Zeeman (Jumbo-Visma) over coronagevallen: “Het ging zo snel, we hadden geen andere keuze”
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 16 juni 2022 om 18:53

Zeeman (Jumbo-Visma) over coronagevallen: “Het ging zo snel, we hadden geen andere keuze”

Jumbo-Visma ging donderdag niet meer van start in de Ronde van Zwitserland. Het Nederlandse team stapte uit de wedstrijd omdat er corona in de ploeg is geslopen. In gesprek met Sporza geeft sportief directeur Merijn Zeeman meer tekst en uitleg. “Het ging zo snel dat we geen andere keuze hadden”, aldus Zeeman.

Het team van Jumbo-Visma in de Ronde van Zwitserland bestond uit Rohan Dennis, Robert Gesink, Pascal Eenkhoorn, Sepp Kuss, Sam Oomen, Timo Roosen en Mike Teunissen. Na vier etappes zat het er voor hen op: maar liefst vier teamleden van de ploeg leverden een positieve coronatest af. “Het ging zo snel, dat hadden we nog niet eerder meegemaakt. Voor ons was er geen andere keuze dan inpakken en naar huis te gaan.”

“We zullen moeten zien hoe het nu verder evolueert. Er zijn vier teamleden die positief getest hebben en we weten allemaal hoe besmettelijk het is en hoe snel het kan gaan. Ook daarom vonden we het onverantwoord om in koers te blijven. De kans op meer besmettingen zou te groot zijn.” Toch is er nog geen sprake van paniek. Zeeman: “Onze ervaring leert dat het vrij vlot verloopt, ook het herstel. Het is niet zo dat wie vandaag positief test sowieso niet kan starten in de Tour. Daar maak ik me op dit moment geen zorgen over.”

Nachtmerriescenario 
Zeeman is echter wel op zijn hoede en ziet de gevaren, ook voor de komende Tour de France. “Ik denk wel dat de schrik in het peloton er goed in zit. In de Tour zullen er coronatesten zijn op de rustdagen. Wie positief test, moet naar huis. Dat is een nachtmerriescenario voor elke ploeg: van het ene op het andere moment kan het zomaar klaar zijn. We bereiden ons al maanden voor op de Tour. Dan maak je je wel ongerust.”

foto: Cor Vos

De ploeg zal, ondanks de nieuwe coronabesmettingen, voorlopig geen extra maatregelen nemen. “Ik weet niet wat we nog meer kunnen doen. We testen voor elke wedstrijd, dragen nog steeds mondkapjes, renners slapen alleen op de kamer, we gebruiken luchtzuiveraars… We zijn er altijd vrij ver in gegaan om onze renners te beschermen en te blijven presteren. We waren er helaas op voorbereid dat dit kon gebeuren. Dat het nu zo extreem zou zijn, hadden we niet voorzien.”

Zeeman zei eerder in gesprek met WielerFlits al dat hij rekening hield met een dergelijk scenario. “Je leest het niet allemaal meer in het nieuws, maar wij hebben nog altijd te maken met coronabesmettingen tussen onze renners. Daarom moeten we voorbereid zijn om last minute te schakelen”, aldus Zeeman. Vandaar dat Jumbo-Visma onlangs ook bekendmaakte dat de Tourselectie nog niet (grotendeels) vastligt, zodat er nog opties zouden zijn om uit te kiezen, in het geval corona toe zou slaan.

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
16 juni 2022 19:31
Enigste juiste keuze, niet alleen voor zijn jumbo maar ook voor zijn collega’s
16 juni 2022 20:02
Verkeerde titel boven het artikel. Het zou moeten zijn: Zeeman bang dat hij de boot in gaat.
16 juni 2022 20:11
Plugge en Zeeman willen niet zeggen om wie het gaat? Vreemd.
    16 juni 2022 20:16
    Waarom zouden ze dat in godsnaam vertellen moeten?
    16 juni 2022 20:42
    Vreemd dat je dat vreemd vindt. Dat mogen ze als werkgever namelijk helemaal niet volgens de Nederlandse wet. Dat zou zo langzamerhand wel duidelijk moeten zijn.
    17 juni 2022 00:17
    Dat willen ze best. Het is echter wettelijk verboden.
    17 juni 2022 07:36
    Dat wist ik niet. Maar het is met Dumoulin wel gebeurd.
    17 juni 2022 08:00
    Dan zal Dumoulin daar akkoord voor hebben gegeven.
    17 juni 2022 09:40
    Wat een formalistisch gedoe. Bij EF, UAE en DSM is wel duidelijk wie het zijn, en dat is in het algemeen belang de beste manier van communiceren.
16 juni 2022 23:27
Zonder viroloog te willen spelen, hoor je toch wel terug dat de huidige varianten zo besmettelijk zijn dat je zonder volledig isolement toch een groot risico loopt om het te krijgen.

Vraag is in hoeverre de wielersport nu roomser is dan de paus. De hele (westerse) wereld accepteert het risico, ik zou zeggen: stop met testen en als mensen ziek worden, gaan ze gewoon naar huis. Zoals bij elke ziekte.

Dat getest geeft momenteel weinig comfort qua verspreiding en zet de hele boel mogelijk op z'n kop.
    17 juni 2022 10:00
    Het heeft weinig te maken met roomser zijn dan de paus. Het gaat puur om eigenbelang. De onvoorspelbaarheid van de impact op de gezondheid in combinatie met potentiële hart gerelateerde klachten zorgt voor een bovenmatige voorzichtigheid. Aangezien het bij JV draait om prestaties, mag je van een professionele werkgever verwachten dat ze er alles aan doen om gezondheidsrisico's te beperken om die prestaties mogelijk te maken. En dan nog blijken die maatregelen niet afdoende. Natuurlijk kun je achteraf pas vaststellen wat de beste maatregelen waren geweest, zeker als nieuwe varianten spotten met alles wat men eerder dacht te weten.
17 juni 2022 00:03
Mmm, even denken... er waren toch maatregelen oid, zoals mondkapjes, meterafstanden, quarantaine, bubbels, prikken en ja zelfs n booster. Goh, maar dan toch positief? Misschien dan nog meer van die maatregelen? Of zou het misschien kunnen zijn dat die zgn tests al op afgewerkte motorolie aanslaan, of dat het immuunsysteem wellicht niet meer zo goed werkt, eufemistisch gezegd? Vreemde materie die virussen.. hartje zomer.
    17 juni 2022 07:21
    Virussen zijn inderdaad vreemde materie, maar dat is ook het enige waar je gelijk in hebt. Misschien moet je uitspraken over die vreemde materie dan ook maar aan experts overlaten. ;)
    17 juni 2022 07:53
    Eens goed lachen in de morgen is veel waard. Bedankt Pietspeed!
17 juni 2022 00:53
Er zit iets moois aan te komen!
Stel, dat is natuurlijk minder mooi, een deel van de gepande jumbo’s kan straks niet naar de tour. Dan begint t mooie. Vervanger: Tom Dumoulin.
Eindwinnaar van de tour: Tom.
Het komt er weer uit. Die krijgt daarvan zoveel plezier dat hij besluit nog 10 jaar door te gaan!
17 juni 2022 07:13
"We waren er helaas op voorbereid dat dit kon gebeuren"... was Zeeman liever niet voorbereid?

Beter zou zijn: "Helaas dat dit kon gebeuren, maar gelukkig waren we ons hiervan bewust en daarom voorbereid"
17 juni 2022 07:20
Ik neem aan dat de besmette personen bij de andere ploegen de bus in zijn gestapt om te zeggen dat TJV vertrekt.

Reacties zijn gesloten.