Wout Poels klopt vluchtmakker Lutsenko in Ruta del Sol en wordt leider

zaterdag 19 februari 2022 om 16:29
Wout Poels klopt vluchtmakker Lutsenko in Ruta del Sol en wordt leider

foto: Cor Vos

Wout Poels heeft de vierde etappe van de Ruta del Sol op zijn naam geschreven. In Baza versloeg de Nederlander in een sprint-met-twee de Kazach Alexey Lutsenko, met wie hij in de slotfase was weggereden uit een sterke kopgroep. Poels nam tevens de leiderstrui over van Alessandro Covi.

<!-- Castelli -->

Het peloton kreeg ook op de vierde dag een zware etappe voor de wielen geschoven. De start lag in Cúllar Vega en van daaruit werden de renners eerst de Alto de Purche omhoog gestuurd. Ook de lange Puerto de Blancares maakte de beginfase lastig. Daarna volgde in licht dalende lijn een lang tussenstuk naar de Puerto de Gorafe, op vijftig kilometer van de finish. Op weg naar de aankomst lagen nog twee heuveltjes, waaronder een met nog tien kilometer te rijden. Kon het handjevol snelle mannen meedoen om de overwinning in Baza?

Koers ontploft op eerste klim
Rond half een werd het peloton op gang gebracht en in aanloop naar de eerste klim van de dag, de Alto de Purche, probeerden verschillende renners een ontsnapping op touw te zetten. Onder anderen Mikkel Frøhlich Honoré, Greg Van Avermaet, Taco van der Hoorn, Rune Herregodts en Jenno Berckmoes reden korte tijd vooruit. Aan de voet was alles echter weer samen. Op de klim brak het peloton, waarbij klassementsleider Alessandro Covi achterop raakte en een grote sterke kopgroep wegreed met liefst vijf man uit de top-10.

Nummer twee Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) had twee ploeggenoten bij zich met Alexey Lutsenko en Harold Tejada, nummer zes Jack Haig (Bahrain Victorious) zat van voren met Mikel Landa, Damiano Caruso en Wout Poels, terwijl nummer zeven Cristián Rodríguez (TotalEnergies), Iván Sosa (achtste, Movistar) en Carlos Rodriguez (tiende, INEOS Grenadiers) het alleen moesten zien te redden. Verder zaten Simon Yates (BikeExchange), Mauri Vansevenant (Quick-Step Alpha Vinyl), Ben O’Connor (AG2R) en Jefferson Cepeda (Caja Rural) in de kopgroep.

De voorsprong van de kopgroep schommelde lange tijd rond de minuut omdat UAE Emirates, in dienst van leiderstrui Covi, en BORA-hansgrohe de schade probeerden te beperken, maar op de beklimming van de Puerto de Blancares begonnen de aanvallers langzaam maar zeker uit te lopen. Op de Puerto de Gorafe, de laatste klim van de dag, was de voorsprong al opgelopen tot meer dan drie minuten waardoor duidelijk werd dat de etappewinnaar en de nieuwe leider in het klassement van voren moest worden gezocht.

Wout Poels (links) met vluchtmakker Alexey Lutsenko in het wiel – foto: Cor Vos

Interessant spel in de finale
Op de eerste van de twee laatste heuvels in de finale reden Lutsenko, Caruso en O’Connor weg en Yates sprong naar het drietal toe. Op het moment dat ook Rodriguez aansloot, viel Yates aan. López bracht alles echter weer bij elkaar. Op vijftien kilometer van de streep probeerde Lutsenko het nog een keer en deze keer haakte Poels aan. Poels, elfde in het algemeen klassement, was voor Lutsenko (20e) niet direct de beste renner om mee naar de finish te nemen, maar de Kazach deed desondanks zijn kopbeurten.

O’Connor probeerde meerdere keren naar Lutsenko en Poels toe te springen – tevergeefs, want bij het ingaan van de laatste tien kilometer was de voorsprong van de koplopers opgelopen tot bijna een halve minuut. De twee aanvallers werden niet meer teruggehaald en gingen rijden voor de overwinning. Poels maakte er een lange sprint van en bleef Lutsenko net voor. 18 seconden later won Vansevenant de sprint van de rest van de vlucht van de dag. Poels won niet alleen de etappe, maar nam ook de leiderstrui over van Covi.

Dit artikel delen:

28 Reacties

Steven_E 19 februari 2022 om 16:30

Hoe dom van Lutsenko, lekker meerijden en ploegmaat Lopez van de trui houden … Superman zal content zijn, z’n ploegmaats / -leiders zijn geen haar beter als bij Movistar.

0
Baukema Tomoulin 19 februari 2022 om 16:33

Copy-》paste van het volgtopic. Is je reactie echt zo baanbrekend dat meer mensen het zouden moeten lezen?

0
Romāns Vainšteins 19 februari 2022 om 16:39

Het is nog eens populistisch ook. Lutsenko rijdt voor de rit hier te tingelingeling en verliest een a deux van een andere prima renner. That’s it. Net alsof Astana koste wat kost hier het al van del Sol mee naar huis moet nemen. Sowieso is Lutsenko even goed kopman binnen het team en rijden ze sinds jaar en dag al voor de meet bij Vino.

0
Merlinappa 19 februari 2022 om 16:40

Sowieso Lutsenko > Lopez wat mij betreft.

0
Steven_E 19 februari 2022 om 16:45

Omdat het volgtopic na afloop niet meer wordt gelezen & het mobiel ook gewoon niet beschikbaar is. Maar soit, bedankt voor je baanbrekende antwoord.

En verder: Lutsenko had net zo goed kunnen winnen zonder zo veel op kop te komen. "Hij is net zo goed kopman" maar daarvoor staat hij eigenlijk gewoon al te ver in het klassement.
En ik vind ook dat het meespeelt dat Lutsenko z'n koers al binnen heeft vroeg dit seizoen, dan had ie best wat meer mogen pokeren.

0
Romāns Vainšteins 19 februari 2022 om 16:46

Dat vind ik niet, het zijn met name zeer verschillende renners.

Lopez gedijt bij enorm lastige hooggebergte-etappes en Lutsenko is een all round coureur die op uiteeenlopend moeilijk terrein uit de voeten kan. Qua dapperheid ontlopen ze elkaar niet bijster veel en ze passen allebei goed bij de equipe. Vandaag was een Lutsenko dag en hij heeft het net niet gered.

0
adelaarvanantwerpen 19 februari 2022 om 16:47

@ Merlinappa
Wie er beter is tussen de twee renners is op basis van de voorbije jaren is echt redelijk duidelijk Lopez. Veel meer bewezen op het hoogste niveau en veel mooier palmares.

Maar daar gaat het eigenlijk niet om. Lopez was virtueel leider en lutsenko stond op een halve minuut van hem. Hij stond ook 20 seconden achter Poels. Dan gaat jij uw eigen ploegmaat toch niet uit de leiderstrui rijden.

0
Merlinappa 19 februari 2022 om 16:52

Ik heb het niet over wie beter is, maar wie ik toffer vind. En renners die halfkoers afstappen omdat ze het ergens niet mee eens zijn vind ik niet zo tof. ;)

0
adelaarvanantwerpen 19 februari 2022 om 16:55

@Merlinappa
Oh sorry my bad. Lutsenko is inderdaad een leuke renner, maar zijn tactische keuzes vandaag verdienen toch een vraagteken.

0
meqadon 19 februari 2022 om 17:06

@steven_e +1

0
Jean Dumas 20 februari 2022 om 07:49

Lutsenko reed voor de ritzege, en met recht. Lopez heeft nog steeds een goede kans. Het verschil aan de streep werd denk ik gemaakt door het feit dat Lutsenko meer gewerkt had dan Poels voorafgaand aan de demarrage.

0
Monsieur vdS 19 februari 2022 om 16:31

Wouw, prachtige overwinning! Dacht dat hij zich al had overgegeven en voor het klassement ging toen hij op kop ging rijden in die sprint. Erg knap dat hij Lutsenko erop legt!

0
Carlo12 19 februari 2022 om 16:31

Nooit verwacht, maar wat een mooie finish van Poels zeg.

0
Merlinappa 19 februari 2022 om 16:32

Mooi dit! Wout heeft natuurlijk ook gewoon een goede punch, mooi dat ie ‘m van kop af pakt

0
De Cabybara van de Conradkade 19 februari 2022 om 16:33

Netjes hoor. Oud, maar nog niet versleten.

Straks Landa en Caruso in dienst, moet ook een lekker gevoel zijn.

0
Wheely 19 februari 2022 om 16:37

Lekker hoor, Wouter Poels, net als je denkt dat hij op zijn retour is slaat hij weer toe. Nimmer afschrijven deze Limbo!

0
Tuubke 19 februari 2022 om 16:44

Is Bahrain toch even net op tijd op zijn schreden teruggekeerd. Of moet je zeggen dat ze Poels goed hebben geprikkeld door hem pas zo laat alsnog een contract aan te bieden?

0
Krakowic 19 februari 2022 om 17:50

Dat kleeft nu toch wel heel erg aan hem. Leek altijd goed in laatste contractjaar, bij Ineos gereden, blijft dan toch altijd beetje het imago van een broodrenner aan hem hangen. Waar overigens niks mis mee is. Maar moet er nu toch ook aan denken. Lijkt geschrokken van het bijna niet verlengen en rijdt weer echt goed rond.

Allemaal aannames, ik weet het.

0
Jean Dumas 19 februari 2022 om 16:37

Doet ie goed.

0
Deel Koeper 19 februari 2022 om 16:47

Arme Mikel, iedereen krijgt weer de Bahrain-bonus, behalve hij. Ze zoeken hem echt.

0
Dikke Vrouw 19 februari 2022 om 16:47

Woow woutie

0
Jacco van Stierop 19 februari 2022 om 16:51

Knap van Poels om van kop af Lutsenko te kloppen in de sprint. Had blijkbaar toch nog een bodempje overgehouden.
Aardige rit met al die plaagstoten.
Ah ja, Mauri, die is er ook weer, leuk.

0
D.Koch 19 februari 2022 om 16:54

Jaaa woutje! Heerlijk

0
meqadon 19 februari 2022 om 17:06

Wat een domme tactiek van astana seg

0
uitdewaaier 19 februari 2022 om 18:46

Dat is een lekkere overwining van “onze” Wout.

0
Mirra 19 februari 2022 om 19:46

Kan hij de lijn doortrekken of blijft het bij een uitschieter?

0
Mystery Rider 20 februari 2022 om 03:46

Wout Poels – 25 reacties, Evenepoel – plus 100 :)

0
Marik 20 februari 2022 om 07:01

Dat is al de 2e identieke reactie. Dit is belangrijk voor je hè?

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone