Wout van Aert: “We starten in Omloop mét ambitie, maar niet met het mes op de keel”
© Cor Vos
Nico Dick
woensdag 23 februari 2022 om 19:44

Wout van Aert: “We starten in Omloop mét ambitie, maar niet met het mes op de keel”

Pas in Milaan-San Remo wil Wout van Aert op zijn best zijn. Om die mogelijke topvorm dan door te trekken tot en met Parijs-Roubaix. Maar dat betekent niet dat hij zaterdag zonder ambitie van start gaat in Omloop Het Nieuwsblad. “Veel hangt af van het verloop. Als gekoerst wordt zoals vorig jaar en er gaat een grote groep naar de finish, hebben we kansen.”

“Mijn doelen liggen later”, zegt Wout van Aert in een uitgebreid interview met WielerFlits. “Ik heb gekozen voor een bredere basis, in de hoop dat er na de eerste koersen (Omloop en Parijs-Nice, red) nog wat explosiviteit bij komt, zodat ik tegen Milaan-San Remo op mijn best zal zijn.”

Maar dat wil niet zeggen dat de Belgische kampioen er tussen Gent en Ninove voor spek en bonen wil tussen fietsen. “Jongens die al twee kleinere rittenkoersen in de benen hebben, zullen in het openingsweekend volgens mij nog iets in het voordeel zijn. Het effect van onze hoogtestage komt iets later en moet ons later dat stukje extra opleveren. De Omloop is voor ons meer een test om te zien hoe we samen kunnen koersen.”

‘Speciale koers’
“Natuurlijk willen we een resultaat halen. We starten met ambitie, maar absoluut niet met het mes op de keel dat het meteen bingo moet zijn. De Omloop is ook een speciale koers. Vorig jaar reed een grote groep naar de finish. Als dat dit jaar ook zo is, dan ga ik er vanuit dat we daar nog met een aantal jongens in aanwezig zijn en we toch bekwaam zijn een gooi te doen naar winst. Als het een slagveld wordt, komen we wellicht nog net dat tikkeltje te kort.”

Van Aert verwijst naar de Strade Bianche van vorig jaar, toen zijn eerste wegkoers van het voorjaar. “Ik ben meestal al redelijk op niveau na een hoogtestage, maar ik merkte in de Strade dat ik toch die wedstrijd nodig had om op mijn best te zijn. Ik verwacht wel dat ik zaterdag op de afspraak zal zijn, maar dat is nog een verschil met winnen.”


Morgen (donderdag) leest u hier het uitgebreide interview met Van Aert, waarin hij onder meer vertelt wat hij heeft geleerd uit 2021, uitlegt waarom zijn voorbereiding deze winter een stuk ontspannender verliep dan vorig jaar, van wie hij tijdens de ploegstage onder de indruk was, hoe hij aankijkt tegen de corona-aanpak, enzovoort…

RIDE Magazine
50 Reacties
Sorteer op:
23 februari 2022 12:02
Mes op de keel? Mes tussen de tanden? Mes op tafel? Wat bedoelt ie?
    23 februari 2022 12:08
    https://www.ensie.nl/betekenis/iemand-het-mes-op-de-keel-zetten
    23 februari 2022 12:45
    Wie of wat staat er dan precies onder druk?
    Puur gevoelsmatig zou 'het mes tussen de tanden' hier beter in passen. Hij zal het ongetwijfeld zelf zo hebben gezegd hoor, maar het klinkt inderdaad een beetje raar.
    23 februari 2022 13:47
    Zonder druk vanuit de ploeg zal hij dan bedoelen. Pogacar rijdt bv in de UAE wel met het mes op de keel.
23 februari 2022 12:04
Hmm. Wout heeft de neiging om 14 dagen te vroeg in vorm te zijn en net over zijn top te zijn bij het echte grote doel. Daarom matig enthousiast bij het nieuws dat hij al in San Remo 100% hoopt te zijn. Roubaix duurt dan nog een maand.
    23 februari 2022 12:13
    Uiteindelijk gaat het er onder aan de streep om hoeveel prijzen je gepakt hebt (en dan het liefste dikke vissen).

    Natuurlijk wil hij Roubaix of Vlaanderen winnen, maar ik denk niet dat hij klaagt over zijn voorjaar als hij in de Omloop en MSR juichend over de streep gaat.
    Uiteindelijk is het ergens zo dat je moet pakken wat je kunt pakken, want voor je het weet zit je voorjaar erop na een valpartij.
23 februari 2022 12:11
Hopelijk betekent dit een kansje voor een van zijn knechten, dat levert ook net een wat interessantere koers op.
23 februari 2022 12:14
Hij bedoelt : ga niet lopen zeiken als we de koers verprutsen
23 februari 2022 12:15
Heel verstandige mens die Wout nooit onzin wat ie zegt.
23 februari 2022 12:20
Ik zie het wel gebeuren dat van Aert in de Belgische koersen tot ongeveer Gent-Wevelgem lachend en zwaaiend meerijdt in het peloton, het liefst in het wiel van Asgreen, Colbrelli of Pidcock. Terwijl Benoot, Laporte en/of Teunissen vroeg anticiperen en met wat mazzel in een clubje schaduwkopmannen mogen sprinten om de overwinning.
    23 februari 2022 12:36
    Net als Michelangelo denk ik eerder dat van Aert moet/zal proberen pakken wat ie pakken kan en zelf mee de koers gaat maken. Al die goeie renners die pieken naar die 2 grote zondagen, betekent namelijk dat er vooral weer heel veel met lege handen gaan achterblijven.

    Als van Aert het gevoel heeft de Omloop, Harelbeke of Gent-Wevelgem te kunnen winnen, gaat ie ze niet laten schieten denk ik. Afwachtend rijden in dit soort koersen levert vaker niet dan wel de winst op, dus ik verwacht gewoon dat we hem in de frontlinie gaan zien. Je kan je zo sparen tot in de Ronde van Vlaanderen en na 80 km in de gracht rijden en je voorseizoen zit erop.

    Hij heeft ook nog geen palmares bijeengefietst zoals bv. Museeuw die in zijn nadagen kon zeggen ‘Vlaanderen en Roubaix en de rest is voor de ploegmaats’.
    23 februari 2022 12:44
    Ik denk ook dat hij zijn sprint moet gebruiken als EXTRA wapen, en niet als HET wapen om koersen te winnen. Maar ik krijg te vaak het idee dat hij speculeert op een sprint van een grote groep, omdat hij dan de snelste is. Maar vervolgens voor een ereplaats sprint, omdat andere klasbakken hebben besloten om er vandoor te gaan.

    Ik zou graag Van Aert wat meer op zijn VDP's of zoals Alaphillipe zien koersen. Hij heeft de inhoud, de explosiviteit, de tijdrit, de power EN de sprint... misschien mist hij wel het echte koersinstinct.
    23 februari 2022 12:45
    Zal wel gebeuren dat er ploegmaats mogen gaan, al verwacht ik dat het ook dan voor die 3 moeilijk zal blijven om het af te maken. Benoot wint zeer moeizaam, Teunissen heeft daar betere wapens, maar heeft het ook al jaren niet meer gedaan en van de 21 zeges van Laporte zijn er welgeteld 0 op WT-niveau.

    Het zijn prima en broodnodige pionnen, maar het blijft moeilijk om daarmee een ander team schaak te zetten, die weten ook dat je zelf serieus aan het gokken bent.
    23 februari 2022 18:19
    @Michelangelo : Ik heb al veel van je anti-kommentaar laten passeren, maar nu wil ik toch wel reageren. Van Aert heeft geen koersinstinct en zou zich beter wat meer spiegelen aan MVDP en Alaphilippe ? Dat is vooreerst een contradictie om U tegen te zeggen, maar daarnaast ook een heel bizarre besluitvorming. Want het palmares van Wout zegt nu net dat hij wel dat koesinstinct heeft, omdat hij meer dan het maximum gehaald heeft uit het teampje waarmee hij de voorbije jaren op pad gestuurd werd. Als je op 50 km van de meet alleen zit, en toch nog de bloemenruiker binnenhaalt, dan ben je volgens mij ofwel Merckx, ofwel een slimme coureur.
    23 februari 2022 18:34
    @Fringal,
    Beetje verbitterd lijk je me.
    Ik ben absoluut fan van de renner (en tegenwoordig ook de mens) Van Aert. Maar ik zou hem graag veel meer zelf de koers willen zien maken. Hij lijkt te vaak te leunen op zijn eindschot, en te weinig op al die andere dingen die hij goed kan.
    Daar mag je een andere kijk op hebben, maar dat mag dan gerust in wat vriendelijker bewoordingen.
    23 februari 2022 18:46
    @Michelangelo
    Ik lees werkelijk geen spatje verbittering in Fringales betoog, dat een redelijk getrouwe weergave is van de voorbije jaren in de klassiekers.
    Overigens werd WVA er die keer dat hij met zijn krachten woekerde in de E3-prijs (en al een tijdje geïsoleerd zat) op de Tiegemberg afgereden. MIsschien ging hij daar net iets teveel tegen zijn instinct in?
    Hoe kan je trouwens de winnaar van een Ventoux-etappe in de vorige Tour; de man die in Gent-Wevelgem een putsch pleegde en Bennett kotsend uit de kopgroep deed wegvallen, wegzetten als iemand die steeds op zijn eindschot rekent?
    23 februari 2022 19:10
    Ik begrijp ook niet zo goed waar dat "speculeren op het eindschot" vandaan komt bij van Aert.
    Zijn grootste zeges kwamen net niét op die manier tot stand, Milaan San Remo waar hij met Flipje op stap ging op de Poggio, Strade die hij solo won met een halve minuut op de tweede, Gent-Wevelgem waar hij 200km mee waaieroorlog maakte, Amstel waar hij vol mee de beslissing forceerde met Pidcock en Schachman en de Tourrit over de Ventoux.
    Het enige beeld dat ik heb van een weifelende Van Aert is bv de Ronde van Vlaanderen vorig jaar waar hij gewoon niet meekon met de besten, lijkt me niet onder de noemer "speculeren" te vallen. Tenzij we vinden dat hij op de Champs Elysees drie rondjes solo had moeten rijden.
    23 februari 2022 22:02
    En ook in een hoop grote koersen die hij niet won, reed hij offensief/aantrekkelijk/niet speculerend. Deed zelf vrijwel al het werk achter Carapaz op de OS, mee in de aanval met Mathieu en co op het EK van de doorbraak, vrijwel elk jaar in het offensief in de Strade, duo-aanval met MvdP in de Ronde van Vlaanderen.

    En zelfs al zouden Alaphilippe en van der Poel een beter koersinstinct hebben, heel veel meer efficiëntie levert het hen dan toch niet op. Klein bier tegen de doeltreffendheid van Pogacar, die had 3 kansen op een monument en als Alaphilippe netjes had gesprint, had hij er ook gewoon 3 gewonnen, daar Flip en Thieuke vaker missen dan raak schieten.
    24 februari 2022 01:17
    @Michelangelo. ‘Fan van de mens Van Aert’. Dus fan van iemand die twee vonissen van de rechter gewoon naast zich neerlegt en zich dus eigenlijk zelf boven de wet stelt? Proficiat.
23 februari 2022 12:21
Vooral benieuwd naar de tactiek van JV. Ik zou proberen om te spelen met Laporte, deen Tiesj of Teunissen. Wout gewoon afwachten op de mogelijke spurt.
    23 februari 2022 12:29
    @Japsie,
    Ik ben daar ook benieuwd naar. Waarbij ik mezelf wel afvraag of Van Aert zich niet tekort zou doen als hij te veel afwacht en gaat voor een mogelijke spurt.

    Van Aert kan namelijk veel meer dan een "balletjes-afwachter". Maar te vaak zie je hem REageren ipv ageren. Wat dat betreft is zijn sprint soms een vloek ipv een zegen.

    Van mij mag hij in de kleinere voorjaarskoersen best zijn ploegmakkers in de vuurlijn sturen, maar ik hoop toch dat hij in de grote wedstrijden ook zelf een keer de knuppel in het hoenderhok gooit.
    23 februari 2022 13:16
    Laporte rijdt dit weekend niet, zit nog op el teide
23 februari 2022 12:48
Ja eens, zou mooi zijn als hij eens zelf de koers maakt, gewoon op 60 km voor de meet gaan rammelen, zoals Boonen dat wel deed, of MVP dat graag doet,
23 februari 2022 12:59
Laat van Aert nou dit seizoen maar eens aantonen dat hij 1 op 1 kan winnen van Mathieu! Want dat heb ik nog niet gezien. Mentaal heeft deze laatste de overhand.
    23 februari 2022 15:26
    Ik denk dat als ze morgen een wedstrijdje doen MvdP er vierkant opgelegd wordt. Onderlinge strijd dit jaar ook een afgetekende 1-0 trouwens.
    23 februari 2022 15:57
    1 op 1? In wegwielrennen?
    24 februari 2022 02:50
    Beer zijn geheugen moet duidelijk eens opgefrist worden.
    Wie loste wie op:
    Oude Kwaremont in RVV?
    Tiegemberg in E3?
    Kasseien in Roubaix?
    24 februari 2022 06:44
    Ben je vet mee als je nergens wint. En de Tiegem was natuurlijk na een kilometer of 30 in Wout z'n wiel kamperen. De resultaten tonen aan dat van Aert de laatstec2 seizoenen het sterkste wegseizoen draaide. Die 1 op 1's haalt hij wel binnen.
23 februari 2022 13:45
Je moet dat mes ook niet op je eigen keel zetten, eindredactie :)
23 februari 2022 15:23
Nu al uitvluchten…
23 februari 2022 18:08
Heel wat Wielerflitsers hier grijpen elke gelegenheid aan om de messen te wetten. Maar of hun bijdragen dan ook op het scherpst van de snee zijn?
Helder betoog van WVA.
23 februari 2022 21:54
Er is geen enkele wielrenner die liever over zichzelf praat dan van Aert.
    24 februari 2022 06:48
    Waar moet hij anders over praten als een journalist hem vragen stelt over zijn voorbereiding, verwachtingen, etcetera... ? Het is in elk geval duidelijker dan 3x op een seizoen mwoah kweetniet rug knie misschien Giro nokere kan ook.
    24 februari 2022 09:14
    Je kunt je afvragen wat je normen en waarden zijn als je een serieuze blessure afdoet als zand in de ogen strooien of onduidelijk zijn naar de media.
    Toevallig staat er vandaag een heel stuk op Sporza waar duidelijk wordt gesteld wat het probleem is.
    (https://sporza.be/nl/2022/02/22/het-gewetensprobleem-bij-mathieu-van-der-poel-aan-90-procent-wordt-de-verleiding-al-groot~1645546004968/)
    Je mag je voorkeuren hebben, natuurlijk, maar dit is het consequent afbranden van iemand die je niet pruimt met subjectieve aannames die een renner met opzet in een kwaad daglicht zetten. Ik vind het kwalijk en abject.
    24 februari 2022 09:45
    Over normen en waarden mag je je mondje tegen mij houden Marik. Wat ik doe vind je 'kwalijk en abject (?)', wat andere hier over REV, Lefevere en anderen doen vind je prima. Toont aan wat een ongelooflijke hypocr**t je bent. Verder mag je mijn reactie in zijn context zien. Misschien scherper dan nodig, maar de openingspost van evelineroos valt ook onder jouw definitie van 'het consequent afbranden van iemand die je niet pruimt met subjectieve aannames die een renner met opzet in een kwaad daglicht zetten'. Ik ontken verder trouwens nergens dat de blessure van VDP ernstig is. Het valt echter niet te ontkennen dat de communicatie van Alpecin/VDP vaag en onduidelijk is. Daar ging mijn opmerking over en daar ging dit draadje over. Inhoud; weet je wel.
    24 februari 2022 09:58
    Ah de bekende langspeelplaat wordt weer afgespeeld, wijzen naar anderen, bla bla bla.
    Trouwens, best geraffineerd om het woord hyp*cri*t met sterretjes te schrijven, want anders wordt je reactie niet gepost. Door de wol geverfd, dat dan weer wel.
    Het is onethisch en abject, punt uit.
    24 februari 2022 10:02
    Als je weer enkel ruzie wil zoeken en mij beledigen, dan gaan we het hier bij laten Marik. Je hebt je reactie gekregen, die is meer dan duidelijk en dus niet van de strekking die jij wil insinueren.
    24 februari 2022 10:03
    VdP zelf lijkt wel te verdwijnen op de momenten dat het misgaat in zijn carrière. Het is natuurlijk zijn volste recht dat hij dan de pers mijdt. Maar als 1 van de grote sterren van het wielrennen en veldrijden is het dan ook niet zo vreemd dat er volop gespeculeerd wordt en allerlei andere (al dan niet betrouwbare) bronnen aan de tand worden gevoeld.

    Als hij zelf 1 keer een kort interview geeft waarin hij uitlegt wat de situatie is, vermijd je volgens mij de hele soap errond of toch in grote mate.

    Dat pers en publiek in dit geval geïnteresseerd zijn in die blessure, is voor hem misschien vervelend maar hoort nu eenmaal bij een wielervedette als vdP. De keerzijde van de medaille van het grote geld. Aandacht als het goed gaat, maar ook als het minder goed gaat.

    Dat is iets dat van Aert bv. wel altijd doet. Zelfs in mindere tijden, zoals vlak na een pijnlijke nederlaag of destijds met zijn zware blessure, staat hij de pers netjes te woord. Daarmee vermijd je ook dat er allerlei wilde theorieën worden losgelaten over jouw persoon.
    24 februari 2022 10:03
    *Grinnik* iets met de pot en de ketel en de kleur zwart. Wat kijk je toch goed naar jezelf. Ik ga afsluiten met iets wat tegenwoordig heel populair is: fijne dag!
    24 februari 2022 10:06
    Kijk de reactie van Alfons vind ik dan weer heel redelijk. Ik ben het er ook gewoon mee eens. Van der Poel kan nog wat leren van Van Aert waar het over communicatie gaat.
    Zeker als het gaat om duidelijkheid en openheid verschaffen. Ook als je iets niet weet dan kun je dat zeggen. Aan de andere kant, ieders vogeltje zingt zoals het gebekt is. Maar dan mag de entourage daar wel een rol in spelen.
    24 februari 2022 10:10
    Alfons schrijft net wat ik bedoel. En ik denk ook wel dat dat duidelijk is, ook al neemt Alfons zijn tijd om het duidelijk te verwoorden, waar ik gewoon terug trap richting evelineroos. Allemaal niet zo erg, tot een pestjochie ruzie wil.
    24 februari 2022 10:11
    hmmm als jij denkt dat je op dezelfde manier communiceert als Alfons dan is er nog de nodige zelfreflectie nodig.
    En jeetje beer, al die zware woorden om iemand neer te zetten. Ik dacht dat je daar zo tegen was? Je laat je wel kennen zeg.
    24 februari 2022 10:15
    Ik schrijf net dat we niet op dezelfde manier communiceren, maar wel dezelfde boodschap hebben.

    De opmerkingen waarmee je me wil provoceren en ruzie zoeken mag je laten.
    24 februari 2022 10:26
    Ahhh nou het wordt me helemaal duidelijk, dus de persoon die de ander hypocr**t en een pestjochie noemt zoekt natuurlijk geen confrontatie of ruzie.
    Nou helder, ik leer elke dag weer wat bij.
    24 februari 2022 10:26
    Ondertussen dat artikel op Sporza gelezen en dat is wel interessant. Het wordt er inderdaad mooi in uitgelegd. Rekening houdend met die blessure vond ik zijn prestatie in Dendermonde fenomenaal. Tot over half koers bij van Aert blijven en al de rest kloppen; zijn talent staat buiten kijf.

    Off topic; jij valt mij constant aan Marik. Dan mag ik wel benoemen wat je doet.
    24 februari 2022 10:34
    En zo wordt alles weer rechtgebreid wat krom is, briljant! Dit noemen we rationalisatie.
23 februari 2022 22:30
Wout doet er verstandig aan om af te wachten in deze koers nu hij nog niet op zijn best is. Als zijn luxe knechten in winstpositie komen, mooi laten begaan. In de grootste afspraken dit wielerjaar zullen ze hun kloten eraf moeten draaien voor hem, ten faveure vd eigen winstkansen. Dan zijn dit soort wedstrijden ideale compensatie koersen
23 februari 2022 22:52
Hup Jumbo!

Reacties zijn gesloten.