Yves Lampaert: “Ik zie dit niet als een verloren jaar voor mij”

Yves Lampaert: “Ik zie dit niet als een verloren jaar voor mij”

Foto: Wout Beel

donderdag 15 oktober 2020 om 19:30
Interview

Het mag eigenlijk al een wonder heten dat Yves Lampaert er zondag bij is in de Ronde van Vlaanderen. Minder dan twee maanden geleden maakte de 29-jarige West-Vlaming een doodsmak in Milaan-Turijn, maar afgelopen zondag stond hij er wel weer in Gent-Wevelgem. “Ik werk nog aan die laatste procentjes”, aldus Lampaert.

Om te beginnen een kleine reconstructie. Op 5 augustus gaat Lampaert in volle finale van Milaan-Turijn tegen de vlakte, daarbij breekt hij zijn sleutelbeen. Op 11 augustus wordt hij geopereerd. Over en out voor de klassiekers zou je dan denken, maar Lampi is een taaie. Nog geen drie dagen na zijn operatie zit de voormalige Belgische kampioen – vol koerszin – op de rollen, om amper een maand later zijn wederoptreden in de Ronde van Slovakije te maken.

Geen kat die iets van die helse maanden merkte toen Lampaert zondag, sterk als vanouds, mee de finale van Gent-Wevelgem kleurde. “Straf hé”, vindt hij zelf ook, aan onze microfoon. “Maar ik kan niet zeggen dat ik al honderd procent ben. Op de Kemmelberg miste ik duidelijk die versnelling, de punch bergop. Anderzijds voel ik wel dat ik kan blijven rijden op het vlakke, dat ik daar zeker niet stilval. Net daarom dat het zo jammer is dat Parijs-Roubaix niet doorgaat. Die koers is veel minder explosief dan de Ronde en ligt me sowieso beter.”

“Ik mis dus vooral een stevige basis he”, aldus Lampaert. “Ik heb in de periode dat ik eruit lag veel explosieve trainingen gemist. Die laatste procentjes, die kom ik nu dan te kort. Of dat nog goed te maken is tegen zondag? Ik hoop van wel, het gaat in ieder geval de goede richting uit. Daarom dat ik besloten heb om de Scheldeprijs er bij te nemen. Alle competitiekilometers zijn welkom, om die laatste procentjes er bij te krijgen. Ik heb niet voor niets zo snel die knop omgedraaid.”

Toch mooie resultaten
Stel: het wordt het zondag dan toch niks. Moeten we dan spreken van een verloren jaar voor Lampaert? “Dat zeker niet, vind ik. Het is natuurlijk geen superjaar geweest, maar een verloren jaar ook niet hé. De mensen zijn dat misschien al vergeten, maar in maart was ik tweede in de Omloop Het Nieuwsblad, in Kuurne ben ik hard gevallen. Dan na corona kwam direct die sleutelbeenbreuk, maar sinds mijn comeback in Slovakije waren er wel direct resultaten. Vierde in de BinckBank Tour, zevende in Gent-Wevelgem. Dat vind ik al een redelijk geslaagd najaar.”

De West-Vlaming maakt bij Deceuninck-Quick-Step in ieder geval deel uit van een sterk collectief, met wereldkampioen Alaphilippe op kop natuurlijk. “Hij is de man die Wout van Aert en Mathieu van der Poel bergop moet kunnen volgen. We, en dan vooral Dries Devenyns, gaan hem goed moeten begeleiden, want Julian heeft hier nog nooit gereden. En verder zullen Asgreen, Stybar, Sénéchal en ik natuurlijk de vrijheid van de ploeg krijgen, als we vooruit rijden. Dat is en blijft de sterke van the Wolfpack.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

appiett 15 oktober 2020 om 07:29

Ehm dus het wordt:
Devenyns, Stybar, Jungels, Alaphilippe, Lampaert, Asgreen en Sénéchal.

(Als Drent zeg ik dan) Kun minder!

Wielervolger 15 oktober 2020 om 08:35

Dat laat het interview inderdaad uitschijnen al zou het me niet verbazen dat Declercq rijdt ipv Stybar of Jungels.

appiett 15 oktober 2020 om 08:44

@ wielervolger, mee eens. Iemand die de 1e 150 km veel vuil werk opknapt.

Gidon 15 oktober 2020 om 10:11

Ze laten El tractor echt niet thuis. Tim is van onschatbare waarde om de vroege vlucht onder controle te houden en überhaupt te bepalen wie in die vlucht zal zitten.

Wie dan afvalt? Ik vrees voor Jungles. Lijkt niet zo sterk als vorig jaar en rijdt volgend jaar elders.

S. Morgenstern 15 oktober 2020 om 10:18

Jungels zou een logische afvaller zijn, maar Stybar werd gemeld voor de Vuelta voor de trein van Bennett, dus verwacht hem dan eerder niet in Vlaanderen.

Bern Ardello 15 oktober 2020 om 08:54

Groote renner. Zit een goede kop op. Ik snap alleen zijn vergelijking met een roedeltactiek van wolven niet helemaal. Heb ik iets gemist dat DKQ met een wolfpack kan worden vergeleken?

La Primavera 15 oktober 2020 om 09:47

Dan heb je al jaren liggen slapen inderdaad.

Michelangelo 15 oktober 2020 om 10:02

Is een commercieel dingetje… logo op de fietskleding. Soort van merkvorming.

Maar vooral het huilen van het alfamannetje Lefevere als hem een keer wat onrecht is aangedaan. Vandaar “The wolfpack”.

Domestique 15 oktober 2020 om 11:06

Groot renner, mjoa. Ik vind het vooral een leuke en uitermate sympathieke renner. Beetje type Vanmarcke, maar meer hardrijder en dus ook net iets meer een wapen bezittend om een koers te winnen.

Maar die kloof met de absolute top zie ik hem eigenlijk niet meer dichten. Als alles op zijn plaats valt kan hij wel eens Parijs-Roubaix winnen, denk ik. Vlaanderen zie ik minder gebeuren.

Tenzij in een heel tactische wedstrijd, maar daarvoor zijn de toppers (WvA, MVDP, Alaphilippe en bij uitbreiding Küng, Kragh Andersen en Pedersen) dit jaar te sterk, vrees ik. Die boys gaan all out gaan op zowel Oude Kwaremont als Pater, al was het maar om aan elkaar te bewijzen dat zij de sterkste zijn en dan vrees ik dat een Lampaert gaat weggeblazen worden.

Michelangelo 15 oktober 2020 om 11:18

@Domestique,
+1
Een goede renner zonder scherp wapen. Zeker niet groots. Kan wel grote wedstrijden winnen, maar dan moet alles op zijn plek vallen. Niet goed genoeg om de wedstrijd zelf naar zijn hand te zetten.

Massimo Bataille 16 oktober 2020 om 09:33

Is inderdaad een hardrenner pur sang, gelijkaardig zoals Terpstra ( en die heeft toch ook wel mooi palmares).
En in de laatste 2km wegspringen om hem dan niet meer terug te pakken is toch wel een serieus wapen, zo won hij DvV en BK ( en bijna die etappe op de champs-Elysees). Ook op het EK heeft hij daarmee Ackermann gelost.
Maar is inderdaad meer een diesel, en heeft niet die enorme explosiviteit om grote verschillen te maken

Michelangelo 16 oktober 2020 om 09:57

Massimo,
is helemaal correct. Hij is inderdaad een goede hardrijder. Maar net als bij Terpstra moet alles samenvallen. Met de druk van zijn ploegmaten erachter, met de juiste patriotten vooruit. En dan kan hij het afmaken.

Maar een scenario zoals dit voorjaar is reeler: dat hij weg is met renners die net wat explosiever zijn, zoals Stuyven. En onvoldoende druk van achter. En dan is zijn wapen te bot. Komt hij niet weg, en legt hij het af in de sprint. Ik denk dat DQS het zal moeten hebben van de breedte, niet van de kwaliteiten van 1 topper.

FritsvanHoefelen 15 oktober 2020 om 10:19

Veel vertrouwen in Yves zondag. Tweede kopman bij Scorito

Headlines

Materiaalzone

Populair