‘WK wielrennen 2020 gaat tóch naar Noord-Nederland’
foto: Sirotti
dinsdag 20 maart 2018 om 08:18

‘WK wielrennen 2020 gaat tóch naar Noord-Nederland’

Een opvallende wending in de toewijzing van het WK wielrennen 2020. De UCI heeft namelijk Stichting Cycling Championships Northern Netherlands (SCCNN) benaderd om het evenement te organiseren. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Venetië en Vicenza waren topkandidaat voor 2020, maar de Italiaanse steden zouden zich in het geheim hebben teruggetrokken.

Lang geleden was al bekend dat Noord-Nederland, beter gezegd de provincies Groningen en Drenthe, interesse had in de organisatie voor het mondiale kampioenschap. Eerst werd gemikt op 2020 en later 2021. Eind vorig jaar gaf Renate Groenewold, oud-schaatsster en kopvrouw van de stichting, aan dat het plan vooruitgeschoven werd. “Een toewijzing aan Nederland is het meest kansrijk is in 2023”, zei ze destijds.

Politiek en maatschappij tegen WK in Veneto
De Italiaanse steden Vicenza en Venetië waren al bijna zeker van de organisatie in 2020, omdat er geen concurrentie was. In de regio Veneto staan politiek en maatschappij echter niet te springen om een dergelijk groot evenement. Door massatoerisme lijkt de historische binnenstad van Venetië te bezwijken en veel lokale bewoners zijn klaar met de toeristen. Een WK wielrennen past niet in het plaatje om die stroom aan aandacht te verminderen.

Lappartient stapt tijdens WK veldrijden in Valkenburg op stichting af
Tijdens het WK veldrijden van begin februari in benaderde UCI-voorzitter David Lappartient de stichting van Noord-Nederland, die op dat moment bezig was een basis te leggen voor de organisatie van 2023. Daarop is een haalbaarheidsonderzoek gestart, of een evenement in 2020 op zo’n korte termijn en financieel wel mogelijk is. Begin april hopen de provincies Groningen, Drenthe en de stichting SCCNN de resultaten te presenteren.

De begroting wordt geschat tussen de 15 en 16 miljoen euro. Van de betrokken provincies wordt verwacht dat zij zorgen voor een garantstelling van 10 miljoen euro. Daarnaast moeten het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (2,5 miljoen euro) en het bedrijfsleven (de overige 3 miljoen euro) geld in het laatje brengen. Volgens de berekeningen zou er een financiële spin-off van 25 miljoen euro zijn.

Assen in het middelpunt
De UCI heeft de regio in noordelijk Nederland al enkele keren bezocht. Daaruit kwam de Drentse hoofdstad Assen naar voren als mogelijk middelpunt van het wereldkampioenschap. Onder meer het TT-circuit speelt daar een belangrijke rol in.


[poll id=”756″]


In 2016 presenteerde de stichting haar plannen voor een bid in 2020. WielerFlits sprak met drie betrokkenen.

RIDE Magazine
78 Reacties
Sorteer op:
20 maart 2018 10:04
Ik begrijp best dat ook af en toe een sprinter kans moet hebben, maar Groningen is wel echt de meest saaie provincie van Nederland. Als ik daar kom voor mijn werk, ben ik altijd weer blij als ik in de buurt van Almere (bewoonde wereld, ik woon er niet, maar daar begint weer een beetje het leven) kom.
20 maart 2018 10:12
Ja, almere is inderdaad werelds :')
20 maart 2018 10:18
La Flamme Rouge heeft alvast wat kasseizoekwerk gedaan. https://twitter.com/laflammerouge16/status/976023590897442816
20 maart 2018 10:20
bah, een vlak parkoers
20 maart 2018 10:21
Niks mis met een sprint WK op zijn tijd, maar ik ben het gegeil van de provinciale bestuurder op dit soort prestigieuze evenementen behoorlijk beu.
20 maart 2018 10:25
@MasterAJA29 Saai? Weet niet waar in Groningen jij komt, kennelijk niet op de juiste plekken. En wat mus ook zegt, Almere, dat is wel een wereldstad? :')
20 maart 2018 10:26
Thijs Zonneveld moet opschieten met zijn berg ;-) Nee een sprinterskoers is eens in de zoveel jaar nodig om elke renner ten minste een paar keer in zijn carrière een kans te geven om wk te worden en als het dan in Nederland is is het helemaal mooi zeker nu we daar ook eindelijk weer eens kanshebber hebben.
Als Assen de kern wordt hiervan zou de tijdrit misschien weer kunnen beginnen op het TT circuit. Was erg mooi met de Vuelta start daar.
20 maart 2018 10:28
Assen ligt toch vlakbij Norg? Wat is het probleem...?
20 maart 2018 10:37
Geen wk waardig op biljart vlakke omlopen. Het kan niet dat renners zoals kittel of groenewegen wereldkampioen worden want die zijn veel te beperkt.
Het wielrennen is hier niet mee gediend
20 maart 2018 10:43
Dan kan Vlaanderen z'n WK in 2021 meteen ook vergeten ...
20 maart 2018 10:43
Sorry maar nee, voor mij hoeft dit niet. Een B koers kan je over die kleine oost Nederlandse kasseien sturen, maar een WK met aanhang lijkt me onrealistisch. En wind? die gaat hier nooit een bepalende factor zijn daarvoor moet je in het westen of evt Friesland zijn en dan moet je nog maar eens mazzel hebben.
Een serieuze nederlandse prof wedstrijd die een rondje Zuiderzee doet, eindigend na de Afsluitdijk lijkt mij wel leuk, gelijk met de Primavera of als jaarafsluiter maar verder wordt het nooit wat.
20 maart 2018 10:50
Ik vind niks mis mee als er een keer een sprint is op het wk, maar het moet niet op voorhand vast staat. Zie verschil wk Bergen en wk Zolder. Sprint ok maar wel voor werken en klassiek renners kans geven op.
Dus niet de laatste 50/60 km op tt assen waar alles weer samen komt. 1 ronde op tt assen is dan wel weer leuk.
20 maart 2018 10:53
@Nibs
Ik zou eerder zeggen dat de andere renners te beperkt zijn wanneer ze Groenewegen en Kittel geen tegenstand kunnen bieden op een vlak parcours ;-)

Waarom zou iemand die keihard kan sprinten op het vlakke te beperkt zijn, en geen wereldkampioen mogen worden? En iemand die keihard heuvel/bergop kan rijden is ineens niet te beperkt, en mag wel wereldkampioen worden?

Zo om de paar jaar een vlak parcours vind ik prima.
20 maart 2018 11:00
@puffin87 die zijn gewoon niet genoeg renner. Er zijn completere sprinters dan kittel en groenewegen die gun ik het dan wel. Demare bijv.
Kittel is best wel in vorm maar geraakt nog niet aan de cipressa alvorens er al uit te moeten.
Komaan dat is geen wk waardig.
20 maart 2018 11:06
Liever een waaier WK dwars door Zeeland zoals die Tourrit naar Neeltje Jans. Wat mij betreft veel interessanter dan die vlakke bossen in Drenthe.
20 maart 2018 11:12
Misschien van enkele zandweggetjes 'strade bianche' maken?
20 maart 2018 11:12
@Nibs

Wat een onzin man!
Kittel is een wereldtopper in zijn eigen discipline, de sprint.
Zoals bv Quintana dat ook is in zijn discipline. Maar die is volgens jou ook niet WK waardig, want die komt de kasseien niet over en kan niet sprinten.
Demare wel natuurlijk! Dat die 20 minuten later als Quintana bovenkomt op de Alpe D'huez dat maakt verder niet uit...

Maar goed om te weten dat jij bepaalt wie genoeg renner is en wie niet.

Wat een flauwekul. Je moet gewoon proberen elk jaar een ander parcours op te zoeken. De echte klimgeiten, klassiekerrenners, sprinters moeten allemaal eens in de zoveel tijd de kans krijgen.
20 maart 2018 11:14
Ik ken alles daar dus even parcours afwachten. Rondes in ttcircuit assen is bagger maar slag om norg rondes . Doen .. kunnen ze die gelijk statuur meegeven.
20 maart 2018 11:21
Een WK over 2,5jr. en de kanshebbers zijn al bekend....
20 maart 2018 11:28
In Drenthe liggen dichtbij Assen legio nare kasseistroken die wel voor schifting kunnen zorgen maar teveel rondjes op de tot is natuurlijk even dodelijk als dat pearlshitding daar in qatar
20 maart 2018 11:28
Ieder zijn ding, maar niet om over naar huis te schrijven.
Ploegen met sprinters houden de afstand tot de kopgroep à la Sky in de gaten, en dan de laatste kilometer tumult, met een sprinter als wereldkampioen.
(herhaling WK 2011 in Kopenhagen.......... ghaaaaaaaaph..........)
Iemand een ander scenario ?
20 maart 2018 11:44
Als je op redelijk geaccidenteerde parcoursen als Geelong, Richmond en Bergen al telkens met 30 man naar de meet gaat (ok in Richmond was Sagan net voorop), dan moet je je hier niet al te veel illusies maken. Desnoods een mijnterril uit Charleroi transplanteren.
20 maart 2018 11:46
Wat een walgelijke reacties van, ongetwijfeld, westerlingen die nog steeds denken dat Nederland buiten de Randstad niets interessants te bieden heeft. En alsof die Randstad dan zo geweldig is, met iedere dag honderden kilometers files en volgestopt met oersaaie Vinex-wijken! Maar terug naar het wielrennen: wat mij ook verbaast, dat is dat een WK in Noord-Nederland automatisch als een sprinterskoers wordt gezien. Nog nooit op het Hoogeland gefietst zeker. Of over de kasseien in Drenthe. En zeker ook niet de uitslag meegekregen van de laatste editie van de Ronde van Groningen, afgelopen zaterdag. Van de 173 gestarte renners reden er zegge en schrijve 18 de wedstrijd uit!!! En de winnaar was absoluut geen sprinter!
20 maart 2018 11:46
Ik vind dit best een leuk idee.
En verwachtte iedereen niet ook dat Qatar op een massasprint zou uitdraaien? Je weet het nooit op voorhand helemaal zeker. Renners en omstandigheden maken de koers.
20 maart 2018 11:55
Wat een hoop zuurpruimen hier zeg, als er toch eens in de zoveel tijd een WK moet zijn waarbij sprinters een grote kans hebben dan is het toch mooi dat dit in Nederland wordt gehouden?
Ik denk dat ze in deze regio prima in staat zijn om een mooi redelijk selectief parcours uit te tekenen al verwacht ik niet dat het selectief genoeg zal zijn om het de sprinters echt lastig te maken. Maar goed ik kijk er naar uit!

Reacties zijn gesloten.