WK veldrijden: Fenomenale Fem van Empel soleert naar wereldtitel in Hoogerheide

zaterdag 4 februari 2023 om 16:00
WK veldrijden: Fenomenale Fem van Empel soleert naar wereldtitel in Hoogerheide

foto: Cor Vos

Fem van Empel is de nieuwe wereldkampioene veldrijden bij de elitevrouwen. De 20-jarige renster van Jumbo-Visma begon nog voor half koers aan een solo en liep in de rondes daarna alleen maar verder uit. Puck Pieterse moest genoegen nemen met het zilver. Het brons ging naar Lucinda Brand.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Bij afwezigheid van Shirin van Anrooij, die zondag een gooi doet naar de regenboogtrui bij de beloften vrouwen, verwachtte men op het WK veldrijden voor elite vrouwen een tweestrijd. Fem van Empel versus Puck Pieterse. Die laatste had echter een zeer matige start, omdat ze niet in haar pedaal kwam. Zodoende dook ze pas rond plek tien het veld in. Van der Heijden schoot ondertussen als beste uit de startblokken, maar Van Empel nam de kop al snel over.

De renster van Jumbo-Visma sloeg een gaatje met de concurrentie. Achter haar schoof Pieterse op naar plek twee, waarna ze al gauw de sprong naar Van Empel maakte. De twee kwamen samen door na één ronde. Silvia Persico en Lucinda Brand zaten echter niet ver en konden in het begin van de tweede ronde ook de aansluiting maken. Alvarado volgde op een klein gaatje.

De topfavorieten vooraan – foto: Cor Vos

Schuivertje Pieterse
In de ronde daarop kwamen Pieterse, Van Empel en Persico met z’n drieën door. Nog een ronde later waren alleen Pieterse en Van Empel overgebleven. Omdat het vooraan wat stilviel, kon Brand echter nog een keer terugkeren. Net op dat moment kwam Pieterse ten val. Dit bleek een beslissend moment in de wedstrijd. Van Empel greep haar kans en trok flink door. Het duurde ondertussen een tijdje voordat Pieterse weer in het wiel van Brand zat. Een teken aan de wand.

Pieterse liet Brand nog wel achter, maar ze verloor meer en meer terrein op Van Empel. Na vijf van de zeven rondes kwam ze op bijna een halve minuut door. Veel verloor de renster van Alpecin-Deceuninck in de ronde daarna niet, maar de top-drie leek op dat moment wel vast te liggen. Aan het begin van de slotronde kwam Brand op een minuut door, terwijl Persico en Alvarado al bijna anderhalve minuut achterstand hadden.

Van Empel soleert naar zege
En inderdaad, qua posities veranderde er niets meer vooraan. Van Empel soleerde dus naar de zege en volgt zo Marianne Vos op als wereldkampioene bij de elite vrouwen. Pieterse kwam – met een wheely – als tweede over de streep. Brand vervolledigde het podium. In de strijd om plek vier was Persico sneller dan Alvarado.

Van Empel solo – foto: Cor Vos

flag-wc WK veldrijden 2023 in Hoogerheide
Uitslag elite vrouwen 
flag-nr1 flag-nl Fem van Empel in 54m42s
flag-nr2flag-nl Puck Pieterse op 39s
flag-nr3 flag-nl Lucinda Brand op 1m11s
4. flag-it Silvia Persico op 1m45s
5. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 1m46s
6. flag-nl Annemarie Worst op 2m14s
7. flag-nl Inge van der Heijden op 2m36s
8. flag-nl Denise Betsema op 2m41s
9. flag-ca Maghalie Rochette op 2m55s
10. flag-fr Hélène Clauzel op3m02s

Dit artikel delen:

16 Reacties

Klootje Kriekeljon 4 februari 2023 om 16:12

Mannengedoe na de streep is mooi. Maar die sportiviteit van dames onderling is ook leuk om te zien.

3
xistnc 4 februari 2023 om 16:08

Poeh, dit was sterk zeg, van Fem. De mislukte start kon Puck nog wel rechtzetten, maar volgens mij wist iedereen na die eerste oplopende strook al wel hoe laat het was.

Na de Puck-onwaardige schuiver was de veer helemaal gebroken.

1
Chippen 4 februari 2023 om 16:08

eenvoudige en verdiende winst

hoop morgen op iets meer spanning, van empel en nys met relatief sprekend gemak en door omstandigheden was het bij de canadese zusjes ook al veel te vroeg duidelijk hoe het ging eindigen.

bij van anrooij moet ook al geen spanning verwacht worden, al wordt het daar interessant om haar rondetijden te vergelijken met die van vandaag

vrees wel een beetje dat mathieu of wout morgen op 2/3 rondjes van het einde ook al 30 seconden voorsprong gaat hebben, dit parcours verdient toch beter want het zit gewoon goed in elkaar

1
Solkanar 4 februari 2023 om 16:10

Van Empel gewoon de sterkste!
Blij met een volledig Nederlands podium!
Maar met 7 Nederlandse vrouwen bij de top 8 (en dan rijdt Van Anrooij niet eens mee) vraag ik mij toch af of dat de uitstraling van de sport wel ten goede komt. Je kan ook te dominant zijn!

0
Chippen 4 februari 2023 om 16:13

en als vos wél start en van alphen niet ziek wordt, dan heb je er 9 bij de eerste 10.

en dan laten we van anrooij nog even buiten beschouwing

1
Solkanar 4 februari 2023 om 16:20

Exact. Wat is de waarde nog van een WK als het eigenlijk een NK is.

-4
Oblomov 4 februari 2023 om 16:46

Misschien moet Flanders Classics eens wat gerichter met startgeld gaan strooien om de gang naar het Mountainbiken te keren. Niet dat Neff, Richards, Frei en noem maar op, hier voor de titel zouden meedoen, maar die zouden wel de top 10 een wat internationaler aanzien geven. Wat dat betreft is het jammer dat de comeback van Ferrand Prevot op niets uitliep.

Daar kan overigens ook een rol voor de X20 en de Superprestige liggen, door dat soort rensters met een startcontract naar het veld te lokken. Of de Belgische crossploegen.

Ze moeten in ieder geval voorkomen dat Backstedt en die gezusters Holmgren ook weer naar andere disciplines verdwijnen.

0
DonQuijote 4 februari 2023 om 17:11

@Oblomov
Weet niet of dat alleen om geld draait. MTB is véél leuker, en dat zeg ik niet uit ballorigheid of zo. Maar het is gewoon veel enerverender en met die 29" van tegenwoordig lijkt het ook niet meer of je op een kinderfiets zit.
Zelf vind ik veldrijden natuurlijk fantastisch, maar dat is vooral cultuur en er gaat niet boven een prachtige crossfiets met mooie tuben.

MTB is een heel andere sfeer, veel luchtiger en opener. Bij veldrijden denk ik toch nog te vaak aan je prijsje ophalen in het achterzaaltje van de kroeg en dat de Belse juryleden je uitkafferen omdat je je petje nog op hebt, nonkels met teiltjes en washandjes en allerlei gekonkel (lees WF dezer dagen over het parcours).

Wat we vandaag na de finish bij de dames zagen zie je bij het MTBen altijd.

Kom maar weer op met de minnetjes mensen, maak je zelf maar weer belachelijk.

1
Oblomov 4 februari 2023 om 18:42

Van mij mag iedereen mountainbiken leuker vinden om te doen.

Maar de realiteit is dat we het hebben over rensters die als kind voor hun plezier zijn gaan crossen en op een gegeven moment, vaak door nationale bonden, wordt opgedragen om zich puur op Olympische disciplines te concentreren. Bijna altijd omdat de financiering van die bonden afhangt van Olympische prestaties. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat de Zwitserse bond bijna niets meer doet om veldrijden te ondersteunen. Daar deed Christian Rocha, de organisator van de EKZ-Tour onlangs nog zijn beklag over.

Evie Richards had laatst nog een interview waarin ze zei dat veldritten eigenlijk de enige wedstrijden zijn waar ze op een gegeven moment nog plezier in had. Toch ontbreekt ze ook deze winter weer.

1
Albeijing Feeniks 4 februari 2023 om 17:46

De knapste en de beste renster heeft gewonnen.

0
Schollekop 4 februari 2023 om 20:02

Morgen bij de mannen gelukkig meer internationale competitie te zien dan bij de vrouwen vandaag.

0
nobrakes 4 februari 2023 om 22:03

Nou echt wel een Nederlander en een Belg

0
Tony 5 februari 2023 om 11:04

Wat was dit saai. Ik hoop dat het bij de mannen spannend gaat worden.

0
doeme80 4 februari 2023 om 16:39

Geeuw geeuwer geeuwst. Laat een paar dames zich tot Belg naturaliseren ofzo.
Hier is geen competitiviteit.

-7
VerstandOpNul 4 februari 2023 om 16:47

Misschien iets minder naar vlaggetjes kijken en iets meer in het veldrijden verdiepen..

9
Oblomov 4 februari 2023 om 16:51

Hebben al bijna de hele familie Knaven gekregen. Ik vind het wel mooi zo…

5

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone