Wout van Aert maakt zelf komaf met discussie: “Ik wíl me niet omscholen”

dinsdag 15 september 2020 om 12:27
Wout van Aert maakt zelf komaf met discussie: “Ik wíl me niet omscholen”

© Cor Vos

Ook al ontkende zijn coach Marc Lamberts het stellig en trad de ploegleiding van Jumbo-Visma Lamberts bij, een pak wielervolgers en -kenners bleef de voorbije dagen herhalen dat Wout van Aert in staat moet zijn zich om te scholen tot potentiële winnaar van een grote ronde. Die is echter duidelijk: “Dat staat niet op mijn prioriteitenlijstje.”

“Om een grote ronde te winnen moet je drie weken lang op het hoogste niveau presteren”, zegt Van Aert in een interview met Het Laatste Nieuws. “Dat wil zeggen, nog hoger dan hoe ik nu presteer. Ik mag nu op een gegeven moment in de rit loslaten. En op het moment dat ik loslaat, ben ik helemaal kapot. Als ik voor de eindzege ga, moet ik ook echt meedoen tot het laatst.”

“Ik heb trouwens nog andere ambities die ik wil najagen”, gaat hij verder. “Als ik mij omschool tot een groteronderenner kom ik op een point of no return. Dan gaat mijn lichaam veranderen, ga ik kilo’s verliezen, dan verlies ik al mijn kwaliteiten om klassiekers te winnen en massasprints te winnen. Dat wil ik niet. Dat is te hoog gegrepen voor mij.” Zelfs over het winnen van korte rittenkoersen wil hij het – voorlopig – niet hebben. “Dat ik dat wel zie zitten? Dat is mij in de mond gelegd. Het is niet iets wat ik zelf verkondig.”

Dit artikel delen:

86 Reacties

tvm 15 september 2020 om 12:30

Zo is het, Wout.

Gewoon alle klassiekers proberen te winnen, ritten jagen, groen pakken.
Zo pak je altijd meer, heb je meer plezier en hoef je niet als een kluizenaar te leven.
Daarenboven kun je altijd nog eens proberen Parijs-Nice te pakken, mooie bijvangst!

nickdt 15 september 2020 om 12:32

Pas op Wout, dadelijk krijgt Wuyts een hartaanval.

Bami Bal 15 september 2020 om 17:56

Die man begint langzamerhand een beetje belachelijk te worden. Ik kies er tegenwoordig voor om naar Ducrot te luisteren. Moet je nagaan!

Maarten_85 16 september 2020 om 01:43

Jongens, wat kan jij onzin uitslaan. Akkoord, Wuyts zegt veel domme dingen, maar hij en De Cauwer hebben sinds Voecklers uitspraak niets anders gedaan dan zo’n scenario in twijfel te trekken. Trouwens, een poll op Sporza wees uit dat veruit de meeste Vlamingen WvA niet zien slagen als klassementsman.

Als je mensen wil vinden die hem wel als een toekomstig GT-winnaar zien, moet je op een paar uitzonderingen na vooral in het buitenland zoeken.

debarreman 15 september 2020 om 12:34

Wout moet niet zo zeuren. Kleine opoffering voor een groot doel ;-)

Ongelooflijk die Belgische entourage. De erfenis van Merkcx is nog steeds niet verwerkt.

Maarten_85 16 september 2020 om 01:45

Ik ben niet zeker wat je met je laatste zin bedoelt, maar het lijkt erop dat je best even mijn reactie op Nick hierboven leest.

ghostwriter 15 september 2020 om 12:35

Dat gezeur ook om elke goede wielrenner tot een klassementsrenner om te trainen. Hoe vaak is dat nou echt goed gegaan? Wiggins lukte het maar die had daar bepaalde paketjes voor nodig met medicijnen die bij elke apotheek beschikbaar zijn maar om de een of andere reden vanuit Engeland naar Zwitserland moesten worden gestuurd en waar de leiding van de Sky ploeg helemaal niets vanaf wist tot ze met de neus op de feiten werden gedrukt door een Britse parlementariër en toen herinnerde ze zich opeens dat het paketje niet voor Wiggins was maar voor één van de ploegleiders. Wat vreemd is want waarom kon die niet gewoon even naar de apotheek gaan. Als ze gewoon eerlijk hadden toegegeven dat het paketje voor Wiggins was hadden ze ten minste nog het argument kunnen gebruiken dat ze hem geen medicatie wilde geven van een apotheek waar ze geen ervaring mee hadden (aangezien het risico dat de medicatie was besmet was met een verboden stof dan groter is).

Rawolf 15 september 2020 om 12:42

Andere die het recent succesvol hebben gedaan: Geraint Thomas en Tom Dumoulin.

madeinstars 15 september 2020 om 12:50

Tom Dumoulin was een goede tijdrijder, dat is wel iets anders dan een klassiekerrenner. Hij was nooit zo zwaar als een Van Aert of een Van der Poel zijn.

Ab Normaal 15 september 2020 om 12:50

@Rawolf
Klopt, maar verder winnen ze dan ook niks.
Wout van Aert kan nog jaren meedoen in de klassiekers.
Sterker nog, misschien is zijn klimvermogen net groot genoeg om alle 5 de klassiekers te winnen. Daarnaast kan hij de groen trui winnen, etappes en nog veel meer.

Waarom dat allemaal overboord gooien voor zulke onzekerheden?
Thomas, Wiggins en Dumoulin waren anders geen veel winnaars geworden in andere disciplines.

tendam 15 september 2020 om 12:53

Dumoulin is helemaal niet zoveel lichter dan toen hij nog geen klassementsrenner was… schijnt maar een kilootje of twee te schelen. Van Aert zal nooit naar de 70 kg gaan waar Wiggins, Froome en Dumoulin op zitten. En dan wordt het toch moeilijk om op de echte steile cols mee te kunnen. Lopers kan hij als de beste, dat is wel gebleken.

Romāns Vainšteins 15 september 2020 om 13:00

Hirschi zou ik het wel mee aandurven.

adelaarvanantwerpen 15 september 2020 om 13:02

Hirschi is toch altijd al een heel goede klimmer geweest. Hij werd niet voor niets wereldkampioen in Insbruck bij de beloften.

Maarten_85 16 september 2020 om 01:34

Hirschi won dat WK door tijdens de beklimmingen heel de tijd in het wiel te zitten van Lambrecht en doordat Lambrecht zich helemaal door hem liet opnaaien.

Het zijn niet Hirschi's klimmersbenen die hem de wereldtitel bezorgd hebben. Als het daarop aangekomen was, had Lambrecht met de vingers in de neus gewonnen. Lambrecht was gewoon niet in staat om kalm te blijven en miste de ervaring om met zo'n vervelend mannetje in de wielen af te rekenen. Lambrecht stopte haast meer energie in misplaatste versnellingen en foeteren op de rest dan in het winnen van die koers.

Mocht het zo zijn dat je hierop wil reageren omdat je me niet zou geloven, nodig ik je uit om eerst de beelden van dat WK terug te bekijken. Die spreken voor zich.

Panache 15 september 2020 om 12:36

Wijze woorden en goede tegengas tegen de soms onrealistische grote veren die de zuiderburen vakkundig weten te plaatsen.
Stel dat Van Aert over 3-4 jaar al zijn doelstellingen behaald heeft, dan zou er misschien een nieuw groter doel kunnen ontstaan. Pas dan zal hij er ook vrede mee hebben dat hij al zijn kwaliteiten in de prullenbak gooit om in ruil voor het allerhoogste te kunnen gaan (ik bedoel geel, niet groen). Maar inderdaad is dat met zijn huidig fysiek, met zijn huidige ambities en met zijn erelijst zonder Vlaanderen en Roubaix totaal niet aan de orde.

Maarten_85 16 september 2020 om 01:50

Ben jij een Belg of denk jij dat Frankrijk een buurland is van Nederland? In België geloven we namelijk niet in WvA’s kansen als klassementsrenner.

Keessie 15 september 2020 om 12:37

Heel goed Wout. Jij bepaalt wat je met jouw carrière wilt bereiken. Laat je niet leiden door ambities die anderen hebben.

reusjen 15 september 2020 om 12:38

Ik krijg soms het gevoel dat van Aert een beetje klaar is met dat gedram van de Belgische media. Dat helpt niet mee als je hem graag in een Belgische ploeg zou willen zien.

nickdt 15 september 2020 om 12:48

Ja dat gevoel heb ik ook. Misschien voelt ie zich daarom zo op zijn plaats bij Jumbo, daar heeft ie dat gedram niet, ook niet intern.

Barry Batsbak 15 september 2020 om 12:55

Nou dat kan ik me levendig voorstellen. Sowieso die hele sfeermakerij in de Belgische media is tenenkrommend. Ze weten geen raad om hun “verbazing” te etaleren. Wout verbaast weer links, Wout verbaast weer rechts. Terwijl het je eigenlijk totaal níet zou moeten verbazen wat hij laat zien. Het is een zeer getalenteerd renner met zo’n beetje de beste omkadering ter wereld met meerdere regenboogtruien in de kast. Het zal wel aan mijn “Nederlandse arrogantie” liggen maar als je zo verbaasd ben over Wouts prestaties dan heb je hem zelf blijkbaar waanzinnig onderschat. De enige verrassing was wat mij betreft dat het in het voorjaar 2019 nog niet echt wilde lukken maar dat hij grote koersen en aansprekende etappes ging winnen kan echt geen verrassing zijn als je zijn capaciteiten nuchter bekijkt.

kleomantre 15 september 2020 om 12:59

Lijkt me ook evident dat het rete-irritant is.

Je hebt een heel helder schema gevolgd om goed terug te komen op niveau. Jij hebt keihard gewerkt, de ploeg heeft (waarschijnlijk) goed begeleid en het rendeert boven verwachting. Zelf ben je dan waarschijnlijk over the moon en ben je ook de ploeg dankbaar.
Zijn er alleen externe factoren die de ploeg aanvallen en het beeld willen schetsen dat je team misbruik van je maakt. Of die je het gevoel geven dat het nog niet genoeg is, alsof je de vedette moet zijn. Dat je misschien veel meer in je mars hebt en je je carrière vergooid als je daar niks mee gaat doen. In principe dom geneuzel vanaf de zijlijn en die zijn er hier ook genoeg aanwezig. Dezelfde lui die bij VdP stellig vinden dat hij moet kappen met die ‘amateursporten’.

De basis is dat iemand plezier moet hebben in wat-ie doet en dat er realistische doelen zijn op basis van de persoonlijk ambitie van de renner. Dan volgen meestal de beste prestaties. Het mooie is dat die ambities altijd nog kunnen wijzigen en dat wat de buitenwacht nu graag ziet gebeuren, alsnog in de toekomst kan plaatsvinden. Dan is het echter wel als de persoon er zelf aan toe is, niet om de (opgestookte) publieke opinie te pleasen.

reusjen 15 september 2020 om 13:07

Dit werpt voor mij ook wel een ander licht oo Wout Poels. “Wij” hebben dit ook bij hem gedaan, misschien in iets mindere mate, maar er is genoeg discussie geweest over dat hij maar zijn eigen kansen liep te vergallen. Alleen deed de media daar denk ik wat minder in mee. Wel interessant en verhelderend om het eens van de andere kant te zien.

Michelangelo 15 september 2020 om 14:24

Als je de uitzending van Vive le Velo van eergisteren bekijkt, dan zie je Carl Vannieuwkerke het ronderenner-vuurtje aanstoken, en Wuyts die meedeint op de golven, kwijlend en schuimbekkend over de prestaties van Van Aert. Lekker het filmpje laten zien van de comments van Voeckler.

In plaats van dit weg te zetten als “onzin” of “overdreven verwachtingen” hebben ze een 19 jarig ventje nodig om dit alles terug te brengen tot een normaal perspectief.

Ik ben het een beetje zat, het gebrek aan realiteitszin bij Wuyts & Co. En Wout ook, zo lijkt het….

vocsnor 15 september 2020 om 15:22

En zelfs na dit interview blijft Wuyts er toch over doorgaan. Hij is het niet eens met de ambities van WVA.
Ik ben het niet vaak eens met Michelangelo, maar over Wuyts wel.

Maarten_85 16 september 2020 om 01:54

Ik begin het stilaan beu te worden steeds te moeten corrigeren als de tigste Hollander meent te weten wat "de Belgen" allemaal denken. In België zien we WvA niet als klassementsrenner. Een paar uitzonderingen, ja. Maar vooral buiten ons land lopen ze daarover te zwanzen.

FDJ 15 september 2020 om 12:49

Komaf maken met een discussie. Het zal vast in de categorie van de woordkunstenaars vallen maar op een Nederlandse website natuurlijk een belachelijke benaming.

reusjen 15 september 2020 om 13:09

Vlaams dus. Dat heeft gewoon te maken met wie het artikel geschreven heeft, je kunt er op WF duidelijk verschil in zien qua taal.

FDJ 15 september 2020 om 13:20

Ik vind dat op de Nederlandse versie daar toch best enigszins rekening mee kan worden gehouden. Desnoods even laten checken door een Nederlandse redacteur.

Barry Batsbak 15 september 2020 om 13:21

Dan is de boodschap ook duidelijk voor diegenen die het aangaat…

go1707 15 september 2020 om 14:00

Integendeel een verrijking. Lees graag teksten door Vlamingen, voelt als gezellige babbel. Nederlanders schrijven als vingerwijzende dominees.

boehoe 15 september 2020 om 14:05

Komaf maken, bijtreden; Je heb een Vlaams woordenboek nodig om dit soort stukken te lezen. Als redactieregel artikelen in standaardtaal voor het hele taalgebied schrijven moet toch wel te doen zijn voor wielerflits?

Gelei 15 september 2020 om 14:41

edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten

boenk 15 september 2020 om 15:18

Vlaams is geen taal. Als het correct is, is het correct en dan is het dus Nederlands. Zo leer je ook eens wat bij. Ik kan er geen begrip voor opbrengen, maar ik kom dan ook uit de generatie waar elke kinderfilm, Disneyfilm of tekenfilmserie (zelfs wanneer het van Belgische oorsprong was, zoals de Smufen, Lucky Luke, Kuifje…) met tenenkrommend “Hollands” ingesproken werd.

Gelei 15 september 2020 om 16:03

@Boenk

Je klinkt als een ware taalfascist. Ik heb met je te doen; Sporza kijken moet de hel voor je zijn.

Arie den Blanken 15 september 2020 om 16:34

Een echte wielerliefhebber beheerst en koestert de Vlaamse uitdrukkingen. Anders ben je geen echte.
Net als een een schaatsliefhebber dat heeft met het Fries.

Romāns Vainšteins 15 september 2020 om 16:43

Ehm. Boenk lijkt me toch een Vlaming hoor, dan heeft hij wel wat meer issues dan Sporza. Hij lijkt ook eerder Haarlem te dissen hiero, maar allicht ben ik hier degene die mis zit.

HennieK 15 september 2020 om 18:53

Nederlands is de taal die Nederlanders en Vlamingen delen. “Komaf maken” is dan ook gewoon Nederlands. Dat het in België standaardtaal is en hier door sommigen niet direct begrepen wordt doet daaraan niet af…. Zuidelijk Nederlands is Nederlands EN standaardtaal in de wielersport. Het geeft een wielerforum daarmee net een beetje extra kleur.
Blijf zo voortdoen zou ik zeggen ;-)

thorsen 15 september 2020 om 12:57

De Sporza mannen gaan nu huilend naar bed…

Maarten_85 16 september 2020 om 01:57

Doen ze niet. Ze vinden dat namelijk zelf ook.

https://sporza.be/nl/2020/09/15/poll-van-aert-toekomstige-tour-winnaar-een-brug-te-ver-volgens-u~1600179982308/

Mocht je eraan twijfelen, dat vinden de commentatoren ook en dat hebben ze al meermaals beklemtoond. Gewoon even de Belgische verslaggeving volgen i.p.v. meteen ongefundeerde praat uit te slaan.

Westland95 15 september 2020 om 13:00

Groot gelijk Wout. Dit is ook veel leuker. Ik kijk liever naar Wout v Aert dan naar Roglic.

paashaas 15 september 2020 om 13:02

Groot gelijk Wout.
Pak er nog wat tijdritten bij en richt je op Cancellara 2.0.

P.s. “Maakt zelf komaf” in de titel?! Dat zal wel weer Vlaams zijn, maar de Nederlanders hier (ik gok de grote meerderheid) begrijpt dit soort zinnen niet.

jooprioolpijp 15 september 2020 om 16:31

van paashazen weet ik het niet, maar deze Nederlander snapt het prima en vind het een mooie uitdrukking. Gewoon d’r inhouden die vlamologismen…

Murcia 15 september 2020 om 13:05

Heel goed Wout, negeer al die zogenaamde kenners en stroopsmeerders en houd je vast aan datgene wat je nu al hebt bewezen. Namelijk het winnen van klassiekers, tijdritten en zelfs sprints. Dat allemaal op te offeren voor slechts een kans op het winnen van een grote ronde is idioot.

De Fakir 15 september 2020 om 13:22

Lijkt me slim om op de huidige manier door te gaan. Komt waarschijnlijk toch net tekort om een ronde als de Tour te winnen. Die gok nemen en daarmee al die koersen die hij nog kan winnen opzij schuiven is nogal een risico.

Maar goed als hij over drie jaar alles heeft gewonnen wat hij kan winnen kan je altijd nog voor een klassement gaan.

Limal 15 september 2020 om 13:22

Wout Van Aert denkt dus net hetzelfde als 87% van de Vlamingen (Sporza-poll), José De Cauwer én Michel Wuyts (beiden in Sporza FB-Live).

Wuyts is inderdaad vaak irritant overdreven in zijn uitspraken en voorspellingen (niet enkel over Belgen, hij deed in het verleden hetzelfde met vdP, Sagan etc), maar de meerderheid van ons 'zuiderburen' denkt heus niet dat Wout moet proberen een grote ronde te winnen. In volle EPO-tijd was dit misschien mogelijk geweest, nu niet meer.

EricV 15 september 2020 om 13:27

Mooi dat er nog wielrenners zijn die van eten houden.

girardengo 15 september 2020 om 13:30

Een grote ronde winnen heeft altijd bovenaan gestaan (type Anquetil, Contador), maar renners met een klassieke erelijst (type Van Steenbergen, Van Looy, Boonen) plaats ik bijna even of even hoog, en renners die daarnaast ook nog kunnen tijdrijden (Cancellara) minstens even hoog. Het zijn gewoon uiteenlopende kwaliteiten. Als je slim bent benut je je eigen kwaliteiten en ga je niet iets aanleren wat net buiten of op de grens van je mogelijkheden ligt. Dat geldt ook voor Van Aert en Van der Poel. Die kunnen al meer dan genoeg winnen.

VespavanBern 15 september 2020 om 13:54

Ligt er toch wel een beetje aan hoe die grote rondes gewonnen zijn, mocht Roglic dit jaar de Tour winnen dan wint hij die wat mij betreft niet groots…. een Contador bijvoorbeeld is wat mij betreft een van de beste wielrenners Aller tijden, maar ditzelfde heb ik niet bij Indurain. Daarentegen spreekt elke klassiekercoureur bij mij tot verbeelding; Ga maar na wanneer een klassieker, en dan vooral een keiklassieker, gewonnen is na een saai koersverloop doordat bijv een ploeg oppermachtig was en op kop ging rijden en er langzaam steeds meer concurrenten afhaakte.

Lalsacien 15 september 2020 om 17:35

Anquetil, Hinault en Merckx hebben toch heel wat eendagswedstrijden gewonnen. Die staan duidelijk een tree hoger dan Contador!

Voorgeborchte 15 september 2020 om 13:40

Groot gelijk. Wat zou hij zich gaan omscholen om misschien podium in de Tour te kunnen rijden en héél misschien de Tour te winnen? Als hij gewoon kan doortrekken waar hij mee bezig is zitten er nog tal van overwinningen in Tour-ritten, Ronde van Vlaanderen, Roubaix, … aan te komen. Dat is veel meer waard.

VespavanBern 15 september 2020 om 13:45

Groot gelijk, in het wielrennen staat een Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix ook veel hoger aangeschreven dan een Vuelta, de grote ronde die hij mocht hij zich om scholen zou kunnen winnen. Een Giro of Tour zit er denk ik gewoon niet in.

SjorsPatate 15 september 2020 om 14:03

Ik zou niet weten wat er leuk is aan een grote ronde moeten winnen. Iedereen die plezier in het fietsen heeft zou die last toch niet willen dragen. Het mooie aan types als van Aert en van der Poel is dat ze doen wat ze leuk vinden. Volgens mij is dat ook de enige manier om er goed in te zijn en blijven.

LucasR 15 september 2020 om 14:06

Alle monumenten > Tour de France. Veel mooier man, ik snap Wout wel!

boehoe 15 september 2020 om 14:09

Wout heeft nog zulke mooie dingen te bereiken. Roubaix, RVV, een keer een WK, ritten in alle grote rondes, het Groen. Waarom zou hij zich richten op kleine rondjes die toch vooral als voorbereiding gelden tegenwoordig?

Arie den Blanken 15 september 2020 om 14:29

En vooral blijven focussen op nog een paar wereldtitels veldrijden.

bobby bobsma 15 september 2020 om 15:17

Die zal hij aan de mindere goden Mathieu, Eli en Toon laten

rogierb 15 september 2020 om 18:11

Mindere goden zoals Mathieu? Alsof dat een of andere prutser is.

Frank V 15 september 2020 om 15:25

Prima, dokkert als de mooiste.

Nils96 15 september 2020 om 16:13

Verstandige woorden hier uitgesproken door Van Aert. Is er meer bekend over zijn programma na de Tour? Gaat hij bijvoorbeeld ook de Waalse klassiekers rijden? Lijkt mij eerlijk gezegd te zwaar worden dit seizoen.

Overigens erger ik mij ook aan de Vlaamse woorden in dit artikel. Correct Nederlands schrijven in 1 stijl lijkt me toch noodzakelijk voor een nieuwssite. Bij opinieartikelen geldt er vanzelfsprekend meer taalkundige Vrijheid.

Ainu 15 september 2020 om 17:26

Normaalgezien rijdt hij na het WK enkel nog Gent-Wevelgem, De Ronde en Parijs-Roubaix.

vocsnor 15 september 2020 om 16:14

Maar kan Sporza dan wel eeuwig in iedere interview blijven vragen wat degene van Wout vindt?

Romāns Vainšteins 15 september 2020 om 16:45

How about Wout?

rogierb 15 september 2020 om 18:09

edit wf: niet generaliseren svp

city17 15 september 2020 om 18:14

Ik kan me ook ergeren aan Wuyts en kompanen die elke succesvolle Belgische renner ophemelen, maar laten we wel wezen, als Van Aert of Evenepoel Nederlands waren hadden we precies hetzelfde gehad met de Nederlandse media.

rogierb 15 september 2020 om 18:48

Bij lange na niet.

Michelangelo 15 september 2020 om 19:34

Ik sta met 1 been in Nederland, 1 been in Belgie, en 1 been in Italie.

En ik kan je verzekeren dat de heldenverering zoals die in Belgie plaatsvindt ook in Italie kan gebeuren, maar dat Nederlanders daar toch echt te nuchter voor zijn.

Zelfs met Dumoulin (die itt Evenepoel of Van Aert al een grote ronde heeft gewonnen) wordt er even gek gedaan (hiep hoi wat leuk) en daarna weer normaal.

Burdincurutcheta 15 september 2020 om 19:39

Sure thing Michelangelo!

Of ging VDP niet alles winnen wat er te winnen was volgens de nuchtere Nederlanders?

Romāns Vainšteins 15 september 2020 om 19:48

Ach nee man, Nederlanders kwakken er graag een ‘maar eigenlijk kan ik ook wel zonder’ sausje erover heen maar zijn bij succes de dikste brulapen eerste rang. Wat betreft zijn de buitenlandse patriotten een stuk trouwer aan hun helden, hier heerst de wet van Henny & Herman.

Te nuchter? Pffff.

Frank V 15 september 2020 om 21:07

NLers lopen hard van stapel als het even goed gaat om vervolgens bij tegenslag de boel meteen volledig de grond in te boren in een van de 6 avondlijke talkshows.

als het goed gaat overdrijven hoe goed het is
en als het slecht gaat is het meteen niks meer

Headlines

Materiaalzone

Populair