WK 2022: Van Aert en Evenepoel kopmannen bij Belgen, twee verrassende knechten

dinsdag 30 augustus 2022 om 11:06
WK 2022: Van Aert en Evenepoel kopmannen bij Belgen, twee verrassende knechten

Van Aert is misschien wel de grote favoriet voor de wereldtitel - foto: Cor Vos

De Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout heeft zijn huiswerk klaar voor het aankomende WK wielrennen in het Wollongong. Wout van Aert en Remco Evenepoel zijn zoals verwacht de absolute kopmannen. Opvallend is het ontbreken van Dylan Teuns. Vanthourenhout geeft met Stan Dewulf en Pieter Serry de voorkeur aan twee echte helpers.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Wat de wegrit betreft, zijn Van Aert en Evenepoel de kopmannen van de ploeg. Die eerste lijkt op basis van dit seizoen de grote favoriet voor de wereldtitel. Van Aert won dit jaar al negen wedstrijden. In het voorjaar zegevierde hij in Omloop Het Nieuwsblad en de E3 Saxo Bank Classic, maar de alleskunner maakte vooral veel indruk in de voorbije Tour de France. In de Franse ronde won Van Aert drie etappes, was hij met afstand de beste in het puntenklassement en was hij als luxehelper zeer belangrijk voor de latere Tourwinnaar Jonas Vingegaard.

Dat Van Aert op schema ligt voor het WK, liet hij afgelopen zondag nog zien met winst in de Bretagne Classic, een Franse eendagskoers van WorldTour-niveau. Ook die andere kopman binnen de Belgische brigade, Evenepoel, verkeert momenteel in blakende vorm. De 22-jarige coureur, die met Luik-Bastenaken-Luik en de Clásica San Sebastián al twee klassieke zeges op zak heeft in 2022, gaat momenteel aan de leiding in de Vuelta a España.

Serry en Dewulf opvallende namen in selectie, geen Teuns, Van Avermaet en Naesen
Yves Lampaert, Jasper Stuyven en Nathan Van Hooydonck konden ook al langer op beide oren slapen en mogen hun koffers pakken voor de reis naar Australië. Verder heeft Vanthourenhout goed nieuws voor Quinten Hermans (de nummer twee van de voorbije Luik-Bastenaken-Luik), Stan Dewulf en Pieter Serry. Die laatste moest enkele dagen geleden nog de Vuelta verlaten wegens een coronabesmetting, maar de symptomen vallen mee en dus lijkt Serry gewoon te kunnen deelnemen aan het WK.

Evenepoel en Van Aert, de twee speerpunten van Vanthourenhout – foto: Cor Vos

Slecht nieuws is er dan weer voor mannen als Dylan Teuns, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Jasper Philipsen en Jan Bakelants. “De ploeg is heel duidelijk samengesteld om de twee kopmannen zo goed mogelijk te ondersteunen”, legt Vanthourenhout uit op de persconferentie. “Voor de buitenwereld is de selectie van Stan Dewulf misschien een verrassing. Maar als je praat met renners en ploegen, dan komt hij heel vaak naar voren. Hij is zeer onderschat en is gegeerd door veel teams. Hij is een toegevoegde waarde.”

Knopen doorhakken
Vanthourenhout ging ook in op de niet-selectie van Teuns. “Een fantastische renner, maar we hebben in België nog veel goeie coureurs. We hebben de ploeg opgebouwd in functie van Remco en Wout. Dat hij geen reserve is? Ik zou dat wat minderwaardig gevonden hebben. Met zijn kwaliteiten zet je hem niet op die lijst. Het is niet fijn om zo’n renner teleur te stellen, maar dat is nu eenmaal mijn taak. Hoe het gesprek was? Duidelijk en concreet. Het is niet de eerste keer dat ik zoiets moet doen.”

“Ik vind dit een sterke selectie en ik sta er 100 procent achter”, aldus Vanthourenhout. “We hebben steengoede renners en laten jongens thuis die al ritten gewonnen hebben in grote rondes. Dat is onze weelde als wielerland. Dan moet je knopen doorhakken.” Door onder meer corona is het niet uitgesloten dat reserven nog worden opgeroepen. Dat zijn Philipsen, Van Avermaet, Louis Vervaeke en Dries Van Gestel. Vanthourenhout: “Afhankelijk van wie uitvalt, wordt er een bepaald type renner opgeroepen. Jasper Philipsen is bijvoorbeeld de vervanger van Wout van Aert.”

Kopecky voert de vrouwenselectie aan – foto: Cor Vos

Bij de vrouwen is het vooral uitkijken naar Lotte Kopecky. De renster van SD Worx was in het voorjaar een van de absolute uitblinkers met winst in Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen en kan met een WK-titel de kers op een al heel mooie taart zetten. Ze krijgt in Australië het gezelschap van Valerie Demey, Julie De Wilde, Justine Ghekiere, Jesse Vandenbulcke en Julie Van de Velde.

flag-be Belgische selectie voor WK wielrennen in flag-au Wollongong
Individuele tijdrit vrouwen (zondag 18 september)
Lotte Kopecky
Julie Van de Velde

Individuele tijdrit mannen (zondag 18 september)
Remco Evenepoel
Yves Lampaert

Wegwedstrijd vrouwen (zaterdag 24 september)
Valerie Demey
Julie De Wilde
Justine Ghekiere
Lotte Kopecky
Jesse Vandenbulcke
Julie Van de Velde

Wegwedstrijd mannen (zondag 25 september)
Wout van Aert
Stan Dewulf
Remco Evenepoel
Quinten Hermans
Nathan Van Hooydonck
Yves Lampaert
Pieter Serry
Jasper Stuyven

Dit artikel delen:

54 Reacties

Koersmaniak 30 augustus 2022 om 11:57

Teuns vind ik in België een miskend renner.

Veel renners van hetzelfde type, kasseirenners: Stuyven/Lampaert, Vanhooydonck/Dewulf.
Het is een punchy parcours, dus ik had Teunske meegenomen.

Stel dat Evenepoel op is na de Vuelta, heb je opnieuw enkel a-plan Van Aert.

8
Limal 30 augustus 2022 om 12:08

Daar heb je wel een punt…

0
Alfons Haavers 30 augustus 2022 om 12:24

Teuns had zeker gekund op dit parcours, maar in welke mate is hij in vorm? In zijn goeie periodes is hij tot veel in staat, maar hij is vaak toch ook nogal wispelturig.

Met ook nog Stuyven en Hermans aan boord heb je al 2 mogelijke semi-kopmannen, en dan opteer je misschien beter voor een pure knecht. Te meer omdat de Belgen toch wel weer wat het gewicht van de koers op zich zullen nemen.

Ik kan wel leven met deze selectie, al denk ik dat er andere landen ook wel met een gelijkaardige collectieve sterkte kunnen aantreden. Zoals je zegt is het ook nog afwachten hoe Evenepoel uit de Vuelta komt en met ook nog het WK tijdrijden tussendoor, zou de echte topvorm tegen dan wel al eens verdwenen kunnen zijn.

1
Sjonge Jonge 30 augustus 2022 om 12:24

Teuns niet op de reservelijst omdat het minderwaardig zou zijn om zo’n renner met diens kwaliteiten daarop te zetten.

Dat is wel leuk om te horen voor de renners die wel op de reservelijst staan, zoals van Avermaet en Philipsen.

7
Ward 30 augustus 2022 om 12:46

Ja, beetje ongelukkige uitspraak die ook geen steek houdt. Zou Teuns aangegeven hebben geen reserve te willen zijn en is dit een manier van de bondscoach om dat nog even subtiel door te steken?

0
Cochise 30 augustus 2022 om 20:03

Vond ik ook opvallend. Ik vermoed dat Teuns bij het vernemen van z’n niet-selectie heeft gezegd dat een statuut als reserve dan voor hem ook niet hoefde en VTH dat wat probeert te verbloemen.

0
Steven_E 30 augustus 2022 om 11:34

Ik zou even kijken of je ze nog allemaal op een rijtje hebt. De letters op je toetsenbord bedoel ik dan.

2
Maarten_85 30 augustus 2022 om 15:05

Ik zei gisteren al te vrezen "dat België wel weer een rasecht trekpaard of twee zal meenemen". Wat blijkt: we nemen één à twee rasechte trekpaarden mee. Dylan Teuns ("zeer ontgoocheld met niet-selectie" ), Van Gestel, De Bondt, Vanmarcke, Naesen, Van Avermaet, Gianni Vermeersch, Philipsen, Bakelants, Vansevenant, Vliegen, Meurisse, Van der Sande, Biermans, Van Asbroeck, die laten we allemaal thuis. Over een aantal namen kan je discussiëren, maar niet over allemaal. En ik mis vast nog wat renners, aangezien Sporza de poll alweer offline heeft gehaald.

De Lottomannen, zoals Campenaerts, Gilbert en Wellens, waren wellicht niet beschikbaar (van die van Israël vraag ik het mij eigenlijk af, zie reactie Teuns), maar dan nog had je minstens anderhalve ploeg met alleen maar topnamen kunnen bouwen. Die knecht(en), da's enkel goed om wéér maar eens ons goed hart te tonen aan alle andere landen, die nu zelf niet voor het peloton hoeven te werken. Want ja, die onnozele Belgjes zorgen daar wel voor, editie twaalventachtig. Wat verlang ik naar een bondscoach die eens wat meer voor onszelf denkt. En Van Hooydonck, tja, die dient dan maar als brede rug voor van Aert. Houdbaarheidsduur 250 km.

De volledige reden waarom ik het er niet mee eens ben: https://www.wielerflits.nl/nieuws/koos-moerenhout-houdt-fabio-jakobsen-buiten-wk-selectie/#comment-1062049

2
Ronellenfitsch 30 augustus 2022 om 11:16

Prima selectie, en mooi de discussie met ‘punten ploegen’ vermeden. Vroeger moest er natuurlijk altijd een Lotto mee om ook een loterij baas mee te sturen op snoepreis, maar dit jaar niet …

1
Krist The Vanma 30 augustus 2022 om 11:40

Eigenlijk inderdaad wel straf. Vroeger was het altijd hommeles als er geen Lotto meeging, nu willen ze niet mee (wat ergens wel begrijpelijk is).

Als bondscoach zou ik dan ook de komende jaren er ook wat minder rekening mee houden, zeker met die ‘er moet een Lotto renner mee’- theorie.

0
samsys 30 augustus 2022 om 11:57

Sowieso “moet” er niemand mee, daar moet je nooit geen rekening mee houden

0
Wheely 30 augustus 2022 om 11:22

Ik blijf dit een prachtige foto vinden!

1
Limal 30 augustus 2022 om 11:35

Reservoir Dogs 2: Stuck Down Under With You

0
Krist The Vanma 30 augustus 2022 om 11:41

Over welke foto gaat het eigenlijk? Er zijn er drie en ik vind ze allemaal eerder middelmatig.

0
Limal 30 augustus 2022 om 11:52

Eerst stond er (enkel) die foto waar Van Aert wat dreigend/bedenkelijk kijkt naar Evenepoel tijdens een persconferentie, beiden verscholen achter maffioso-zonnebrillen.

2
Krist The Vanma 30 augustus 2022 om 14:17

Nu zie ik het ook. Vreemd, de foto’s blijken dus soms te veranderen nadat het artikel werd gepubliceerd.

0
Monsieur Bendy 30 augustus 2022 om 14:40

Die kop van van Aert is inderdaad kostelijk. Zegt meer dan duizend woorden. Wat hoop ik op een mooie soap tussen die twee op het WK. Niks vermakelijker dan ruzie bij de Belgen op een WK wielrennen.

1
Romāns Vainšteins 30 augustus 2022 om 15:26

Superfoto inderdaad, echt net het juiste moment gepakt.

Die van Aert zag natuurlijk de bui al dik hangen, qua uitstraling en tweestrijd een oneindig veel mooier duo dan wat wij als noorderburen op de tafel leggen kunnen.

2
Limal 30 augustus 2022 om 11:41

Heel degelijke selectie voor het parcours dat ligt te wachten. Als beide perfect complementaire kopmannen een goede dag hebben (itt Van Aert vorig jaar) dan zou ik liever bij de Belgen zitten dan er tegen te moeten rijden. Wel afwachten hoe Evenepoel uit de Vuelta komt… (maar dat zal na de tijdrit al geweten zijn)

1
Krist The Vanma 30 augustus 2022 om 11:44

Weest welkom, Limal.

0
Rawolf Rawolf 30 augustus 2022 om 12:08

Belgie moet de koers controleren maar met Lampaert, Serry en van Hooydonck heeft de bondscoach een beetje overdreven. 3 mannen voor wie de finale sowieso te zwaar gaat zijn.

Naast WvA, Evenepoel, Stuyven en Hermans had ik graag Naesen (goed in vorm in bretagne en nooit te beroerd om te knechten), De Wilder (man voor Evenepoel), Campenaerts/Lampaert/NvH (knecht voor de eerste uren) en Teuns (wildcard) gezien.

1
Shinzawai 30 augustus 2022 om 12:34

Zou Teuns niet ook gewoon punten moeten pakken voor zijn ploeg? Ik dacht dat dat de belangrijkste reden was voor zijn tussentijdse transfer en dat hij daar door ziekte nog niet aan toegekomen is.

1
Mooie Sjors 30 augustus 2022 om 11:28

Weinig tegen in te brengen.

Naesen en Wellens toch flink weggezakt in de hiërarchie. Van certitude naar schouders ophalen dat ze er niet bij zijn op een klassiek parcours. GVA fin de carrière.

0
oostrijck 30 augustus 2022 om 11:39

Twee echte kopmannen (Van Aert en Evenepoel) is voldoende. Stuyven en Hermans kun je ook tot de finale bewaren. De rest pure knechten. Klinkt goed. Teuns terecht niet gekozen.

0
SoloSlim 30 augustus 2022 om 12:46

Renners die de boel moeten samenhouden tot zo’n 3 ronden van het einde (220km ver) .. dan mag REv het eens solo proberen en aan Stuyven/Quinten om geen klein groepje te laten wegrijden. Komt alles dan weer samen dan mag Van Aert alles openbreken op de laatste klim en solo toekomen of Alaphilppe verslaan in de sprint.

0
Baardmans 30 augustus 2022 om 11:40

Als 2 haantjes vechten om 1 been, dan gaat de derde (geen Belg) er mee heen. Evenepoel gaat zeker niet voor van Aert rijden. Dat heeft hij bij de vorige WK al gedaan. Haantje Eveneppel gaat nu eisen dat van Aert voor hem gaat rijden. Groot probleem voor de bondscoach.

0
Wheely 30 augustus 2022 om 11:59

Een halve Belg dan misschien?

1
Melkzuur 30 augustus 2022 om 12:03

Evenepoel is kopman, en zal de spurt niet afwachten als ie (nog) goed is. Uiteraard zal hij voor zijn aanval niet voor van Aert werken. Logisch, toch? Als ze hem terugpakken zal dat wel het geval zijn, zeker weten.

0
Gelei 30 augustus 2022 om 12:10

Ik ben een fan van Teuns maar zijn probleem is dat hij zo wisselvallig als de pest is. Sinds Romandië is het eigenlijk heel matig geweest. In Plouay zat hij ook niet in de groep die sprintte voor de overwinning.

0
jappe666 30 augustus 2022 om 13:48

Serry en Lampaert de trouwe knechten voor REV, Van Hooydonck en Stuyven voor WVA, Dewulf om alle bidons te gaan ophalen en Hermans mag zijn eigen koers rijden.

Lotto’s als Campenaerts, Wellens etc niet mee omdat ze punten moeten halen voor UCI Ranking, net als Teuns voor Israel. Certitude Benoot letterlijk weggevallen en Philipsen zou bij veel landen kopman zijn maar met WVA in de ploeg zijn er niet echt scenario’s te bedenken waar dat goed matcht. Is inderdaad de perfecte stand-in voor Wout. Van Wilder mist nog net dat tikje inhoud voor een lange koers als het WK. Alles bij elkaar genomen vind ik dit dus een best logische selectie.

0
Stabanger 30 augustus 2022 om 13:53

Die foto blijft op mijn lachspieren werken en tot de verbeelding spreken

Allebei met designerbril

Evenepoel met een speels (lichtelijk arrogant) grijnsje.

Van Aert met wantrouwige pruillip.

Machtig!è
die foto zou zo na het WK genomen kunnen zijn. Hilarisch!

0
Stabanger 30 augustus 2022 om 13:58

2 Quicksteppers voor Evenepoel
NVH & Hermans voor Van Aert
Stanneke Dewulf kan met iedereen door één deur.
En de onbetrouwbare joker Stuyven. Maar heeft wel MSR gewonnen dus kan het wel.

0
Marlin 30 augustus 2022 om 14:18

Welke uitslag Evenepoel ook bijeenfietst in de Vuelta, leeggereden zal hij zijn. Rekening houdend met het feit dat hij reeds in de Clasica (30 juli !) een heel hoog niveau haalde. Wat niet wil zeggen dat hij geen rol van betekenis zal kunnen spelen op het WK. Maar dan niet als afwerker, maar wel als stoorzender, als vroege aanvaller (in de finale bedoel ik dan). Als er heel goede afspraken gemaakt worden, kan dat goed uitdraaien voor Van Aert. Tenzij Alaphilippe, bedoeld of niet, zelf gebruik kan maken van het werk van Evenepoel.

0
Stabanger 30 augustus 2022 om 14:30

moeilijk te zeggen op hoeveel % Evenepoel op ieder moment zit

vroeger werd er altijd “gehoopt” dat Evenepoel top was en “een hoofddoel” maakte waar anderen aan “het opbouwen” waren

maar eigenlijk is hij gewoon altijd (héél) goed.

0
Romāns Vainšteins 30 augustus 2022 om 14:34

Jij loopt een héééél klein beetje voor te sorteren op dat woot woot Wout kopman moet zijn op het WK. Neen, REVKET krijgt gewoon een vrije rol.

0
Alfons Haavers 30 augustus 2022 om 15:04

Ik zou toch ook maar weer even de koers afwachten en kijken wie er op de dag zelf na een kilometer of 220-230 nog goed is. Straks kruipt bij van Aert de jetlag misschien in de benen of is Hermans de enige die 1 of andere springveer kan volgen op een klim. Van Alaphilippe moeten we overigens ook nog maar zien of die weer de 1-keer-per-jaar-superbenen heeft van Leuven.

0
Mwielerfan 30 augustus 2022 om 15:59

Wout heeft er juist veel aan als evenepoel 60 a 40km van de finish aanvalt. De rest moet dan achtervolgen en wout kan ideaal controleren. Voor evenepoel zelf is aanvallen rond 30 a 40km ideaal denk ik, iets meer kans dat ie het volhoudt.

0
Stabanger 30 augustus 2022 om 16:30

precies Mwielerfan
het is zo simpel

alleen, men zal zeggen dat Remco ging snelle mannen mag meepakken

maar je kunt ook zeggen dat Wout maar op hun wiel moet zitten.

0
Krist The Vanma 30 augustus 2022 om 14:23

Weet je, ik bekijk het dag tot dag.

0
Pietspeed 30 augustus 2022 om 15:00

Heel verstandig van je.

0
Mwielerfan 30 augustus 2022 om 15:56

Ik zou denken dat teuns juist iemand is die na 210k nog wat kan doen. En ik had naesen toch ook wel verwacht als luxe knecht na zijn prima plouay

0
Romāns Vainšteins 30 augustus 2022 om 11:13

Jammer dat Teuns er niet bij zit want die mag ik heel graag.

-1
Krist The Vanma 30 augustus 2022 om 11:33

Vraag me af of hij wel goed in de groep ligt, én of dat niet één van de redenen van niet-selectie is. Vind dat hij soms wel hele korte, rare antwoorden geeft in interviews ook.

0
Romāns Vainšteins 30 augustus 2022 om 11:57

Het is een beetje een kwibus ja, vandaar ook dat ik hem graag mag.

Daarnaast is het naast REVKET en WvA gewoon de beste renner op dit parcours, je mag er dus gerust dikke vraagtekens en kritiek bij zetten deze vreemde non-selectie.

9
ben_pronk 30 augustus 2022 om 11:27

Dat wordt weer bal tussen die 2

-1
YurdiGaga 30 augustus 2022 om 12:58

Als Eddy z’n dagje niet heeft rijd hij voor ploeg Lefevre en hebben de Belgen weer het vlaggen.

-2
Pietspeed 30 augustus 2022 om 13:12

Belgen hebben luxe probleem. Naesen, Campenaerts, Edward Theuns, Benoot, Teuns, Wellens, allemaal renners die ook prima geselecteerd hadden kunnen worden.
Met Van Aert en Evenepoel als absolute kopmannen krijg je gegarandeerd weer hommeles. 2 kapiteins op een schip gaat niet werken. Dat heeft het WK in Leuven wel geleerd. Van Aert wil en ‘moet’ WK worden, waarom hij ook afziet van ITT. Evenepoel zie ik niet voor Van Aert knechten. Vraag is bovendien hoe fris hij uit de Vuelta gaat komen, plus reis naar Australië. Teuns vanwege de bijna 4000 hoogtemeters en Campenaerts als superluxe knecht hadden sowieso geselecteerd moeten worden.

-2
Krist The Vanma 30 augustus 2022 om 14:20

Tja, als je niet eens doorhebt waarom Benoot en Campenaerts niet geselecteerd werden… wat doe je dan op dit forum?

1
SoloSlim 30 augustus 2022 om 14:24

Campenaerts en Wellens ‘wilden’ niet mee.
Benoot kon niet mee door blessure.
Teuns kan over gediscussieerd worden.
Maar verder prima selectie.

Wout was vorig jaar gewoon niet sterk genoeg, de wedstrijd verliep verder redelijk volgens wens.. Enkel het rijden achter Remco was raar.
Zelfde teactiek dit jaar en hopen dat Wout wel sterk genoeg is om mee te kunnen met Julian om het dan in de sprint af te maken.

1
Pietspeed 30 augustus 2022 om 14:59

HLN:
Geen Victor Campenaerts en Arnaud De Lie op het WK in Australië. Beiden zijn gegeerd door bondscoach Sven Vanthourenhout, maar Lotto-Soudal wil hen niet laten gaan.
Soif… Wellens wil wel, maar is wellicht niet goed genoeg. De rest kan prima mee, behalve dan Benoot.

0
Peterke 30 augustus 2022 om 13:23

De laatste koers over 250 km met hoogtemeters (LBL) zette Hermans Van Aert toch mooi in zijn hemdje,
Naast Remco dus Quinten kopman maken en Wout laten knechten.

-2
bloemist 30 augustus 2022 om 14:14

Quinten is nu eenmaal zomer en winter de betere van Wout. Alleen in de UCI ranking haalt Wout nog de bovenhand.

1
Mooie Sjors 30 augustus 2022 om 14:19

Waarom nemen ze Wout eigenlijk mee? Iedereen lijkt dat maar zo logisch te vinden..

1

Headlines

Populair

Materiaalzone