Wout van Aert klopt Van der Poel in Overijse na spannend duel

zondag 24 januari 2021 om 16:11
Wout van Aert klopt Van der Poel in Overijse na spannend duel

foto: Cor Vos

Wout van Aert heeft de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. In Overijse reed de Belgische kampioen meer dan een halve koers alleen op kop en wist hij de druk van Mathieu van der Poel te weerstaan. Van Aert verzekerde zich tevens voor de derde keer in zijn carrière van de eindzege in de Wereldbeker.

Bij de mannen stond er in Overijse nog wat op het spel. Wout van Aert stond na vier wedstrijden aan de leiding in de Wereldbeker met 125 punten. Hij kon zich echter geen offday permitteren, want Mathieu van der Poel stond op vijftien punten achterstand. Van der Poel had al twee zeges op zak en zou bij een gelijk aantal punten Van Aert nog voorbijgaan. Ook Michael Vanthourenhout en Toon Aerts hadden nog een waterkansje op de eindzege.

Vanaf de start liep de weg gelijk omhoog de Tenotsberg op. Quinten Hermans en Laurens Sweeck hadden de beste start, terwijl het tweede deel van het pak werd opgeschrikt door een val van Ben Turner en Cameron Mason, ploegmaatsn van Tom Pidcock bij Trinity, en Gosse van der Meer. Ook Toon Aerts was goed weg en pakte eenmaal in het veld de koppositie. Wout van Aert en Mathieu van der Poel waren echter niet ver weg en sloegen nog in de eerste ronde een gat.

Bij de eerste passage van de finish hadden Van Aert en Van der Poel al een gat van negen tellen te pakken op Tom Pidcock, de eerste achtervolger. Daarachter waren Aerts, Hermans, Michael Vanthourenhout en Gianni Vermeersch samengetroept. Van Aert kon aan het eind van de tweede ronde wegrijden bij Van der Poel, die kampte met een lekke band. Ook de Belgische kampioen bleef niet bespaard van pech, want in de derde ronde schoof hij onderuit.

foto: Cor Vos

Van Aert kon echter snel opkrabbelen en ging met een voorgift van tien seconden de vierde ronde in. Van der Poel bleef zijn eeuwige rivaal onder druk zetten, waarbij de wereldkampioen bij tijd en wijle maar net overeind bleef. Even groeide de voorsprong van Van Aert tot meer dan twintig seconden, in de zesde ronde wist Van der Poel weer tot op tien tellen te naderen. Zo behield de renner van Alpecin-Fenix zijn tegenstrever van Jumbo-Visma toch steeds in het vizier.

Van der Poel rook bloed en kwam steeds dichter, tot op minder dan acht seconden. Een moeilijke passage door de modder wierp hem dan weer wat terug. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde was het verschil weer tien tellen. Door een uitglijder liep het verschil verder op tot dertig tellen. Zo verdween Van Aert uit het zicht van zijn belangrijkste concurrent. In de slotfase kwam de Belg niet meer in de problemen en verzekerde hij zich van de winst.

Na zijn uitglijder kende Van der Poel nog enkele momentjes, waardoor hij uiteindelijk op ruim een minuut achterstand over de streep kwam. Tom Pidcock wist in de laatste twee ronden Michael Vanthourenhout af te schudden en werd derde.

Wereldbeker veldrijden 2020-2021
Uitslag mannen – manche 5 flag-be Overijse
1. flag-be Wout van Aert in 1u05m57s
2. flag-nl Mathieu van der Poel op 1m03s
3. flag-gb Tom Pidcock op 2m07s
4. flag-be Michael Vanthourenhout op 2m24s
5. flag-be Toon Aerts op 2m49s
6. flag-nl Lars vand er Haar op 3m26s
7. flag-be Laurens Sweeck op 3m35s
8. flag-nl Corné van Kessel op 3m41s
9. flag-be Quinten Hermans op 3m57s
10. flag-be Gianni Vermeersch op 4m12s

Dit artikel delen:

54 Reacties

007 24 januari 2021 om 16:14

De meest technische en mentaal sterkste heeft vandaag gewonnen! Knappe cross van Wout. Mvdp mentaal toch echt de mindere en de techniek was vandaag ook ver te zoeken.

Spannende strijd verwacht voor het WK

FW07 24 januari 2021 om 16:15

Mentaal vond ik het nu nog wel meevallen. Vooral technisch steekjes laten liggen en die lekke band natuurlijk.

Merlinappa 24 januari 2021 om 16:21

Die lekke band beslist helaas de wedstrijd

mark vv 24 januari 2021 om 17:15

Wedstrijd wel gezien? MvdP vandaag mentaal erg sterk. Kwam in ronde 5 en 6 steeds dichter zelfs op 5 sec. Helaas daarna wat foutjes waardoor hij weer tijd verloor. Technisch was vandaag inderdaad minder. Zonder lekke band toch een hele andere wedstrijd verwacht.

Lalsacien 24 januari 2021 om 17:25

@007 gaap.

guyremgabdel 24 januari 2021 om 17:52

Spannend duel ? Ja, tot aan die lekke band. VDP probeert tot 2 keer toe terug te komen en moet daarbij de limieten opzoeken van de zwaartekracht. Logisch dus dat er dan kleine foutjes komen.

Anketieletje 24 januari 2021 om 18:25

@007: Ik heb VDP mentaal nooit zo sterk in tweede positie zien rijden!

SvenNysN1Fan 24 januari 2021 om 16:14

Mentaal een enorme opdoffer voor Van der Poel vandaag. Wout speelde ermee. Hij liet de concurrentie meerdere keren tot een paar seconden naderen, om er vervolgens een geweldige klap op te geven. Tactisch uitstekend gespeeld van Wout, groots. Mathieu werd hier duidelijk door geraakt en ook gekraakt, getuige de meerdere valpartijen nadien.

FW07 24 januari 2021 om 16:15

Helaas te opzichtig dit.

Merlinappa 24 januari 2021 om 16:21

Heel opzichtig idd.

Aerosolo 24 januari 2021 om 16:24

Eind van het jaar in de top10 van opzichtige pogingen.

Turtlehead 24 januari 2021 om 16:27

Hihihi

Peter Lippens 24 januari 2021 om 16:58

ben afgehaakt als Wout fan toen Nys stopte en het grootste deel van die fanatici voor Wout gingen supporteren, echte successupporters zeg maar

Lalsacien 24 januari 2021 om 17:26

Kabouter lui zei altijd: ik word hier zo moe van.

Murcia 24 januari 2021 om 16:17

Sublieme demonstratie van Wout die in stijl en de wereldbeker en een lacune op zijn palmares invult. Vanaf het begin MVDP onder druk gezet en hoewel Matthieu met de factor pech te maken kreeg bleef Wout ook niet gespaard qua ongemak. Matthieu geweldig veel strijdlust en tot op zes seconden gekomen maar ook hij zat op zijn limiet en ging erover waardoor er veel fouten ontstonden. Heerlijke generale voor Oostende deze tweestrijd!
Parcours schitterend en de rest van de deelnemers weer figuranten.

Beer 24 januari 2021 om 16:37

Hier sluit ik mij bij aan, ook wat de strijdlust van VDP betreft. Fantastische van Aert die zich op de topparcoursen steeds naast VDP zet.

S'mon 24 januari 2021 om 16:22

Mathieu maakte meer fouten dan ik had verwacht. Maar echt een prachtcross, deze strijd was leuk om te zien. Beide heren steken er toch nog altijd met kop en schouders boven uit, van de grote 3 is a lang geen sprake meer. Al mag Pidcock me verassen op het WK.

boenk 24 januari 2021 om 19:10

Mathieu heeft 2x geprobeerd het gat dicht te rijden. Twee maal ging het om “slechts” 21 seconden. Maar in plaats van de inspanning te verdelen, probeerde hij het te snel te doen. Ik denk dat Mathieu zichzelf zwart voor de ogen reed en wat over zijn toeren reed, en door te diep te gaan, te veel fouten begon te maken. Zocht zowel technisch als fysisch de limieten op en is daar meermaals op gebotst.

Dolfy 24 januari 2021 om 16:23

Van der Poel beetje pech met die lekke band, leek zich even te berusten en dan toch turbo weer te vinden maar reed zich daar toch wat voorbij uiteindelijk. Tot dan een prachtige strijd. Pidcock de beste van de rest. En de prijs voor de meest onzichtbare was gister nog voor Van der Haar (toen 10e maar nu 6e) maar vandaag mag die naar Van Kessel (8e).

Emergo 24 januari 2021 om 16:43

“ëen beetje pech” sic

Thijs E 24 januari 2021 om 16:24

Mooie zege voor WVA, meest constant en de minste fouten gemaakt. VDP genekt door een lekke band maar uiteindelijk technisch te slordig met voor zijn doen teveel fouten.

Japiejo 24 januari 2021 om 16:26

Niet veel van gezien, maar leuk dat Wout weer eens wint in een onderling duel. Lijkt sterker te worden, en dat flikt ie altijd in aanloop naar een WK. Zin in.

Frank V 24 januari 2021 om 16:30

Indrukwekkende race gezien. Natuurlijk maakt men meer fouten op een glibberig, echt crossparcours dan op de speeltuinomlopen.

rahimns 24 januari 2021 om 16:31

Wout is er in ieder geval niet minder op geworden door dat weekje in Spanje. Mathieu werd vanaf de eerste ronde door Wout onder druk gezet en maakte daardoor ook wel de nodige foutjes en word dan genekt door die lekke band. In de 6e ronde probeert hij nog 1 keer alles op alles te zetten maar ik heb Wout nooit in paniek zijn raken. Knappe zege gewoon van Wout. Meer dan verdiende winnaar van de Wereldbeker.

Lalsacien 24 januari 2021 om 17:28

Mathieu wilde het in eerste instantie tactisch spelen. Maar daar trapte Wout uiteraard niet in.

Andreotti 24 januari 2021 om 16:32

Op Dendermonde na, lijkt t er toch op dat er pech bij Mathieu aan te pas moet komen voordat Wout uit kan pakken…….. want laten we eerlijk zijn (op de eerder genoemde cross na) heeft Wout niet fair square kunnen winnen van Mathieu dit seizon zonder dat hij pech had. Wellicht had Wout deze cross ook gewonnen zonder, want hij leek erg sterk, maar zeker weten zullen we het nooit….

Dus iedereen die zegt dat Wout Mathieu vandaag een mokerslag heeft gegeven met t oog op t WK…. alleen als laatstgenoemde pech krijgt dus……. ;-)

Murcia 24 januari 2021 om 16:39

Dat lijkt me met alle respect iets te makkelijk, Natuurlijk is die lekke band een zeer belangrijk element in de race. Maar vandaag zag je dat Matthieu vanaf het begin onder druk werd gezet. Dat overkomt hem bijna nooit en daarmee moet je misschien ook iets meer risico nemen en rijdt je eerder lek. Verder zie je ook dat op de langere klimmetjes en de loopstroken van Aert een voordeel heeft. Mijn inschatting voor Oostende blijft onveranderd een kans van twee op de drie dat MVDP wint tegenover 1 op drie Wout.
Het feit dat we al een tweestrijd gaan krijgen lijkt me alleen maar winst voor de sport.

Merlinappa 24 januari 2021 om 17:08

Mwoah lek rijden is gewoon pure pech hoor. Daarnaast had Mathieu de snelste tijd op de klim. Ook komt Mathieu tot op 6 seconden terug. Zonder lekke band zou het veel dichter bij elkaar hebben gelegen. Dan waren ze samen de laatste ronde in gegaan vermoed ik.

-Stijn- 24 januari 2021 om 17:42

lekke band kan ook soms komen door onvoorzichtigheid hoor, moeilijk te bepalen of het brute pech was of ook een beetje onvoorzichtigheid vandaag. Maar bijvoorbeeld in Bieles was het gewoon door onstuimig rijden van vdp in die afdaling om je een voorbeeld te geven.

boenk 24 januari 2021 om 19:22

Nee Merlijn. Als je rijdt zoals Mathieu, maak je gewoon meer kans op een lekke band. Ten tweede, van Aert had de snelste rondetijd. Ten derde ook op de beklimming had van Aert halfweg de snelste tijd (2 seconden sneller dan Mathieu), dus indien Mathieu die alsnog verbeterde, is dat geweest omdat hij alles op alles zetten… en zichzelf finaal opblies. Daar ging van Aert -terecht- niet in mee. Elke seconde die Mathieu goed maakte, moest hij nadien weer prijs geven. Hij begon te achtervolgen met 21 seconden achterstand op Wout, na diens val. Kwam terug tot 10 seconden op 1 ronde… en reed de ronde later weer op 21 seconden. Dat bleef zo tot als hij opnieuw alles op alles zetten en terug kwam tot op 6 seconden, en toen zag je het licht uitgaan, terwijl van Aert zijn tempo aanhield. Mathieu reed alweer op 24 seconden, toen hij een eerste keer tegen de grond ging.

Dat het anders dichter bijeen zou gelegen hebben is een open deur in trappen. Maar ook voor de lekke band moest Mathieu enkele gaatjes dichten en gaf van Aert de betere indruk.

Wheely 24 januari 2021 om 16:34

Wout leeft op een wolk: wereldbeker, zoontje en een mega contract. Hij mag niet klagen.

itty 24 januari 2021 om 16:37

Van Aert wint meestal als van der Poel pech heeft. Zo ook vandaag.

Beer 24 januari 2021 om 16:40

Jammer, dit soort reacties. Getuigt van weinig respect voor van Aert.

Turtlehead 24 januari 2021 om 16:40

haha, lekkere tekst dit! Andersom is óók waar trouwens (VdP wint meestal als WvA pech heeft).

Ik had het wel willen zien. VdP was net druk aan het zetten na twee rondjes easy in het wiel, toen hij lek reed.
Daarna was WvA vooral in die strook naar finish (eind ronde 6) en aansluitend bergop enorm sterk, toen ’t van 6 naar 20 seconden ging, daarna was het gedaan.
best mooie strijd, al was het ‘op afstand’.

-Stijn- 24 januari 2021 om 16:46

Of vdp rijdt altijd lek als van Aert druk zet? :)
Beiden hebben respect afgedwongen vandaag
vdp door tot op 6 sec te komen
van Aert door na een valpartij scherp te blijven en blijven stand te houden ook al kwam vdp tot op 10 sec

Peter Lippens 24 januari 2021 om 17:00

klopt helemaal en andersom heeft Matje al geregeld de maat genomen van Wout, die lekke band was gewoon bepalend, er zit gewoon te weinig verschil op de klasse van beide om 30 secondes zomaar goed te maken en enkele kms moeten rijden met een platte band kruip ook in je benen

Deel Koeper 24 januari 2021 om 17:45
Quote:
na twee rondjes easy in het wiel

Apart dat Mathieu zelf beweerde in de eerste rondes zonder enige overschot in het wiel te hebben gezeten.

-Stijn- 24 januari 2021 om 17:56

vdp zette ook niet aan vdp kwam gewoon op kop door foutje van van Aert

bartp25 24 januari 2021 om 16:55

Vooral absurd dat een van Aert en van der poel met veel fouten alsnog 10 klasse beter zijn dan de rest.

Murcia 24 januari 2021 om 17:01

Dat klopt, ik weet dat het geen koekenbakkers zijn mannen als Aerts en Sweeck bv. Maar het is angstaanjagend om te zien dat deze twee (Matthieu en Wout) eind november/begin december komen aanvliegen en de rest steeds verder voor Jan met de korte achternaam zetten. Dan zakt je als concurrent de moed toch gewoon in de schoenen?

Peter Lippens 24 januari 2021 om 17:01

klopt wel, enkel Pidcock heeft nog wat groeimarge en kon de schade enigszins beperken ondanks enkele schuivers

Limal 24 januari 2021 om 16:57

Jammer dat het geen wiel-aan-wiel duel was vanwege de lekke band van Mathieu, maar toch strijd van de bovenste plank gezien. Mathieu die doorbijt en tot twee keer toe via een tussenversnelling en val/haperingen bij Wout bijna terugkomt, Wout die beide keren met onverzettelijke gebetenheid de aanval afslaat. Heel veel respect voor allebei! Ook voor alle andere renners trouwens, je moet het maar doen, rondglijden op zo'n parkoers.

Wie op het WK de bovenhand gaat halen is onmogelijk te zeggen. Zonder pech (en als het door mag gaan) wordt het daar ongetwijfeld een hoogstaand en evenwichtig gevecht op het scherpst van de snede.

Dikke Vrouw 24 januari 2021 om 16:58

Jammer van die platte band. Anders had ik het nog wel even willen zie. Ik denk dat matje hem dan had gepakt

blix 24 januari 2021 om 17:11

Denk toch dat Wout er hem op een van de beklimmingen van de Tenotsberg had afgeknald.

Michelangelo 24 januari 2021 om 17:42

Boeiende cross gezien, met materiaalpech (lekke band) als spelbreker.

Wout mooie en terechte winnaar, ook al weet je niet hoe het zonder platte band van Mathieu gelopen zou zijn.

Mooie opsteker voor Wout richting WK. Ook een mooie opmerkingen in zijn interview, dat hij dit keer de haas was waarop gejaagd werd. Persoonlijk denk ik dat Mathieu meer geschikt is als haas dan als jager, zeker in een cross waar het eigenlijk nergens meer om gaat. Wout is juist ijzersterk als jager, die zal zelfs in een “zomaar-crossje” pas stoppen met trappen als hij wordt afgevlagd.

Heb nu al zin in volgende week….

Barry Batsbak 24 januari 2021 om 19:42

De lekke band heeft Van der Poel de das niet omgedaan vandaag. Wout zette daar een mooie vertragende schuiver tegenover. Maar al met al had Van der Poel een veel te hoge foutenlast, Wout deed dat vandaag een stuk beter, dus verdiend gewonnen.

Het valt (hihi) sowieso erg mee dat er geen gebroken sleutelbeentjes van het parcours afgedragen werden. Zowel Van der Poel als Pidcock waren goede kanshebbers hierop.

vanSpringel 24 januari 2021 om 18:48

Vond deze wedstrijd sterk lijken op die van het WK in Valkenburg. Ook niveauverschillen, modder met glijpartijen. Wout was daar de verdiende winnaar. Hij wist daar zonder horten en stoten naar de overwinning te rijden. Het lijkt dat Mathieu minder zelfverzekerd is in natte omstandigheden.

Goed dat, wanneer het in Oostende doorgaat, daar van glijpartijen geen sprake zal zijn.

Gala 24 januari 2021 om 19:03

Eventjes ter zijde:
Voor degenen die de WB Dendermonde een kloteparcours vonden, hier enkele sfeerbeelden van het Pools kampioenschap veldrijden: https://sporza.be/nl/2021/01/24/foto-pools-kampioenschap-veldrijden-is-een-groot-modderbad~1611473126335/

Murcia 24 januari 2021 om 19:10

Dat wordt weer ouderwets schoenen zoeken

Olly 25 januari 2021 om 08:57

Hahaha wat is dat nu, waterpolo met een fiets op je schouder? Tot over de nnieen in de modder!!

Craig Vanderswag 24 januari 2021 om 19:53

Het werd vandaag eens te meer duidelijk: Wout heeft betere banden dan Mathieu.

Koersmaniak 24 januari 2021 om 20:54

Of de lekke band van mvdp pech was is maar de vraag. De gevaarlijke plaatsen om lek te rijden waren aangeduid met een rode kleur.
Matthieu stond onder druk door de vlammende start van Wout, foutje is snel gemaakt door toch over zo een obstakel te rijden en zo lek te rijden.

VerstandOpNul 24 januari 2021 om 20:56

Lang geleden dat een WK veldrijden zo spannend was.. al was het maar om de vraag of het überhaupt doorgaat..

Lennimator 24 januari 2021 om 23:57

Jammer van die lekke band op het verkeerde moment. Zoals Herijgers altijd zegt, 30 seconden verlies is te veel… Dat bleek maar weer. Desalniettemin wel genoten.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair