Yentl Vandevelde schenkt Tour de Tietema-Unibet grote zege in ZLM Tour
foto: Cor Vos
Julian Dubbeld donderdag 8 juni 2023 om 16:26

Yentl Vandevelde schenkt Tour de Tietema-Unibet grote zege in ZLM Tour

Yentl Vandevelde heeft de eerste etappe in de ZLM Tour gewonnen. De coureur van Tour de Tietema-Unibet maakte onderdeel uit van een kopgroep die verrassend uit handen bleef van het peloton. Alexander Konychev en Bert-Jan Lindeman eindigden op de plekken twee en drie.

Een dag na de proloogzege van Eekhoff in Heinkenszand ging de ZLM Tour verder met een etappe van Westkapelle naar ‘s-Heerenhoek. In Zeeland leek alleen de wind op voorhand een massasprint te kunnen voorkomen.

De rit kende een klassiek koersverloop, wat heet: een vroege vlucht reed al snel weg, waarna de sprintersploegen probeerden om de wedstrijd te controleren. In deze vlucht zaten veel continental-renners: met Thijs de Lange, Emiel Vermeulen, Elmar Abma, Martijn Rasenberg en Yentl Vandevelde waren er zes Nederlandse continentale ploegen vertegenwoordigd vooraan. Aaron Van Poucke en Alexander Konychev maakten het achttal af.

De vlucht reed een maximale voorsprong van vier minuten bij elkaar in de eerste honderd kilometer. Jumbo-Visma, Astana Qazaqstan, Tudor Pro Cycling Team Team DSM zetten daarna de achtervolging in, maar wat bleek? De vlucht, waar Abma op een gegeven moment moest afhaken, bleek goed in staat om de voorsprong te verdedigen.

Vandevelde grijpt de zege
De overige zeven renners begonnen met een voorsprong van een minuut aan de laatste tien kilometer. Het peloton reed zichzelf helemaal leeg, maar kwam er niet aan te pas. En dus zou er iemand vooraan winnen. Vandevelde timede zijn aanval in de ultieme slotfase perfect en ging er met de zege vandoor. Voor zijn team Tour de Tietema-Unibet is het de eerste zege op UCI-niveau.

 
21 Reacties
Sorteer op:
Net eens gezocht (PCS maakte het me nog moeilijk). Pas de 2° continentale ploeg die kan winnen op het .Pro niveau na Meddelin die met Lopez winst nam in San Juan. (en MAL is natuurlijk gewoon een goeie WT-renner). Best uniek als CT-ploeg in een best sterk bezette koers. Ter info: in het totaal wonnen 14 CT-ploegen samen 22 ritten in .1 races. Voornamelijk in Japan, Taiwan, Thailand en Estland. Dus zelfs als Conti-ploeg winnen in een .1 koers (zeker in europa) is ook verdomd moeilijk.
8 juni 2023
Ploeg doet leuke dingen, zeker als startende ploeg. Is zeker meer dan alleen pelotonvulling en blijft ook erg vermakelijk om te volgen.
  8 juni 2023
  Geweldige ploeg waarvoor Tietema alle credits verdient. Doet het echt heel knap. Zelf kan hij beter stoppen met wielrennen en zich volledig op zijn ploeg focussen, waar die heel goed is, heeft Bas alle moeite met zelfs het laagste niveau. Is ook hartstikke mooi om ploegbaas te zijn van een mooie ploeg, in plaats van slechte wielrenner.
  8 juni 2023
  Ik vind het ook bewonderenswaardig wat Bas hier neerzet. Persoonlijk geniet ik ervan wanneer Bas zelf af en toe meerijdt, ook als hij als prof geen deuk in een pakje boter fietst, omdat ik me daar dan meer kan identificeren. Bas kan het beste zelf beslissen wanneer hij dat niet langer leuk vindt, daar heeft hij denk ik geen advies van anderen voor nodig.
  8 juni 2023
  ? Onnodige reactie. Je kunt niet binnen 1 seizoen van amateur naar prof gaan tenzij je een wereldtalent bent
  9 juni 2023
  Bas lekker de tijd en ruimte geven zichzelf te ontwikkelen in een rol die past. Uiteindelijk rijdt de ploeg best een goedgevuld programma. Dan is hij altijd goed als knecht vroeg in de wedstrijd dan wel fijn erbij te hebben als reserve
8 juni 2023
Gewoon een mooie overwinning, mede mogelijk gemaakt door een schandalige tijdswaarneming
8 juni 2023
Hij profiteerde optimaal van de neutrale wagen die de groep passeerde. Slim gedaan en knap volgehouden tot de finish. Zo winnen ze bij Tietema toch maar mooi een etappe in een 2.Pro koers in hun eerste jaar, niet slecht... Zou mooi zijn als ze kunnen doorgroeien naar ProConti niveau om dat gat in de Nederlandse wielrennerij op te vullen.
8 juni 2023
Mooie overwinning. Gewoon leuk als er een verrassende winnaar is. Verder vast van alles over te zeggen, maar die winnaar staat.
8 juni 2023
Heeeerlijk! Wat gaaaf
8 juni 2023
Krijgen ze nu dezelfde tijd? Ik dacht dat de gaatjes wel groot genoeg waren voor wat tijdsverschil.
8 juni 2023
Na de start met een podiumplaats in de Ster, heeft de ploeg het (mede door ziektes en pech) wat lastiger gehad. Maar de laatste weken lijken ze in een goeie flow te zitten. Ik ben benieuwd welke wedstrijden ze komende maanden zullen rijden en wat ze kunnen laten zien.
8 juni 2023
Wat een sprookje. Ook voor Yentl de eerste.
Heerlijk dat in een ronde voor sprinters de lange vlucht het haalt tot de finish. Jammer, dat ze morgen niet een paar hellingen hebben meegepakt.
8 juni 2023
Wat geweldig voor team tietema !
8 juni 2023
Heerlijk dit, feli Tietema!
TDT wordt wel erg op gegeild vanuit WF maar ok, deze is als CT-team wel heel mooi voor ze!
  8 juni 2023
  Alles ok verder?
  8 juni 2023
  Wat is jouw probleem dan? Er wordt in dit artikel nauwelijks over TdT gesproken behalve in feitelijke termen dat het hun eerste overwinning is op UCI niveau en dat het eenverrassing is.
  8 juni 2023
  Al die minnetjes geven alleen maar weer dat je een goed punt hebt, beetje kritische noot tegen TDT en meteen zitten ze er allemaal bovenop. Terwijl je opmerking nog niet eens tegen TDT is... Allemaal TDT fanboys hier op WF haha Daarnaast zeg je terecht ook gewoon dat het een hele mooie overwinning is. Volgens mij een hele terechte reactie!
  9 juni 2023
  @De Tank Maar wat is die kritische noot tegen TdT dan? Enige wat Lo Squalo aangeeft is dat er schijnbaar gegeild wordt op TdT door WF. Daar hangen weinig kritische noten aan en is gewoon een zure one-liner van iemand.

Reacties zijn gesloten.