WK veldrijden in de kerstperiode: Wat zijn de plus- en minpunten?
foto: Cor Vos
Niels Bastiaens woensdag 22 november 2023 om 19:30

WK veldrijden in de kerstperiode: Wat zijn de plus- en minpunten?

Special Moet de UCI het WK veldrijden in de toekomst niet gewoon in of meteen na de kerstperiode organiseren? Deze stelling werd afgelopen week gelanceerd in de WielerFlits Podcast. Een gek idee, of zit er wel muziek in? Wij bespraken het met Belgisch bondscoach Sven Vanthourenhout en Erwin Vervecken, die met Golazo verschillende crossen organiseert.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Dat men bij de UCI helemaal niet bang is voor forse veranderingen aan de kalender, bleek afgelopen week nog. Alsof voorzitter David Lappartient zich nog niet onpopulair genoeg had gemaakt met ‘dreigementen’ over de Wereldbeker, verklaarde hij dat hij monumenten als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix voortaan weleens in oktober zou willen positioneren. Geen enkele wedstrijd is zeker van haar positie op de kalender. Dus ook het WK cross?

“Het is een optie om het WK twee of drie weken naar voren te brengen op de veldritkalender”, vindt Belgisch bondscoach Sven Vanthourenhout. Nu valt het WK aan het einde van januari of begin februari, wat voor veel (weg)renners niet meteen het ideale moment lijkt. “Er zijn argumenten voor en tegen. De huidige data zijn goed. Maar deze verandering zou eventueel een oplossing kunnen bieden voor de Grote Drie.”

Pluspunten

+ Meer kans op de Grote Drie aan de start
Want dat was natuurlijk de grote aanleiding voor het lanceren de stelling. Een WK zonder Wout van Aert en Tom Pidcock, de enige renners die – naast Mathieu van der Poel – een WK veldrijden wonnen in de laatste tien jaar, kan je niet anders dan een stevig onthoofd kampioenschap noemen. “Heeft het nog zin om te kijken?”, opperde ex-wereldkampioen Roger De Vlaeminck zelfs.

“Een WK is het hoogst haalbare in een veldritseizoen”, vindt Vanthourenhout. “Daar wil je alle kanshebbers bij hebben. Dat zou dan voor mij het belangrijkste argument zijn om het WK naar voren te schuiven.” Nu ook naast de Grote Drie steeds meer renners kiezen om verschillende wielerdisciplines te combineren, zou een kalenderwijziging de combinatie van het WK veldrijden met het Vlaamse voorjaar wat haalbaarder moeten maken. Zo hebben Van Aert en co meer tijd om hun klassieke campagne optimaal voor te bereiden.

Wordt Pidcock – hier in Diegem – een van de grote afwezigen op het WK? – foto: Cor Vos

“De wielrennerij is de dag van vandaag zodanig veranderd ten opzichte van de tijd van Roger De Vlaeminck”, aldus Vanthourenhout. “Als je wil meedraaien op het hoogste niveau, moet je nu eenmaal keuzes maken. Dat is de realiteit van 2023 en dat moet je aanvaarden. Een voorbereiding wordt steeds vroeger aangevat. Alle respect dus voor de beslissingen van Van Aert en Pidcock dit seizoen.” Maar het zet iedereen wel aan het denken richting de toekomst.

+ ‘Echte’ crossers nog niet moegestreden
Bovendien geef je met deze positionering de renners die zichzelf bestempelen als ‘fulltime crosser’ een grotere kans op de wereldtitel. Begin februari is het beste er dikwijls al af bij renners die zichzelf een heel seizoen afpeigeren om de verschillende regelmatigheidsklassementen binnen te halen.

Dat is niets nieuws, natuurlijk. Toen Sven Nys tussen 2005 en 2015 aan de top van de cross stond, domineerde hij vaak het hele crossseizoen. Om het op de dag van het WK te moeten afleggen tegen frissere renners, die zich in de kerstperiode hadden gespaard. Of hij werd geklopt door wegtoppers als Lars Boom en Zdenek Stybar. Zij begonnen immers pas een pak later aan hun crosswinter.

“Dat is wat Eli Iserbyt nu een beetje vreest”, legt Vanthourenhout uit. “Je kunt hem dat moeilijk kwalijk nemen. Hij rijdt bijna alles, terwijl iemand als Mathieu van der Poel extra fris aan het WK begint en dus sowieso een grotere kans op de titel maakt. Ik snap dan wel dat hij, met de klassementen, liever al een prijs binnen heeft.” Wil je de Iserbyts hun kansen laten groeien, dan zou een vroeger WK geen slechte oplossing zijn. Nu lijken de pure crossers immers dubbel in het nadeel.

+ Pal in het hart van het crossseizoen
Ook verzekert het WK veldrijden zich op die manier van de periode waarin de cross het hardste leeft. De toeschouwersaantallen ter plaatse, de kijkcijfers op televisie en media-aandacht bereiken traditioneel hun hoogtepunten in de periode tussen Kerst en Nieuwjaar, en daar zou het WK veldrijden zo optimaal van kunnen profiteren. “Dan weet je in ieder geval dat het plaatsvindt in het hart van het crossseizoen”, zei hoofdredacteur Maxim in de WielerFlits Podcast.

In de Kerstperiode zijn de crossen vaak het best bezet – foto: Cor Vos

Minpunten

– Ten koste van klassementscrossen
Natuurlijk zijn er ook een pak argumenten tégen een vroeger wereldkampioenschap veldrijden. “We moeten de traditie die we hebben ook ergens in ere houden”, denkt Vanthourenhout. “Wat doe je met de organisatoren die dan plots na het WK vallen? Of degene die nu in de kerstperiode organiseren? Misschien zien zij dan juist meer afhakers?”

“Vroeger waren de crossen vlak na het WK, zoals bijvoorbeeld Lille, echte hoogdagen”, vult Erwin Vervecken van organisatiebureau Golazo aan. “Het was de periode van het jaar dat de cross op zijn piek zat, waar echt iédereen aan de start wilde komen. Sven Nys, Niels Albert, Zdenek Stybar: noem maar op. De laatste jaren is dat minder. Wout en Mathieu crossen niet meer na het WK, zelfs Thibau Nys en Tom Pidcock niet. Als je het WK nog meer naar voren legt, zullen er nog meer slachtoffers zijn bij de organisatoren.”

Daar hebben de bondscoach en Vervecken een goed punt. Als we het WK vlak na de kerstperiode zouden leggen, dan zouden alle kerstcrossen waar we nu zo hard naar uitkijken, misschien nog meer renners hier en daar zien afhaken. Of simpelweg voor een stage kiezen, ter voorbereiding van de belangrijkste cross van het jaar. Dan gooi je de gouden periode van de cross in België volledig weg.

– Wat in de generatie ná de Grote Drie?
Zo zie je maar, op nog geen tien jaar tijd kunnen de belangen volledig veranderen. “En binnen tien jaar kan de situatie wéér helemaal anders zijn”, stipt Vervecken aan. “We zitten momenteel met drie uitzonderlijke talenten. Toevallig valt de kerstperiode voor hen heel goed, en zien we hen juist in die paar weken overal. Maar in mijn tijd was het juist omgekeerd. Dan was de kerstperiode de enige week dat je er überhaupt aan dacht om crossen te skippen.”

Met andere woorden: wat volgt er ná het tijdperk Van Aert-Van der Poel-Pidcock? Als we het WK zouden verleggen, is dat misschien de beste optie om de Grote Drie nu naar het WK te lokken. Maar niets kan garanderen dat de komende generaties op dezelfde manier gaan redeneren en hun seizoensplanning op die manier maken. “Dit is een tijdelijke situatie. De belangen veranderen pijlsnel.”

Het podium in Hoogerheide, begin dit jaar – foto: Cor Vos

– Praktische haalbaarheid bij de UCI
Een derde belangrijk tegenargument vindt Vervecken bij de Internationale Wielerunie UCI zelf. “Zij hebben drie keer per jaar hun eigen congres, een grote vergadering met het hele managementcomité. Tijdens het WK veldrijden en het WK op de weg, dus eind januari en eind september. De derde valt eind juni, in Aîgle op het hoofdkwartier van de UCI zelf.”

“Als je het WK naar begin januari of eind december plaatst, dan is dat voor de mensen van dat congres minder ideaal. Ten eerste wordt de spreiding van ieder congres met telkens drie maanden ertussen dan niet behouden. Ik denk ook, hoe ga je al die mensen een week van hun families weghouden tijdens de feestdagen? Dat lijkt me praktisch niet haalbaar voor de UCI.”

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
21 november 2023 11:54
Wat betreft de periode na 'de grote drie'...

Los van het feit dat er geen grote drie bestaat aangezien Pidcock als veldrijder niet van het niveau Van der Poel/Van Aert is, is het een illusie om te geloven dat we in de voorzienbare toekomst terug gaan naar een situatie waarin fulltimers dominant zijn.

Bij zowel de mannen ( Van der Poel, Van Aert, Pidcock, Nys, Bisiaux) als de vrouwen (Van Empel, Pieterse, Van Anrooij, Backstedt, Holmgen) combineren zowel alle toppers als de grootste talenten met succes meerdere disciplines.

In je planning/aanpak van zowel wereldbeker als WK kun je er dus maar beter van uit gaan dat dit een semi-permanente situatie is. De komende tien jaar zullen part-time toppers de realiteit blijven.
    22 november 2023 06:19
    Maar is dat erg? Of juist een vooruitgang? Dat zorgt misschien ook wel voor minder Vlaamse invloeden en voor het feit dat er meer niet Belgen en Nederlanders de cross opzoeken. İk ben voor.
21 november 2023 17:53
laatste weken alleen maar zware mooie spannende crossen gezien
zonder de zogenaamde grote 3 ik vind het prima zo
21 november 2023 12:29
Dat iedereen die geen zijwieltjes nodig heeft in die periode beschikbaar is, lijkt mij argumentatie genoeg.
21 november 2023 15:08
Ik vind de minpunten niet erg overtuigend, tenminste als je het WK niet in volle Kerstperiode plant maar in het eerste weekend van januari waar nu de nationale kampioenschappen staan.
Dan vervalt alvast het sowieso al niet zo heel relevante 'de UCI bobo's moeten dan hun congres in de vakantie houden'.
De vraag 'wat met de generatie na de grote 3' kan ook al beantwoord worden, want die generatie is er al, met Nys, Pieterse, Van Anrooij en Backstedt. Ook om hen aan het crossen te houden is dit voordelig. En mocht bij de generatie dààrna blijken dat de combi met de weg geen issue meer is, wel, dan verander je de datum gewoon opnieuw....
Blijft over de impact op de klassementscrossen. Bij een planning begin januari verwacht ik weinig impact op de kerstcrossen. Ik zie de grote jongens niet dan zomaar op stage gaan. Het risico bestaat wel dat de crossen in januari geen toppers meer zien. Dat is dan het enige échte minpunt.
    21 november 2023 20:04
    Volledig mee eens. Het rare idee dat je het WK niet mag verplaatsen naar een evident betere plek, omdat over 15 jaar de zaak er misschien weer anders voor ligt, getuigt van een vreemde overtuiging dat we nu alvast over de eeuwigheid moeten regeren. Dan kijken we in 2025 of of 2030 toch weer opnieuw wat ideaal is? Veldrijden is nou juist een niche sport die flexibel mee moet bewegen met het krachtenveld van het moment om te kunnen overleven.
    22 november 2023 06:21
    Je zult dan de WK twee weken naar voren moeten halen naar half januari op z'n vroegst. Er is geen renner die na de Kerstperiode die loopt tot ongeveer 5 januari meteen naar het WK wil. Die willen allemaal een stage in Spanje.
21 november 2023 16:15
Gewoon niets veranderen. Voor mij belangrijkste minpunt is dat elke verandering het meest ten koste gaat van de verdien mogelijkheden van de zich volledig op het veldrijden zich toeleggende renners. Als de momenteel beste veldrijders hun belangrijkste focus op de weg leggen is dat op de eerste plaats omdat je daar veel meer mee verdienen dan met een volledig veldrit pogramma doen. Die keuze moeten we respecteren . Daarom moetewn we ons nite in allerlei bochten wringen om hen nog extra te plezieren. Dan doen ze maar niet mee aan een WK veldrijden.
    21 november 2023 16:39
    Het heeft volgens mij weinig met geld te maken want van der Poel en van Aert verdienen al een paar miljoen per jaar.
    Het heeft gewoon alles met prioriteiten te maken, de weg is belangrijker.

    De crossen waar de toppers aan de start komen, leveren veel meer aandacht en inkomsten op dus daar profiteren de full time crossers alleen maar van.
23 november 2023 13:35
Voor de fans van de grote 3 zou dat geweldig zijn en ook voor de interesse in het WK op zich (vooral voor de kijkcijfers) maar voor de sport in zijn geheel hoeft dat niet meteen denk ik. Ik denk dat die toppers hier op zich ook niet echt van wakker liggen, vdp doet ook maar gewoon mee om toch maar een doel te hebben in die periode, een wereldtitel meer zal de zaak niet meteen maken.
21 november 2023 11:11
Het is heel simpel, als je Van der Poel, Van Aert en Pidcock kan pleasen, dan moet je dat altijd doen. Deze drie zorgen voor tiendubbel zoveel aandacht voor de sport, dan iedere andere kalenderhervorming, of Wereldbeker on tour bij elkaar.
    21 november 2023 11:30
    Ik zou juist plannen maken die verder kijken dan de grote 3. Wie weet slaan ze volgende winter het cross seizoen wel helemaal over. Zit je dan met je WK in de kerstperiode. De wereldbeker moet minder (max 10) en probeer de andere crossen te verenigen in een tweede (allesomvattend) klassement of iets dergelijks.
    21 november 2023 14:03
    Het slechtste wat je kan doen is kijken naar wat 'nu is' om de toekomst vorm te geven. Want hoelang gaat Mathieu nog mee als topatleet, en Wout is al aan het uithollen qua veldrijden, alles voor die twee dan omvormen om dat te constateren (over misschien al een jaar of twee) dat het voor niets was. Dan heb je op veel mensen hun tenen getrapt voor niets, organisatoren en atleten die wel 100% voor het veldrijden kiezen... En met alle respect, is Pidcock als veldrijden even uitzonderlijk als Mathieu, zelfs Wout is máár diegene die Mathieu het langst kan bijhouden...
    21 november 2023 16:16
    Jullie gaan er vanuit dat als bijv. Van der Poel niet meer crosst er weer uitsluitend pure crossers in het veld rijden. Ik verwacht dat het peloton in de toekomst juist meer en meer uit multi disciplinaire renners zal bestaan. En ergens vind ik het juist prachtig dat er een sport is waar zowel wegrenners, MTB'ers, als crossers de degens kruisen.
    21 november 2023 17:04
    Er zullen altijd veldrijders zijn die ook op de weg rijden Theo, dat was voor Mathieu zo en dat zal na hem ook zo zijn. Maar ga je voor een eenling de kalender elke keer aanpassen? Dat gaan organisatoren leuk vinden:-p
    21 november 2023 21:54
    Pidcock verliest menig cross van iserbyt, sweeck en vanthoerenhout. Ook lang niet altijd podium achter de grote twee. Waar mensen vandaan halen dat hij op hetzelfde leven als vdp en wva staat, of tenminste boven de rest, is me echt een raadsel. Ja hij heeft op de weg de Brabantse pijl en een tour etappe gewonnen, heel goed maar ook daar is ie nog lang niet op het niveau van die twee. Enkel mtb is ie beter, zoals trouwens heel veel andere mtbers ook
    22 november 2023 06:16
    Waarom gaan we überhaupt mee in deze door WF gecreëerde non discussie? Van Aert rijdt enkel geen WK vanwege een totaal andere seizoensindeling. Mathieu doet hetzelfde als voorgaande jaren evenals Pidcock (die voor de 2e keer op rij geen WK rijdt).

Om te reageren moet je ingelogd zijn.