Volg hier de slotetappe van de Itzulia Women 2022

zondag 15 mei 2022 om 09:00
Volg hier de slotetappe van de Itzulia Women 2022

Vandaag komt er alweer een einde aan de eerste editie van de Ronde van het Baskenland voor vrouwen, die meteen deel uitmaakt van UCI Women’s World Tour. Maar de rensters gaan eruit met een spetterende etappe, die voert over heilige Baskische grond. Volg hier op WielerFlits het verloop van de slotrit!

De slotrit is net geen 140 kilometer lang en voert over zeer geaccidenteerde wegen. Met twee beklimmingen van derde categorie en twee hellingen van tweede categorie, belooft het een spetterend slotakkoord te worden. Vanuit het prachtige San Sebastián, of Donostia zoals de Basken de stad kennen, trekken de rensters langs de Baskische kust richting de eerste helling van de dag. De klim naar Aia is net geen 9 kilometer lang en stijgt aan goed 4%.

Dit is nog goed te doen, zeker in vergelijking met de daaropvolgende scherprechters. Na een lange tussenstrook, waarin de renners nog enkele ongecategoriseerde maar desalniettemin pittige klimmetjes krijgen voorgeschoteld, is het tijd voor de flanken van de iconische Jaizkibel-klim. Deze net geen acht kilometer lange beklimming, aan 5,6%, is onlosmakelijk verbonden met de Baskische eendagskoers Clásica San Sebastián.

Op de Jaizkibel zal de koers wellicht ontploffen, al is het op de top van deze kuitenbijter nog wel goed vijftig kilometer tot de finish in San Sebastián. De betere klimsters doen er wellicht verstandig aan om te wachten op de Gurutze (2,7 km aan 5,2%) en zeker de Murgil-Tontorra (2,1 km aan 10,1%). Met name de Murgil-Tontorra is een echte ‘smeerlap’, dat kunnen we wel concluderen na de voorbije edities van de Clásica San Sebastián.

Na de beklimming van de Murgil-Tontorra is het nog maar acht kilometer naar de finish, voornamelijk in dalende lijn. De finish in San Sebastián staat gepland tussen 13.07 en 13.33 uur. Om 9.15 uur staat de officieuze start gepland, waarna omstreeks 9.26 uur de rensters daadwerkelijk mogen koersen. De finale is vanaf 12.30 uur live te zien via de Eurosport Player en GCN+.

Links
Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Parcours

Liveticker (Race Center organisatie)
Liveticker (Twitter organisatie)
Liveticker (Twitter UCI Women’s World Tour)

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.