Wout van Aert klaar voor drieluik: “Ik wil geen enkele kans laten schieten”

Wout van Aert klaar voor drieluik: “Ik wil geen enkele kans laten schieten”

© Cor Vos

vrijdag 9 oktober 2020 om 06:30
Interview

Na het WK in Imola bleef Wout van Aert een paar dagen van de fiets. Maar ondertussen heeft hij er alweer een pittige trainingsweek opzitten in functie van het laatste luikje van zijn wegseizoen: Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen en – als de Franse autoriteiten meewillen – Parijs-Roubaix. “Dat mijn seizoen al geslaagd is? Klopt, maar daarom ben ik niet minder ambitieus.”

Hoe lang ben je van de fiets gebleven?
“Amper een paar dagen. De afgelopen week heb ik alweer stevig getraind. Al moet ik bekennen dat het tijdens de eerste trainingsdag na die korte break niet van harte was. Ik had het vooral mentaal lastig om de draad opnieuw op te pikken. In combinatie met dat typisch Belgische weer, natuurlijk. Vijf, zes uur op de fiets mezelf weer pijn moeten doen… Het was ook lang geleden, door die vele opeenvolging van wedstrijden. Het bezorgde me paar lastige dagen.”

Je hebt niet overwogen om warmere oorden op te zoeken?
“Jawel. Girona speelde in mijn hoofd. Maar ik ben de voorbije maanden al zoveel van huis weggeweest. Het was ook aangenaam om eindelijk weer wat tijd met familie door te brengen en om gewoon eens thuis te zijn. Wat de decompressie betreft, was het kwestie van even door te bijten. Zodra je dan voelt dat de benen weer goed zijn, krijg je opnieuw moral. Ondertussen voel ik me opnieuw prima; ik ben klaar voor de klassiekers die er aankomen.”

Je keek op tv ongetwijfeld naar Luik-Bastenaken-Luik. Wat heb je geleerd?
(lacht) “Dat ik die koers ook kan winnen. Ik zag dezelfde namen voorin als die waarmee ik een week eerder rondreed op het wereldkampioenschap. Dus ik heb geleerd dat ik daar in de toekomst ooit aan de start moet staan.”

Winst in Lavaur – foto: Cor Vos © 2020

Met andere woorden, je keek met een dubbel gevoel?
“Ach, dat komt wel in je op tijdens de wedstrijd, zeker als die dan met een sprint eindigt. Maar het is een keuze waar goed over nagedacht is. Het hoofddoel van de klassiekers is de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. In functie daarvan hebben we gekeken wat nodig was om de batterijen opnieuw op te laden. Vooral de explosiviteit moest opnieuw aangescherpt worden.”

“Ik ben al een lange periode op een hoog niveau aan het presteren.  Ik had inderdaad nog in Luik en de Brabantse Pijl kunnen starten, maar dan was het daarna ongetwijfeld bergaf gegaan richting de Ronde en Roubaix. Terwijl ik nu gekozen heb voor een break om dan op te bouwen naar een laatste mini-piek. Tenminste, dat is het idee. Afwachten hoe mijn lichaam daar op reageert. Maar op training gaat het in elk geval goed. Als ik me daar op baseer, mag ik vertrouwen hebben.”

Zie je Gent-Wevelgem als laatste voorbereiding op de Ronde en Roubaix?
“Nee! Ik hoop daar al het gevoel van de afgelopen weken terug te vinden en er voor winst te kunnen meedoen. Ik verwacht trouwens een wedstrijd in zware omstandigheden. De wind zal zijn rol spelen in de Moeren, waar het sowieso altijd oorlog is. En door de wat hertekende hellingenzone (met drie keer de Kemmelberg in plaats van twee, red) denk ik dat het een lange finale wordt.”

Van Aert en ploegmaat Mike Teunissen, vorig jaar in Gent-Wevelgem – foto: Cor Vos © 2019

“Ik denk dat de kans dat, in vergelijking met andere edities, een kleinere groep naar Wevelgem rijdt, groot is. En met de wind in de rug in de finale, hebben aanvallers meer kans om vooruit te blijven. Gent-Wevelgem wordt in elk geval een goede waardemeter.”

Wie zie jij in deze drie wedstrijden als je voornaamste tegenstanders?
“Automatisch kom ik uit bij Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe, al is de wereldkampioen er alleen bij in de Ronde. En de usual suspects, hé. Oliver Naesen leek mij in orde in de slotrit van de BinckBank Tour. En het is me opgevallen dat de mannen die de Tour reden, daar goed zijn uitgekomen. Al krijgen we nu wel een ander type koersen. Wind, kasseien, korte hellingen… De Brabantse Pijl kwam nog het dichtst in de buurt. Eén naam? Van der Poel.”

Jij hebt één voordeel: niets moét. Jouw seizoen is al geslaagd.
“Ja, ik start met iets minder druk daardoor. Maar ik blijf wel ambitieus. Ik heb al vaker gezegd dat ik ooit de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix op mijn palmares wil. Dan moet je geen enkele kans laten schieten, vind ik. Ik ben dan ook honderd procent gefocust. Het klopt dat ik mijn seizoen niet meer moet redden, maar het zou wel een leuke bonus zijn die er nog kan bijkomen.”

“Modder in Parijs-Roubaix? Geen schrik van, maar het moét niet”

Van Aert zag gisteren ook een tweet van Benjamin Declercq passeren, met een foto vanuit de Hel. “Ik zag amper nog kasseien, alleen maar modder. Dat belooft. In november vorig jaar, toen we met de ploeg wat materiaal zijn gaan testen, reed ik er ook in winterse omstandigheden. De stroken waren toen ook niet opgekuist. Dat schrikt me niet af, maar ik heb toen wel beseft dat wegfietsen niet gemaakt zijn om daarover te rijden. Voor mij is een droge Parijs-Roubaix ook prima. Maar het klopt wel dat ik met die omstandigheden misschien iets beter om kan dan vele anderen.”


Dit interview werd afgenomen voor bekend werd dat Parijs-Roubaix dit jaar wordt afgelast.

Dit artikel delen:

56 Reacties

007 9 oktober 2020 om 06:59

Leuk interview! Is ook veel vriendelijker geworden in interviews dan voor zijn TJV tijd.

Echter zie ik hem zeker niet bij de favorieten nadat hij zo lang in topvorm is geweest. Lijkt me sterk dat hij die vorm nog steeds heeft of zelfs weet terug te vinden de komende weken.

Van der Poel, Allaphillipe, Naessen, Pedersen en Colbrelli horen in ieder geval tot de favorieten.

Chasse_patate 9 oktober 2020 om 07:35

Alaphilippe bij de favorieten in Vlaanderen. Echt niet.

edit wf: laat verbasteringen achterwege svp

Munz 9 oktober 2020 om 09:32

Colbrelli hoger inschatten dan Van Aert? Je moet hier wat lezen. Komt hopeloos te kort als het echt koers is en er wel meer dan 3 klasbakken aan de start staan.

007 9 oktober 2020 om 10:06

Ja dat klopt, het zal mij zeker verbazen mocht Van Aert weer de topvorm hebben van eerder dit seizoen. Het is natuurlijk ook per klassieker deels verschillend wie bij de favorieten hoort.

Miko1983 9 oktober 2020 om 07:23

Alaphilippe en Pedersen zijn net zo lang in vorm toch??
Wout gaat hier gewoon goed zijn. WvA vs MvdP, zal een mooie strijd worden, kijk er naar uit. Beide goede en sympathieke renners!

F4L 9 oktober 2020 om 07:54

Alaphilippe vond ik in de Dauphiné en de Tour minder in vorm (zeker in vergelijking met vorig jaar). Die moest het daar regelmatig laten lopen.

007 9 oktober 2020 om 08:13

Daarnaast heeft WVA zich vaak genoeg naar de vaantjes gereden als knecht

Miko1983 9 oktober 2020 om 09:34

007, geloof mij Wout gaat er staan. In tegenstelling tot de helft van “jouw” namen ;)

Chris Van Uden 9 oktober 2020 om 09:48

Pedersen is anders wel een dark horse, zeker in slecht weer!

jan jansen 9 oktober 2020 om 07:47

Een mini piek?

lnnrt 9 oktober 2020 om 11:09

Die zijn voor een piepklein kerstboompje

F4L 9 oktober 2020 om 07:52

Vanaf de start van het nieuwe seizoen is hij al in vorm. Het zou ontzettend knap zijn als hij deze vorm nog steeds heeft.

Elvs 9 oktober 2020 om 08:01

Van Aert de ronde, Mathieu Roubaix. En dan volgend jaar andersom.

Gun het beide wel en met dit scenario kunnen we lekker doorgaan met de ‘wie is de beste’ discussies

Michelangelo 9 oktober 2020 om 08:59

Gelukkig is wielrennen niet hetzelfde als je pizza bestellen.

Maar als ik mijn bestelling mag plaatsen, dan hoop ik toch echt dat een type als Vanmarcke of Naesen eindelijk zijn grote vis binnen hengelt.

007 9 oktober 2020 om 09:05

Pizza tonijn! Lekker hoor

Scibby 9 oktober 2020 om 12:03

@Michelangelo; Ja die twee gun ik het ook inderdaad. Vanmarcke heeft er al zo vaak zo dichtbij gezeten.

Oden Eater 9 oktober 2020 om 08:24

Flupke was niet top in het begin van de Tour, hij kwam er pas helemaal door op het WK.

Wout is al van begin augustus aan het knallen. Maar ondanks dat verwacht ik toch nog veel van hem. Mannen zoals GvA hebben al bewezen dat het perfect mogelijk is om een heel seizoen op niveau te presteren. Bij Greg is het dan dikwijls eerder net niet, maar dat negeren we ff.

xistnc 9 oktober 2020 om 08:31

De naam Nico Dick boven een artikel zonder bronvermelding dat bijna 1-op1 hetzelfde is als een artikel van Werner Boulez in het Nieuwsblad. Hoe werkt zoiets?

josi 9 oktober 2020 om 08:42

Waarschijnlijk zat hij met meerdere journalisten tegelijk aan tafel. Dan krijg je vergelijkbare artikelen.

tight 9 oktober 2020 om 09:06

Toch zijn er ook verschillen. Hier staat dat Wout z’n explosiviteit moest aanscherpen en in het artikel op sporza is het zijn duurvermogen en juist niet de explosiviteit met een goede reden erbij. Ik ga voor de Sporza optie.

VDB44 9 oktober 2020 om 09:28

Ik geef 2 woorden als tip: Corona + Zoom

Nico Dick 9 oktober 2020 om 09:33

@xistnc: voor wat het waard is, er was gisteren een Zoom-meeting met Sporza, HLN, Belga, HNB en WielerFlits

Natte spons 9 oktober 2020 om 11:29

Ik geloof ook meer het duurvermogen als hij zegt “Vijf, zes uur op de fiets…”,

Jean Dumas 9 oktober 2020 om 09:14

Benieuwd of Jumbo en Alpecin de koers gaan dragen.

Michelangelo 9 oktober 2020 om 10:16

Jumbo KAN de koers niet dragen. Want die hebben geen sterke ploeg. Althans, daar was ene Michel W weer op aan het zinspelen in Extra Time koers.

Ze hebben in ieder geval een mooi excuus. Zie de discussies al helemaal voor me
Lefevere: “Hey Frans , zetten jullie een mannetje bij op kop”
Maassen: “Neuh, Wuyts zegt dat we geen goede ploeg hebben, dus bekijk het maar”
Lefevere: “Maar jullie hebben veel meer geld dan ik, en jullie staan boven ons in alle ranglijsten”
Maassen: “Euhhh o ja”.

Domestique 9 oktober 2020 om 10:23

Doe jij eigenlijk nog iets anders dan mekkeren over Wuyts, Lefevere, DQS of het onderschatten van Jumbo, en dan liefst een combinatie van alle 4? We weten het nu stilaan ;-)

harryjohan71 9 oktober 2020 om 11:16

@Domestique De prestaties van JV worden hier door velen onderschat.

Domestique 9 oktober 2020 om 11:20

Kan zijn, maar om hier dagelijks diezelfde teksten talloze keren neer te pennen met altijd diezelfde sneren naar Wuyts en Lefevere… Erg interessante discussies zijn het niet.

Frank V 9 oktober 2020 om 12:15

@Michelangelo
Je vertelt weer onwaarheden. En humor is het niet te noemen. DQS heeft meer dan het dubbele van de belangrijkste rangschikking nl. de zeges en DQS neemt haar verantwoordelijkheid in bijna alle klassiekers. Dat weet iedereen.

harryjohan71 9 oktober 2020 om 12:27

Kwaliteit van de overwinningen telt ook mee. Het aantal overwinningen wordt door DQS en zijn fans heel belangrijk gevonden. Andere ploegen hechten meer aan de kwaliteit van de overwinning. Een tijdrit overwinning van Jungles op het NK tillen ze niet zo zwaar aan. Zo zijn er nog meer van deze overwinningen bij DQS. UAE heeft dit jaar beter gepresteerd dan DQS ook al staat DQS bovenaan in het lijstje met overwinningen. JV heeft trouwens ook mooiere overwinningen / prestaties behaald dan DQS.

Murcia 9 oktober 2020 om 13:16

De koers dragen hoeft niet, DQS zal die verantwoordelijkheid al snel opgedrongen krijgen als sterkste ploeg in de breedte. Overigens heeft Michelangelo wel gelijk als hij de opmerkingen van Wuyts aanhaalt. Die was in Extra Time weer ouderwets bezig met TJV naar beneden te praten mbt de sterkte van de ploeg. Gelukkig was Bakelants het daar niet mee eens.

Massimo Bataille 9 oktober 2020 om 13:50

Het aantal overwinningen is zeker van belang, maar dat de kwaliteit minder belangrijk is durf ik absoluut niet beweren voor quickstep.
Ze nemen altijd initiatief in de klassiekers ( en sprintetappes ) en maken de koers altijd attractief. Enige waarin ze tekort komen zijn klassementsmannen, maar als je al paar dagen geel en roze hebt met Alaphilippe en Almeida, terwijl je rondehoop geblesseerd is, is dit absoluut niet slecht.

Jumbo is natuurlijk ook een topploeg en met Van Aert en Roglic hebben ze 2 van de beste renners ter wereld rondrijden. En ernaast Groenewegen voor de spurts.
Met Kruiswijk, Dumoulin, Bennett en Kuss hebben ze ook hoop klimtalent, maar overwinningen zijn toch moeilijk.
18 overwinningen met 5 renners: Roglic (7) – Van Aert (6) – Groenewegen(3) – Bennett, Kuss (1)

Daarnaast kun je wel niet ontkennen dat Quickstep in de breedte meer overwinningen haalt.
Ze kunnen het met Bennett, Jakobsen en Hodeg in de sprint ( en nu plots Ballerini ook). Evenepoel reed iedereen naar huis en Alaphilippe rijdt ook uitstekend.
En dan heb je in de breedte nog renners als Asgreen, Cavagna, Senechal, Stybar, Jungels, Lampaert …
37 overwinningen met 14 renners: Evenepoel (9) – Bennett (6) -Jakobsen (4)-Asgreen(3)- Alaphilippe(2+WK) – Cavagna, Bagioli, Steimle (2) – Jungels, Devenyns, Stybar, Senechal, Ballerini, Archbold (1)

harryjohan71 9 oktober 2020 om 14:13

@Massimo ik zeg niet dat het klassiekers etappes voor DQS minder belangrijk zijn. Ik zeg dat tov andere ploegen DQS veel scoort in kleinere wedstrijden, omdat ze kiezen voor sprinters en tijdrijders. Daarnaast winnen ze altijd veel nationale kampioenschappen. Dit zie ik niet echt als een overwinning van de ploeg. Het aantal World Tour overwinningen valt dit jaar voor DQS tegen, zeker vergeleken met anderen jaren. De renners met 1 of 2 overwinningen hebben deze veelal behaald in nationale kampioenschappen.
Vooral in de ronde van Polen en Tour hebben ze de World Tour overwinningen behaald.
NB in settimana heeft JV Development gereden tegen DQS. Hier hebben ze beide 2 overwinningen behaald, o.a Eenkhoorn maar ook Kooij. Deze tellen alleen mee bij Development team.

Massimo Bataille 9 oktober 2020 om 14:47

Ik geef het toe dat het dit jaar ‘iets’ minder is qua WT-overwinningen. Maar dit is deels ook door pech en covid-19 te verklaren.
Een sterke Van Aert (Sanremo) , een ‘domme’ finale van Alaphilippe in LBL (anders wint Roglic nooit) en valpartij in Lombardije ( Evenepoel zag ik wel winnen als hij op zijn fiets blijft).
Natuurlijk vallen er ook wedstrijden weg vanwege covid, zo is er geen E3-prijs, Amstel ( en nu ook Roubaix) en moeten G-W en Ronde v.Vlaanderen nog gereden worden. Dit zijn wedstrijden waar Quickstep doorgaans veel prijzen pakt.
Tevens rijdt Alaphilippe de Waals Pijl niet ( waar hij anders ook grote kans heeft om te winnen).
Als het een normaal seizoen is, waar Alaphil de WP wint, Evenepoel niet valt en Lombardije wint en ze winnen 1 a 2 vd vlaamse klassiekers, dan hebben ze een prima seizoen gereden.
Als, als, als … Als mijn tante ballen had, dan was het mijn nonkel =D

harryjohan71 9 oktober 2020 om 14:54

@Massimo we kijken naar dit jaar en hier scoort JV kwalitatief beter dan DQS. DQS heeft meer overwinningen omdat JV in het begin van het seizoen bijna geen wedstrijden rijdt. Ik benoem toch ook niet welke overwinningen JV niet behaald heeft door Corona of valpartijen. Ik houd niet van excuses zoeken. Alle ploegen komen wel iets tegen. In Roubaix was DQS echt niet favoriet dit jaar.

Chris Van Uden 9 oktober 2020 om 09:42

Leuk interview om te lezen. Ik hoop dat het drieluik doorgaat en dan verwacht ik wel wat van Wout. En van Matthieu natuurlijk!

Koers 9 oktober 2020 om 09:47

Door het veldrijden zie ik wva en vdp nog altijd als een setje. De laatste jaren was vdp daar toch echt de betere, in de eerst klassiekers was dat wva. Hopelijk zien we nu een mooie strijd tussen beiden, in wat voor hun toch wel de belangrijkste koersen zijn.

john 9 oktober 2020 om 10:27

Hoop voor die sprinter van Alpecin ,niet dat hij met Wout naar de streep moet dan wint Wout op een been

Barry Batsbak 9 oktober 2020 om 10:39

Rijdt Tim Merlier Gent-Wevelgem?

DJ63 9 oktober 2020 om 10:45

VdP heeft van Aert er in het verleden een stuk vaker opgelegd dan andersom. Het kan dat de verhoudingen veranderd zijn maar op 1 been gaat het zeker niet worden.

adelaarvanantwerpen 9 oktober 2020 om 14:45

De wout van verleden is toch echt niet de Wout van nu. Van Aert wint nu sprints in de Tour tegen de beste sprinters ter wereld. Als Wout met VDP naar de streep gaat is hij gewoon zwaar favoriet.

Deel Koeper 9 oktober 2020 om 16:27

Denk dat het 50/50 is.

Van Aert geef ik aanzienlijk meer kans als het een massasprint is met nog een hoop andere goede sprinters. Bij een uitgedund groepje geef ik van der Poel meer kans.

SjorsPatate 9 oktober 2020 om 17:09

Een sprint win je ook door het koppie erbij te houden en te bluffen. Zie Brabants Pijl waar van der Poel de mist in ging.

Jean Dumas 9 oktober 2020 om 11:06

Jongens Roubaix is afgelast.

rogierb 9 oktober 2020 om 11:10

Balen, maar had ook weinig hoop meer.

harryjohan71 9 oktober 2020 om 11:12

Van Aert zal dan wel Drie daagse van de Panne toevoegen. Heeft Lindeman ook zijn laatste wedstrijd voor JV al gereden.

Koersmaniak 9 oktober 2020 om 11:23

Alaphilippe en Vanderpoel hebben goeie vorm getoond, maar er zijn ook altijd mannen die specifiek mikken op die klassiekers en die zelf moeilijker succes kunnen boeken in een Tour.
Ik denk bijvoorbeeld aan een Stuyven.

Mechanieker 9 oktober 2020 om 11:26

Schijnbaar……

Voorgeborchte 9 oktober 2020 om 11:39

* Tweeluik

nickdt 9 oktober 2020 om 11:52

Wordt een tweeluik Wout.

Peter Lippens 9 oktober 2020 om 11:55

en gezien het wielergekke gedrag in België zou best die twee anderen wedstrijden ook worden geannuleerd, de toestand is er minstens zo ernstig als in het noorden van Frankrijk

Frank V 9 oktober 2020 om 12:23

Ja ja, het "gedrag van de Belgen", moet het weer?
Binckbank niet gezien? Gelukkig kunnen de Belgen er wat van en redden ze in een no-time dit rondje nadat de NLers op ongehoorde wijze de boel afgelasten.

In Aalter, waar het normaal een feest voor duizenden mensen in op het plein stond er nu misschien 12 man aan de meet. 11 ervan officials.

Flanders Classics heeft al lang geleden aangekondigd dat er geen publiek toegelaten wordt op de hellingen.

edit wf: gedraag je

Romāns Vainšteins 9 oktober 2020 om 16:15

Tweeluik, eenluik, Luik…

Had er dan toch moeten starten.

deffil 9 oktober 2020 om 17:48

Zalig die ingesteldheid en motivatie van Wout!
Leuk dat hij erbij kwam, ik had de indruk dat het de laatste koersdagen wat magertjes was qua klasbakken

Yeez 9 oktober 2020 om 19:04

Die zal wel balen dat hij luik heeft overgeslagen. Achteraf is het alleen altijd makkelijk natuurlijk ;)

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair