden beklimmingen aanvoert.

Team SD Worx op de Bemelerberg – foto: Raymond Kerckhoffs

De top-10 van meest bereden beklimmingen wordt sowieso veelal gevuld door Zuid-Limburgse heuvels. Met de Loorberg in tweede positie en verder ook de Cauberg (4), Geulhemmerberg (5), Sibbergrubbe (6), Eyserbosweg (8) en de Noorbeekerweg (10), is Zuid-Limburg hofleverancier voor de lijst van meest bezochte beklimmingen. De enige beklimmingen uit het midden en noorden van Nederland in de top-10 zijn de Amerongse Berg (3), de Col du VAM (7) en de Emmapiramide (9).

De populairste beklimmingen in 2022
1. Bemelerberg
2. Loorberg
3. Amerongse Berg
4. Cauberg
5. Geulhemmerberg
6. Sibbergrubbe
7. Col du VAM (VAM-berg kassei)
8. Eyserbosweg
9. Emmapiramide
10. Noorbeekerweg

Met de coronamaatregelen achter ons, trokken we dit jaar ook weer massaal naar het buitenland. Bekende beklimmingen zoals de Mont Ventoux en Alpe d’Huez werden significant meer beklommen dan voorgaande jaren. De Coll de Rates werd maar liefst 130% vaker beklommen zelfs. Dat lijkt ook ten koste te gaan van fietstrips in eigen land, want op de Cauberg werden bijvoorbeeld 15% minder beklimmingen geregistreerd dan vorig jaar.

Enkele van de 21 haarspeldbochten – foto: Tourisme Alpe d’Huez by Baptiste Diet

Toch blijft klimmen in eigen omgeving het populairst, want in de top-100 van meest bereden beklimmingen staat maar één top van buiten de Benelux: de Alpe d’Huez. Dat juist die klim de meest populaire Alpencol van het jaar is, komt waarschijnlijk mede door zijn aanwezigheid in de Tour de France dit jaar.

De populairste beklimmingen in het buitenland in 2022
1. Alpe d’Huez
2. Coll del Forat del Vent
3. Mont Ventoux
4. Col de la Madeleine
5. Coll de Rates
6. Mirador des Colomer
7. Mesa do Imperador
8. Vista Chinesa
9. Coll de sa Batalla
10. Passo di Campolongo

Alpen populair
Desalniettemin moeten we voor de meest begeerde beklimmingen naar het buitenland kijken. Aan de hand van zoekopdrachten lijkt de Mont Ventoux het meeste populariteit te genieten, want alle drie de verschillende kanten van de kale berg staan in de top-10 van meest gezochte beklimmingen. De klim vanuit Bédoin is aanvoerder van die lijst, gevolgd door de Passo dello Stelvio vanuit Prato en de Alpe d’Huez.

Prato allo Stelvio, het startpunt van de beklimming – foto: IDM Südtirol-Alto Adige/Tina Sturzenegger

De Alpen lijken sowieso het favoriete fietsgebied van veel gebruikers, want de top-10 van meest opgezochte beklimmingen bestaat op de beklimmingen van de Ventoux na geheel uit Alpencols. De drie meest gezochte beklimmingen staan duidelijk hoog op het verlanglijstje van veel wielerliefhebbers: de Ventoux, Alpe en Stelvio vormen ook de top-3 van beklimmingen die het meest op de MyCols-bucketlist van alle gebruikers staan.

In de top-10 van meest bereden beklimmingen buiten de Benelux staan twee opvallende namen: de Braziliaanse Mesa do Imperador en de Vista Chinesa. Dat zijn twee verschillende kanten van de beklimming die in het parcours van de wegrit tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro waren opgenomen.


Welke beklimming wil jij in 2023 van jouw bucketlist afstrepen?

Dit artikel delen:

4 Reacties

Mystieke_Monnik 1 januari 2023 om 08:43

Alles in Zuid Limburg gedaan dit jaar, de Amerongse meer dan 50 keer, maar dat is omdat ik er praktisch naast woon….

girardengo 1 januari 2023 om 20:44

edit redactie: dat moet de Cauberg zijn. Thanks voor het melden, het is aangepast.

Jean Dumas 6 januari 2023 om 10:22

De Bemeler is goed te doen, lekker aanzetten op het vals plat richting Gasthuis.

Stefan Vis 9 januari 2023 om 10:20

De Loorberg vind ik persoonlijk de meest favoriete klim in Limburg. In het buitenland is veruit de Stelvio de meest favoriet. Er staan nog genoeg op de bucklist om te doen: Col de la Colombiere, Mont Ventoux (3 kanten op 1 dag), de Mortirolo en de Monte Zocolan bijv.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Materiaalzone