WK veldrijden 2022 in Fayetteville: Voorbeschouwing elite vrouwen

zaterdag 29 januari 2022 om 13:45
WK veldrijden 2022 in Fayetteville: Voorbeschouwing elite vrouwen

foto: Cor Vos

Het hoofdgerecht van de zaterdag op het WK veldrijden 2022 in Fayetteville is toch wel de titelstrijd bij de elite vrouwen. De grote vraag is: is de Nederlandse ploeg te verslaan? En misschien de nog grotere vraag: welke renster in het oranje grijpt het goud? Of krijgen we toch een verrassing? WielerFlits blikt vooruit.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Historie

Vijftig jaar na het allereerste WK bij de mannen, in Parijs, kregen in het jaar 2000 eindelijk ook de dames hun wereldkampioenschap. In Sint-Michielsgestel pakte Hanka Kupfernagel haar eerste van in totaal vier wereldtitels. Daarnaast pakte de Duitse ook nog vijf keer zilver en één keer brons. Goed voor in totaal tien medailles op elf jaar tijd.

Het straffe is dat Kupfernagel met dit palmares niet eens recordhoudster is. Met dank aan Marianne Vos uiteraard. De Nederlandse veelvraat stond in totaal reeds elf keer op het podium van een WK veldrijden, waarvan maar liefst zeven keer (in 2006, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 en 2014) op het hoogste trapje. Een record dat Vos zelfs nog kan aanscherpen. Grijpt ze acht jaar na haar laatste titel haar achtste gouden plak?

Pauline Ferrand-Prévot klopte Sanne Cant in 2015 in Tábor – foto: Cor Vos

De Nederlandse hegemonie werd de afgelopen jaren vier keer verstoord. Eerst door Pauline Ferrand-Prévot en daarna van 2017 tot en met 2019 door Sanne Cant. Nadat de Belgische eerder al drie keer het podium haalde, mocht ze in het Luxemburgse Bieles een eerste keer met de regenboogtrui naar huis. De afgelopen jaren was het weer Nederland op één, in Dübendorf verraste de talentvolle Ceylin del Carmen Alvarado en afgelopen jaar greep Lucinda Brand de regenboogtrui.

Laatste winnaars WK veldrijden voor elite vrouwen
2020-2021: flag-nl Lucinda Brand
2019-2020: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2018-2019: flag-be Sanne Cant
2017-2018: flag-be Sanne Cant
2016-2017: flag-be Sanne Cant
2015-2016: flag-nl Thalita de Jong
2014-2015: flag-fr Pauline Ferrand-Prévot
2013-2014: flag-nl Marianne Vos
2012-2013: flag-nl Marianne Vos
2011-2012: flag-nl Marianne Vos


Vorige editie

Al na zeven minuten had zandspecialiste Denise Betsema een voorsprong van twaalf seconden te pakken op eerste achtervolgster Lucinda Brand. Die voorsprong probeerde zij in de tweede ronde vast te houden. Aanvankelijk ging dat niet zo goed, maar op het strand liep zij toch weer uit. Ondertussen voegde Worst zich bij Brand om samen in de achtervolging op de Texelse te gaan.

Een ronde later voegden zij zich, net na het strand, bij Betsema. Worst ging op dat moment onderuit. Brand en Betsema waren vooraan de twee leidsters, totdat Worst voor het ingaan van de laatste ronde weer de aansluiting maakte. De drie Nederlandse dames streden in de laatste ronde om de wereldtitel. Na de laatste passage van het zand wist Brand een gaatje te slaan op Worst en Betsema.

Worst stribbelde nog goed tegen, maar na een nieuw foutje ging de wereldtitel definitief naar Brand. Het zilver was voor Worst en het brons voor Betsema. De eerste niet-Nederlandse in de uitslag was Clara Honsinger op een knappe vierde plaats.

foto: Cor Vos

Uitslag
flag-nr1 flag-nl Lucinda Brand in 46m53
flag-nr2 flag-nl Annemarie Worst op 8s
flag-nr3 flag-nl Denise Betsema op 19s
4. flag-us Clara Honsinger op 52s
5. flag-nl Yara Kastelijn op 1m04s


Parcours

Het WK veldrijden wordt verreden in het Centennial Park, dat gelegen op een paar minuten van de binnenstad van Fayetteville. Die stad is dan weer gelegen in het noordwesten van de staat Arkansas. Het circuit heeft een totale lengte van 3,1 kilometer (of zoals de Amerikanen zeggen: 1.75 mijl) waarvan 3% verhard en 97% gras.

Dat is iets langer dan het Wereldbeker-parcours waarop afgelopen oktober gecrost werd, die ronde was toen 2,89 kilometer lang. Onder meer aan de zuidkant van het parcours, vlak voor de kasseienstrook, is de lus iets vergroot ten opzichte van enkele maanden terug.

Kunstmatige hindernissen op het parcours zijn twee bruggen, een trappenpartij en een kasseisectie. Voorts is er een helling van 250 meter met een gemiddelde stijgingsgraad van 7,4% en een maximale stijgingsgraad van goed 15% en dus een strook met kasseien.

Brook Watts, een van de grote mannen achter de cross in Fayetteville, startte begin 2018 met het ontwerpen van het parcours en haalde zijn inspiratie uit de vele Belgische en Nederlandse veldritten die hij bezocht. Zo ontwierp hij een trappenpartij met 38 tredes. Watts vertelde ons eerder dat hij zich vooral liet inspireren door Ruddervoorde en Valkenburg, en daar ‘een vleugje’ Namen aan toevoegde.


Programma

Programma zaterdag 29 januari:

WK veldrijden junioren vrouwen (U19)
Start: flag-us 11.00 uur / flag-nlflag-be 18.00 uur
Finish: flag-us rond 11.30 uur / flag-nlflag-be rond 18.30 uur

WK veldrijden beloften mannen (U23)
Start: flag-us 13.00 uur / flag-nlflag-be 20.00 uur
Finish: flag-us rond 13.45 uur / flag-nlflag-be rond 20.45 uur

WK veldrijden elite vrouwen
Start: flag-us 14.30 uur / flag-nlflag-be 21.30 uur
Finish: flag-us rond 15.20 uur / flag-nlflag-be rond 22.20 uur

Locatie:
S Centennial Park Ln, Fayetteville, AR 72704, Verenigde Staten

Website WK veldrijden
Website UCI over het WK veldrijden

Twitter organisatie
Twitter UCI Cyclocross

Deelnemerslijst


Favorieten

Eerlijk is eerlijk. Tot voor de start van de wereldbekermanche in Hoogerheide durfden we het hebben over twee uitgesproken favorietes: Marianne Vos en Lucinda Brand. Maar daar heeft Hoogerheide verandering in gebracht. Vos haalde in de finale op de Brabantse Wal zo verschroeiend uit, dat ze zichzelf daarmee tot absolute topfavoriete bombardeerde.

Marianne Vos – foto: Cor Vos

Brand staat er uiteraard net onder. Of de Rotterdamse nu haar wereldtitel verlengt of niet, met haar 17 overwinningen, Europese titel en eindwinst in wellicht alle klassementen, wordt zij sowieso de ‘vrouw van het seizoen’. Om dat grand cru-jaar te bekronen, zal ze het tactisch moeten aanpakken. Of Vos veel werk laten opknappen, of kiezen voor de aanval in de hoop dat Vos achter haar met Blanka Kata Vas als een blok aan het been rijdt.

En zo belanden we bij het Hongaarse talent. In theorie is de SD Worx-renster nog belofte, maar in november – in de aanloop naar het WK – koos ze om de stap naar de elite te zetten. Vas startte ietwat aarzelend aan haar veldritseizoen, maar maakte week na week progressie. Zowel in Flamanville als in Hoogerheide deed ze lang mee voor de winst, maar in de finale moest ze telkens afhaken. Op de lange klim in Centennial Park zal ze zich wel thuisvoelen, maar ongetwijfeld had ze het toch iets technischer gewild.

Brand en Vas gingen deze winter een paar keer in duel – foto: Cor Vos

In afwezigheid van beloften Puck Pieterse, Fem van Empel en Shirin van Anrooij, én van de zieke Denise Betsema en de coronapositieve Annemarie Worst, wordt het uitkijken naar onder meer Ceylin del Carmen Alvarado, Sanne Cant, Alicia Franck, de Italianen Silvia Persico en Eva Lechner, de thuisrijdster Clara Honsinger en de Canadese Maghalie Rochette voor de overige ereplaatsen. Alleen bij pech van het trio Vos-Brand-Vas komen zij in aanmerking voor een medaille.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Marianne Vos
** Lucinda Brand, Blanka Kata Vas
* Ceylin del Carmen Alvarado, Sanne Cant, Clara Honsinger


Weer en TV

Geen late night talkshow, maar late night veldrijden op tv! De vrouwen starten om 21.30 uur Nederlands-Belgische tijd aan hun race en dat zal live worden uitgezonden door Sporza (op Eén) vanaf 21.10 uur. Ook via Eurosport 1 en de Eurosport Player kan je vlak voor de start inschakelen. De NOS zal de cross niet live op tv brengen, maar wel een livestream verzorgen.

Voor de weersverwachting beroepen we ons zoals gewoonlijk op Meteovista.be. Het wordt zaterdagmiddag warm in Fayetteville, met temperaturen tot 10 graden Celsius. De zon is volop aanwezig.

Dit artikel delen:

38 Reacties

Dikke Man 28 januari 2022 om 08:13

Edit redactie: Bedankt, is aangepast.

0
Merlinappa 28 januari 2022 om 08:34

In principe is Vos de huizenhoge favoriete, dit parcours is op haar maat, helemaal met het droge weer. Enige risico is als het een tactisch verhaal wordt met een groepje waaruit een subfavoriet weg gaat rijden. De vraag is dan of Vos of Brand gaan achtervolgen of elkaar proberen af te bluffen. Dat kan leuke koers opleveren.

0
platteprijs 28 januari 2022 om 08:35

Is idd een gevaarlijk scenario. Dan ga je Worst en Betsema missen. Hopen dat Alvarado een heel goede dag heeft. Hopelijk zorgt De Knegt voor een afspraak met Brand en Vos.

0
Merlinappa 28 januari 2022 om 08:57

Ik vermoed dat zo’n subfavoriet ook goed een Nederlandse kan zijn, juist een Alvarado bijvoorbeeld. Ik verwacht eigenlijk geen gedegen samenwerking tussen de Nederlandse dames. Maar ik laat me graag verrassen!

0
madeinstars 28 januari 2022 om 09:40

Ik acht de kans op een tactische wedstrijd niet gigantisch hoog, in die zin dat de trent het hele jaar al is dat er gewoon hard gereden wordt vanaf ronde 1. Het lijkt me daarom sterk dat er na de eerste ronde nog meer dan 5 vrouwen bij elkaar zitten. Dan wordt tactisch wegrijden al gauw lastig.

Brand is ook niet gebaat bij een langzame, tactische wedstrijd, dus die zal het sowieso hard moeten maken.

0
platteprijs 28 januari 2022 om 12:50

Net een filmpje over het parcours op Sporza bekeken. Is geen rondje voor Alvarado. Relatief lange ronde, flinke trap, lastige klim en verder een overwegend breed, droog en snel parcours. Wegrenners zijn in het voordeel.

0
Merlinappa 28 januari 2022 om 15:07

In zo’n tactisch scenario maakt het vrij weinig uit of het wel of niet iemands rondje is denk ik.

0
steven2743 28 januari 2022 om 17:37

@platteprijs: Ik denk dat de subfavoriet juist uit het Nederlandse kamp komt. De Nederlandse slagkracht is zo groot dat elke “buitenlander” wordt gehaald. Probleem ontstaat pas als een type als Kastelijn of Alvarado in de eerste ronde helemaal “Inge-van-der-Heijden” gaat (volle bak). Dan heb je kans dat Vos en Brand naar elkaar gaan kijken. Dat zou mijn tip ook zijn voor de andere NL-meiden. Knallen in de eerste of tweede ronde. Daarna krijg je geen meter meer van Vos.

0
Deel Koeper 28 januari 2022 om 17:45

De enige kans van Brand is om er een uitputtingsslag van te maken, die gaat geen 2 rondjes de kat uit de boom kijken, dat wordt direct vlammen. En dan ligt iedereen buiten Vos en Vas er gewoon vrij snel af.

Ik vind dit geen Rochette-parcours en bij Honsinger weet je gewoon dat ze haar kansen op winst al kwijt is na 200 meter.

0
vanSpringel 29 januari 2022 om 09:55

wanneer Vos tempo gaat maken is er niemand die haar kan volgen

0
platteprijs 28 januari 2022 om 08:34

Ik lees net op Sporza dat er in Fayetteville geen enkele NOS-journalist is … !! En dan maakt NL in bijna elke categorie kans op de titel. De NOS stuurt wel altijd een hele ploeg naar een wedstrijd van Oranje (voetbal) zelfs als de wedstrijd vervolgens door een andere omroep wordt uitgezonden. Het heeft wel een voordeel: ze hebben Van Gramberen gevraagd voor de interviews. Krijgen we in elk geval interviews van niveau.

0
Napoleon 28 januari 2022 om 09:48

Lijkt me logisch: de hele vaste NOS-ploeg zit in China.

Bovendien hebben ze dus een Belgische freelancer ingehuurd. Dus wel een NOS journalist, maar een parttimer.

0
Pol 28 januari 2022 om 16:01

Bij het schaatsen in Amerika en Canada (wereldbeker) was de NOS met een grote ploeg aanwezig. Maar ja dat is topsport van de bovenste plank aldus een NOS woordvoerder.
Er waren minder nationale landen aanwezig dan bij het crossen.

0
xistnc 28 januari 2022 om 16:03

Erben Wennemars in zijn eentje is niet zo’n grote NOS-ploeg toch?

0
Pietspeed 28 januari 2022 om 22:03

Wie kijkt er dan naar de NOS?

0
vanSpringel 29 januari 2022 om 09:56

NOS ? New Old Stock ?

0
Jayster 28 januari 2022 om 11:00

Ik mis Honsinger en Rochette in het rijtje kanshebbers. Beide dames bereiden zich al wekenlang specifiek voor op het WK en zouden op dit parcours ook goed uit de voeten moeten kunnen. Honsinger had weliswaar waarschijnlijk liever gehad dat het parcours wat minder snel was, maar kan prima klimmen en heeft nu ook niet het probleem dat ze vanuit de achterhoede moet komen opzetten. Het zou mij verbazen als ze geen top 5 reed en ook het podium lijkt mij niet onwaarschijnlijk. Datzelfde geldt voor Rochette. Samen met Vas en misschien Alvarado en Persico zijn beide Noord-Amerikaanse rensters voor mij de favorieten voor plek 3 achter Brand en topfavoriet Vos.

0
platteprijs 28 januari 2022 om 12:53

Het is een explosieve klim, als je de power hebt om een tand groter dan de rest te rijden maak je een heel goede kans. Eerlijk weet ik niet of Honsinger dat kan. Maar je hebt een punt, Honsinger en Rochette komen hier goed voorbereid aan de start.

0
Staf V 29 januari 2022 om 01:56

Honsinger vandaag gezien, ze kan dat wel , maar hoewel er minder starters zullen zijn zal ze zeker niet bij de tien eerste starten, en dan die lange afdaling? voor plek vier zal ze zeker meedoen, maar de top twee? nee, dan gaat er iets abnormaal moeten gebeuren waar geen enkele crossliefhebber op rekent.

0
TrEb 28 januari 2022 om 11:50

Edit redactie: Bedankt, is aangepast.

0
Verweggistan 28 januari 2022 om 12:50

1 Vas
2 Honsinger
3 Cant

0
Staf V 29 januari 2022 om 01:59

edit wf: dergelijke opmerkingen mag je achterwege laten

0
Thijs E 28 januari 2022 om 13:24

Eitje voor de Knegt. Meteen volle bak voor Brand en Vos. Dan een gat slaan zoals afgelopen keren en dan de laatste 1 of 2 rondes uitvechten wie er eerste wordt. De rest rijdt op de wielen van de concurrentie.

0
Michelangelo 28 januari 2022 om 13:52

Ik denk ook dat dit het meest logische scenario is.

Brand en Vos zijn m.i. een maatje groter dan de rest. Ik denk dat die er baat bij hebben om zo snel mogelijk uit het tactische geharrewar te raken. Want als je mee doet met een tactisch spelletje, dan denk ik dat je wel eens pech kunt hebben doordat je met 3 door een bocht gaat waar er maar 2 naast elkaar kunnen. En persoonlijk denk ik dat Vos als het nodig is ook meester is in dit spelletje, gewoon door haar geslepenheid en explosiviteit.

En dan de laatste 2 ronden een 1 op 1 duel om de trui….

0
JanPannekoekenman 28 januari 2022 om 20:31

Dit is wel het meest voor de hand liggende scenario. Ik zet Vos op deze ronde iets hoger dan Brand, voornamelijk na wat ik in Hoogerheide heb gezien. Daarnaast zou ik Vas ook niet uitvlakken op zo n soort ronde.

0
Staf V 29 januari 2022 om 02:03

Het kan een gegeven zijn voor De Knegt, maar waarschijnlijk gaat Vos de eerste ronde op de helling het kaf van het koren scheiden en dan controleren en de laatste of voorlaatste ronde het ‘probleem’ in de juiste plooi leggen.

0
Murcia 28 januari 2022 om 21:23

Wordt laagvliegen op dit parcours en dan zijn de dames met wegervaring gigantisch in het voordeel, Vos en Brand maar ook een Vas vinden een parcours op maat waarbij de laatste misschien net iets te weinig power in huis heeft om de tempobeulen te volgen. De klim is droog een stuk minder zwaar omdat je kunt staan op de pedalen nu in tegenstelling tot eerder dit seizoen.

0
Staf V 29 januari 2022 om 02:07

Absoluut , de ‘rechtzitters’ komen er niet aan te pas, was vandaag een probleem voor Soete en VD Putte, echte ‘rechtzitters’ die veel wind pakken, een gemiddelde van 27km/h zit er in voor de vrouwen.

0
Pietspeed 28 januari 2022 om 22:00

Hou het toch op Brand vanwege haar groter intrinsiek vermogen mi dan Vos. Vos moet het meer van het explosieve hebben maar daarvoor zit er vlg mij te veel stijging in het parcours. Eea wellicht tegen beter weten in omdat Marianne in topvorm is en zich helemaal op het WK heeft voorbereid. Het parcours heeft overigens helemaal niets gemeen met welke crossen dan ook.

0
Thijs E 28 januari 2022 om 22:30

Benzinesprint (Vos) tegen dieselsprint (Brand). Vos heeft haar tactiek al klaar. Altijd op P2 of P3 rijden, net achter Brand. Die moet zonder Vos naar de streep, wat betekent dat Vos kan wachten.

0
Staf V 29 januari 2022 om 02:15

Toch even Marianne haar uitslagen er even op na lezen mss, drie keer WK op de weg, zeven keer in het veld, drie keer de GIro , enz, daar tov komt Brand nog maar aan haar enkels, alhoewel Lusinda ook bij de grote madamme hoort nu zij op latere leeftijd het crossen heeft ontdekt.

0
Michelangelo 29 januari 2022 om 13:39

Helling is een inspanning van 45-50 seconden volgens mij. Ik kan me vergissen, maar ik denk dat dit de inspanningen zijn die Vos heel goed aan kan.

Verder is me opgevallen dat Vos behoorlijk goed is bij het op- en afstappen. Dus wie weet ook wel een klein voordeeltje op de trappen.

Ik vraag me af of er veel te doen is aan Vos als haar vorm net zo is als in Hoogerheide.

0
kleomantre 29 januari 2022 om 13:44

zo’n poef als in La Course dan is er weinig aan Vos te doen.

0
Pietspeed 29 januari 2022 om 14:23

Vos is slim en geslepen. Zo 'makkelijk' als ze voorheen de crossen won, zo lastig heeft ze dat de laatste paar jaar ervaren. Hoewel mi een sprong vooruit met TJM in professionaliteit qua bijna alles, heeft Marianne gemerkt dat haar leeftijd en stijging algeheel niveau een andere aanpak vergt. P2, P3 in koers idd, af en toe een snok, en volle bak naar finish…
Waar de stijging vrij lang is, lijkt me dat Brand Vos moet proberen te lossen. Dan heeft Brand kans. Anders zie ik het Vos wel afmaken. Btw Alvarado als lichtgewicht ook niet te onderschatten.

0
Veleta 29 januari 2022 om 08:37

Op een snel parcours als dit is toch ook Kastelijn een kandidaat voor het podium, afgelopen jaar sterk op de weg en ook goed bergop. Bovendien heeft ze hier geen last van al te technische stroken, die regelmatig een probleem voor haar zijn (alhoewel het dit seizoen wel een stuk beter ging.

0
Wheely 29 januari 2022 om 09:19

En wie rijdt daar op haar fiets door de prairie?
Het zijn de cowgirls Vos en Brand door de Belgjes zeer gevreesd!
Er zijn nooit in het wilde westen wat cowgirls geweest die zo dapper zijn als cowgirls Vos en Brand!

0
Beer 29 januari 2022 om 21:22

Ik tip op Vos. Het is en blijft een killer (positief bedoeld).

0
Beer 29 januari 2022 om 21:30

Btw, 3x achtereen Cant, blijft indrukwekkend. Zeker voor iemand die volgens het plaatselijke orakel weinig getalenteerd was.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone