WK 2022: Dit zijn de Nederlandse selecties bij de vrouwen

donderdag 1 september 2022 om 15:30
WK 2022: Dit zijn de Nederlandse selecties bij de vrouwen

foto: Cor Vos

Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk en Shirin van Anrooij rijden op het WK wielrennen in Australië de dubbel. Zij zijn door bondscoach Loes Gunnewijk opgesteld voor het WK tijdrijden (18 september) en het WK op de weg (24 september). Van Dijk verdedigt in Wollongong haar wereldtitel tijdrijden van vorig jaar.

Voor de wegwedstrijd zijn de drie tijdrijdsters dus ook geselecteerd. Dan voegen ook Marianne Vos, Demi Vollering, Floortje Mackaij en Riejanne Markus zich bij de Nederlandse selectie. Dat betekent dat Gunnewijk sprintster Lorena Wiebes thuislaat op het heuvelachtige rondje in Wollongong.

Van Vleuten en Vos
“Het parcours van de wegwedstrijd is te zwaar voor de echte sprinters met circa 2.600 hoogtemeters in totaal. In de eerste lus krijgen de rensters de Mount Keira voorgeschoteld, een klim van 8,5 kilometer. Vervolgens rijden zij zes keer het Wollongong City Circuit waar de Mount Pleasant in is opgenomen. Dat is een klim die lijkt op de Cauberg maar nog wat steiler is”, aldus de bondscoach.

Nederland rekent in de wegwedstrijd dan ook op Tourwinnares Van Vleuten en groenetruiwinnares Vos. “Annemiek heeft op zowel klim- als lastige klassiekerparcoursen getoond voor de winst te kunnen gaan. Met Marianne hebben we een troef voor de finale waarin de punchers meer naar voren kunnen komen”, zegt Gunnewijk.

Shirin van Anrooij
Niet voor niets is ook Shirin van Anrooij opgesteld. Voor het eerst worden er namelijk U23-titels uitgereikt, al rijden de beloften vrouwen geen eigen wedstrijd. “Maar we hebben puur de elitetitel als inzet”, aldus Gunnewijk. “Op de tijdrit kan Shirin wel hoge ogen gooien in de categorie U23, maar in de wegwedstrijd heb ik puur gekeken naar de sterkst mogelijke groep, die we zeker nodig zullen hebben in een wedstrijd die naar verwachting lastig te controleren gaat zijn.”


Individuele tijdrit vrouwen (zondag 18 september)
Shirin van Anrooij
Ellen van Dijk
Annemiek van Vleuten

Wegwedstrijd vrouwen (zaterdag 24 september)
Shirin van Anrooij
Ellen van Dijk
Floortje Mackaij
Riejanne Markus
Annemiek van Vleuten
Demi Vollering
Marianne Vos

Dit artikel delen:

8 Reacties

A.Contador 1 september 2022 om 15:45

Hoeveel indruk moet bijvoorbeeld Pauliena Rooijakkers nog maken om in aanmerking te komen voor een selectie… veel beter gepresteerd dan Mackaij…

2
007 1 september 2022 om 16:50

Mackaij is een heel bijzondere keuze inderdaad. Chantal Blaak was ook een betere optie geweest.

0
Cornelius 1 september 2022 om 18:34

Vanuit de volledige ploeg bekeken lijkt mij die keuze niet zo bijzonder:
Vos, Vollering en van Vleuten kun je als bondscoach natuurlijk niet omheen; en van Anrooij is favoriete voor de U23 titel. Die vier staan min of meer vast.
Voor de resterende drie plekjes zul je toch graag ondersteunende rensters willen selecteren: Ellen van Dijk gaat sowieso mee voor de tijdrit, en als ze die wint, zal ze naar alle waarschijnlijkheid met plezier ondersteuning bieden aan TFS-ploeggenote van Anrooij. Op Vos reken je als het aankomt op een ferm eindschot, dan is de keuze voor TJV-ploeggenote (en Nederlands kampioene) Riejanne Markus niet zo moeilijk.
Blijft nog één plekje over: ofwel een SDW-ploeggenote van Vollering—dat kan dan alleen Blaak zijn, als die daar zin in heeft; ofwel een renster van DSM, de ploeg die anders niet vertegenwoordigd zou zijn, en dan kom je op dit moment bij Mackaij uit, die in Scandinavië (Vårgårda en Ronde van …) en tijdens het EK getoond heeft een meerwaarde voor de ploeg te kunnen zijn.
Dus waarom Mackaij en niet Blaak? Politieke keuze—DSM niet voor het hoofd willen stoten? Wilde Blaak alleen als uitgesproken kopvrouw mee? Of spelen er nog heel andere zaken? Wie zal het zeggen…

0
Alfred Issendorf 1 september 2022 om 19:12

Blaak zou als kopvrouw mee willen op een parcours met 2600 hoogtemeters?

0
Cornelius 1 september 2022 om 19:33

@Alfred Issendorf Vrij onwaarschijnlijk, maar je weet het maar nooit. Meer waarschijnlijk is, dat Blaak weinig/geen zin had in dit WK (vandaar: “…als die daar zin in heeft;“, in de alinea ervoor).

0
007 2 september 2022 om 10:26

Ik snap de gehele selectie wel, op uitzondering van Mackaij. Blaak, Rooijakkers en zelfs Koster en Karlijn Swinkels hebben een veel beter seizoen gedraaid. Maar zoals je zegt, waarschijnlijk politieke spelletjes.

0
steven2743 2 september 2022 om 16:07

Ellen van Dijk kan ook gewisseld worden voor Rooijakkers. Van Dijk heeft dit jaar wat eindklassementen gewonnen, maar altijd op basis van de tijdrit. In reguliere wedstijden met wat beklimmingen rijdt ze dit jaar nog geen topuitslagen.

0
Cornelius 2 september 2022 om 16:50

Er schijnt nu ook al kritiek te zijn, dat Riejanne Markus niet is geselecteerd voor de tijdrit. Daar begrijp ik nu helemaal niks van: je kunt toch onmogelijk Ellen (regerend wereldkampioene) of Annemiek (regerend olympisch kampioene) niet opstellen.
En Shirin moet gewoonweg mee vanwege die U23 titel—die bijna voor het oprapen ligt.
Volgens mij kun je hooguit kritiek hebben op de UCI, die geen extra startplekken heeft toegekend t.b.v. die nieuwe U23 titels.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone