Zwift Academy-winnaar Alex Bogna niet naar hoofdmacht Alpecin-Fenix
Bogna tijdens het trainingskamp van Alpecin-Fenix in Benicassim - foto: Cor Vos
dinsdag 25 januari 2022 om 11:30

Zwift Academy-winnaar Alex Bogna niet naar hoofdmacht Alpecin-Fenix

Alex Bogna verdiende via de Zwift Academy een contract bij profploeg Alpecin-Fenix, maar de 20-jarige Australiër kiest voor een ander pad. Hij gaat namelijk koersen voor het Development Team van de Belgische formatie.

Bogna kreeg van het management van Alpecin-Fenix twee opties voorgelegd. Ofwel hij kon een jaar beroepsrenner worden bij het ProTeam, ofwel hij kon voor twee jaar voor het Development Team gaan koersen. De Australiër ging voor de tweede optie. “Omdat die over twee jaar is verspreid”, licht hij toe. “Ik heb nog veel ontwikkeling voor de boeg. In het Development Team heb je over dezelfde uitrusting en kennis de beschikking en je krijgt de kans om meer te koersen.”

In het Development Team krijgt de 20-jarige renner meer tijd om zich te ontwikkelen en zijn draai te vinden in Europa, en te ontdekken hoe hij het doet in de wedstrijden. “Het geeft me meer tijd om te leren hoe ik hier moet koersen en om mezelf te ontwikkelen als renner. Dat ik deze twee opties kreeg aangeboden, is geweldig. Het laat zien dat de ploeg het beste met mij voor heeft en een langetermijnplan met mij heeft, dat is best geweldig en bijzonder.”

Zijn eerste doelen zijn vooral het koersen in Europa onder de knie krijgen en zich ontwikkelen. “En leren onderdeel te zijn van een professionele ploeg en hoe ik zelf een profrenner moet worden, de koerstechniek leren begrijpen en gebruikmaken van alle hulp van de ploeg. Aan het eind van het jaar hoop ik te kunnen proeven van een paar goede resultaten op continentaal niveau. Hopelijk kan ik uiteindelijk naar een ondersteunende rol groeien, dat zou geweldig zijn.”

‘Ik heb het echt naar mijn zin’
Bogna won in december de Zwift Academy, een competitie op het trainingsplatform Zwift waarin deelnemers een profcontract bij Alpecin-Fenix kunnen verdienen. Ondertussen nam hij aan twee trainingskampen met de ploeg deel. “Het gaat tot dusver heel goed. Ik heb veel plezier en het is leuk om iedereen te ontmoeten. Ik voel veel steun vanuit de ploeg. Iedereen staat ervoor open om een praatje te maken. Het zorgt ervoor dat ik het echt naar mijn zin heb.”

Wel kampte hij tijdens het tweede trainingskamp met een kleine blessure. “De ploeg toonde zich daarbij zeer betrokken. We werken er hard aan: twee keer per dag fysio, ik werk een programma af en dan zijn er nog behandelingen later op de dag. Ik heb veel steun van de ploeg gekregen, van artsen maar ook van de professionele fysio’s. Ook is het performance team van goede steun. We hebben een duidelijk plan opgesteld dat ik alleen maar moet opvolgen.”

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
25 januari 2022 11:34
Een verstandige beslissing van renner en ploeg!
Biedt beide partijen 2 jaar gelegenheid om samen te werken.
25 januari 2022 11:43
Een neo maar 1 jaar contract aanbieden voor de hoofdmacht, mag dat wel?
  25 januari 2022 11:53
  Precies, dat vroeg ik me ook af. Wel een verstandige keus om voor het Development Team te gaan, trouwens.
  25 januari 2022 12:37
  Een neo moet twee jaar contract krijgen bij een proteam.
  25 januari 2022 12:51
  Verstandige keuze voor beide partijen, maar de sluwe Philip Roodhooft heeft dat kleinere financiële risico dus weer netjes verkocht gekregen ;-)
25 januari 2022 12:54
Is dit ook niet gewoon meer een PR-stunt voor Swift?
De winnaars zullen sowieso natuurlijk wel potentieel hebben, maar of het direct profwaardige renners zijn is toch ook ander verhaal.
Hierbij zit je gewoon gemakkelijk als Alpecin zijnde. Je hebt je publiciteit en geld van Swift. Je zendt de winnaar mee op stage en als ze nog niet 100% zijn, kan je ze in de Development team steken.
  25 januari 2022 12:59
  De winnaar van vorig jaar Jay Vine heeft alvast al aangetoond profwaardig te zijn.
  25 januari 2022 14:50
  Dat plan om naamsbekendheid te verwerven blijkt niet zo goed gelukt als mensen denken dat het platform Swift heet.
25 januari 2022 12:55
En wat als hij voor het hoofdteam gekozen? Dan had er volgens mij iemand anders naar het Dev Team moeten verhuizen want volgens mij hadden ze het maximale aantal renners.
  25 januari 2022 13:08
  They gave him an offer that he couldn’t refuse.

  Als hij in dat B team de rest aan schompgort rijdt en er eentje in de a selectie geen moer van bakt of uitvalt kan je hem toch per direct opstellen? Of gaat dat allemaal heel moeilijk met allerlei formulieren en zo?
  25 januari 2022 15:02
  Nee, je mag renners uit het b team opstellen in het a team, alleen niet in WT wedstrijden.
25 januari 2022 16:47
Slimme zet dit, rij jezèlf in de kijker voor 2 jaar ipv 1 jaar, zeker gezien zijn leeftijd.

Reacties zijn gesloten.