Yoeri Havik moet WK missen: “Ergerlijk dat de bond nu de UCI de schuld wil geven”

dinsdag 12 oktober 2021 om 15:33
Yoeri Havik moet WK missen: “Ergerlijk dat de bond nu de UCI de schuld wil geven”

foto: Cor Vos

Superzuur noemt Yoeri Havik het: de 30-jarige Nederlander mag niet samen met Jan-Willem van Schip een gooi doen naar de wereldtitel op de koppelkoers tijdens het WK in Roubaix, dat later deze maand wordt gehouden. Havik en Van Schip werden zaterdag Europees kampioen op deze discipline, maar de UCI verleende geen dispensatie: voor deelname aan het WK had Nederland aan minstens een ronde van de Nations Cup moeten meedoen.

Havik kreeg het nieuws vanochtend te horen via de nationale bond, de KNWU. “Er wordt mij een kans op een wereldtitel ontnomen. En daar krijg je er niet vijf van in je carriĆØre”, vertelt de renner aan de NOS. “Eerst wordt er beloofd dat je als Europees kampioen toch naar het WK mag, dat zou de KNWU zwart op wit hebben gekregen van de UCI, maar een dag later is dat opeens niet meer zo.”

Vooraf had Havik de KNWU al op de regels gewezen. Hij was bereid om in september af te reizen naar Colombia om aan de Nations Cup-wedstrijden in Cali mee te doen. “Het is ergerlijk dat de bond nu de UCI de schuld wil geven. Want ik roep al een half jaar tegen de bond: laat me nou naar Cali gaan, dan heb ik in elk geval deelgenomen aan een Nations Cup en dan voorkom je deze situatie.”

Volgens Havik vond de bond de trip naar Cali vanwege corona echter onverantwoord. “Terwijl er voor topsporters gewoon een uitzonderingsregel bestond. De KNWU probeert zich bij de UCI te beroepen op een negatief reisadvies van de Nederlandse overheid, maar dat houdt geen stand, want er was wel een Nederlands jurylid aanwezig bij de Nations Cup-wedstrijden. De UCI zegt dan: van jullie overheid mag het jurylid wel reizen, waarom topsporters niet?”

Lamberink (rechts) werd in Grenchen Europees kampioen teamsprint – foto: Cor Vos

Niet alleen Havik en Van Schip zijn de dupe: Nederland mag ook niet op de vrouwen-teamsprint starten. “Het afgelopen anderhalf jaar stond de wereld op zijn kop door de pandemie, waarbij reizen werd afgeraden en je niet het risico wilde lopen om besmet te raken. De UCI heeft hiervoor dispensatie gegeven, maar alleen voor de individuele onderdelen. In mijn ogen een inconsequente en onrechtvaardige beslissing”, baalt Kyra Lamberink op social media.

KNWU: ‘We hebben de UCI steeds meegenomen in onze overwegingen’
De KNWU staat nog steeds achter de beslissing om niet naar de Nations Cup-wedstrijden af te reizen, laat hoofdcoach Jan van Veen weten. “Er lagen soms al tickets klaar, maar we vonden het niet verantwoord. Je had in september nog een Colombiaanse variant van het virus nota bene. We hebben de UCI steeds meegenomen in onze overwegingen. En dan willen ze in een wereldwijde pandemie domweg vasthouden aan die regel? Dat is niet uit te leggen.”

Aanvankelijk was geen enkele Nederlandse baanrenner welkom op het WK, maar na aandringen van de KNWU daarop paste de UCI de regels aan gaat Van Veen verder. “Er was coulance, maar die gold alleen voor de individuele onderdelen. En de teamonderdelen mochten nog steeds niet. Onbegrijpelijk.” Volgens de KNWU-hoofdcoach is er sprake van machtsspelletjes. “Alsof er toch nog iets moest overblijven waarmee we gestraft moesten worden.”

De wereldkampioenschappen baanwielrennen vinden van 20 tot en met 24 oktober plaats in Roubaix.

Dit artikel delen:

27 Reacties

hartstikkebedankt 12 oktober 2021 om 15:40

Verschrikkelijk dat de kansen van topsporters door dit soort dingen om zeep wordt geholpen, bah.

Maenhout 12 oktober 2021 om 16:46

Al moet ik zeggen dat de plaatsen en data van die drie wedstrijden in coronatijden niet zo gelukkig gekozen zijn. Maar verder heeft de UCI in dezen gewoon groot gelijk.

Pizzi 12 oktober 2021 om 15:42

Soap.

Koers 12 oktober 2021 om 16:08

Een kans om zeep.

JaBo 12 oktober 2021 om 16:06

De zoveelste blunder van de KNWU, als je de UCI steeds heb weggenomen in je beslissingen dan neem ik aan dat je ook zwart op wit laat vastleggen dat dit geen negatieve consequenties kan hebben in de toekomst. Na alle blunders tijdens de OS en WK denk dat Wouter Bos direct na zijn aantreden eens flink met de bezem door de staf moet gaan. Venneberg is eindverantwoordelijk dus die zou ik als eerste de laan uitsturen. Ook Gunnewijk en van Bon hebben aangetoond niet capabel te zijn voor hun taak dus ook zij zouden wat mij betreft moeten vertrekken.

NiM 12 oktober 2021 om 16:53

Enige kanttekening: wat me opvalt is dat er gewag gemaakt wordt dat de UCI akkoord was. Doet me denken aan de hele BEAT verhaal met dat speciaal stuurtje. Mocht eerst wel dan weer niet. Schiet toch iets aan de communicatie binnen de UCI

JaBo 12 oktober 2021 om 17:10

@NiM

Alle afspraken vastleggen op papier gezien de eerdere ervaringen met de UCI. Omdat dat dit niet is gebeurd zijn uiteindelijk de renners de dupe en dat kan je de KNWU hoogst kwalijk nemen.

Marco 12 oktober 2021 om 18:00

Idd, “We hebben de UCI steeds meegenomen in onze overwegingen”

had moeten zijn, Kunnen we afspreken dat we gewoon naar het WK kunnen ook als we geen Nations Cup-wedstrijden rijden.

Indien ja, kunnen we dat dan kort op mail krijgen….

ssj 12 oktober 2021 om 19:57

KNWU heeft er met name een handje van om de verantwoordelijkheid af te schuiven. Dat is heel irritant. Fouten maken kan, maar geef het toe. En in dit geval kan je zelfs zeggen ā€œwij vonden het niet verantwoord. Dus niet gedaan. Hoopten nog dat de UCI coulant zou zijn vanwege de pandemie, maar helaasā€. Niet dit halfbakken gedoe

vanSpringel 13 oktober 2021 om 14:57

Goed dat Wouter Bos nu de voorzitter wordt. Zijn dit soort van onhebbelijkheden snel verleden tijd.

Koers 12 oktober 2021 om 16:13

Knwu heeft ws gedacht dat de uci de toppers wel zou laten gaan, maar heeft daar een enorm risico meegenomen. Als een renner er zelf om vraagt, moet je die gewoon laten gaan lijkt me. Geen idee of er dan ook nog ander personeel mee moet, maar Yoeri kon vast zn eigen fietsje wel sjouwen en in elkaar zetten.

Marco 12 oktober 2021 om 16:59

Een partij van de arbeid voorzitter en de sporters zijn werkloos..

platteprijs 12 oktober 2021 om 18:00

Bos heeft echt geen idee wat ‘arbeiders’ zijn.

WoutMathieu 13 oktober 2021 om 08:24

Alsof Bos hier een aandeel in heeft, is net aangetreden. Blijven natuurlijk een stel knuppels bij de KNWU met name.

de adelaar 12 oktober 2021 om 17:36

Echt bureaucratie , walgelijk

platteprijs 12 oktober 2021 om 18:02

Zowel de KNWU als de UCI laten zich hier weer eens van hun slechte kant zien. Sporters en de sport zouden altijd voorop moeten staan, maar de heren en dames bobo’s vinden zichzelf en hun regeltjes weer eens belangrijker.

Merlinappa 12 oktober 2021 om 19:09

Precies dit.

Mwielerfan 12 oktober 2021 om 18:50

Snap dat havik gefrustreerd is als hij wel wilde gaan. Maar dat de UCI de jury die negatief reisadvies negeert misbruikt om Nederland te straffen, is wel heel bizar. Ik heb de knwu niet hoog zitten, maar dat ze erop rekende dat tijdens een pandemie renners niet verplicht over de wereld hoefden te reizen, lijkt me niet iets om de knwu aan te rekenen. Wat ik ze wel aanreken is dat ze geen direct kort geding hebben aangespannen, want geen weldenkend mens zou ju met de UCI meegaan in hun redenering

Rsw85 13 oktober 2021 om 06:48

Toch stuurde de KNWU ook een delegatie naar Tokio. De UCI is onnavolgbaar lomp en star en de KNWU doet haar best hetzelfde te worden/zijn.

Ward 12 oktober 2021 om 19:17

Het KNWU-blunderboek 2021 raakt aardig gevuld op die manier. Misschien tijd voor een analyse, Raymond?

snelle opa 12 oktober 2021 om 19:31

Alle wielrenners moeten deze wk boycotten., wat een zooitje bij de wielrenunie

reusjen 13 oktober 2021 om 01:56

Waarom bepaald de KNWU Ć¼berhaupt of een renner mag deelnemen of niet? Als een renner voldoet aan de eisen die voor deelname gelden zou een renner lekker zelf moeten kunnen bepalen of hij aan een wedstrijd mee doet of niet.

ddjong67 13 oktober 2021 om 03:39

Super frustrerend… En klokkenluiden over de bond dood je kansen voor de toekomst.. als je dat op het spel wilt zetten, geeft dat aan hoe gefrustreerd je bent. En terecht …
Misschien zou KNWU directie es 2 jaar in horeca moeten gaan werken. dan leer je wat service is… of in hotel-business … Daar leer je ook wat organiseren is. Echt organiseren. Uiteindelijk is het toch een verantwoordelijkheid van de persoon om te gaan of niet te gaan? Bond zou moeten faciliteren. Soms denk ik: laat iedereen lidmaatschap van KNWU opzeggen en een eigen sportkoepel opzetten vanuit de sportman/vrouw. Gedrag is niet meer van deze tijd.. Het moet gaan om ‘delivering results’ en niet om betuttelen… t Is een beetje een organisatiestructuur uit 19e eeuw … .. Jammer Joeri! brrr, maar hopelijk komt er een volgende kans! Wel fantastische koers gereden op EK!!

Cochise 13 oktober 2021 om 08:49

Vraag me altijd af waar dit dan mee te maken heeft. Is het echt een vergissing, of toch een beetje arrogantie (“ze zullen ons wel laten meedoen”)?
De Belgen hadden het alleszins wel door. De Ketele is zelf gaan meedoen in Cali en bij de ploegkoers bij de vrouwen hebben ze sprintster Degrendele een paar rondjes laten meefietsen.

Maillot Ć  Pois 13 oktober 2021 om 09:29

Ik kan me ook niet van de indruk ontdoen dat ze bij de KNWU dachten dat ze het wel eventjes geregeld zouden krijgen, en dan heel kwaad worden als de regels gewoon blijven wat ze al waren.
Ik vind ook nergens iets terug over andere landen/renners die nu ook dit probleem zouden hebben.

ebl 13 oktober 2021 om 08:58

Beide bonden zijn natuurlijk ster in zichzelf boven de sporters stellen, te triest voor woorden. Verwacht met de Ć¼bersalonsocialist geen verandering in,
Wouter Bos is de belichaming van zichzelf in de kijker plaatsen over de rug van de achterban.
KNWU had na alle ervaringen met el Torro ook kunnen weten wat er te verwachten was, hoe vervelend ook is de conclusie dat de gifbeker nog lƔng niet leeg is

Paceline 13 oktober 2021 om 13:45

Bijzonder pijnlijk. Elke zichzelf respecterende organisatie zou schoon schip maken na een serie organisatorische blunders als recent bij KNWU. Het gebrek aan visie, kennis en kunde dat resulteert in misser na misser op elk niveau in elke discipline zou ik normaal wel vermakelijk vinden. Helaas maak ik al jaren, bij gebrek aan een alternatief geld over naar deze organisatie wat de zaak wat minder komisch maakt.

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone