WK veldrijden: Nederland pakt wereldtitel Mixed Relay, hoofdrol Fem van Empel

vrijdag 3 februari 2023 om 13:18
WK veldrijden: Nederland pakt wereldtitel Mixed Relay, hoofdrol Fem van Empel

foto: Cor Vos

De eerste officiële Mixed Relay op het WK veldrijden heeft een gouden medaille opgeleverd voor Nederland. De thuisploeg was vooraf al de grote favoriet en maakte die rol waar. Fem van Empel speelde een hoofdrol door in de voorlaatste ronde Nederland een grote voorsprong te geven. Groot-Brittannië pakte het zilver door België twee seconden achter zich te houden.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Tibor del Grosso was de Nederlandse starter van dienst. Hij begon op de tweede rij, maar nam al snel de kop over en reed een voorsprong van zes seconden bij elkaar op de concurrentie. Junior Guus van den Eijden wist dat gat uit te diepen naar negen seconden voor Lauren Molengraaf, die op haar beurt knap standhield tegen Silvia Persico.

Leonie Bentveld was de volgende Nederlandse deelneemster, maar de Nederlandse belofte zag de Britse junior Alfie Amey gevaarlijk dichtbij komen. Bij de wisselzone was het verschil maar twee seconden in Nederlands voordeel. Maar toen was het aan Fem van Empel. De topfavoriete voor goud bij de elite vrouwen maakte van die twee seconden een voorsprong van 30 seconden.

Leonie Bentveld tikt Fem van Empel op gang – foto: Cor Vos

Van Empel slaat beslissend gat voor Nederland
Dat betekende dat Ryan Kamp, de Nederlandse vertegenwoordiger namens de elite mannen, het karwei af moest maken. Achter hem reed Thomas Mein namens de Britten op de tweede plaats. Hij keek vooral achterom, want daar kwam Laurens Sweeck opzetten namens België.

Kamp hield simpel stand en stelde zo de wereldtitel veilig voor het oranje zestal onder leiding van bondscoach Gerben de Knegt. Sweeck perste er de snelste ronde van het veld uit, maar dat was niet genoeg voor zilver. Hij strandde op twee seconden van Mein en zo gingen de Britten er met het zilver vandoor. België kreeg de bronzen medaille omgehangen.

Lees ook:
WK veldrijden 2023 in Hoogerheide: Programma, uitslagen en medaillespiegel

Een teamoverwinning, maar Ryan Kamp mag juichen – foto: Cor Vos

WK veldrijden 2023 in Hoogerheide
Uitslag Mixed
Relay
flag-nr1 flag-nl Nederland
flag-nr2 flag-gb Groot-Brittannië op 31s
flag-nr3 flag-be België op 33s
4. flag-fr Frankrijk op 37s
5. flag-it Italië op 52s
6. flag-us Verenigde Staten op 1m19s
7. flag-ca Canada op 1m33
8. flag-cz Tsjechië op 1m54s
9. flag-pl Polen op 2m57s
10. flag-se Zweden op 3m09s

Dit artikel delen:

52 Reacties

LeoR 16 3 februari 2023 om 13:25

Mooie wedstrijd .. vermoed ik. :)
Hopelijk volgende keer wel beelden, want zo heeft het natuurlijk weinig zin.

4
zijwieltjes 3 februari 2023 om 16:21

Ach LeoR, ik drijf een beetje de spot door het Belgische commentaar op Adrie flink te overdrijven, met een vette knipoog, zonder schuttingtaal of iets dergelijks.
En jij noemt dat dan ‘haatdragend’ en je roept op tot een ban voor mij. Om vervolgens wéér de integriteit van vader Van der Poel in twijfel te trekken.
Echt komisch hoor, helaas met een bittere ondertoon. Er is een reden dat wij niet meer naar de cross gaan, zelfs niet nu het wk in eigen land is. De vaak Vlaamse toeschouwers gedragen zich als voetbalsupporters, schelden, bier gooien, middelvingers en onterechte verdachtmakingen. Ik vind het storend, onnodig en kwalijk. Mijn neefje van 10 kreeg een bierdouche en een scheldpartij omdat hij fan is van Mathieu.
Het is toch niet nodig. Maar een grapje de andere kant op is dan ineens haatdragend
Zucht

4
LeoR 16 3 februari 2023 om 16:45

Dus jij stoort je aan het feit dat Avdp zijn dubbele rol niet meer mag uitvoeren, en jou reactie is nu al voor 3de post op rij een negatieve veralgemenisering over een bepaald volk: "De Belgen zijn bang", "De Belgen hebben verloren", "Belgen maken altijd smoesjes en loze verklaringen", "Vlamingen komen vaak met onterechte verdachtmakingen", "Vlamingen zijn biergooiers die kinderen uitschelden" allemaal onder het mom van "een grapje".
Zeer grappig inderdaad, dat hebben we echt nodig op dit forum ;)

-1
De Capybara van de Conradkade 3 februari 2023 om 13:30

Backstedt toch wel heel sterk. Daar gaat Shirin een zware kluif aan hebben.

Verder Del Grosso verrassend sterk! Maar 4 seconden langzamer dan Sweeck.

3
LeoR 16 3 februari 2023 om 13:34

Sweeck was gewoon erg zwak. De enige renner met naam en faam die hier start, maar slaagt er niet in om zich te onderscheiden van de onbekende Fransman en Brit. Benieuwd naar zijn uitleg.

0
Oblomov 3 februari 2023 om 14:05

Even voor alle duidelijkheid: Del Grosso en Backstedt begonnen met een vliegende start aan die eerste ronde. Dat is dus een vertekend beeld.

6
Gebruikersnaam 3 februari 2023 om 14:11

Zal bij Sweeck ook wel een beetje “couldn’t care less” zijn.

0
Wheely 3 februari 2023 om 14:04

Met deze selectie kon het natuurlijk ook niet anders maar ze flikken het maar wel ff. Hopelijk komen er nog leuke beelden achteraf.

3
Oblomov 3 februari 2023 om 14:18

Nou ja, op zich was de selectie zwakker dan zou kunnen.

Wanneer het er echt om spant of je in je categorie kunt winnen, zoals bij Van Empel, Pieterse en Van der Poel, vind ik het legitiem om dit onderdeel over te slaan. Maar uitgesproken favorieten, zoals Van Anrooij, en sterke subtoppers, zoals Van der Haar en Nieuwenhuis, zouden gewoon moeten starten.

Vraag me overigens af hoe de keuze tussen Van Empel en Pieterse tot stand is gekomen. Denk namelijk dat die ook best had willen rijden. Trekt veel op met de jeugd tijdens haar koersverkenningen en heeft bij het Mountainbiken ook al deelgenomen aan mixed relays. Van Empel trouwens ook. Hebben er bij het EK MTB voor beloften en junioren zelfs samen eentje gewonnen (met ook David Haverdings aan de start).

1
Massimo Bataille 3 februari 2023 om 15:08

Probleem in dit soort relays is dat het verschil bij de dames groter is dan bij de heren.
Dit zie je nu ook terug -tussen Nl en Belgie
bij de mannen is het verschil 1s (Junioren), 5s (U-23) en 11s (elite)
Bij de dames is dit 13s, 10s en 15s

Wel gek feitje, bij zowel Nl als Belgie rijdt de dames juniore sneller dan de dames U23

2
Posterix 3 februari 2023 om 17:21

Kunnen zijwieltjes en LeoR een eigen chat krijgen? Kan het hier weer verder over de mixed relay gaan…

Heeft iemand ergens al beelden gevonden? Op youtube zie ik alleen wat GSMbeelden verschijnen.

3
LeoR 16 3 februari 2023 om 17:31

Tjah, ik zou zeggen "mijn excuses voor de off-topic", maar heb meer zin om te zeggen: "dat krijg je als de redactie niet ingrijpt bij haatdragende posts".

Zijn er überhaupt beelden gemaakt?

-2
Raul Alcala 3 februari 2023 om 17:39

Ik haat niemand, ik haat die shit

0
Maillot à Pois 3 februari 2023 om 13:31

Puur op basis van de tijden, zou ik de prestaties van Backstedt en Molengraaf de knapste van de dag noemen, denk ik

2
Dutch Smartie 3 februari 2023 om 14:17

Precies, Molengraaf 9 seconden sneller dan Bentveld, valt ook op. Backstedt wel met vliegende start, en meegezogen door de mannen.

1
ozziepix 3 februari 2023 om 13:41

Edit redactie: Bedankt, is aangepast.

2
zijwieltjes 3 februari 2023 om 14:14

Ja ik zat wat te plagen. Ik lees hier al dagen reacties op dit parcours en dan vooral over de rol van Adrie.
Die man loopt al tijden mee, wordt alom gewaardeerd en gerespecteerd. Het stoort me enigszins dat hier massaal aan zijn integriteit wordt getwijfeld. Toen las ik geen corrigerende reactie van LeoR c.s.
Het is me dus te doen om de absurditeit van die ‘duscussie’ te hekelen.
Wel vermaak ik me met alle smoesjes vooraf en loze verklaringen achteraf van -vaak- Belgen bij een wk cross, of cross, of eender welke fietswedstrijd, of welke sportwedstrijd, of elke andere gebeurtenis in het leven überhaupt .
Tja dan vraag je soms in een flauwe reactie mijnerzijds. Zoals ook deze.

Verder: ach het parcours. Koppenberg voor lichtgewichten, Dendermonde voor Wout. Verder hebben er weinigen voor – of nadeel lijkt me

1
LeoR 16 3 februari 2023 om 14:26

Denk nochtans dat ik in de diverse A3 topics hier en daar wel wat gepost heb.
Verder snap ik die hersenkronkel sowieso niet zo goed. Omdat er terecht kritiek komt op Adrie van der Poel, lijkt het je plots gepast om bij een volgende gelegenheid haatdragende berichten te schrijven?!

-3
Massimo Bataille 3 februari 2023 om 14:51

Als je kijkt naar alle interviews is er niemand die twijfelt aan Adrie (Nys, Vanthourenhout etc).
Als je kijkt naar meeste reacties, kan het de ‘gewone’ mens ook niet veel schelen.

Enige die dit opkloppen is de (roddel)media om toch maar wat spektakel te brengen. Storm in een glas water dit verhaal gewoon (zoals zoveel dingen)

4
LeoR 16 3 februari 2023 om 15:07

@ Massimo,
Jij gaat in de verdediging door een antwoord te geven op een vraag die niet gesteld moet worden. Namelijk, "heeft Adrie van de Poel het parcours zodanig beïnvloed dat het in het voordeel van zijn zoon is?"
Dat weet enkel A3 zelf (en mss zelfs niet bewust), en daar gaat, zoals je zelf aangeeft, ook niemand in de veldritwereld openlijk aan twijfelen.

De vraag die moet gesteld worden is, "Is het normaal dat hij ondanks zijn dubbele rol, die invloed kan hebben?". En daar is geen discussie over mogelijk; dat is niet normaal, dat is een schoolvoorbeeld van (schijn van) belangenvermenging.

Aangezien hij niet kan stoppen als vader van, is de enige mogelijkheid dan ook om te stoppen als parcoursbouwer voor het WK. Goed dat hij die beslissing nam, dan kan de polemiek ook stoppen.

-3
tony2222 3 februari 2023 om 15:12

Wat is het nut van mixed relay eigenlijk? Wordt alleen georganiseerd tijdens het WK, de toppers doen niet mee en de wedstrijd wordt nergens live uitgezonden. Hoe kan je dan verwachten dat dit evenement ooit serieus genomen wordt?

1
Mooie Sjors 3 februari 2023 om 15:28

Dit lijkt me meer een discipline voor zo 1 van die circus-events aan het einde van het cross-jaar.

Ik herinner me dat er vroeger de 'Cyclocross Masters' was, de afsluiter van het seizoen waarbij er ook een wedstrijd was om zo hoog mogelijk te springen, een soort hindernissenparcours en dan aan het einde nog een halve veldrit.

In zoiets zou die mixed relay wel passen, en dan heb je ook meer toppers (wel niet de renners die ook de klassiekers op de weg rijden) die meedoen. Kan wel fun zijn, maar zoiets hoort niet thuis op het WK – de hoogmis van het seizoen waar de besten tegen elkaar strijden met als inzet het allerhoogste in de sport: de regenboogtrui.

-4
LeoR 16 3 februari 2023 om 15:30

@Sjors, haha, het de Cyclocross Masters, die was ik al vergeten. Het letterlijke hoogtepunt van Tom Meeusen.

-3
Gebruikersnaam 3 februari 2023 om 15:51

Toegang zal wel gratis zijn omdat ze weten dat niemand er geld voor gaat geven.

-3
Al Phila 3 februari 2023 om 17:42

Bentveld viel me tegen, waar Molengraaf indruk maakte. Nederland kan in het truienklassement al niet meer worden ingehaald (**,).

1
Luca Quasi 3 februari 2023 om 13:28

Ik ben wel benieuwd in welke volgorde de renners zijn gestart en of de teams dezelfde volgorde moeten aanhouden of dat ze daar de vrije hand in hadden.

0
Maillot à Pois 3 februari 2023 om 13:30

https://www.wielerflits.nl/wp-content/uploads/2023/02/hoog_cro_tr_startlist.pdf
Dit was de volgorde – de teams mochten zelf beslissen en dat resulteerde in ander volgordes en dus wisselende posities

2
Lars Maden 3 februari 2023 om 13:29

Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

0
NCK17 3 februari 2023 om 13:37

Backstedt, Del Grosso en Molengraaf maakte op mij een zeer sterke indruk. Backstedt heeft natuurlijk de pech dat Van Anrooij voor de beloften heeft gekozen maar ze zal niet over zich heen laten lopen.
Nys vs Del Grosso is een duel waar ik heel benieuwd naar ben morgen. Ik geef Del Grosso echt wel een goede kans.
Bij de mannen elite zie ik Van Aert en Van der Poel elkaar niet lossen op dit parcours. Sweeck, Vanthourenhout, Iserbyt en Van der Haar kunnen op een goede dag misschien zelfs een tijdje mee.

0
LeoR 16 3 februari 2023 om 13:40

Een sterke Del Grosso kan ook in het voordeel van Nys zijn. De Belgen gaan dan misschien minder geneigd zijn om tegen elkaar te rijden.
Maar hopelijk zien we in alle categorieën inderdaad een mooie, faire en spannende strijd. (met de nadruk op 'zien' )

0
De Capybara van de Conradkade 3 februari 2023 om 13:41

Helaas verliest Lars waarschijnlijk een kwartier per ronde op de balken.

6
NCK17 3 februari 2023 om 13:42

Dat klopt, met name bij de mannen beloften zie ik het wel een tactische cross worden. Betwijfel of er daar iemand echt op de power afstand kan nemen.

0
Wheely 3 februari 2023 om 13:56

Je beschrijft het alsof je het gezien hebt, of was je er bij? ;-)

0
Tiny Suijkerbuijk 3 februari 2023 om 13:57

Waar kan ik de wedstrijden zien op tv of live block

0
Dikke Vrouw 3 februari 2023 om 13:58

Eerste goud is binnen !!

0
xistnc 3 februari 2023 om 14:01

Je schrijft ‘brons’ verkeerd?

1
Wheely 3 februari 2023 om 14:05

De eerste medailles zijn binnen!

0
Dutch Smartie 3 februari 2023 om 14:19

Dag1 en al zes keer goud voor NL.

1
zijwieltjes 3 februari 2023 om 13:34

Goed, uit medeleven voor België heeft men besloten de eerste nederlaag niet uit te zenden. De Belgen rijden met doodsangst rond, ze verwachten valkuilen, schrikdraad en agressieve honden op dit door hun erfvijand Adrie uitgezette parcours.

-4
Sjonge Jonge 3 februari 2023 om 13:37

Zag je in de livechat ook al proberen reacties uit te lokken door dit soort opmerkingen.
Lijkt me niet nodig….

2
LeoR 16 3 februari 2023 om 13:37

@ redactie, gelieve dit soort sfeer verziekende reacties, en de bijhorende leden, van de site te bannen. Alvast bedankt

edit: Aan de plusjes te zien, zijn haatdragende berichten tegen een bepaald land blijkbaar populair op deze site. Verwacht dan ook niet dat de redactie haar eigen forum-regels nog zal toepassen.

-1
Grote Plateau 3 februari 2023 om 13:46

LeoR

beetje ongein moet kunnen, ik kan hier nog wel om glimlachen

zelfbedruiping en elkaar geweldig feliciteren is maar een steriele gebeurtenis

2
Gerard Dekker 3 februari 2023 om 14:36

@LeoR 16 3 FEBRUARI 2023 OM 13:37

Wanneer je op hln.be de beschuldigingen aan het adres van Adrie van der Poel leest, dan is de reactie van zijwieltjes nog niet eens zo fout.

2
LeoR 16 3 februari 2023 om 14:37

Zitten wij hier bij sensatiekrant hln dan? Dat verklaart veel. Mijn excuses, ik dacht dat dit wielerflits was.

-2
Brabander 3 februari 2023 om 14:56

Ow. Dus dan moet je je hier ook maar verlagen tot zulk niveau? Omdat 'ze' dat bij HLN ook doen?

3
Raul Alcala 3 februari 2023 om 15:19

edit wf: niet doen

2
Grote Plateau 3 februari 2023 om 13:32

in de marge van de marge

-9
Sjonge Jonge 3 februari 2023 om 13:50

Als het in je straatje past wel

1
Grote Plateau 3 februari 2023 om 14:37

Daarom zendt men het niet uit.

Afvoeren wmb.

-6
Gelei 3 februari 2023 om 15:36

Volgende keer worden de aspiranten en masters ook toegevoegd.

-2
Cochise 3 februari 2023 om 19:08

Als er vrouwen, Colombianen of continentale rennertjes meedoen is het niet de moeite? Geen probleem als je dat type “liefhebber” bent dat eigenlijk enkel naar de Ronde van Vlaanderen en de Tour wil kijken. Maar vanwaar dan de drang om de nieuwsberichten over de in jouw ogen inferieure wedstrijden open te klikken laat staan er op te reageren?

1
Arie den Blanken 3 februari 2023 om 21:27

Ben er geweest en blijf de komende twee dagen thuis voor de buis. Door deze formule het leukste toevoeging op het WK. De irritante grote massa was er niet. Daarom veel oud bekenden ontmoet.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone