Wout van Aert: “Het was verstandiger om ons afzijdig te houden”

vrijdag 15 juli 2022 om 18:25
Wout van Aert: “Het was verstandiger om ons afzijdig te houden”

foto: Cor Vos

Jumbo-Visma besloot in de Tour de France-etappe naar Saint-Étienne geen kopwerk te doen om de etappe te winnen. Daar was groenetruidrager Wout van Aert het mee eens. “We hebben de vorige dagen veel afgezien en we hebben veel gewerkt”, vertelt hij aan Sporza.

Het waren de ploegen van de andere sprinters die het tempo bepaalden achter de zeven koplopers, maar Lotto Soudal, Alpecin-Deceuninck en later ook BikeExchange-Jayco kregen het gat niet dicht. “Toen de vlucht wegreed en ik de namen hoorde, wist ik al dat het moeilijk zou zijn”, aldus Van Aert.

De trein van Jumbo-Visma zat goed vooraan, maar reed niet intensief op kop. “In het grotere plaatje was het verstandiger om ons afzijdig te houden. Dat was een goeie tactiek”, geeft Van Aert aan. “De laatste vijftien kilometer waren rustig, maar voordien geloofden veel ploegen er nog in.”

Suprematie in het puntenklassement
Overigens moest de Belgische kopman zich nog wel twee keer inspannen. Van Aert pakte bij de tussensprint 8 punten voor de groene trui en aan de finish sprintte hij naar de zevende plaats, goed voor 12 punten. Dat betekent dat Van Aert nu 333 punten heeft in het puntenklassement. Dat is meer dan het dubbele (!) van de nummer twee Tadej Pogačar, die 164 punten heeft.

De kans bestaat dat Van Aert na het weekend al zeker kan zijn van winst in het puntenklassement. “Ik heb het nog niet uitgerekend, maar ik laat de punten niet liggen. Als ik mathematisch zeker ben, zal dat rust geven.”

Dit artikel delen:

24 Reacties

Gijsbert Van Beers 15 juli 2022 om 18:33

Verstandige keuze.

De blik van TJV moet nu op het grotere plaatje. Groen en geel in Parijs. Voor groen hoeft niet alles in een massasprint te eindigen, en voor geel is het goed energie te sparen, en het risico te voorkomen dat Wout er in een hectische massasprint bij ligt (of erger: Vingegaard in de aanloop er naartoe).

Minste hectiek in de koers heb je als er een vluchtgroep weg is zonder gevaarlijke mannen. Dus dat lijkt met de tactiek voor de rest van de etappes.

0
Glorious 15 juli 2022 om 18:46

Topteam en verstadig

0
bartp25 15 juli 2022 om 18:50

Zolang Wout van aert zijn puntjes blijft sprokkelen in de tussensprints is het voor de 2e rustdag voorbij.

0
Pietspeed 16 juli 2022 om 08:58

Het was uiteraard al na één week voorbij. Zie Henk Boer: “zie parcours”. En dat is eufemistisch gezegd. Ik zeg: zie Wout van Aert.

0
Anton van Valouwe 15 juli 2022 om 19:01

“Plan om energie te sparen door vlucht niet te achtervolgen” had ook gekund….

0
michel van der staak 15 juli 2022 om 19:24

En belangrijk om andere ploegen misschien ook wat te gunnen en niet alles dicht rijden. Dat zou je later ook eens stevig kunnen opbreken als ze met pech of iets staan. En bedoel niet alleen de Tour nu, maar alles wat er nog komt.

0
horsm 15 juli 2022 om 19:31

Jaja… maar de ene zijn gunst, is de ander zijn misgunst. Door de vluchters iets te gunnen, misgun je BEX, Alpecin en de Quicksteppies een kans op de sprint.

0
Deel Koeper 15 juli 2022 om 20:40

Dan denk ik ook dat je beter sprintersploegen te vriend kan houden, die rijden gegroepeerd en zullen sneller een handje toesteken.

De ploegen van de vluchters bestaan meestal uit een hoop eenlingen, die gaan niet plots als ploeg rijden omdat ze boos zijn of omdat ze iets willen terug doen na een cadeautje.

0
pirazzi 15 juli 2022 om 19:52

Ze willen ook uitsluiten dat Pogacar aan de finish bonificatieseconden pakt, daarom laten ze vanaf dat Vingegaard geel heeft elke dag de kopgroep met rust.

0
Baukema Tomoulin 15 juli 2022 om 20:15

Tja met dit sterke blok krijgen we enkel nog vluchtgroepen die het gaan uitmaken. Ze kunnen het elke etappe strak regiseren dat er geen gevaarlijke mannen weg kunnen. UAE is niet sterk genoeg en Ineos gaat duidelijk voor etappes. Dit worden nog 6 vlucht etappes + 1 tijdrit + 1 koninklijke massasprint in Parijs.

0
PietFriet 15 juli 2022 om 20:43

Het valt me op dat er ontzettend veel mensen en ‘kenners’ zijn die van alles van Van Aert verwachten. Van Aert zelf maakt echter een verstandige indruk en weet precies wanneer hij voor het team wil werken en wanneer hij wil dat het team voor hem werkt.

0
xistnc 15 juli 2022 om 21:33

De Belgen hebben verder ook niet al te veel om voor te juichen. Al hun eigen ploegen moeten het hebben van buitenlandse speerpunten, toevalstreffers daargelaten. Ze komen dus collectief hoe dan ook uit bij een Belg die er bewust voor gekozen heeft om juist niét voor een Belgische ploeg te rijden.

0
Gibo 15 juli 2022 om 22:01

Ik heb niet het idee dat er echt een probleem van gemaakt wordt dat hij niet voor een Belgisch team rijdt.
Er was ook veel lof voor jumbo in het voorjaar.
Dat hij zich soms moet wegcijferen is voor sommigen duidelijk dan wel weer een probleem.

0
djerkson 15 juli 2022 om 23:22

@xistnc: 3 etappezeges voor de Belgen tot hiertoe, een groene trui in Parijs behoudens pech, 2 gele truidragers voor 5 dagen en dat alles tot hiertoe tot hiertoe. Alpecin heeft Philipsen als speerpunt, Wellens/Gilbert/Van Moer bij Lotto voor een overgangsrit, Lampaert gele trui en ritzege voor QS. De Nederlandse speerpunten Vdp en Jakobsen rijden toch ook voor Belgische teams nb. Conclusie: jouw betoog is onzin van de bovenste plank

0
Alfons Haavers 15 juli 2022 om 23:24

@xistnc: bij jou gaat het wel heel vaak over 'de Belgen' heb ik de indruk…

De oorsprong van de kritiek zit 'm er denk ik vooral in dat een renner met het uitzonderlijk talent van Wout van Aert het maximale uit zijn kunnen moet halen. Daar is ook gewoon iets voor te zeggen. Geef van Aert hier een iets minder team (à la Sagan bv. in het verleden) dat volledig in zijn dienst rijdt en hij zal wellicht ook wel die groene trui winnen, en misschien zelfs meer kansen krijgen op etappezeges. Bovendien was de ondersteuning in het eendagswerk tot voor dit jaar bij TJV niet echt veel soeps. Het verhaal dat van Aert bij TJV te veel in dienst moet rijden en te weinig ondersteund wordt door ploegmaats, bestaat wel al langer dan vandaag en is nu niet ineens opgedoken deze Tour. Het is een frustratie die al veel langer sluimert.

Nu kan je er ook op een andere manier naar kijken. Van Aert is net zo goed in 3 weken Tour omdat hij dezelfde begeleiding krijgt als ronderenners die meedoen voor eindwinst en zich samen met die toppers kan klaarstomen. Er is voor hem ook meer vrijheid in de Tour gekomen dit jaar, en de ondersteuning is er zwaar op verbeterd. Wout zelf is blij bij TJV, wellicht omdat hij er net zo gegroeid is als coureur (en er ook rijkelijk betaald wordt, laten we wel wezen). Hij is ook niet naïef vermoed ik: als hij blijft bij TJV weet hij dat er in de Tour ook andere kopmannen zijn en een hoger doel. Toch is het een wisselwerking. Zijn ploeg heeft ook veel aan hem te danken (zonder van Aert was Vingegaard na de kasseirit wellicht al uitgeschakeld voor het klassement, hij heeft voor Roglic ook al een paar keer de meubelen gered) en iemand met zijn talent (die bij zijn eerste poging meteen podium rijdt in Strade of op een crossfiets meespeelt in de finale van de Ronde van Vlaanderen) zou bij pakweg Quick-Step of Bora wellicht ook wel tot grootse prestaties komen.

Het idee dat Wout binnen dit team in deze Tour meer vrijheid zou moeten krijgen, is misschien moeilijk te volgen gezien hij nu eenmaal weet waarvoor hij zich heeft opgegeven toen hij zijn contract bijtekende. Maar aan de grondslag ligt het idee dat van Aert bij een ander team misschien meer uit zijn carrière zou kunnen halen (wat ik persoonlijk betwijfel maar ook weer niet helemaal uitsluit).

Dat Belgen het niet kunnen hebben dat hun beste renner niet voor een Belgisch maar Nederlands team rijdt, speelt naar mijn gevoel veel minder een rol. Sowieso zijn ze in België veel minder bezig met de nationaliteiten in hun teams dan sommige Nederlanders als het gaat over TJV als ik de reacties er hier en elders op mag geloven. Ik lees daar zelden iets over in België. Ook bij DSM bv. lijkt dit al veel minder te spelen, en er lijken ook niet zo heel veel Nederlanders er wakker van te liggen dat vdP bij een Belgisch team rijdt. Het is echt iets dat vooral lijkt te spelen voor Nederlanders bij Jumbo-Visma.

Mensen zijn echt niet minder blij als van Aert nu wint in het shirt van TJV. Met ook nog de onverwachte zege en gele trui van Lampaert hebben de Belgen overigens weinig te klagen deze Tour. Ook voor ons is het wel eens een pak minder geweest in de Ronde van Frankrijk. Bovendien zijn supporters opportunistisch: als er wat te juichen valt, doen ze het ook. Zo zijn veel Belgen ook blij met de zege van Jakobsen voor QS. De voorwaarde dat het een Belg moet zijn die voor een Belgisch team rijdt, stellen weinigen vermoed ik om in juichmodus te gaan.

Ik vind dat steeds terugkerende verhaal van 'huehuehue die Belgen toch' wat flauwig. Even goed kan je het over 'De Nederlanders' hebben die toch keer op keer meer landgenoten in nationaal team (?) TJV willen of vdP als grootste renner ooit bestempelen. Dat is ongeveer even genuanceerd.

Je hebt een paar topjaren als renner waarin het moet gebeuren en in een wielergek land als België (zeg maar Vlaanderen) willen ze nu eenmaal dat hun beste renner van het moment eruit haalt wat erin zit. Tuurlijk heb je een paar figuren zoals Eddy Planckaert en hier op de site ook wel enkele die te ver durven doorslaan, maar die veralgemeningen over 'de Belgen' slaan wat mij betreft even vaak door.

Het is niet omdat die paar lieden luid roepen dat ze de mening van een heel land vertegenwoordigen, ik denk dat er veel meer Belgen op dezelfde nuchtere manier naar kijken als Wout zelf en niet alleen de opofferingen zien maar ook al het moois dat zijn team hem oplevert.

0
simplex 16 juli 2022 om 00:36

De algemene en correcte post van PietFriet over Van Aert wordt door xistnc wederom en al jaren als het over Belgen gaat om zijn “genuanceerde vaag intellectuele visie” op los te laten. Gelukkig wordt dit daarna door de volgende posts eenvoudig maar duidelijk weerlegd.
Alfons Haavers doet dit uitgebreid maar nog duidelijker.
Wat is het toch dat ik hier op Wielerflits al 13 jaar “moet” lezen van deze veelposter die het zo graag op zijn wijze moet verwoorden en het (vrijwel) altijd beter denkt te weten.
Maar ook al 13 jaar moet constateren dat deze super troll melder en zelfbenoemd docent wielerkunde en beroepsposter vrijwel nooit iets positiefs over de Belgische wielersport, renners, ploegleiders en commentatoren weet te melden.
Okay, op uitzondering na van WvA die bij zijn Nederlandse ploeg het wel aardig doet.
Ook het directe gehak en comment op de inzendingen van de vele Belgische posters blijft gestaag doorgaan. Waarom zo dom en hoe los je bepaalde antipathieën tegen Belgen of wat dan ook op?
Zet je zelf wat meer op ons algemene niveau en toon wat meer respect voor anderen! Scheelt een hoop posten en tijd om anderen te beschadigen en jezelf te willen blijven bewijzen. Daar zit uiteraard helemaal niemand op te wachten.
Ga wat fietsen als je met ons op/en Wielerflits problemen hebt en bekijk de wereld om je heen wat positiever. Gelukkig is er nog wat meer om van te genieten en een bijdrage aan te leveren.

0
Sjonge Jonge 16 juli 2022 om 01:57

Ik snap überhaupt niet dat je over Nederland vs. België gaat praten als je ook kan genieten van Evenepoel, van Aert, van der Poel, Jakobsen (Pogacar, Pidcock, Alaphilippe).

We hebben misschien wel de aantrekkelijkste generatie wielrenners aller tijden, geniet daar toch juist van….

0
Erik de Vlaming 15 juli 2022 om 22:13

Bij de avond etappe hadden ze de Wout van Aert meter welke etappes hij op papier allemaal kan winnen nou dat waren ze bijna allemaal. Wat een laag niveau heeft dit programma gekregen zeg! Hopelijk interviewen ze Tusveld ook een keer

0
SpeedyLegs 15 juli 2022 om 22:35

Hopeijk is Wout van Aert snel zeker van het groen. Dan kan hij Jonas Vingegaard nog meer helpen om het geel behouden. Van Primož Roglič verwacht ik dat niet.

0
Natte spons 15 juli 2022 om 23:22

Juist Roglic heeft zich in dienst van Vingegaard opgeblazen in de rit dat hij de 3 minuten pakte op pogacar.

0
Eljorro 16 juli 2022 om 01:15

Het verbaast me dat Van Aert nog steeds voor die paar punten gaat. Zijn voorsprong is zo groot. Dat haalt niemand meer in. De kans dat hij 0 punten haalt is nul, en de kans dat iemand anders alle punten gaat pakken is ook nul. Het geeft aan dat hij heel veel overschot heeft.

0
Johnnie Doe 16 juli 2022 om 08:45

B vs NL het interesseert me helemaal niet. De renners interesseert het ook helemaal niet. Die rijden voor een ploeg. De landencompetitie is wat vh journaille. Het heeft 0 met de sport te maken. Er is maar 1 wedstrijd waar het mogelijk speelt. Maar zelfs daar wegen de ploegbelangen zwaarden.

0
Lalsacien 16 juli 2022 om 09:07

@Johnnie Doe dat ben ik niet met je eens. De Fransen hebben eensgezind het WK gereden de afgelopen jaren!

0
Pietspeed 16 juli 2022 om 09:02

Pappelap voor de media. 3 etappes, geel, groen. Sparen voor Pyreneeën, tijdrit en sprint Parijs.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone