WK 2022: Emil Herzog beste junior na zinderende slotfase, Van Mechelen pakt brons
foto: Cor Vos
vrijdag 23 september 2022 om 03:33

WK 2022: Emil Herzog beste junior na zinderende slotfase, Van Mechelen pakt brons

Emil Herzog mag zich de beste junior van de wereld noemen. De 18-jarige Duitser was in een sprint-à-deux sneller dan die andere grote kanshebber, Antonio Morgado uit Portugal. Een klein minuutje later won de Belg Vlad van Mechelen brons in de sprint om plek drie, waarin Menno Huising namens Nederland zesde werd.

Topfavoriet Max van der Meulen kwam in Wollongong – als beste junior op de ranking – voor niets minder dan de wereldtitel. De kansen van de 18-jarige Nederlander waren al in de eerste ronde om zeep, toen hij betrokken was bij een harde val. Ook Joshua Tarling (de kersverse wereldkampioen tijdrijden bij de junioren) en de Belg Duarte Marivoet lagen bij die tuimelperte.

Na een zeer onderhoudende koers was ook de slotfase om te nagelbijten. Antonio Morgado ontbond zijn duivels op de laatste keer Mount Pleasant en daarop had niemand een antwoord. In de afdaling kwam Emil Herzog echter sterk terug. Zij-aan-zij gingen ze de slotkilometer in. In de sprint vertrok de Duitser van op de kop. De Portugees kwam ernaast… maar niet meer erover.

Herzog komt uit de juniorenploeg van BORA-hansgrohe, Auto Eder. Komend jaar leent de Duitse WorldTour-ploeg hem niet uit aan Lotto-Kernhaus, met wie BORA-hansgrohe sinds kort intensief samenwerkt. Net als Morgado koerst de Duitser volgend jaar bij Hagens Berman Axeon van Axel Merckx en Koos Moerenhout. De Portugees heeft naar verluidt al een voorcontract met UAE Emirates getekend, terwijl Ralph Denk zijn poulain binnen één tot drie jaar terugverwacht bij BORA.

Later meer.

Wollongong - Australia - cycling -Emil Herzog (Germany) - Antonio Morgado (Portugal) - Vlad Van Mechelen (Belgium) pictured during 89th World Championships Men - Road Juniors Wollongong > Wollongong (136km) - Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022

foto: Cor Vos

 
34 Reacties
Sorteer op:
23 september 2022
Morgado ziet er volwassener uit dan toen ik 18 was. Ook dan toen ik 30 was trouwens ….
23 september 2022
Nummer 1, 2 en 5 volgend jaar allemaal aan de slag bij Hagens Berman Axeon. Ziet ernaar uit dat ze daar nog eens een goede lichting gaan hebben. Nr. 3 (Van Mechelen) en nr. 8 naar DSM Development, nr. 6 (Huising) naar Jumbo Development. De Franse nrs. 4 & 7 hebben nog geen team voor volgend jaar (of het is toch alleszins nog niet bekend). Met die WT-development teams lijken we stilaan weer verlost van de juniores die in 1 stap voor een WT-team gaan rijden.
  23 september 2022
  Paul Magnier is een mountainbiker (en crosser en skiër en atleet en tennisser), het is daarmee nog geen uitgemaakte zaak dat hij plaatsneemt in een groot weg programma.
  23 september 2022
  Herzog gaat gewoon naar Bora hoor.
  23 september 2022
  Ohnee toch niet. Wel degelijk Axeon zie ik nu. Vreemd
23 september 2022
Goede voornaam, Vlad.
23 september 2022
Waanzinnige wedstrijd van begin tot einde. Degenen die voor deze wedstrijd zijn wakker gebleven, zullen het zich niet beklaagd hebben.
23 september 2022
Morgado trouwens veruit de sterkste bergop, maar vertrok gewoon een ronde te vroeg, nog iets te onstuimig. Herzog ook knap en slim gereden, leuke wereldkampioen.
  23 september 2022
  Morgado heeft in de afgelopen twee jaar, ondanks corona, bijna 50 keer gewonnen door in de eerste meter aan te vallen en nooit iemand meer terug te zien, behalve incidenteel zijn ploegmaat Gonçalo Tavares. Zodra hij de Iberische grens over moet, komt hij steeds een klein beetje tekort omdat hij overal met krachten loopt te smijten, mogelijk als gevolg zich onoverwinnelijk te wanen vanwege zijn absurde dominantie in Spanje en Portugal. Internationaal eindigt hij overal bij de eerste drie, maar heeft hij pas één keer gewonnen - een eindklassement, uiteraard door iedere etappe 2e te worden.
  23 september 2022
  @SvenNysN1Fan, Bedankt voor je bijdrage, ken niet veel junioren. Enig idee waarom hij (ondanks absurde dominantie en ettelijke malen solo winst), blijkbaar geen goede tijdrijder is?
  23 september 2022
  De explosiefste ja, herzog toch wel een sterkere klimmer
  23 september 2022
  @LeoR 16: Tijdrijden is niet echt zijn ding. Om het een beetje naar de profs te vertalen is hij een jonge Alaphilippe; hij kan niet stilzitten. Het waggelt van links naar rechts, hij schuift op zijn zadel van voor naar achter. In veel koersen komt hij daar mee weg omdat hij gewoon 5 km/u te rap gaat voor de rest (hij heeft ook een voordeel in materiaal, daar hij en zijn ploegmaats bijvoorbeeld prachtige QuickStep helmen cadeau hebben gekregen. Sommige tegenstanders hebben niet eens een tijdrit fiets), maar Herzog, Christen, Nordhagen en consorten rekenen daar keihard mee af. Herzog is als een opgevoerde Schachmann sowieso schier onklopbaar in de rittenkoersen die je bij de junioren krijgt.
23 september 2022
Heerlijk koersje. Herzog waande zich wel heel zegezeker als hij bij Morgado kwam: eerst gebaren dat die z'n wiel mocht pakken, alsof hij wou zeggen dat hij hem wel wilde meenemen naar de meet om zilver te nemen, daarna toch even twijfelen en vragen "can I win"? Het was nog nipt uiteindelijk (vaak in zo'n sprint op de 52-14)
  23 september 2022
  Herzog wist dat hij het verschi ging maken met zijn kousen ;)
23 september 2022
Ik zei het al tegen mijn vader ; onthoud de naam Antonio Morgado. Dit wordt een grote. Hele sterke koers gereden. Zeer aanvallend. Volgend jaar bij Hagens Berman Axeon. Ik kijk er al naar uit!
23 september 2022
Leuk om weer een Portugees en Duitser bovenin een koers te hebben. Verder toch vooral EK met af en toe een Amerikaan of Australiër. En WF heeft er voor gekozen om de beste Belg te benoemen ipv de beste Nederlander.
  23 september 2022
  Ze hebben ervoor gekozen om de beste BENE’er te benoemen. Moest de Nederlander 3e zijn en de Belg 6e, was het andersom geweest.
  23 september 2022
  Die Belg pakt wel een medaille.
  23 september 2022
  De Belgische minnetjes brigade draait op volle toeren. Het is gewoon een wijziging in beleid, maar wellicht niet zo verrassend sinds we hier een Remco invasie hebben en artikelen Story niveau krijgen.
  23 september 2022
  wielerflits.be is een complete mislukking. Op .nl zo'n 25 tal reacties op dit moment op dit artikel, op .be zegge en schrijve 0, noppes, nada.
  23 september 2022
  Het beleid lijkt inderdaad om telkens de beste renner uit België of Nederland te benoemen. Bij de beloften staat logischerwijs de vijfde plek van Kooij in de titel. Niet gek als je lezerspubliek uit beide landen komt. Jij doet alsof je heel Nederland vertegenwoordigt, maar ik heb niet het gevoel dat veel Nederlandse lezers zich er aan storen.
23 september 2022
Klinkt als een topkoers. Zonde dat die Max gevallen is. Ik waarschuw hem alvast dat er zijn die dat als kennie opvoeren gaan en dieper op het mentale induiken. Een enkeling is zelfs een gierend ritje met open raam en fuvuzela in de bakkes door de wijk ontnomen, een natie dragen is een hele verantwoordelijkheid.
  23 september 2022
  Ondanks dat je er niets van hebt gezien, weet je hier toch nog een totaal onzinnige reactie neer te zetten over een renner die 1 ronde heeft mee gereden.
  23 september 2022
  Is het nou echt zo veel gevraagd voor je om ook maar 1 keertje een normale inhoudelijke reactie met normaal taalgebruik te plaatsen? Waar gáát dit over..
  23 september 2022
  @RV nu ben je wel erg diep gevallen ...
  23 september 2022
  Druktemakers die zich druk maken om een ander zn spitsvondigheden Treurig
  23 september 2022
  Onleesbare meuk, als zijnde een ware Thierry.
  23 september 2022
  Ach voor de een zijn het spitsvondigheden, voor de ander is het onleesbaar gebrabbel. Zoveel mensen, zoveel meningen.
  23 september 2022
  RV: Wat staat hier allemaal?
  23 september 2022
  Onleesbaar of niet, ik snap niet zo goed waarom mensen er blijkbaar zo door geschoffeerd zijn. Vrije vertaling: 'Jammer voor Max. Let op Max, sommige mensen gaan hieruit afleiden dat je niet met de druk omkan. Sommige fans zullen zelfs kwaad zijn omdat Nederland nu geen medaille heeft en zij geen feestje kunnen vieren.' Controversiële mening, niet echt, toch?

Reacties zijn gesloten.