WK 2021: Filippo Baroncini pakt de wereldtitel bij de beloften, brons voor Kooij

vrijdag 24 september 2021 om 17:31
WK 2021: Filippo Baroncini pakt de wereldtitel bij de beloften, brons voor Kooij

foto: Cor Vos

Filippo Baroncini is de nieuwe wereldkampioen wielrennen bij de beloften. Met nog vier kilometer te koersen ging de Italiaanse renner erop en erover bij het leidende duo Mauro Schmid en Arthur Kluckers en reed vervolgens alleen door naar de wereldtitel. In de sprint van het peloton bleef de Eritreeër Biniam Ghirmay Olav Kooij voor. De Nederlander pakte daarmee brons.

Tweeënhalf uur na de juniorenkoers begonnen de beloften aan hun wedstrijd. Vanuit Antwerpen ging de route eerst naar het Leuven-circuit en daarna naar het Flandrien-circuit, om daarna weer naar Leuven terug te keren voor de laatste twee lokale ronden van 15,6 kilometer. Gezocht werd naar een opvolger voor Samuele Battistella, die in 2019 na de veelbesproken diskwalificatie van Nils Eekhoff tot wereldkampioen werd uitgeroepen. Vorig jaar werd het WK voor beloften uit het WK-programma geschrapt vanwege de coronapandemie.

De neutralisatie werd door meerdere valpartijen opgehouden – foto: Cor Vos

Even voor half twee werd het startsein gegeven voor de 161,1 kilometer lange koers over twintig klimmetjes. De neutralisatie duurde vervolgens wat langer vanwege meerdere valpartijen waarbij ook de Belgische favoriet Florian Vermeersch tegen de grond ging – de nervositeit was voor de start al hoog. Toen alle renners weer op de fiets waren gekropen en iedereen was aangesloten in het peloton, kon de roedel jonge honden officieel op gang worden gebracht. Het was gelijk koers met meerdere ontsnappingspogingen.

Kopgroep met drie man rijdt weg
Conor White van de eilandstaat Bermuda was een van de eerste aanvallers, net als de Kazachse eerstejaarsbelofte Nicolas Vinokourov – zoon van oud-prof en Astana-ploegmanager Alexander Vinokourov. Uiteindelijk raakte een kopgroep met drie man voorop, met de tweedejaarsbeloften Gleb Karpenko (Estland) en Logan Currie (Nieuw-Zeeland) en de derdejaars Adam Ward (Ierland). Tobias Vančo probeerde in zijn eentje naar de aanvallers toe te rijden, maar de Slowaak moest zijn tegenaanval vroegtijdig staken.

Bij de doorkomst van WK-dorp Keerbergen na 33 kilometer was de voorsprong van de vluchters al opgelopen tot vier minuten. Italië en Colombia kleurden de voorposten van het peloton, maar in aanloop naar de eerste keer het Leuven-circuit werd nog niet hard achtervolgd. Met een kleine vijf minuten voorsprong begonnen de aanvallers aan de Wijnpers, na 59 kilometer de eerste klim van de dag. Op de Wijnpers en de daaropvolgende Sint-Antoniusberg werd het peloton voor het eerst op een lint getrokken, waardoor het verschil met de kopgroep in een klap een duikvlucht nam.

Logan Currie voert de kopgroep aan, met Adam Ward in zijn wiel – foto: Cor Vos

Bij de eerste passage van de aankomst hadden Karpenko, Currie en Ward nog drieënhalve minuut over. Daarachter namen de Nederlanders het heft in handen in het peloton. Via de Keizersberg, de Decouxlaan en voor de tweede keer de Wijnpers ging de koers verder naar de Flandrien-ronde. Bij een val werd Tobias Johannessen, winnaar van de Ronde van de Toekomst teruggeslagen: het was niet de eerste en absoluut ook niet de laatste val van de wedstrijd. Op de Smeysberg moest Karpenko lossen uit de kopgroep en op de Moskesstraat reed Currie ook weg bij Ward.

Currie wordt verkeerd gestuurd
Currie verdedigde op dat moment nog 1:45 minuut voorsprong op het peloton, dat echter snel op de enig overgebleven koploper inliep. De Franse tweedejaars Hugo Page, die al een profcontract bij Intermarché-Wanty-Gobert op zak heeft, ging dan in de tegenaanval. Currie werd vervolgens een verkeerde weg in gestuurd, waardoor Page de leiding in de koers overnam. Alles reed echter op een zakdoek, niet veel later was het peloton weer compleet. Gegroepeerd reed de meute naar de tweede beklimming van de Smeysberg.

Het waren de Italianen die het peloton aanvoerden naar de klim, maar die bracht geen verschillen tot stand. Dan ging de route weer terug naar het Leuven-circuit. Wie dacht dat de overgangsfase niets zou teweegbrengen, kwam bedrogen uit. Negen renners namen namelijk de benen: het waren Luca Colnaghi, Daan Hoole, Anders Johannessen, Tomáš Kopecký, Jarrad Drizners, Mauro Schmid, Kevin Vermaerke, Finn Fisher-Black en Fábio Costa. België had de slag gemist en zag de kopgroep langzaam aan de horizon verdwijnen.

Het peloton op een van de twintig beklimmingen – foto: Cor Vos

Het peloton begon met een achterstand van veertig seconden aan de laatste twee ronden door Leuven. Tussen de groep en de aanvallers zwommen nog enkele renners – Kevin Vauquelin en Yevgeniy Fedorov vormde een koppeltje, kort daarachter gevolgd door Xabier Mikel Azparren. Er was een lange achtervolging voor nodig, maar vlak voor de Keizersberg haakten Vauquelin en Fedorov aan de staart van de kopgroep aan, waarmee we elf vluchters kregen. Azparren merkte dat hij het gat niet kon dichtrijden en zette zich op de kant.

Fisher-Black gaat overboord
In aanloop naar de Wijnpers, op 21 kilometer van de finish, begon het aanvallen in de kopgroep. Onder anderen Schmid, dit voorjaar winnaar van een etappe in de Giro d’Italia voor profs, testte de tegenstand eens. Door de versnellingen ging Fisher-Black, die tijdens het seizoen de stap van de opleidingsploeg van Jumbo-Visma naar UAE Emirates zette, overboord. Op de beklimming van de Sint-Antoniusberg, met nog zeventien kilometer te rijden, reed Schmid nog eens weg. Bij de derde doorkomst aan de finish had de Zwitserse renner al twintig seconden te pakken.

Schmid, een laatstejaarsbelofte, sprak al zijn profervaring aan die hij in zijn eerste profseizoen bij Qhubeka NextHash heeft opgedaan. Echter bleef hij binnen schootsafstand van het peloton dat op de twee plaatselijke ronden door Leuven op stoom was geraakt. De Nederlandse ploeg raapte de andere aanvallers stuk voor stuk op, waardoor de Zwitser als enige van voren overbleef. Op de laatste keer Wijnpers kreeg die gezelschap van Arthur Kluckers. Schmid en Kluckers waren vorig jaar nog ploeggenoten bij Leopard.

Schmid en Kluckers waren echter niet opgewassen tegen een aanval van Filippo Baroncini. De nummer twee van het EK wielrennen in Trentino pakte meteen een gat met nog vier kilometer te koersen. De Italiaanse derdejaarsbelofte vloog de Sint-Antoniusberg aan, terwijl zijn ploegmaten de achtervolging verstoorden. Baroncini had maar een kleine voorsprong, maar het bleek genoeg voor de wereldtitel. De Italiaan mocht dit seizoen al een stage bij Trek-Segafredo afwerken, maar heeft inmiddels ook al zijn eerste profcontract getekend bij het Amerikaanse WorldTeam.

Dit artikel delen:

88 Reacties

S'mon 24 september 2021 om 17:34

Mooie overwinning en mooie winnaar!
Vermeersch heeft qua inspanningen een berekoers gereden, maar kan het tactisch toch beter aanpakken (dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan).
Mooi ook dat er een Afrikaan op het podium staat, is goed voor de koers.

0
Deel Koeper 24 september 2021 om 17:48

Vermeersch zorgde er in ieder geval vaker voor dat het stilviel dan dat hij het in gang hield.

0
wilbertdh 24 september 2021 om 18:37

En een Braziliaan in de top-10!

0
Maillot à Pois 24 september 2021 om 18:55

Ook nog een Rwandees en een Burkinees binnen 2min 30 aan de aankomst. Dat is meer dan meedoen voor spek en bonen, belooft voor de toekomst.

0
Erik33 24 september 2021 om 17:35

Stond van dijke nou stil in de bocht?

0
Yeez 24 september 2021 om 17:36

Is gevallen

0
Dion 24 september 2021 om 17:36

Tegenvallend.

0
Wheely 24 september 2021 om 17:38

Vond ik niet.

0
S'mon 24 september 2021 om 17:43

Ik vond het nochtans een mooie koers om te zien!

0
Dion 24 september 2021 om 17:47

De koers was leuk. Zonder oortjes rijden maakt het een stuk interessanter. Het resultaat valt tegen.

0
Dr op en dr over 24 september 2021 om 19:24

Snap niet wat er tegenvallend is aan de uitslag. Met Baroncini heb je wel ongeveer de sterkste van de U23 categorie als winnaar.

Voor Nederland heb je een mooie renner op het podium. En als ik zie hoe Ghirmay nog even over Olav Kooij heen vloog in de sprint dan kan je enkel zeggen dat hij die tweede plaats meer als verdiend.

Prachtig podium in mijn ogen.

0
Franco Ballerini 24 september 2021 om 17:36

***Breaking***: contract met Helmantel voor onbepaalde tijd verlengd!

0
Wildebert 24 september 2021 om 17:36

Leuke koers, en wat mij betreft een sterke winnaar. Sterke sprint van Ghirmay. Mooi voor Kooy dat hij derde wordt.

0
madeinstars 24 september 2021 om 17:36

Goed gereden door Nederland al bij al.

Denk dat we bij de profs gewoon met 60 man gaan sprinten.

0
Dr op en dr over 24 september 2021 om 19:26

Inderdaad, waar ik eerder nog wat kritisch was vanmorgen na het rijden van de junioren. Daar heb ik nu ook absoluut een dik compliment over voor het rijden van de oranje equipe.

Goed gereden, en een mannetje op het podium. Dus goed werk !!

0
Quintenri 24 september 2021 om 19:35

Haha, die tactiek van Nederland sloeg net helemaal nergens op…

0
Timothy12 24 september 2021 om 17:36

Van dijke die op kop van het peloton valt net voor dat laatste klimmetje.

0
Wheely 24 september 2021 om 17:37

Wat een sprint van Ghirmay man, daar zat echt wat op! Jammer dat er nog een Italiaan voor reed. Wel mooie aanval van Baroncini. Kooij brons, nou alsnog podium, best ok.

0
Franco Ballerini 24 september 2021 om 17:41

Waarom jammer? Heb je iets tegen Italianen? Baroncini terechte winnaar.

0
Wheely 24 september 2021 om 17:57

Ik vind Italianen heel lief! Jammer voor Ghirmay dat er iemand voor reed bedoel ik.

0
De Cabybara van de Conradkade 24 september 2021 om 17:39

Voor 2022:

1. Trek-Segafredo
2. Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux
3. Jumbo-Visma
4. ?
5. Groupama-FDJ
6. Baloise-Trek Lions
7. Bardiani-CSF-Faizanè
8. ?
9. ?
10. ?

0
Dolfy 24 september 2021 om 17:59

(Huidige ploegen)
4 Team Collpack-Ballan
8 Groupama-FDJ Conti
9 Telcom-On Clima-Osés Const (niet UCI-ploeg)
10 Trinity Racing

0
Aart van Woud 24 september 2021 om 17:39

Leuke koers gezien, had voor Nederland wat meer ingezeten. Maar goede winnaar en leuk dat Grimay het podium haalt. Sterke eindsprint trouwens.

0
Baukema Tomoulin 24 september 2021 om 17:40

Ik vond het wel beklijvend. De profs gaan natuurlijk makkelijker over die heuveltjes, maar het lijkt met goed timen en guerrilla-achtige aanvallen best mogelijk om sterk controlerende blokken te ontmantelen. Beter op tijd er aan beginnen en dat is goed voor het kijkersplezier.

0
Willem Kieft 24 september 2021 om 17:51

Ik geloof er niks van. Het is mooi om te zien, maar volstrekt niet selectief voor profs. Die rijden al die lullige heuveltje probleemloos en bloc op. Dat neemt natuurlijk niet weg dat goede (en gelukkige) timing wel degelijk kan zorgen voor een verrassing op het eind.

0
hanjovdberg 24 september 2021 om 17:59

Nu is 260km koers wel andere koek en komt ook bij de profs de vermoeidheid om te hoek kijken. Zie maar op het olympisch parcours. Was ook niet super onderscheidend maar dan toch wel. Of het WK in de UK met MvdP z’n befaamde hongerklop. We gaan het wel zien.

0
Willem Kieft 24 september 2021 om 18:08

Euh… Het OS parcours niet selectief?!

0
adelaarvanantwerpen 24 september 2021 om 18:12

Ik denk dat hij de klimmetjes bedoeld op het plaatselijk parcours in Tokyo waar er nog voor verschil werd gezorgd. Al hoewel die klimmen echt nog wel veel stroken rond de 10% hadden.

0
Willem Kieft 24 september 2021 om 18:25

Die klim waar Carapaz McNulty lostte was behoorlijk stijl en ook nog best lang (rukm over de kilometer in mijn herinnering). Die bleef i.i.g. veel langer doorlopen dan de heuveltjes op dit parcours.

0
hanjovdberg 24 september 2021 om 19:01

Maar het waren echte tempo klimmen met hier en daar een uitschieter. Dus wat ik maar probeer te zeggen dat elk parcours An sich wel selectief genoeg kan zijn als de renners de koers maar willen maken.

Ga je en Bloc de klimmetjes rijden om de sprinters erbij te houden dan eindig je met 60+ man. Maar maak je koers dan blijft er vanzelf een elite groepje over.

Zelfs het NK rond Alkmaar een aantal jaar geleden werd oa door de afstand en manier van koersen selectief.

PS. Zou iedereen die het heeft over stEIle klimmetjes dit in de juiste schrijfstijl willen schrijven …

Een renner heeft stijl, een klim is steil.

0
thomasjaarsma 24 september 2021 om 17:41

Ken aardig wat beloften maar dan zie je nummer 9 die alleen maar nationale wedstrijden heeft gereden….. Apart

0
xistnc 24 september 2021 om 17:41

Grote groep nog. Dat wordt gewoon een ‘massasprint’ bij de profs.

0
Franco Ballerini 24 september 2021 om 17:44

Kan haast niet anders. Ewan dus.

0
Willem Kieft 24 september 2021 om 17:52

Is Ewan na 260k. sneller dan Van Aert? Zou kunnen, maar ben niet zeker.

0
Wheely 24 september 2021 om 17:57

Colbrelli natuurlijk.

0
Willem Kieft 24 september 2021 om 18:07

Van Aert is zeker sneller dan Colbrelli.

0
Deel Koeper 24 september 2021 om 18:12

Afhankelijk van wie er nog bij zit, zou ik bij de Italianen gewoon voor Nizzolo gaan, die kan zo’n sprint mogelijk nog wel winnen.

0
de nieuweMerckx 24 september 2021 om 18:26

VDP uiteraard. En Pedersen. Inderdaad een WK – parcours onwaardig.

0
Willem Kieft 24 september 2021 om 18:26

Nizzolo had vorig jaar een uitstekend jaar, maar dit jaar is hij weer in zijn oude net-niet rol vervallen.

0
Wheely 24 september 2021 om 18:31

Renners maken alsnog de koers natuurlijk maar voor een Vlaamse wedstrijd lijkt dit inderdaad een wat bescheiden en lafjes parcours. Niet echt Flandrien materiaal. Hopelijk bewijzen de renners zondag mijn ongelijk.

0
Craig Vanderswag 24 september 2021 om 17:46

Spannende finale, maar wat een massa valpartijen zeg!
Het middenstuk van de koers was niet om aan te zien. Om de twee minuten lagen ze erbij. Op snalle wegen, op brede wegen, in bochten, op rechte stukken,… ze leken echt overal te vallen.

0
Deel Koeper 24 september 2021 om 17:51

En apart dat het op die smalle en slechte wegen vrijwel nooit aan die wegen zelf lag. Gewoon die renners zelf die nauwelijks nog kunnen sturen en deze koers lijkt te illustreren dat het bij de toekomstige generatie alleen maar slechter gaat worden.

0
Franco Ballerini 24 september 2021 om 17:52

Dat krijg je met al die ex-langlaufers, ex-skiers, ex-voetballers, ex-schansspringers en wat al niet meer die ook maar besluiten te gaan wielrennen.

0
Willem Kieft 24 september 2021 om 17:53

Vaker als kind op de fiets naar school en rondracen na schooltijd. Je valt eens, maar je leert wel sturen.

0
Franco Ballerini 24 september 2021 om 17:56

@Kieft: eens, maar terugkijkend had ik mijn kinderen wel een helmpje opgezet.

0
Willem Kieft 24 september 2021 om 18:06

Hersenletsel is eigenlijk nooit een issue met fietsen. Het zijn altijd gebroken armen op die leeftijd.

0
Derierre de la course 24 september 2021 om 18:19

Is niet zo gek gezien het gebrek aan wedstrijden. Een trainingsrondje is nooit zo zenuwachtig.

0
notriple 24 september 2021 om 17:50

Nederland was nu niet passief zoals bij de junioren.

0
Daniel17 24 september 2021 om 17:57

Omdat deze renners in vergelijking met hun leeftijdsgenoten sterker zijn dan de Nederlandse junioren.

0
platteprijs 24 september 2021 om 18:54

De beste NL junior zat thuis en de andere junioren konden alleen aanklampen.

0
Gaizka 24 september 2021 om 17:57

Lekker veel landen vertegenwoordigd in de top 10!

0
Limal 24 september 2021 om 18:12

Op Oceazië na alle bewoonde werelddelen vertegenwoordigd!

0
Romāns Vainšteins 24 september 2021 om 18:07

Aardige koers en ook hier door de laatste uithaalbeer binnengeharkt. Je gaat er bijna van denken dan van Aert het zo en niet met de spurt moet doen.

0
Deel Koeper 24 september 2021 om 18:10

Baroncini en Hagenes haalden zilver in Trento. Ben even kwijt wie er bij de profs 2e werd, maar dat lijkt me de absolute favoriet voor zondag, zou als team volledig in dienst van die renner rijden, wie het ook moge zijn.

0
Willem Kieft 24 september 2021 om 18:28

Reed Cort Nielsen mee in Trento?!

0
Geraint 24 september 2021 om 19:22

@Deel Koeper, alle ballen op Remco dus.

0
Mwielerfan 25 september 2021 om 08:26

Echt iets voor blaak dus

0
Murcia 24 september 2021 om 18:08

Niemand verslaat de Italianen in de keuze van het juiste moment voor de ultieme aanval. Eerst Nederland het gat met de groep achter de zwitser laten dichtrijden om dan vervolgens op de Wijnpers via Baroncini Goud veilig te stellen. Schitterend dat Ghirmay zilver pakt, ik hoop echt dat die jongen verder gaat groeien en Kooij stelt toch nog een medaille veilig. Belgie niet bij machte om iets meer af te dwingen ondanks dat Vermeersch nog wel het een en ander heeft gedaan voor naar ik aanneem een sprintsucces van Nys jr.

0
Jacco van Stierop 24 september 2021 om 18:11

Aardige wedstrijd, uiteindelijk Baroncini die het juiste moment te pakken had. Nederlands team als een te schuchtere schoolmeester in een klas vol keetschoppers. Nee, dan win je niet.

Leuk parcours wel, wordt zondag wel veel dringen bij de grote mannen, en met de nodige harmonica-effecten. Kans op wanorde, mooi.

0
Romāns Vainšteins 24 september 2021 om 18:42

Het is jammer dat Hoole niet de kans kreeg/genomen heeft voor een aanval.

0
Tripodboom 24 september 2021 om 19:31

Heb nu al niets meer met Daan Hoole. Ongelooflijk laf gereden in de kopgroep, als hij volop mee had gereden hadden ze een grotere voorsprong dan 42 sec gehad en had de rest van de Nederlanders die Italiaan niet in een zetel naar de finish gebracht.

0
rahimns 24 september 2021 om 19:48

@Tripodboom nee dan had Daan waarschijnlijk een andere Italiaan in een zetel naar de finish gebracht….

0
Daniel17 24 september 2021 om 19:56

De kans op winst uit een massasprint was natuurlijk groter dan de kans dat Hoole ging winnen uit dat groepje. Goed gereden van hem

0
Veloburto 24 september 2021 om 18:13

Ik zou snel nog even Jakobsen oproepen!

0
Wheely 24 september 2021 om 18:23

En Merlier!

0
Chippen 24 september 2021 om 18:34

italianen vol voor mareczko

0
Covadonga 24 september 2021 om 19:34

Wat dacht je van Philipsen?

0
gengen-wer 24 september 2021 om 18:15

Biniam degradeerde op het einde iedereen, dan heb je toch onderweg een verkeerde keuze gemaakt. Rijdt natuurlijk maar sinds augustus voor een protour team (wanty) dus moet nog veel leren. Lelijk parcours trouwens in Leuven.

0
Napoleon 24 september 2021 om 20:06

Wat had hij moeten doen dan?

0
Jooop 24 september 2021 om 18:17

Op dit parcours moeten er altijd genoegen Belgen aan boord kunnen blijven om ervoor te zorgen dat Van Aert kan sprinten toch?

0
Deel Koeper 24 september 2021 om 18:22

Tenzij ze dom rijden en al een halve ploeg moeten opofferen om een semi-gevaarlijke vlucht met Italianen, Denen en Fransen van de 2e rang terug te halen in plaats van iemand mee te sturen.

0
joowii 24 september 2021 om 19:34

@Deel:
Moscon, Honoré en Cavagna in de aanval, prachtig!

0
wimvl 24 september 2021 om 18:22

De Belgen toch wel wat teleurstellend gereden. In de kopgroep van 9 had altijd een Belg mee moeten zijn. Dank zij de Nederlanders kwam het peloton op het einde nog terug maar de Italiaanse renner was de sterkste en verdiende winnaar. Mij valt het wel op dat het geen massasprint was. Zondag verwacht ik een snelle race die al van in de eerste Flandrien lus gaat losbarsten en niet meer gaat stil vallen. Als de koers hard gemaakt wordt zou de groep op het einde wel eens vrij klein kunnen zijn. Ik hoop alvast op een mooie race, en dat de beste mag winnen.

0
Chippen 24 september 2021 om 18:29

tja, de altijd-mee belgen waren waarschijnlijk van tricht, vermeersch, van eetvelt en de lie en uiteindelijk heeft er daarvan maar eentje écht een finale kunnen rijden en die moest dan vooral kopwerk doen.

0
meqadon 24 september 2021 om 18:24

Belgen en nederlanders zwak gereden met hun sterke selecties. De belgen kunnen wel nog de vele valpartijen inroepen als excuus.

0
Willem Kieft 24 september 2021 om 18:30

Het aantal valpartijen (niet alleen van de Belgen) was shockerend.

0
meqadon 24 september 2021 om 19:58

Idd willem. Ik zit al met zondag in het achterhoofd en hoop dat er geen favoriet vroegtijdig wordt uitgeschakeld door een val. Maar als je het nerveuze gedoe en al dat draaien en keren bekijkt, kan het bijna niet anders …

0
zacht 24 september 2021 om 18:34

Mooi einde van de koers, en het besef dat als hij niet,…., dan….. hadden we wellicht een Eritreeër gehad als wereldkampioen.

0
Aart van Woud 24 september 2021 om 19:06

Maar als bestaat niet. Denk trouwens dat Grmay ook heel blij is met zilver.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone