Wout van Aert baalt van zilver op WK: “Voelde me een laffe renner in het wiel”

zondag 5 februari 2023 om 16:59
Video

Wout van Aert moest vanmiddag op het WK veldrijden zijn meerdere erkennen in Mathieu van der Poel. De Vlaming voelde zich vandaag minder sterk dan zijn concurrent. “Maar dat betekent niet dat ik niet had kunnen winnen.”

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Ik ben teleurgesteld dat ik niet heb gewonnen. Vanaf de eerste minuut stond ik onder druk. Vooral in het eerste half uur had ik het zwaar. Ik voelde me een laffe renner in het wiel”, zegt hij al lachend na afloop. “Het had weinig zin om iets te proberen, want het ging toch niets uithalen. Mathieu trekt het in de sprint naar zich toe, dus chapeau.”

In de laatste ronde probeerde WVA wel nog iets, maar daarmee kon hij geen sprint voorkomen. “Ik versnelde voor de balken omdat ik elke keer merkte dat ik daar wat verloor. Uiteindelijk probeerde ik in tweede positie de finish op te draaien, maar ik werd de kop op gedrongen en had toen geen pasklaar plan. Dat is deel van de koers.”

“Achteraf had ik meer kans als ik direct de sprint was aangegaan”, eindigt hij. “Maar dat heb ik niet gedaan, dus dat is mijn fout. Mathieu was de sterkste in koers.”

Dit artikel delen:

32 Reacties

tony2222 5 februari 2023 om 17:29

Grote Van Aert fan, maar nu zegt hij toch enkele vreemde dingen. Hij zegt verrast te zijn dat mvdp niet aanviel bij de laatste balken. Er zijn 2 mogelijkheden, of hij valt aan of hij valt niet aan. Voor 2 scenario’s een passende antwoord zoeken lijkt mij toch niet zo heel moeilijk. De bondscoach haalde overigs zelf aan dit wel gebeurt is. Vervolgens zegt hij ook dat hij achteraf gezien de sprint sneller had moeten aanzetten. Ook dit vind ik zeer vreemd. Ik kan gewoon niet begrijpen dat je na al die jaren nog steeds de troeven van je grootste concurrent niet kent en zeker na De Ronde van een aanstel jaar geleden waar exact hetzelfde gebeurt. Ik zeg niet dat wanneer wva de wedstrijd wint als hij deze zaken niet gedaan had, maar wel dat hij elke keer opnieuw zal verliezen als hij het wel doet.

7
RefleX 5 februari 2023 om 17:36

Het leek mij bij het startinterview al dat hij zichzelf niet was. Was erg kort en nors. Wat ziekjes? Zenuwen? Geen idee wat het was maar gedurende de wedstrijd kan ik mij voorstellen dat je mentaal wat knakt als je voelt dat het net wat minder gaat. Blijft een toprenner en heeft een mooie winter gereden maar hier was hij net wat minder. Met je eens dat deze foutjes verbazingwekkend zijn maar uiteindelijk denk ik dat het niks had uitgemaakt. Op naar het voorjaar, kijk ernaar uit.

3
Gebruikersnaam 5 februari 2023 om 17:39

Zijn antwoorden waren vrij kort, maar er was helemaal niets nors aan, stond de hele tijd met een glimlach.

1
TheBigShow 5 februari 2023 om 17:52

Hij voelde dat van der Poel ietsjes sterker was en had waarschijnlijk niet het vertrouwen om eerder aan te gaan

1
dennis schutte 5 februari 2023 om 19:56

Wat ziekjes nog wel. Iedereen heeft kunnen zien dat van der poel gehakt heeft gemaakt van van Aert.neem je verlies kerol

-3
wielervenn 5 februari 2023 om 22:00

Snap je punt niet; als ze de weg op draaien hebben ze toch vanzelfsprekend geen hoge snelheid, 50 meter later ging Vdp al

0
garconextraordinaire 5 februari 2023 om 17:07

Verademing voor de wielersp9rt deze interviews

5
RefleX 5 februari 2023 om 17:21

Noem het een verademing ik noem het een dooddoener. Iedereen ziet dat hij niks kon doen en iedereen zag dat hij tactisch niks kon verzinnen omdat hij overdonderd was. Zat nergens in de wedstrijd en kon daarom geen tactiek verzinnen voor de sprint. Deze fout maakt hij te vaak. Of hij had gewonnen met een lange sprint betwijfel ik maar dat was zijn beste kans.

-11
Lalsacien 5 februari 2023 om 19:02

@Reflex moet hij dan liegen?

0
Mechanieker 5 februari 2023 om 22:05

@reflex, je haalt 2 dingen door elkaar: een reactie op garcoonextra en je mening op zijn tactiek

1
Anton van Valouwe 5 februari 2023 om 17:43

Mathieu was vandaag gewoon de sterkste en de slimste, moeilijker is het niet!

4
Barry Batsbak 5 februari 2023 om 19:35

Met overmacht tweede geworden. Zilver is ook gewoon heel mooi, je kunt ze niet allemaal winnen.

3
Gerard Dekker 5 februari 2023 om 22:44

Het is voer voor psychologen.
Wout is altijd een killer eerste klas, maar wanneer het tegen Mathieu is, dan kruipt hij in zijn schulp. We hebben het vandaag weer kunnen zien.

Afgelopen Tour de France tussen Roglic en Pogacar idem dito. De iets sluwere Roglic plaatst een schijndemarage, Pogacar trapt er in en verliest daarmee de tour.

2
Paauwer7 6 februari 2023 om 03:02

Deze snap ik niet helemaal, Roglic verliest eigenlijk altijd van Pogacar.

Ja Pogacar liet zich uit de tent lokken wat hem later misschien opbrak. Ik denk eerder dat Pogacar wel de gedachte had van ik ga de Tour winnen op basis van mijn talent. Hij is nu een keer uitgedaagd en gaat sterker terugkomen.

Dan zeg je ook dat Wout altijd wel een killer is. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Hoeveel zilveren plekken of top 5’s heeft Wout gereden zonder dus te winnen? In de Tour is Wout een paar keer fenomenaal geweest maar de Tour is geen eendags wedstrijd. Tot nu toe heeft Wout 1 monument gewonnen, dat hadden er op basis van zijn talent en hoe iedereen over hem spreekt eigenlijk meer moeten zijn.
Dit wil overigens niks zeggen over hoe goed ik Van Aert vind, ik vind hem een machine en qua persoonlijkheid en interviews vind ik hem een wereldgozer!
En als Van der Poel niet wint hoop ik vaak dat hij de overwinning pakt.

0
Kuulke 5 februari 2023 om 19:52

Top wedstrijd, ik heb er van genoten en de beste van vandaag heeft gewonnen.

1
Mooie Sjors 5 februari 2023 om 20:39

Ben benieuwd wat het wordt voor Van Aert in de grote voorjaarskrakers. Moet je rekenen dat daar nog kleppers bij komen als Pogacar, Alaphilippe belust op revanche na zijn off-jaar en andere sterke namen genre Pidcock, Pedersen, Mohoric… Slechts 3 kansen op een monument, dat is niet veel.

Gaat aantreden met een ijzersterk team rond zich natuurlijk, maar na 2 jaar zonder is het straks toch wel eens van moetens voor Van Aert. Is hij wel genoeg killer op de grote momenten? Heel veel lof voor zijn constante hoge niveau, maar het aantal 2de plekken op grote afspraken de afgelopen jaren zal hem toch wat zorgen baren.

1
Handige Harry 5 februari 2023 om 23:07

Het lijkt net alsof hij niet creatief is.
Beetje een goaltjesdief zoals in het voetbal, bedien hem op maat en hij scoort, maar gaat het net even anders dan weet hij niet wat te doen.
Hij wint vaak omdat hij gewoon de snelste of sterkste is maar eigenlijk nooit omdat hij een tactisch trucje uithaalt.

1
Peel Rijder 5 februari 2023 om 20:48

Van Aert weggedeemsterd

1
StoempendeStakker 5 februari 2023 om 21:25

Fijne vent die Wout

0
RJ uit A 5 februari 2023 om 22:29

Lekkere analyses allemaal. WvA wordt op 1 sec tweede op een WK en iedereen ziet wat hij fout doet. Man man. Kan het niet gewoon dat iemand een keer simpelweg sterker is?

0
Mooie Sjors 5 februari 2023 om 22:47

Tuurlijk kan dat ‘een keer’, maar de lijst aan 2de plaatsen van WvA begint stilaan Merckxiaanse vormen aan te nemen. Alleen won Merckx ze dan wel. :D Nu niet dat vandaag het grote seizoensdoel was voor Van Aert, maar voor VDP wellicht ook niet.

Tweede op de OS, tweede op het WK, 2x tweede op het WK tijdrijden, 2x tweede op het WK cross, tweede in Vlaanderen, tweede in Roubaix… Allemaal grote afspraken in de laatste 3 jaar waar het net niet was. Daar staat 1 Milaan-San Remo tegenover qua grote zeges, en natuurlijk wel nog een paar andere mooie overwinningen. Dan kan je op een wielerforum toch eens discussiëren over waarom het zo vaak tweede is?

Is een wonderlijk lijstje maar een tweede plaats is geen overwinning. Ben benieuwd of het dit jaar voorjaar wel eens lukt voor Wout. Dat agressieve, grab ‘em by the balls, mist Van Aert wat op de grote afspraken lijkt het soms. Hij wacht te veel af. Vandaag was Mathieu net iets sterker maar Wout miste ook vuur, initiatief en vastberadenheid in de laatste rechte lijn. Hij zat te wachten om te zien wat Mathieu ging doen.

Vorig jaar had Van Aert wel dat agressieve in bv. de Omloop en E3, misschien niet toevallig koersen waar Van der Poel niet mee deed. Benieuwd naar het voorjaar, waar hij wel op zijn absolute top verwacht te zijn.

1
jimmen 5 februari 2023 om 22:49

Bedankf, inderdaad. Wordt veel slap gezwetst hier met harde opdraaien en aanzetten. Tot ze een keer zelf na een uur op een veldritfiets zitten en moeten sprinten.

0
RJ uit A 5 februari 2023 om 23:11

Het is ook niet snel goed bij de Zuiderburen. Volgens mij heeft WvA een aardig palmares bij elkaar gefietst en is hij voorlopig nog niet klaar. Het is natuurlijk ook een kunst om louter in te zoomen op de tweede plaatsen.

2
Taliesin 7 februari 2023 om 23:25

Het is vrij eenvoudig he. MvP was de snelste in die sprint, is de meeste explosieve en was het friste, ook omdat hij WvA afgepeigerd had. Als WvA zelf gestart was met sprinten was mijn inziens het resultaat hetzelfde geweest.

0
Marcus Aurelius 5 februari 2023 om 17:09

Hij was maar 95% stelde de ploegleiding gisteren nog. Dan is het nu duidelijk dat je met 95% geen wereldkampioen kan worden, althans niet tegen Mathieu. Als je dan nog eens de blunder van de RVV gaat herhalen, heb je helemaal geen kans. Als hij onmiddellijk de snelheid hoog had gelegd op de weg had hij een kans gehad, maar lang geen zekerheid. De beste van de winter wordt meestal geen wereldkampioen, het is nu niet anders …

-1
TheBigShow 5 februari 2023 om 17:41

“Het plan was om te starten op 94 procent van zijn kunnen. Tijdens de ploegstage in december ging dat niveau nog wat omhoog, maar in de kerstperiode zakte dat vormpeil met een procent. Van vier crossen in één week en tussendoor wat losrijden word je echt niet beter. Tijdens de ploegstage in januari kwam er gelukkig weer een paar procent bij.”

Ze spelen gewoon pcm bij Jumbo haha.

3
Polleke 5 februari 2023 om 18:50

Stelletje verwaande aanstellers die trainers…

0
Yskonijn 5 februari 2023 om 18:16

Lekker afgemathieu-ed

-1
Wieler-Joke 5 februari 2023 om 22:07

Op zich een correcte analyse, alleen blijft hij dezelfde fouten maken dus hij leert er niets van. Vandaag was Mathieu wellicht net iets sterker (eerder explosiever) maar Wout er afrijden ging hij nooit kunnen dus dan zou hij nog kunnen winnen hebben in de sprint. Hij blijkt echter geen killer te zijn op de belangrijkere momenten en maakt keer op keer tactische fouten. Als je de kop wordt opgedrongen en je weet dat je het moet hebben van langere tijd een topsnelheid aan te houden en bovendien nog eens gelanceerd kunt worden door die afzink van die schuine kant, snap ik echt niet dat er dan iets in het hoofd zegt om te wachten op de enorme aanzet van vdp. Vandaag kan hij zeggen dat vdp sterker was, maar in de rvv 2020 was Wout volgens mij lichtjes sterker voordien en dan verliest hij nog steeds. Dat ze zich eens eindelijk bezig houden om dit te verbeteren bij hem, dan wint hij meteen veel meer koersen lijkt mij, een obvious gain (niet eens marginal).

Voor de rest zag ik dit de laatste 2 weken al aankomen, Wout heeft dit WK er gewoon bijgenomen terwijl die weinig specifiek heeft gewerkt naar dit WK op basis van zijn strava gegevens, zelfs niet die laatste 2 weken. Mathieu daarentegen is in denia meteen een paar weken ik een hoogtekamer gaan liggen en heeft me dunkt de laatste 2 weken heel specifiek toegewerkt naar deze ene dag, anders kom je niet plots zo vinnig aan de start. Op zich niet erg dat Wout het zo aanpakt, maar zeg dan ook niet dat je eerste doel het WK in het veld is want dat was het uiteindelijk niet dan. Of had hij echt het idee dat hij met zijn opbouw vorm ging domineren tegen Mathieu?

Genoeg stof tot bezinning bij Wout de volgende dagen, hij lijkt fysiek en mentaal niet meer echt in staat om echt te pieken naar een doel, al mag deze theorie natuurlijk de vuilbak in als hij de rvv of roubaix wint dit jaar. Dan moet hij toch ook vooral wat meer killer gehalte kweken, met alleen het fysieke aspect ga je daar niet winnen.

-1
Wieler-Joke 6 februari 2023 om 07:48

Amaai verschoten van mijn eigen uithaal van gisteren . Zo erg is het nu ook weer niet natuurlijk, Wout had wellicht niet zijn beste dag en als je op voorhand weet dat de tegenstander net iets beter is kruipt dat ook al in het hoofd. Ik blijf er wel bij dat als Wout een even grote killer als Mathieu zou zijn dat de sprint veel nipter zou geweest zijn, op dat vlak heeft Wout nog werk voor de klassiekers maar het is nu ook niet dat hij op dat vlak een kneusje is.

0
Dave Dubbeldammer 5 februari 2023 om 19:28

Alpecin klopt het grote JUMBO!!
Gezien de overgrote meerderheid hier nog geen ingedaalde teelballen heeft, verlaag ik me graag even tot hetzelfde niveau

-5
Barry Batsbak 5 februari 2023 om 19:34

Vandaag is een prima dag daarvoor.

2

Headlines

Populair

Materiaalzone