Yevgeniy Gidich schiet nu wel raak in CRO Race

donderdag 3 oktober 2019 om 17:42
Yevgeniy Gidich schiet nu wel raak in CRO Race

foto: Cor Vos

Yevgeniy Gidich heeft de derde etappe in de CRO Race op zijn naam geschreven. De Kazach van Astana verloor dinsdag nog na een millimetersprint met Marko Kump, maar was vandaag afgetekend de snelste na een ingekorte etappe, voor Grega Bole en Alexander Edmondson. Gidich is ook meteen de nieuwe leider.

De tweede etappe van de CRO Race zal vooral worden herinnerd door het incident met de overstekende man na afloop. Ook een grote valpartij vlak voor de finish heeft zijn sporen nagelaten, maar de renners werden vandaag gewoon verwacht in Okrug, de startplaats van de derde etappe met aankomst in Makarska. De 155 kilometer lange rit kende een relatief vlakke aanloop, maar vervolgens dook het peloton het binnenland in om enkele klimmetjes op te zoeken. De laatste helling – de Biokovo (5,3 km aan 5,3%) – lag op goed tien kilometer van de streep.

Mauro Finetto heeft het koud – foto: Cor Vos

Neutralisatie vanwege (te) harde wind 
De vroege vlucht werd gevormd door Markus Wildauer, Stephan Rabitsch, Benjamin Hill, Lars van den Berg, Dominik Hrinikow en Robert Jägeler. De kopgroep had dankzij Wildauer, Rabitsch en Hrinikow een Oostenrijks tintje, maar vanuit Nederlands oogpunt was de aanwezigheid van klimbelofte Van den Berg interessant. De zes vluchters sloegen de handen ineen en reden een maximale voorsprong bij elkaar van meer dan twee minuten. Ze konden echter niet lang van de voorsprong genieten, aangezien de etappe werd geneutraliseerd!

Onderweg stond namelijk een te harde wind om de koers nog voort te zetten. De organisatie was bereid om de rit te neutraliseren, maar de renners moesten finishen in Makarska. De oplossing: de coureurs werden in ploegwagens vervoerd naar Brela, waar de koers om 16.30 uur werd hervat voor een ultrakorte etappe van 47 kilometer. De zes vluchters begonnen ruim twee minuten eerder aan de ingekorte etappe, de voorsprong die ze hadden opgebouwd voor de neutralisatie. Hierdoor moest het peloton al vroeg aan de bak, aangezien er maar weinig tijd was.

Koers ontploft op de Biokovo 
Het waren vooral de mannen van Delko Marseille Provence (voor Eduard Michael Grosu, de ritwinnaar van gisteren) en Adria Mobil (eerste leider Marko Kump) die op kop reden van het peloton, waardoor het verschil met de zes vluchters steeds kleiner werd. Van den Berg en zijn vluchtmakkers begonnen met een halve minuut voorsprong aan de Biokovo, waar het allemaal moest gebeuren voor de betere klimmers in dit peloton. Vooraan bleek Van den Berg de sterkste klimmer, maar de renner van Metec-TKH kreeg de taaie Oostenrijker Rabitsch en Hill niet uit het wiel.

Davide Villella in de aanval – foto: Cor Vos

In het peloton lag het tempo ook hoog, maar was het toch wachten op een eerste echte demarrage. Die kwam er uiteindelijk van topfavoriet Adam Yates, maar de Brit van Mitchelton-Scott bleek niet sterk genoeg om zijn grootste rivalen voor de eindzege te lossen. Hierdoor werd er weer naar elkaar gekeken, wat in het voordeel was van Van den Berg en Rabitsch, die nog altijd voorop reden. De twee vluchters leken als eerste aan de afdaling te beginnen, maar ze kregen vlak voor de top het gezelschap van een groepje van vijf tegenaanvallers.

Gidich maakt het nu wel af 
Yates, Alex Edmondson, Víctor de la Parte, Davide Villella en Mauro Finetto: dat waren de namen die met succes de oversteek wisten te maken, maar in de afdaling van de Biokovo wisten verschillende groepjes weer aan te sluiten. Hierdoor begonnen we met een aardig grote groep aan de laatste vijf kilometer richting Makarska. De meeste pure sprinters – inclusief leider Grosu – waren gelost, waardoor we een atypische finale kregen in de straten van de finishplaats. Het was uitkijken naar Yevgeniy Gidich, Grega Bole en Edmondson: op papier de snelste renners.

Bahrain Merida leek met een ideale lead-out te komen voor Bole, maar het was Gidich die als eerste in actie schoot. De Kazach verloor een paar dagen geleden nog met enkele millimeters, maar was vandaag afgetekend de snelste, voor Bole en Edmondson. Sjoerd Bax wist namens Metec-TKH als zesde te finishen. Serge Pauwels eindigde ook in de eerste groep: de voor CCC uitkomende renner werd veertiende.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

3 Reacties

Ijzeren Briek 3 oktober 2019 om 18:26

De mannen van de rode lantaarn zullen blij zijn!

Onie 3 oktober 2019 om 19:40

Vriend van de show

Covadonga 3 oktober 2019 om 21:55

Het commentaar op eurosport zat er weer flink naast.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone