Zwift lanceert eSports in het wielrennen met KISS Super League

woensdag 23 januari 2019 om 16:22
Zwift lanceert eSports in het wielrennen met KISS Super League

foto: Zwift

Zwift doet zijn intrede in de eSports. Het bekende online training- en wedstrijdplatform voor wielrenners trapt woensdagavond af  met de KISS Super League, waarin vijftien uitgenodigde ProContinental- en Continental-teams het online tegen elkaar opnemen. De complete productlancering van Zwift eRacing volgt naar verwachting in 2020.

“Het wielrennen heeft Zwift omarmt als trainingsplatform en Zwift heeft zichzelf daarnaast bewezen als een talent-identificatie-platform voor de professionele wielersport”, stelt Zwift-CEO Eric Min. “Dit is het moment om door te duwen met eSports en daarmee waarde te creëren voor de wielersport. Ons doel is om een nieuw onderdeel binnen een bestaande sport te creëren, die op goedkeuring kan rekenen van profrenners, amateurs en wielerfans van over heel de wereld.”

In de KISS Super League voor mannen nemen vijftien teams het tegen elkaar op. Vier daarvan zijn van ProContinental-niveau, negen komen uit als Continental-team en daarnaast zijn er twee ploegen samengesteld uit de Zwift-gemeenschap. De KISS Super League voor vrouwen bestaat uit zes profteams – waaronder Canyon//SRAM en Bigla – en eveneens twee Zwift-community-formaties. De eerste wedstrijd voor hen staat op donderdag 5 februari gepland.

Wiggins steunt initiatief
Een van de teams die bij de mannen meedoen, is Wiggins Le Col. Oprichter Sir Bradley Wiggins zal aanwezig zijn in de Pinarello-winkel in Londen, waar zijn renners zullen inloggen op Zwift. “De geschiedenis van de wielersport is heel speciaal voor mij, maar dat betekent niet dat de sport niet kan veranderen”, vertelt de Tour de France-winnaar van 2012. “Als ouder wil ik onze sport toegankelijk houden voor jonge mensen. En als een computerspel kinderen van de bank en op de fiets kan krijgen om te trainen en te koersen, dan ben ik een supporter!”

Daarmee doelt Wiggins op het feit dat Zwift een generatie jonge fietsers en een breder publiek wil inspireren om te gaan fietsen, door de gamificatie van de koersbeleving. Het platform benadrukt dat deze nieuwe vorm niet de strijd aan gaat met de monumenten of grote rondes die we kennen uit het profwielrennen. Met de KISS Super League willen ze een nieuwe dimensie aan het wielrennen toevoegen. Naast de competities voor de profs, lanceert Zwift ook een competitie voor recreanten en amateurs.

foto: Zwift


Regels

Zwift heeft de regels voor beide Super League’s gelijkgesteld. De mannen trappen dus vanavond af en zullen tot 27 maart iedere woensdagavond (Nederlandse tijd) het tegen elkaar opnemen. Voor de vrouwen staat de eerste wedstrijd gepland op donderdag 5 februari. Hun competitie duurt tot en met 9 april. De KISS Community League voor recreanten en amateurs begint op donderdag 31 januari om 12.00 uur Nederlandse tijd. Iedereen kan een ploeg van vier tot acht renners vormen. De regels voor de wedstrijden volgen hieronder.

 1. In totaal bestaat de competitie uit tien koersen, met één wedstrijd per week. De beste acht resultaten tellen mee voor de puntentelling aan het einde van de competitie
 2. Ploegen moeten bestaan uit tenminste acht renners.
 3. Er moeten tenminste vier renners zijn die aan alle wedstrijden mee doen en alle renners moeten de finish van de koers halen.
 4. Alle renners zijn verplicht een hartslagmeter te dragen.
 5. Teams en renners moeten gebruikmaken van trainers en krachtbronnen van de organisatie.
 6. Renners moeten accurate lengte- en gewicht-meetinstrumenten gebruiken; de organisatie kan hen verplichten om zich te wegen ter controle.
 7. Power-ups zijn te allen tijde toegestaan.
 8. Een dicht wiel is niet toegestaan.
 9. Als een renner is gelost en gedubbeld, mag hij of zij niet terugkeren in het peloton.
 10. De puntentelling is als volgt:
  flag-nr1: 25 punten
  flag-nr2: 20 punten
  flag-nr3: 15 punten
  – 4de: 12 punten
  – 5de: 10 punten
  – 6de: 9 punten
  – 7de: 8 punten
  – 8ste: 8 punten
  – 9de: 7 punten
  – 10de: 7 punten
  – Plek 11 t/m 14: 6 punten
  – Plek 15 t/m 20: 5 punten
  – Plek 21 t/m 30: 4 punten
  – Plek 31 t/m de laatste: 1 punt
 11. Alle punten van de renners telt men bij elkaar op tot een teamtotaal. De ploeg met de meeste punten wint.
 12. De organisator maakt alle beslissingen over implementatie en overtreding van de regels. Renners hebben het recht om beroep aan te tekenen tegen beslissingen van de organisatoren. Ze hebben tot 24 uur na de mededeling van de beslissing om ertegen te protesteren.

De eerste ronde van de KISS Super League is vanavond vanaf 20.00 uur Nederlandse tijd te volgen op de Facebook-pagina van Zwift. Het platform sluit niet uit dat de wedstrijden in de toekomst ook via YouTube zijn te volgen.


Deelnemende ploegen KISS Super League – mannen
flag-fr Cofidis
flag-us Hagens Berman Axeon
flag-il Israel Cycling Academy
flag-us Novo Nordisk

flag-us Arapahoe|Hincapie p/b BMC
flag-au Australian Cycling Academy-Sunshine Coast
flag-gb Canyon dhb p/b Bloor Homes
flag-za Dimension Data U23
flag-gb Madison Genesis
flag-au Oliver’s Real Food
flag-gb Ribble
flag-nl SEG Racing Academy
flag-gb Wiggins Le Col
Zwift Community All Stars
Swift Academy Dream Team

Deelnemende ploegen KISS Super League – vrouwen
flag-dk Bigla
flag-de Canyon//SRAM
flag-be Doltcini-Van Eyck
flag-us Hagens Berman Supermint
flag-us TWENTY20
Zwift Community All Stars
Swift Academy Dream Team
* Het laatste team maakt Zwift op korte termijn bekend


Dit artikel delen:

19 Reacties

Piet Lut 23 januari 2019 om 16:25

Wat krijgen jullie nu betaald voor zo’n artikel? Hoort er boven zo’n artikel niet te staan dat het om een cvommercieel artikel gaat?

P.S ik stopte al bij de titel

0
Dario 23 januari 2019 om 16:34

Mss eerst het artikel lezen dan? Dit is gewoon wielernieuws.

0
Youri IJnsen 23 januari 2019 om 16:57

We krijgen hier niets voor, uiteraard. Wellicht kun je de moeite nemen om wél het hele artikel te lezen, dan was je vraag overbodig geweest ;-)

0
McPriem 23 januari 2019 om 16:58

Man man man, lees eerst eens voordat je commentaar hebt.
Heeft alles te maken met wielrennen………..

0
Mac-S 23 januari 2019 om 16:39

Ik vind het wel interessant, maar vraag me tegelijk af hoe lang het gaat duren voordat we over het eerste dopinggeval in deze competitie gaan horen…

0
Jopie LS 23 januari 2019 om 16:54

Ik vraag me af of men elke deelnemer voor de tijd weegt. Op het gebied van marginal gains is elke virtuele kilo minder natuurlijk makkelijk meegenomen.

0
Bastiaan Gaillard 23 januari 2019 om 17:12

Doping op Zwift is gemakkelijk dmv gewicht naar beneden voor de wedstrijd. Al worden verschillen in gewicht wel opgemerkt.

Je valt echter door de mand op het moment dat er finales komen. De Belgen hebben dit afgelopen jaar gedaan. Voor de finale kwam de finalisten samen op een locatie. Vervolgens werd iedereen gewogen en op dezelfde trainer gezet.

Cheaten is makkelijk maar uiteindelijk niet handig.

Net als het wielrennen en racen op de weg zal doping blijven bestaan. Dat sluit je niet snel uit…

0
Greg4ever 23 januari 2019 om 17:52

Ter verduidelijking…

Alle resultaten van races (en andere events) op Zwift worden vastgelegd op Zwiftpower.

Vergelijkbaar met het biologisch paspoort IRL wordt zo per race relevante data (gewicht, wattages, HR) van iedere renner geregistreerd, welke over langere tijd een trend geeft. Grote afwijkingen op de trend zijn verdacht en worden onderzocht. Indien niet afdoende verklaard, worden renners ook uit race resultaten geschrapt.

Renners die in staat zijn op Zwift gedurende 20 minuten of langer 5+watt/kg te trappen, moeten bij de ZADA (ja echt!) aantonen dat ze dat IRL ook kunnen. Zoniet, dan worden ze niet in uitslagen opgenomen.

Al met al is het voor mensen die serieus wedstrijden rijden op Zwift helemaal niet zo evident om vals te spelen… er wordt iig veel in de community aan gedaan om vals spelen te voorkomen…

0
SolitaryShell 23 januari 2019 om 19:20

Nou nee hoor, ZADA waren een paar vrijwilligers die hun best hebben gedaan, maar tegen de stroom niet op konden, en toevallig eergisteren er helemaal het bijltje bij hebben neergegooid.

Er wordt enorm gedopet op Zwift, races slaan echt nergens op. Zondag ook weer een gek die een race met de Alpe du Zwift erin á 5,2 watt per kilo rijdt. Zeer geloofwaardig.

De enige manier om e-doping te voorkomen is om op locatie aan iedere renner dezelfde apparatuur, trainer en fiets, te leveren en iedereen vooraf te wegen. Dat eerste gebeurt zoals ik het lees ook bij deze series. Maar dan kun je je afvragen wat het nut precies is, kun je net zo goed buiten gaan fietsen.

0
Greg4ever 23 januari 2019 om 20:31

Het zijn inderdaad allemaal gepassioneerde vrijwilligers achter KISS, Zwiftpower en andere initiatieven.

Met name de KISS mensen staan dicht bij Zwift HQ en worden ook op diverse gebieden gefaciliteerd door Zwift. Ze hebben ook weer hun inbreng bij nieuwe ontwikkelingen op t platform…

Dat de mensen achter ZADA er even mee zijn gestopt, is overigens wel nieuws voor mij. Maar ook dat lost zich wel weer op…

0
Piet Lut 23 januari 2019 om 18:47

Stlistaande mensen die vechten om wie het hardst gaat, moet niet gekker worden

0
Pelsluis 23 januari 2019 om 18:50

Zwift is niet echt geloofwaardig. Heeft het tot nu toe aan gebruikers overgelaten. En werkte niet mee aan het tegengaan v fraude. Uit angst voor vertrekkende abonnees.
Die fraude is op allerlei manieren mogelijk. Niet alleen de beste dokter helpt maar ook de beste computerspecialist.
Bij een finale er achter komen is natuurlijk te laat.

0
Greg4ever 23 januari 2019 om 19:00

Onzin! Zoals ik hierboven al meld…

0
Piet Lut 23 januari 2019 om 19:25

De meiden van Trek zijn al echelons aan het oefenen voor Zwift ;)

https://pbs.twimg.com/media/DxIcr1EX0AAvCEa.jpg

0
Greg4ever 23 januari 2019 om 19:33

De race is vanaf nu live te volgen via https://www.youtube.com/watch?v=aOploAdagKc

Kijk en oordeel dan opnieuw ;-)

0
Windvlaag 23 januari 2019 om 19:45

Mooi dat deze ontwikkeling plaats vindt. Natuurlijk zijn er haken en ogen aangaande doping en nu de extra factor e-doping maar die zullen in de loop van tijd steeds verder er uitgefilterd worden. Zwift geeft de mogelijkheid om op een goedkope manier zonder je te verplaatsen toch wedstrijden op het hoogste niveau te rijden. Ik kan deze ontwikkeling dan ook alleen maar toe juichen. Ik ga zo zeker even meekijken en me vergapen aan wattage’s die ik niet kan trappen.

0
Windvlaag 23 januari 2019 om 20:45

Wel al 2 bedenkingen.
1) Laat iedereen op dezelfde bike starten in Zwift. Ik zag nu standaard fietsen en etron bikes. Daar zit echt behoorlijk wat verschil tussen
2) Alle renners moeten op dezelfde trainer zitten. Nu is het van alles door elkaar.

0
Greg4ever 23 januari 2019 om 23:10

Eens met je eerste opmerking. Feedback is al teruggegeven aan Zwift… hopelijk doen ze er wat mee voor de volgende race…

Ad 2 klinkt ook logisch, maar gaat voorbij aan dat veel ploegen worden gesponsord door de ene of de andere leverancier van smart trainers. Zolang t high end trainers zijn, zal t verschil niet enorm zijn, maar t is er wel…

0
Romāns Vainšteins 23 januari 2019 om 21:21

Jeeeeej, een groepje samenklittende virtual reality-avatars die gebroederlijk door een nepwereld rollen !

0

Headlines

Populair

Materiaalzone