Van Aert blaast tegenstand weg in Wereldbeker Zonhoven, Van der Poel tweede

zondag 8 januari 2023 om 16:09
Van Aert blaast tegenstand weg in Wereldbeker Zonhoven, Van der Poel tweede

foto: Cor Vos

Wout van Aert heeft met groot vertoon van macht de Wereldbeker Zonhoven op zijn naam geschreven. De Belgisch kampioen pakte in de derde ronde een gaatje, dat hij al snel uitbreidde tot een onoverbrugbare bres. Mathieu van der Poel moest genoegen nemen met de tweede plek.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

In de openingsfase van de Wereldbeker Zonhoven zaten de verwachte namen gelijk van voren. Laurens Sweeck had de beste start, maar al snel namen Wout van Aert en Mathieu van der Poel over. Laatstgenoemde maakte echter een slippertje, waardoor hij wat terugviel. Van Aert had een gaatje, maar Van der Poel dichtte de bres al snel. We kregen daardoor drie koplopers: Van Aert, Van der Poel en Michael Vanthourenhout.

Van der Poel valt, Van Aert trekt door
In de tweede ronde kon ook Laurens Sweeck de aansluiting weer maken. Althans, voor een moment. Na een nieuwe versnelling van Van Aert, verbrokkelde de kopgroep opnieuw. Van der Poel had een tijdje nodig, maar kon bij het ingaan van ronde drie de aansluiting maken. Vanthourenhout en Sweeck keerden niet direct terug. Wel kwamen ze tot bij Van der Poel, die later in de ronde nog een keer ten val kwam. Van Aert moest ook uit de pedalen, maar zat snel weer op de fiets. Hij pakte daarna meteen een mooi gat.

Het publiek kwam in grote getalen naar Zonhoven – foto: Cor Vos

Na drie van de acht rondes was het verschil tussen Van Aert en het trio daarachter zestien seconden. Daarna liep hij snel verder uit. Half koers had hij een voorsprong van 36 seconden, na vijf rondes was dat meer dan een minuut geworden. In de zesde ronde herpakte Van der Poel zich wat. Hij reed weg bij Sweeck en Vanthourenhout, maar echt dichterbij Van Aert kwam de Nederlander niet. Het verschil bleef ongeveer een minuut.

Van Aert soleert naar zege
In de voorlaatste ronde werd het gat nog wat groter. Van Aert kon dus met een gerust hard beginnen aan de slotronde, waar hij geen risico’s meer hoefde te nemen. Hij zou met ruim verschil als eerste over de streep komen. Van der Poel werd tweede. Daarachter was het een strijd voor plek drie tussen Vanthourenhout en Sweeck. Die laatste trok daarbij aan het langste eind.

Wereldbeker Zonhoven
Uitslag mannen 
1. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma) in 58m49s
2. flag-nl Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) op 1m23s
3. flag-be Laurens Sweeck (Crelan-Fristads) op 1m31s
4. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 2m02s
5. flag-be Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck) op 2m08s
6. flag-nl Lars van der Haar (Baloise-Trek Lions) op 2m17s
7. flag-be Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck) op 2m37s
8. flag-be Jens Adams (ChocoVit) op 2m49s
9. flag-ch Kevin Kuhn (Tormans) op 3m01s
10. flag-nl Corné van Kessel (Deschacht-Hens-Maes) op 3m14s

Dit artikel delen:

16 Reacties

Apemantus 8 januari 2023 om 16:23

Waarom met die niet herstelde rug toch op de fiets stappen? Plezier beleef je er niet aan en het helpt de blessure ook niet. Voor het geld hoeft hij het niet te doen lijkt me.

7
HSV 8 januari 2023 om 18:50

Begrijp ik ook niet. Als je een cx seizoen gemist hebt vanwege rugblessure, die een jaar later opnieuw gaat opspelen dan neem je toch geen risico je grote doelen op de weg in gevaar te brengen? Op dit niveau gaat het toch niet meer alleen om leuk?

2
Romāns Vainšteins 8 januari 2023 om 16:36

Ik zag vandaag nou niet meteen een MvdP die enorm op de sukkel met zijn rug was ofzo maar eerder eentje die 2 fouten maakte op een t3r1nglastig parcours en niet opkon tegen een simpelweg harder stampende van Aert.

Dat is ook het grote verschil met wegwielrennen, in het veld wint domweg de beste tenzij hij/zij een bloopert maakt of het materiaal het begeeft.

Straks in de wegkoersen gaat het anders zijn: als hij niet het hardst rijden kan mag MvdP gerust in vanuit de onderrug-positie aantreden en proberen zo zijn koers te winnen.

5
LDV 8 januari 2023 om 16:19

De beste…

4
Cyclejo Schwanen 8 januari 2023 om 16:22

Shirin van Anrooy bij de dames foutloos en Wout nagenoeg foutloos. Zo win je op dit parcours.

3
fransestinkkaas 8 januari 2023 om 16:26

Laatste twee rondes leek het weer een beetje op de Van der Poel die we kennen. Verder is Van Aert gewoon de beste, heeft simpelweg de grootste motor en ook technisch de beste.

3
poeskescherens 8 januari 2023 om 16:54

Toch wel eens met Nys en zijn betoog of die twee tegen wil en dank elkaar niet de das om doen zo met betrekking tot het voorjaar. Als er een niet mee doet, kan de ander een kloofje slaan en daarna een gat van 20-30 s controleren. Maar zelfs vandaag had ik het idee dat WvA vol doorging, want ja, met MvdP weet je nooit…

2
Wieler-Joke 8 januari 2023 om 17:14

Wat weet Nys hier nu van die heeft nooit een deftige wegkoers gereden (ik overigens ook niet maar ik ga ook geen beweringen doen). Wout wordt hier denk ik alleen maar sterker van, voor vdp is dit duidelijk te veel, Van Aert is een ronderenner die gaan bijna niet stuk terwijl vdp nog een pure eendagscoureur is.

-3
Jinn 8 januari 2023 om 17:48

Wieler-Joke: Ik ga hier ook geen beweringen doen. Ook Wieler-Joke: zet de volgende 3 zinnen vol beweringen.

2
Wieler-Joke 8 januari 2023 om 17:56

Dat zijn vaststellingen ik ga niet beweren dat het voorjaar van Wout en Mathieu op de helling staat dat is nog 2 maanden daar kan ook Nys niks deftig in voorspellen tenzij hij het zelf eens meegemaakt zou hebben. Zo eens een keer in Roubaix komen fietsen voor een 50e plaats tel ik dan niet mee. Ik was vroeger een Nys fan nota bene voor ik plots een Nys basher wordt genoemd, ik zou hetzelfde zeggen als dit een Klaas Vantornhout ofzo zou doen.

-4
unionwagtmans 8 januari 2023 om 16:31

Vd Poel wou punten voor de startorde van het WK. Missie geslaagd (zonder vlag en wimpel)

1
kelderfan 8 januari 2023 om 17:55

Mooi hoor de zoveelste zege voor Wout Van Aert.

1
paul koudijs 8 januari 2023 om 17:55

VA heeft de grootste motor omdat hij twee jaar achter elkaar de Tour heeft (uit)gereden en daarmee een enorme basisconditie heeft opgebouwd. Dat gaat VDP nooit meer inhalen. Jammer, want ik ben een groot VDP fan en volgens mij heeft hij ook net iets meer talent dan VA. Maar VA heeft een veel betere en professionelere begeleiding.

1
Jean Berben 8 januari 2023 om 18:11

Mathieu fietst wellicht iets mooier, fietstechnisch zuiverder dan een WVA maar ieder doet het op de manier waarop hij kan en met de middelen die hij heeft. WVA heeft volgens mij (wat) meer tijd nodig gehad om op dit niveau te komen, Mathieu stond hier al enkele jaren eerder. de huidige hegemonie van WVA willen verklaren door te beweren dat Mathieu zijn begeleiding minder professioneel zou zijn vind ik afbreuk doen aan wat WVA presteert. Het is niet zomaar een knop die je aan/uit kan zetten, Van Aert heeft hier voor moeten werken, en moet dat nog doen. Ik herinner me een interview met de junior Van Aert na een zoveelste tweede plaats achter Mathieu waarin hij zei, Mathieu heeft gewoon een grotere motor, ik hoop die ook ooit te krijgen…Wel, die motor heeft hij en die is er niet zomaar gekomen, dat verdient toch wel een beetje meer respect vind…iets dat beide heren wel voor mekaar hebben dunkt me.

10
Mechanieker 8 januari 2023 om 18:33

Jean Berden: correct verwoord.

1
Verschrikkelijk 8 januari 2023 om 23:48

VDP is meer een Federer, VA meer een Nadal.

1

Headlines

Populair

Materiaalzone