Stybar respecteert beslissing Lefevere: “Ook hij moet soms mensen laten gaan”

woensdag 10 augustus 2022 om 12:38
Stybar respecteert beslissing Lefevere: “Ook hij moet soms mensen laten gaan”

foto: Cor Vos

Zdenek Stybar werd afgelopen zondag tweede in de Tour of Leuven-Memorial Jef Scherens. Dat was een welkome opsteker voor de Tsjech, die eerder te horen had gekregen dat hij niet mag blijven bij Quick-Step Alpha Vinyl. In gesprek met Het Laatste Nieuws vertelt Stybar over zijn nakende afscheid bij de Belgische ploeg en is hij openhartig over zijn tegenslagen.

Castelli

De blessures die Stybar de afgelopen anderhalf jaar opliep zijn niet op één hand te tellen: een overbelaste knie, twee coronabesmettingen, hartritmestoornissen, een darmontsteking, een wijsvingerbreuk en tal van andere ziekten en kwalen. En dan kreeg zijn vrouw onlangs, kort voor de Ronde van Polen, ook nog een miskraam. “Het was niet makkelijk”, zegt Stybar nu.

“Na mijn ziekte in Parijs-Nice, in maart, belandde ik in een neerwaartse spiraal. Waarbij aanvankelijk niemand me echt kon helpen. Want mensen weten niet wat er precies door je heen gaat. Vooral mijn niet-selectie voor de Giro raakte me zwaar. Na die tegenvallende klassieke lente had ik me dat een beetje tot doel gesteld. Het paste in de aaneenschakeling van alle teleurstellingen van de voorbije twee jaar.”

Stybar ging op den duur twijfelen, vertelt hij. “Ik kwam in een negatieve energieflow terecht en straalde dat ook uit. Pas toen ik er mezelf op betrapte dat ik de zoektermen ‘depressie’ en ‘burn-out’ intikte op Google, begreep ik: nu is het genoeg geweest, ik moet ingrijpen.” Met de hulp van zijn vrouw, kennissen en vrienden kroop hij uit het dal.

Geen contractverlenging
Nog een tegenslag voor Stybar was het nieuws dat zijn contract bij Quick-Step Alpha Vinyl niet verlengd wordt. “Het kwam er nog eens bovenop, net toen ik dacht dat ik alles eindelijk wel had gehad. Dat maakt het relativeren er niet makkelijker op. Maar ik moet de beslissing van Patrick (Lefevere, red.) respecteren. Ook hij moet soms zeggen ‘het is goed geweest’ en mensen laten gaan. Vandaag ben ik dat, morgen iemand anders. Fair enough. Ik heb mooie jaren beleefd bij Quick.Step, werd altijd correct betaald, gaf veel voor de ploeg maar kreeg ook heel veel terug.”

“In april, tijdens een etentje met Patrick, maakte ik hem mijn plannen duidelijk. ‘Ik wil nog twee jaar koersen’, zei ik. Tot 2024, het jaar van het WK veldrijden in Tabor en de Olympische Spelen in Parijs, waar ik graag nog eens als wegcoureur heen wil. Schrok hij van die ’twee jaar’? En had één jaar me wel een nieuw contract opgeleverd? Soit. Het is mijn plan, natuurlijk. Niet het zijne. Wat ik absoluut wil vermijden is dat iemand anders het einde van mijn carrière bepaalt.”

ProTeam?
Stybar heeft het gevoel dat het lichaam nog niet op is en wil dus door. Dat kan ook bij een ProTeam, zegt hij. “Alles kan. Ik heb geen zicht op de concrete interesse, daar moet ik het eens over hebben met mijn manager Dries Smets. Zelf wil ik er niet té veel mee bezig zijn, het zou me alleen maar onnodige stress en paniek bezorgen. Wat komt, dat komt.”

Zijn laatste maanden bij Quick-Step Alpha Vinyl rijdt hij in ieder geval nog de Ronde van Denemarken, de Druivenkoers, de Bretagne Classic en de Ronde van Luxemburg. Voor Tsjechië start hij komende zondag in de wegrit van de EK in München. Ook zou hij graag het wereldkampioenschap in Wollongong nog betwisten.

Dit artikel delen:

13 Reacties

toerist 10 augustus 2022 om 12:51

Sympathieke kerel die blijkbaar veel pech heeft gekend de afgelopen jaren. Een gedwongen afscheid van ‘jouw’ ploeg is zwaar en lijkt oneerlijk, maar zo gaat het helaas.
Zijn sportieve top heeft hij al een tijdje achter de rug, en welke ploeg geeft iemand van bijna 37 nog een contract van 2 jaar, waarbij je bovendien wellicht nog de prestaties uit het verleden financieel moet honoreren.

0
BvD13 10 augustus 2022 om 13:37

IPT natuurlijk

0
eddyvv 10 augustus 2022 om 13:50

Hij reed volgens mij vorig jaar nog een heel sterk WK.

0
williams 10 augustus 2022 om 13:51

Alhoewel de renner zelf alle begrip en respect heeft voor Lefevere, zullen er hier velen weer beweren dat hij totaal geen begrip en respect voor zijn renners heeft… Zij weten het tenslotte beter.

0
harryjohan71 10 augustus 2022 om 14:07

@Williams volgens mij was iedereen het er wel over eens dat het logisch is dat Stybar geen nieuw contract krijgt. Nergens iets anders gelezen. Maar ja deze opmerking is alleen maar om reacties uit te lokken.

0
Shinzawai 10 augustus 2022 om 13:55

Benieuwd waar hij volgend jaar rijdt. Ik denk dan in eerste instantie aan B&B Hotels, Cofidis of Arkea.

0
tondepie 10 augustus 2022 om 15:20

Ik denk eerder dat hij de nieuwe collega van VdP gaat worden.

0
Alfons Haavers 10 augustus 2022 om 14:00

Off topic, maar wat blijf ik die Oakley Kato een vreemd ding vinden.

On: hopelijk vindt Stybi nog ergens een contract, sympathieke kerel. Een jaartje zou al een goed begin zijn, een 2-jarig contract lijkt me minder evident.

Had vast gehoopt zijn carrière bij QS te kunnen afsluiten, maar gezien hun prestaties dit jaar van MSR tot Roubaix is het ook wel logisch dat ze daar stilaan beginnen te vernieuwen.

0
Koersmaniak 10 augustus 2022 om 14:05

Vanwaar komen de verhalen over een off road-carrière als Stybar nu zegt nog 2jaar door te willen op de weg?

0
Gijsbert Van Beers 10 augustus 2022 om 15:10

Jammer voor Stybar; sympathieke renner maar het lijkt mij logisch dat Lefevere gaat doorselecteren en ook de volgende generatie een kans geeft.

Zou hem zelf graag zien bij een ploeg als Lotto, Wanty of AF. Ploegen die een renner van zijn kaliber echt nog wel kunnen gebruiken. Want hij is niet goed genoeg meer voor de absolute top, maar misstaat zeker niet in het huidige peloton.

En ik denk dat ik niet de enige ben die hem nog een hele dikke vis zou gunnen, helemaal als het in een ander shirt is dan QS-blauw….

0
Romāns Vainšteins 10 augustus 2022 om 16:04

Stybar heeft er best wel het hoogst haalbare uitgehaald minus wellicht nog eens de ultieme uithaal in Roubaix. Groot renner heeft hij kunnen zijn.

In dienst van der Thieu met inside kennis uit kamp overkant zou ik als Roodhoofd wel aandurven. Handig, ervaren, hard.

0
Marmotte 10 augustus 2022 om 21:30

Alpecin Deceuninck gaat het worden, trainingsmaatje van Matje

0
Gebruikersnaam 10 augustus 2022 om 21:39

Zou Mathieu veel krediet hebben op dat vlak? Broerlief David is ook gewoon dood gewicht voor de ploeg. Als ze een stap vooruit willen zetten, moeten dergelijke renners overboord.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone