WK 2022: Søren Wærenskjold verovert wereldtitel tijdrijden bij de beloften mannen

maandag 19 september 2022 om 08:59
WK 2022: Søren Wærenskjold verovert wereldtitel tijdrijden bij de beloften mannen

foto: Cor Vos

Søren Wærenskjold is de nieuwe wereldkampioen tijdrijden bij de beloften mannen. De Noor legde het parcours in Wollongong maandagochtend sneller af dan Alec Segaert, die zilver pakte. Het brons was voor Leo Hayter.

In de nacht van zondag op maandag stond het WK tijdrijden voor beloften mannen op het programma. Het parcours in het Australische Wollongong was 28,8 kilometer lang. Eerst een rondje van 14,1 kilometer, dan nog eens dezelfde lus met een extra stukje tussen de eindstreep en de startlocatie. Dat betekende ook dat Dumfries Avenue (700 meter aan 6,7%) twee keer beklommen moest worden.

Simon Tesfagaber vertrok om 05.23 uur Nederlands-Belgische als eerste, maar hij zou niet als eerste finishen. Verschillende renners haalden de Eritreeër onderweg in. Zo ook Carl-Frederik Bevort, die de eerste serieuze tijd neerzette. De als vierde gestarte Deen klokte af na 34 minuten en 52 seconden. De andere renners uit het eerste blok – in totaal waren er vijf blokken – beten hier allen hun tanden op stuk. Outsider Lennert Van Eetvelt moest bijna een minuut toegeven op Bevort, de rest stond op nog grotere achterstand.

Leo Hayter, Mick van Dijke en Søren Wærenskjold
In het tweede blok startte onder andere Leo Hayter. De stagiair van INEOS Grenadiers, die reeds een contract tot eind 2025 bij het WorldTour-team heeft getekend, dook in deze fase als enige onder de tijd van Bevort. Hij deed vijftien seconden beter. Zijn tijd zou tijdens het volledige derde blok blijven staan, want ook Mick van Dijke kwam niet aan het tijd van de Brit. De Nederlander stond bij de eerste twee tussenpunten al op ruime achterstand en moest daarna ook nog van fiets wisselen vanwege materiaalpech. Bij de finish noteerde de Zeeuw de op dat moment zevende tijd.

Mick van Dijke eindigde buiten de top-tien – foto: Cor Vos

Tijdens het vierde blok kwamen verschillende toppers aan het vertrek, waaronder Van Dijkes ploeggenoot bij Jumbo-Visma Michel Heßmann. De Duitser deed net wat beter dan Bevort, maar kon niet tippen aan Hayter. De volgende starter, Søren Wærenskjold, kon dat wel. De nummer vier van vorig jaar deed 24 seconden beter dan de Brit. In het restant van het vierde blok zagen we ook nog Axel van der Tuuk, die bij binnenkomst zeventiende stond.

Segaert daagt Wærenskjold uit
Dan het vijfde en laatste blok. Hierin startten nog verschillende renners die Wærenskjold weleens zouden kunnen bedreigen, waaronder Alec Segaert en Logan Currie. Eerstgenoemde zette bij het eerste tussenpunt de beste tijd neer. De Belg deed bijna acht seconden beter dan Wærenskjold. Currie bleef aanvankelijk ook in de buurt, maar verloor later in de tijdrit terrein.

Halverwege had Europees kampioen Segaert nog altijd een voorsprong op Wærenskjold, maar daarna sloegen de verhoudingen om. Bij het laatste tussenpunt had de Noor tien seconden voorsprong. In het restant van de rit verloor Segaert nog meer tijd, waardoor Wærenskjold het goud op mocht halen. Segaert pakte wel het zilver, het brons was voor Leo Hayter.

Zilver voor Segaert – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

41 Reacties

Steven_E 19 september 2022 om 09:03

“Halverwege had Segaert nog altijd een voorsprong” -> dit werd zo gecommuniceerd op Sporza, maar op Tissot Timing werd dit snel gecorrigeerd naar een achterstand van ruim 2 seconden.

0

Poeh. Weer een Noor. En Van Dijke was ook zonder die lekke band niet dichterbij gekomen. Als je dan ook de tijdrit bij de elite bekijkt dan vraag ik me toch af: waar is dé Nederlandse tijdrijder gebleven?

0
Het Luipaard van Lent 19 september 2022 om 09:45

Dé Nederlandse tijdrijder is met pensioen, helaas.

-1
Fast Freddy 19 september 2022 om 09:45

Waarschijnlijk ergens in een kroeg al dan niet onbewust van zijn talent.

3
Panache 19 september 2022 om 10:10

Qua reglementen had Arensman al 22 jarige hier kunnen rijden en gezien zijn tijdritstatus ook mee kunnen doen voor de overwinning. De Noor is slechts 3 maanden jonger dan de Nederlander. Edit: al zijn er natuurlijk meer tijdrittoppers jonger dan 23 niet aanwezig in de wedstrijd van vandaag.

-2
Youri IJnsen 19 september 2022 om 10:32

@Panache
Nee, dat had hij niet gekund. Arensman wordt in december 23 en is op papier dus eerstejaars elite.

5
11 na 11 19 september 2022 om 17:01

Het is U23, Panache, niet O23.
Evenepoel had hier wel kunnen meedoen, die is dan ook een volle maand jonger dan Arensman (maar belangrijker, geboren in 2000 en niet 1999).

0
Romerike 19 september 2022 om 09:10

Klasse, leuke wielrentijden hier in Noorwegen. In deze categorie heeft hij natuurlijk wel het voordeel van wat ouder zijn. Lijkt ook een goed ekop op te zitten, bijvoorbeeld door Hans Falk te bedanken. De baas van de Noorse fietsbond, die onlangs met acute leukemie is opgenomen in het ziekenhuis.

0
the student 19 september 2022 om 09:11

Eddy de achtste wordt zevende. Wel een achternaam als een vorst natuurlijk.

Die noren hebben toch het juiste pacing plan gevonden voor deze tijdrit. Zijn tijdrit redelijk hetzelfde ingedeeld als Foss.

-1
YogiBear 19 september 2022 om 09:14

Terechte winnaar en ook een zeer goede prestatie van Segaert. Ook bij hem beginnen de twee supporters op Sporza (commentatoren kun je ze gewoon niet noemen) al irritante trekjes te tonen. In het begin (bij de eerste tussentijd) maakt leeftijd niets uit als je zo goed bent en overal bovenuit steekt. Op het eind lag het dan toch aan de leeftijd en was dat leeftijdsverschil toch wel een groot verschil. Vervolgens wordt er ook nog even bijgehaald dat Evenepoel ook drie jaar jonger is dan Foss en dat daar ook rekening mee moet worden gehouden. Waarom toch dat Calimero gedrag terwijl je in beide categorieën twee wereldtoppers hebt die zeker bij de top drie horen en wellicht zelfs wel de beste zijn op het gebied van tijdrijden.

9
Peetvader 19 september 2022 om 09:34

Sporza > Belgische zender > supporteren voor Belgische wielrenners

Niks mis mee.
Op het aankomende WK voetbal zal de Nederlandse verslaggever toch ook niet juichen bij een tegendoelpunt voor het Nederlandse elftal?

7
Fast Freddy 19 september 2022 om 09:43

Peetvader, je mist het punt…

-2
Nonkel Jef 19 september 2022 om 09:43

Wat mij betreft overdrijven ze ook. Voornamelijk Karl wekt een hoop irritatie op bij mij. Supporteren is leuk, maar zo in iemands hol kruipen is zeker niet nodig.

2
Melkzuur 19 september 2022 om 09:52

Viel me ook op. Los daarvan zal een verschil in leeftijd van bijna 3 jaar met de winnaar (1,5 jaar in vergelijking met Hayter) wellicht wel een rol spelen, en mag dat gezegd worden.

3
Comments 19 september 2022 om 09:56

Weer geen goud, jammer.

0
YogiBear 19 september 2022 om 10:10

@Peetvader Natuurlijk snap ik dat ze meer voor de Belgen zijn dan voor de andere deelnemers. Dat op het WK de Nederlandse presentator meer juicht voor Nederlandse goals, mag ik toch hopen. Wat ik hoop dat hij niet doet (puur als vb); ‘Die Engelsen spelen allemaal in een sterkere competitie en zijn gemiddeld een jaar ouder, wat een verklaring is voor het 1-0 verlies’. Ook al is het wellicht zo, je doet allemaal mee op één WK en natuurlijk zijn verschillen (waarschijnlijk zijn er nog wel tig te bedenken) waarmee je het gewoon moet doen en je was gewoon niet de beste. Vooraf maak je een keuze om op een kampioenschap in een bepaalde klasse mee te doen. Leeftijdsverschillen mag je best benoemen bij de start, net als bv teams waar ze al inzitten en effecten die dat kan hebben op kwaliteit van materiaal en begeleiding. Allemaal leuk/interessant om te weten vooraf. Als je van leeftijd een probleem / excuus maakt wanneer een renner niet wint, had je gewoon nog een jaartje moeten wachten (en, voor de duidelijkheid, ik zeg niet dat Segaert er een probleem van maakt, maar dat de presentator dat doet). Bv bij Segaert viel me op dat hij volgens mij al een op maat gemaakt stuur had, wat een aantal anderen nog niet had. Ga je dat bij die anderen dan ook als excuus gebruiken?

1
Massimo Bataille 19 september 2022 om 10:15

Ben zelf belg en ik stoor mij ook soms aan het ‘chauvenisme’ van sporza. Maar dit is eigenlijk al wat verbeterd sinds Michel Wuyts weg is ( al blijft hij een top-commentator).
Zeker bij Van Aert en bij Evenepoel kan het soms erover gaan.

Maar toch blijft het lachwekkend dat Nederlanders klagen over dit,want ze hebben een heel stuk meer ‘vaderlandsliefde’ dan de belgen.
Toen ik in de Giro van 2020 op Eurosport moest volgen met Kelderman in het roze, was Karsten Kroon nog een heel stukje erger dan onze sporza-belgen. Wuyts, De Cauwer en Vanniewkerke zijn vooral supporter, maar geven nog redelijk objectief verslag.
Kroon keek gewoon door een oranje bril en was gewoon een koers aan het becommentariëren waarin Kelderman won (en niet de koers die echt gebeurde).

Los daarvan mogen we gewoon blij zijn dat Sporza zoveel koers uitzend (en op hoog niveau van productie).
Eurosport zit je met reclame 50% vd tijd ( zelfs in de laatste 5km soms) en het commentaar is toch nog van lager niveau.
NOS zend zelfs bijna nooit koers uit (en niveau is ook dramatisch als ik jullie hoor, zelf nog nooit gekeken)

6
Cochise 19 september 2022 om 10:36

Hoewel ik me afvraag of er geen alternatieven zijn (Engelstalige streams?) voor de mensen die zich doodergeren aan sporza-commentaar kan ik me wel vinden in de kritiek.
Wuyts en nu Vannieuwkerke kennen gewoon te weinig van de koers om de hele uitzending zinnig vol te praten dus hun enige script is opbouwen naar de climax “Wordt de Belg wereldkampioen?”.

0
Krist The Vanma 19 september 2022 om 10:38

Wielrennen is nu eenmaal onze nummer 1 volkssport. Het schaatscommentaar bij een Nederlandse zender is ook redelijk pro-Nederland toch?
Verder, @YogiBear, ik kijk uit naar je eerste positieve bijdrage. Nu zijn die altijd negatief, je bent hier tegen of je bent daar tegen… je ergert je hier of daar aan…
Wanneer ga je eens ergens voor zijn?

1
djerkson 19 september 2022 om 11:10

Er is GCN (global cycling network), voor enkele tientallen euro’s heb je alle koersen ter wereld en mooie docu’s en Engels commentaar.

1
Limal 19 september 2022 om 11:30

Ook van mij een stemmetje voor GCN/Eurosport Player/Discovery+. Ik zet dat niet op omdat ik mij specifiek erger aan te nationalistisch commentaar op Sporza (wat soms wel gebeurt), maar gewoon omdat het Engelse commentaar daar gemiddeld genomen van betere kwaliteit is. Niet altijd, het hangt wat af van het commentatorsduo/trio van dienst, maar als Rob Hatch, Dan Lloyd, Robbie McEwen en in mindere mate Sean Yates, Adam Blythe of Carlton Kirby van dienst zijn, dan blijf ik meestal hangen. Voornamelijk toch voor Rob Hatch, de beste commentator die er momenteel in wielerland te vinden is.

2
YogiBear 19 september 2022 om 11:33

@Krist Zo gauw een keer een Nederlander wint ;-)

0
YogiBear 19 september 2022 om 11:37

@Massimo Je hebt gelijk wat betreft het aanbod aan koers bij Sporza. Daar ben ik ook zeker blij mee, want het is een stuk uitgebreider dan op de Nederlandse tv. Op NL erger ik me er aan dat ze veel dingen maar half (of nog minder) uitzenden. In grote rondes wel de weekend etappes, of bij het WK alleen de elite weg en tijdrit. Dat doen ze op Sporza (wat mij betreft) een stuk beter. Het is nou ook niet zo dat er voor negen uur ’s ochtends zo veel anders boeiends op de NL tv is.

4
Gebruikersnaam 19 september 2022 om 13:30
Quote:
Als je van leeftijd een probleem / excuus maakt wanneer een renner niet wint, had je gewoon nog een jaartje moeten wachten (en, voor de duidelijkheid, ik zeg niet dat Segaert er een probleem van maakt, maar dat de presentator dat doet)

De commentator merkte de leeftijd op, die maakte daar geen excuus van, dat wil jij er gewoon in horen.

0
Romāns Vainšteins 19 september 2022 om 14:08

Ik ben wel eens gedwongen tot die hap Engelstaligen omdat heel stom eenmaal op het grote scherm via de chromecast niet van taal wisselen kan en vind dat ook die lui met name erg op zoek zijn naar heymates in de koers.

1
Mooie Sjors 19 september 2022 om 14:15

Naar het schijnt, maar heb het zelf nog niet gezien, focussen ze op de Italiaanse zenders dus op Italiaanse renners en supporteren ze er zelfs voor.

0
Romāns Vainšteins 19 september 2022 om 14:25

Toch snap ik Yogi wel mbt het voorbeeld dat hij aandraagt.

‘Wat goed is komt snel’ binnen no time, op basis van een half minuutje, omgewisseld voor ‘fysieke rijping en mentale ervaring’. Dat is natuurlijk uitermate lollig om voor je ogen te zien omsmelten.

0
11 na 11 19 september 2022 om 17:04

Karl is vele malen erger dan Michel ooit was.
Los daarvan wordt hier naar spijkers op laag water gezocht. Wat goed is komt snel, is in dit geval gewoon ook waar, die gast pakt zilver als 19 jarige. Maar dat wil daarom niet zeggen dat een oudere renner geen voordeel heeft. Beiden kunnen waar zijn.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 19 september 2022 om 09:17

Logan currie… heerlijke naam en daarnaast vraag ik me af wanneer die in europa wordt opgepikt…

0
djerkson 19 september 2022 om 10:24

Hij zou zogezegd 1m69 zijn en 85kg wegen volgens zijn steekkaart. Viel dat even anders uit :-)

1
Quincy Adams (aka voorwiel) 19 september 2022 om 12:24

weinig logan, veel currie dus…

1
Limal 19 september 2022 om 09:19

Mooi podium!

Nog meer dan bij de seniors zie je in deze categorie nog een groot onderscheid in materiaal en voorbereiding. Waerenskjold en Segaert heb ik niet kunnen bekijken (ziet er allemaal goed uit op foto), maar in een eerdere wave staken Hayter en Bévort er op die vlakken duidelijk bovenuit. Zeker Hayter, fantastische stylist op de TT fiets!

De Bermudees Kaden Hopkins zat ook opvallend mooi op de fiets, met een respectabele 13e plaats als uitkomst. Geen idee waar die zijn opleiding genoten heeft (op de baan misschien?) maar moest ik manager zijn van een opleidingsploeg en nog een plaatsje overhebben, dan zou ik met hem best een gokje durven doen.

0
Maillot à Pois 19 september 2022 om 09:38

Hopkins was vorig jaar nog 48ste op het WK ITT, dus flinke stap gezet. Hij heeft dit jaar blijkbaar in het Spaanse amateurcircuit rondgereden.
Ook op de Commonwealth Games al degelijk, waar hij trouwens de vlagdrager van Bermuda was.

1
Panache 19 september 2022 om 10:20

Ik kijk er juist andersom tegen aan. Een U23 renner die als een mijnwerker op de fiets zit, het parcours maar half verkend heeft, geen stuur op maat heeft, niet echt profwaardig overkomt en 23e wordt zou ik hoger inschatten dan een super voorbereide stylist met topmateriaal die 6e wordt. Gewoon wat betreft intrinsiek fysiek talent versus groeimarge. Zo werd Froome ooit opgepikt na zijn fratsen.

0
Viktrodriguez 19 september 2022 om 10:30

Froome is een bijzonder vreemde vergelijking voor dit verhaal. Die was gecontracteerd door Sky toen ze nog niet zo goed waren en was einde contract in het jaar van zijn doorbraak, waarbij hij in eerste instantie niet eens verlengd zou worden: Juist omdat ie niet uit de verf kwam. Zou zonder blessure van Nordhaug ook nooit die Vuelta hebben gereden en dus nooit die doorbraak hebben gehad.

Froome heeft zich bij het professionele Sky ook nooit echt doorontwikkeld na zijn matige Barloworld-tijd, maar kwam uit het letterlijke niets. Zelfs voor zijn ploeg, want ze moesten hem in allerijl nog een verlenging aanbieden. In september, maanden nadat je je gewilde coureurs wil houden.

0
Limal 19 september 2022 om 10:51

In de Commonwealth Games tijdrit eindigt hij vlak voor… Daniel Bigham. Werelduurrecord ligt dus ook binnen de mogelijkheden ;-)

Dit stukje uit een Bermudees artikel over de wegrit aldaar vond ik wel grappig: “All three Bermuda cyclists finished the race, which by itself is no small feat considering the race was 160km and 49 cyclists recorded a DNF, with the winning time being in excess of 3 hours and 28 minutes. To put the distance into the Bermuda context — as the grueling race was significantly longer than the island — it was like cycling from the airport to Dockyard, back to the airport, back to Dockyard, back to the airport again, and then back to Dockyard for the third time.”
Zou toch fantastisch zijn om een renner afkomstig van een piepklein eilandje zonder wielercultuur in het profpeloton te mogen verwelkomen! Een mooie beloning ook voor het werk dat de plaatselijke wielerbond verricht: http://www.bermudabicycle.org/juniors.html

0
Limal 19 september 2022 om 10:59

@Panache, ik begrijp ergens wel wat je bedoelt, maar je kan een jeugdrenner toch niet afrekenen op het feit dat hij op één of andere manier flinke stappen gezet heeft en mooi op een tijdritfiets zit? De overgrote meerderheid van de jongemannen vóór hem en ook enkele na hem liggen al onder contract bij development takken van WT ploegen, dus waarom zou deze Bermudees niet dezelfde kans verdienen? Die denkbeeldige amper-fietser die 23e wordt mag er van mij ook bij trouwens :-)

0
Fast Freddy 19 september 2022 om 11:41

Los van de discussie of je beter als en hork op de fiets zit of als stylist, kun je concluderen dat je uit de uitslag alleen geen conclusies kunt trekken over potentieel naar de toekomst toe.
Nog los van de impact van het tijdsverschil. Al met al op basis van deze ITT nog maar even geen contractjes uitdelen.

0
Limal 19 september 2022 om 11:57

Tja, misschien vindt de wielerromanticus in mij dit wel een te mooi verhaal, de jeugdige sporter die een klein eilandje kan 'ontsnappen' om profsporter te worden. In deze tijden kan je hem natuurlijk eerst aan een reeks inspanningstests onderwerpen om een idee te krijgen van de groeimarge.

0
Marcel de Gendt 19 september 2022 om 15:22

Je ziet in deze categorie in ieder geval steeds meer (bijna) volwaardige profs, in zowel materiaal als voeding, training en begeleiding. Sterker nog, zelfs in de categorie daaronder zie je al steeds minder “jongetjes” en veel meer goed begeleide topsporters.

In dat opzicht zijn de dames interessanter. Minder professioneel, meer “puur” zoals de jongerencategorieen eigenlijk in mijn ogen moeten zijn. Tenminste, dat zegt de wielerromanticus in mij

0
Laatste man 19 september 2022 om 20:19

Søren is al jaren een goede tijdrijder, geen verrassing. Is ook niet traag. Volgend jaar bij Uno-X nog een stapje erbij.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone