WK 2022: Zoe Bäckstedt verpulvert concurrentie in tijdrit junioren vrouwen
foto: Cor Vos (archief)
dinsdag 20 september 2022 om 04:08

WK 2022: Zoe Bäckstedt verpulvert concurrentie in tijdrit junioren vrouwen

Zoe Bäckstedt heeft zoals verwacht de wereldtitel tijdrijden bij de junioren vrouwen gegrepen. Het Britse monstertalent verwees Justyna Czapla en Febe Jooris naar zilver en brons.

Bäckstedt, die begin dit jaar ook al het WK veldrijden voor junioren op haar naam schreef, moest vorig jaar op de tijdrit haar meerdere erkennen in de Russische Alena Ivanchecko, maar zij koerst sinds dit jaar bij de elite-vrouwen. De in Wales woonachtige renster won het Brits kampioenschap, maar ook de tijdritten in de twee Nederlandse UCI Nations’ Cup-manches (Omloop van Borsele en de Watersley Challenge) won ze overtuigend. Niemand die er dan ook aan twijfelde of ze de titel zou pakken.

En Bäckstedt maakte het helemaal waar. Ze dook als enige onder de twintig minuten en zelfs de grens van de negentien minuten wist ze te slechten. Met een tijd van 18’36” was ze ruimschoots de beste.

Met Xaydée Van Sinaey (tweede in de tijdrit van de Watersley Challenge) en Febe Jooris (derde op het EK tijdrijden in Anadia) had België twee potentiële ijzers in het vuur. Namens Nederland startten Anna van der Meiden (vierde op het WK tijdrijden van 2021) en Nienke Vinke (Nederlands tijdrit- en wegkampioen) ook niet zonder ambities.

Czapla, regerend Europees kampioen tegen de klok, was de best of the rest. Zo’n dertien seconden had ze voorsprong op Jooris, die net als op het EK de nummer vier nipt voor wist te blijven.

Op een zucht van brons moest Van der Meiden genoegen nemen met plaats vijf. Vinke had twee seconden langer nodig voor de 14,1 kilometer lange proef, goed voor plek zeven. Van Sinaey werd uiteindelijk 23ste.


RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
20 september 2022 04:51
Fenomenale prestatie van Zoe Backstedt, een gemiddelde van 45.9 bijna even snel als Ellen van Dijk met haar 46.1 maar Zoe moest wel met een kleinere versnelling rijden. De komende jaren bij de profs zal er al niet veel aan te doen zijn vrees ik. Hopelijk komt Chloe Dygert terug om de spanning terug te brengen. Febe Jooris ook een hele knappe prestatie voor ons Belgen met Brons.
    20 september 2022 07:30
    @Angelo en welke afstand reed Backstedt tov van Dijk?
    Prachtige prestatie van Zoë maar als je vergelijkt, neem dan het complete plaatje mee.
    20 september 2022 11:04
    Dygert zou ook alles gaan domineren volgens sommigen hier. Maar je kan dus ook wat tegen komen. Dat Zoe een megatalent is staat buiten kijf natuurlijk. Maar ik vind zulke voorspellingen altijd wat te stellig. Aan Pogačar zou ook niks te doen zijn dit ganse decennium, daarvoor had je ene Bernal. Het loopt vaak ietsje anders
20 september 2022 08:41
Eerste vrouwelijke Belgische tijdritmedaille ooit op een WK wielrennen
20 september 2022 06:49
Er is nog maar eens een overtreffende trap van talent gevonden. Iedere jongere op een fiets die ook maar iets presteert wordt als supertalent aangeduid. Backstedt is dus een monstertalent.
    20 september 2022 08:48
    Ja, dat.

    En het feit dat zij qua omkadering waarschijnlijk al een stuk verder is dan haar concurrentes. Natuurlijk ook weer omdat het een monstertalent is, en ploegen voor haar in de rij stonden. Zeker bij de dames junioren is nog lang niet alles zo professioneel als bij sommige jongens op die leeftijd, die vaak al zijn opgevist door allerlei profploegen om in het opleidingsprogramma mee te draaien.

    Twee belangrijke factoren die het grote verschil veroorzaken dus.
20 september 2022 09:59
Leuke babbel ook, Febe Jooris. En wist blijkbaar perfect wat ze deed, maakte in dat laatste deel nog 16 seconden goed op Van Der Meiden.
20 september 2022 13:44
Groot tijdsverschil tussen de winnaar en de rest, maar ook slechts 3 seconden tussen nr. 3 en 7 .. Het is natuurlijk een (relatief) korte tijdrit, maar de verschillen (nogmaals uitgezonderd de nr. 1) zijn wel erg klein.
20 september 2022 14:22
Het commentaar van Beyen en Van Gucht weer tenenkrommend. Het aantal keer dat ze de bal misslaan of gewoon niet zien wat er op het scherm gebeurt is bedroevend
    20 september 2022 14:37
    Ine had haar dag niet maar het lijkt me ook godsonmogelijk om goed koersen te verslaan met Ruben naast je. De man is werkelijk waar niks anders dan gebakken lucht. Lult overal doorheen, kent behalve de Belgische deelneemsters niemand en denkt dat de hele uitzending om hem moet draaien. Slechtste commentator met afstand bij de VRT en het erge is dat hij ook nog de cross gaat doen. Herijgers gaat zich moeten inhouden.
    20 september 2022 15:00
    Ine en Ruben zijn elkaar helemaal waard. :)
    20 september 2022 15:02
    Vannacht niet gekeken, maar over het algemeen helemaal eens met Murcia.
    Ik vind dat Ine het over het algemeen aardig en steeds beter doet, maar ik word telkens weer getroffen door een diep medelijden omdat ze Van Gucht telkens weer bij de les moet proberen te houden als hij onzin uitkraamt of, nog vaker, over van alles aan het leuteren is behalve de koers.
20 september 2022 08:20
De afstand slaat toch helemaal nergens op.
20 september 2022 08:50
Die Izzy Sharp staat scherper dan ooit!
    20 september 2022 09:37
    Misschien Ietste Sharp
20 september 2022 11:12
Backstedt heeft niet alleen de goede genen, ze is ook bijzonder krachtig gebouwd en vroegrijp. De genen en de krachtige lichaamsbouw zal ze behouden, het "vroegrijp"voordeel zal ze geleidelijk aan kwijt geraken. Ze zal een topper blijven of worden in het zware werk, ook bij de beloften en elites. Tijdrijden, kasseiklassiekers, en vermoedelijk bij de beloften ook nog de klimklassiekers. Dat alles desnoods ook in de kou en regen. Alleen in het rondewerk met lange beklimmingen zal haar lichaamsbouw een nadeel zijn. Daarin zie ik ze niet te schitteren voor de eindrangschikking.
    20 september 2022 15:00
    Quote:
    bij de beloften ook nog de klimklassiekers

    Alleen is er bij de vrouwen geen beloftencategorie met afzonderlijke wedstrijden.

Reacties zijn gesloten.